EUROBASKET

Όλα για το μετάλλιο!

Όλα για το μετάλλιο!
εθνική ομαδική

Τέσσερις διεθνείς μίλησαν για τον μεγάλο προημιτελικό με την Τουρκία και συμφώνησαν σε ένα πράγμα: "Θα τα δώσουμε όλα για να πορκιρθούμε και να διεκδικήσουμε ένα μετάλλιο"

Ο αρχηγός Αντώνη Φώτσης έδωσε το σύνθημα: "Ηλθε η ώρα για να παίξουμε τον αγώνα που όλοι περιμέναμε. Για αυτό τον προημιτελικό έχουμε μαζευτεί εδώ και δύο μήνες. Είναι το ματς που θα μας στείλει στην τετράδα. Η Τουρκία έχει δείξει πολύ καλά δείγματα στην πρώτη και στη δεύτερη φάση, αλλά είναι ένας αγώνας και αν τα δώσουμε όλα, έχουμε πάρα πολλές πιθανότητες για να προχωρήσουμε".

Ο Νίκος Ζήσης ακολούθησε: "Το τουρνουά έχει φτάσει στο σημείο, όπου κρίνεται το μέλλον όλων των ομάδων, έτσι και εμείς έχουμε μπροστά μας ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι απέναντι σε μια πολύ ποιοτική ομάδα. Εχουμε τις δυνατότητες να την κερδίσουμε παίζοντας ένα πολύ καλό παιχνίδι. Μένει μια μέρα, θα προετοιμαστούμε όσο καλύτερα γίνεται, θα δούμε ποια πράγματα κάνουν οι Τούρκοι καλά, πού έχουν αδυναμίες και θα δώσουμε τα πάντα για να προκριθούμε στην τετράδα της διοργάνωσης. Αν τα καταφέρουμε, θα έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα".

Ο Βασίλης Σπανούλης υπερθεμάτισε: "Εχουμε φτάσει στον προημιτελικό, ο οποίος είναι νοκ άουτ και όλοι πρέπει να συγκεντρωθούν για να εμφανιστούν έτοιμοι σε αυτή την καθοριστική αναμέτρηση. Πρέπει να παρουσιάσουμε το καλύτερό μας πρόσωπο γνωρίζοντας ότι με νίκη παίρνουμε το εισιτήριο για τις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Θα κάνουμε τα πάντα για να το πετύχουμε".

Κι ο Γιάννης Μπουρούσης έκλεισε λέγοντας: "Τα παιδιά με κάλυψαν με τις τοποθετήσεις τους. Σημασία για μας έχει να προκριθούμε στην ημιτελική φάση και να διεκδικήσουμε ένα μετάλλιο, που λείπει από αυτή την ομάδα τα τελευταία χρόνια. Η γνώμη μου λοιπόν είναι ότι αν αποκλείσουμε την Τουρκία, θα είμαστε κοντά στο να κατακτήσουμε ένα μετάλλιο".

Και άλλα περί Τουρκίας...

Στη συνέχεια οι τέσσερις διεθνείς απάντησαν στα ερωτήματα των Ελλήνων απεσταλμένων δημοσιογράφων με πρώτο και καλύτερο τον Μπουρούση, από τον οποίο ζητήθηκε να σχολιάσει αν η αναμέτρηση με την Τουρκία έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. «Όχι, εμείς δεν το βλέπουμε έτσι. Είναι ένα παιχνίδι μπάσκετ και έτσι το αντιμετωπίζουμε. Από την πλευρά μας θα κοιτάξουμε να είμαστε συγκεντρωμένοι και να κάνουμε αυτά που πρέπει για να πάρουμε την πρόκριση. Στη σημερινή (17/9) προπόνηση θα διαβάσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των αντιπάλων μας, ώστε να είμαστε πανέτοιμοι», υποστήριξε ο ψηλός της Εθνικής.

Ο Ζήσης κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση σχετικά με τον βαθμό ετοιμότητας των… οκτώ «rookies» σε Ευρωμπάσκετ και δη σε έναν νοκ άουτ προημιτελικό. «Όλα τα παιδιά έχουν εμπειρία από κρίσιμους αγώνες, απλώς αρκετοί από τους συμπαίκτες μας δεν είχαν την τύχη να παίξουν σε έναν προημιτελικό Ευρωμπάσκετ. Πρέπει να μείνουμε ακόμη πιο ενωμένοι στα δύσκολα, που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια του αγώνα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπούμε με λιγότερη συγκέντρωση όπως ίσως να συνέβη στον αγώνα με τη Ρωσία. Αυτή τη φορά θα τα δώσουμε όλα για να πάρουμε το εισιτήριο για τα ημιτελικά. Και να μην έχεις παίξει ένα τέτοιο νοκ άουτ μας, μπορείς να καταλάβεις τις ιδιαιτερότητές του και είμαι σίγουρος ότι έτσι θα λειτουργήσουν όλα τα παιδιά», τόνισε ο «μεγάλος μικρός» της Εθνικής.

Τι κρατάμε από τις δύο πρώτες φάσεις; «Στα παιχνίδια του Πόζναν, όπου οι αντίπαλοί μας ήταν λίγο υποδεέστεροι, ήμασταν καλοί στην επίθεση, γυρίσαμε σωστά την μπάλα. Στα επόμενα ματς, ακόμη και στις ήττες, υπήρξαν διαστήματα που αγωνιστήκαμε καλά. Σε ένα νοκ άουτ ματς, πέρα από την τακτική, μετρά ποιος έχει τη μεγαλύτερη διάθεση. Οσο για το τεχνικό κομμάτι, θεωρώ ότι πρέπει να προσέξουμε τα ριμπάουντ, γιατί οι Τούρκοι είναι πολύ επικίνδυνοι με τον Τούρκογλου και τον Ιλιάσοβα», εξήγησε ο Νίκος Ζήσης προχωρώντας στο… παρασύνθημα.

«Πολύ μεγάλο ρόλο θα παίξουν επίσης τα λάθη και οι βολές. Γενικότερα, πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στο κομμάτι της εκτέλεσης, ειδικά απέναντι στους Τούρκους, που παίζουν άμυνες ζώνης και θα προκύψουν ελεύθερα σουτ. Αυτός που θα τα βάλει, θα αποκτήσει προβάδισμα. Αν είμαστε σε καλή μέρα, πιστεύω ότι έχουμε πολλές πιθανότητες να κερδίσουμε. Παράλληλα, πρέπει να δώσουμε έμφαση στην άμυνα, η οποία μπορεί να σε βοηθήσει να πάρεις το παιχνίδι ακόμη και αν δεν είσαι τόσο εύστοχος», συμπλήρωσε κάνοντας πάσα το μικρόφωνο στον επόμενο, που ήταν ο Σπανούλης…

«Ο προημιτελικός δεν έχει καμία σχέση με τους προηγούμενους αγώνες που δώσαμε στο Πόζναν και στο Μπίντγκοστς. Εδώ χάνεις και αποκλείεσαι. Η νοοτροπία και η συγκέντρωσή μας πρέπει να είναι τελείως διαφορετικές από ό,τι στα προηγούμενα ματς», τόνισε ο «Kill Bill» παίρνοντας θέση για την επόμενη ερώτηση σχετικά με το «αν υπάρχει καλό προαίσθημα για μια καινούργια επιτυχία της παρέας (Σπανούλης, Ζήσης, Μπουρούσης) που είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ Νέων το 2002 και συνυπέγραψε και άλλες επιτυχίες με την Εθνική Ανδρών».

«Το βασικό είναι να είμαστε υγιείς. Αν είμαστε όλοι καλά, έχουμε τις δυνατότητες να φέρουμε και άλλες επιτυχίες στο μέλλον. Αλλωστε, δεν μας έχουν πάρει και τα χρόνια. Εχουμε αρκετά τουρνουά, όπου θα προσπαθήσουμε να φέρουμε νέες επιτυχίες στο ελληνικό μπάσκετ», είπε ο 27χρονος γκαρντ και εν συνεχεία επιχείρησε να διαχωρίσει τις έννοιες επιτυχία και αποτυχία για την εφετινή ανανεωμένη Εθνική.

«Αν μπούμε στην τετράδα, είναι επιτυχία για αυτή την ομάδα. Αλλά αν περάσουμε στην τετράδα και έχουμε δύο παιχνίδια για να πάρουμε ένα μετάλλιο, σίγουρα είναι αποτυχία αν δεν τα καταφέρουμε. Αυτά τα πράγματα είναι αλληλένδετα. Αυτή τη στιγμή ο στόχος είναι η πρόκριση στα ημιτελικά. Αν καταφέρουμε να αποκλείσουμε την Τουρκία, θα θέσουμε νέους στόχους», υποστήριξε ο Σπανούλης δίνοντας… ασίστ στον Μπουρούση, ο οποίος απάντησε στο ερώτημα σχετικά με το αν η Εθνική πρέπει να εκλάβει ως οδηγό την ήττα από τη Ρωσία δεδομένου ότι αγωνιστικά οι Ρώσοι μοιάζουν με τους Τούρκους (κλασικός σέντερ, ποιοτικοί φόργουορντ, αρκετή ζώνη και zone press).

«Δεν έχουμε δει ακόμη την Τουρκία. Θέλω να πω, δεν έχει γίνει το καθιερωμένο meeting με τους προπονητές, ώστε να μας μεταδώσουν όλες τις πληροφορίες για το παιχνίδι του αντιπάλου. Ο στόχος μας, ανεξάρτητα από το ποιον αντίπαλο θα αντιμετωπίζαμε στην προημιτελική φάση, είναι να κάνουμε το παιχνίδι μας. Όπως είπε και ο Νίκος νωρίτερα, απέναντι στη Ρωσία ή και στη Γαλλία, ίσως να μην είχαμε την απαιτούμενη συγκέντρωση ή την ιδανική ενέργεια. Θέλουμε αυτά τα δύο στοιχεία να βγουν απέναντι στους Τούρκους, ώστε να καταφέρουμε να προκριθούμε στον ημιτελικό», τόνισε ο Γιάννης Μπουρούσης και μαζί με τους τρεις συμπαίκτες του αποσύρθηκαν για να ξεκουραστούν και να ετοιμαστούν για την ανάλυση του αντιπάλου και την απογευματινή προπόνηση.























TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ