BASKETBALL ANALYSIS

Ο Παναθηναϊκός νίκησε τους αριθμούς πριν ρίξει στο καναβάτσο την Φενέρμπαχτσε

Ο Μέικον στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Φενέρμπαχτσε
Ο Μέικον στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Φενέρμπαχτσε EUROKINISSI SPORTS

Η νίκη του Παναθηναϊκού επί της Φενέρμπαχτσε έχει εξήγηση αν κάποιος έχει δει τα τελευταία 40 δευτερόλεπτα του αγώνα. Δεν έχει όμως καμία λογική αν κάποιος δει τους αριθμούς. Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την απίστευτη νίκη των "πράσινων".

Σοκ και δέος. Αυτές οι τρεις λέξεις περιγράφουν πιθανότατα στον απόλυτο αριθμό όσα αισθάνθηκαν όσοι παρακολούθησαν την απίστευτη νίκη με ανατροπή του Παναθηναϊκού επί της Φενέρμπαχτσε (91-87) για την 2η αγωνιστική της EuroLeague βλέποντας τους “πράσινους” να εκμεταλλεύονται κάθε λάθος των Τούρκων για να πάρουν την νίκη.

Το ρεσιτάλ αφέλειας της Φενέρμπαχτσε στα τελευταία 40 δευτερόλεπτα του αγώνα είναι πιθανό να διδάσκεται σε σεμινάρια κάποια στιγμή. Αυτό δεν μειώνει στο ελάχιστο όμως το γεγονός ότι αντίστοιχα οι παίκτες του Παναθηναϊκού έδειξαν εξαιρετική ψυχραιμία, ευστοχώντας σε όλες τις βολές που κλήθηκαν να εκτελέσουν.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σε ένα παιχνίδι που ο Παναθηναϊκός έμοιαζε – και ήταν – χαμένος, η Φενέρμπαχτσε φρόντισε να του το δώσει στο πιάτο. Κάπως έτσι, το “τριφύλλι” πήρε μία νίκη κόντρα στην στατιστική και τους αριθμούς, κάτι που δικαιολογεί τις δηλώσεις του Δημήτρη Πρίφτη μετά τον αγώνα, ο οποίος παρά την νίκη εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από την εικόνα της ομάδας του.

Μία νίκη κόντρα στην (στατιστική) λογική

Αν κάποιος παρατηρήσει τα αναλυτικά στατιστικά του InStat Scout χωρίς να ξέρει το σκορ του αγώνα είναι πιθανό να πιστέψει ότι η Φενέρμπαχτσε νίκησε, ενώ πιθανότατα θα βγάλει το συμπέρασμα ότι η τουρκική ομάδα έκανε ό,τι ήθελε στην επίθεση. Το πρώτο – προφανώς – δεν συνέβη. Το δεύτερο όμως δεν απέχει από την πραγματικότητα.

Σύμφωνα με το InStat Scout η Φενέρμπαχτσε σημείωσε 1.1 πόντους ανά κατοχή κόντρα στον Παναθηναϊκό, σε ένα τρομερό νούμερο. Αυτό που το κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό ωστόσο είναι ότι υπήρχαν 9 διαφορετικές καταστάσεις στις οποίες η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς σκόραρε παραπάνω από 1 πόντο ανά κατοχή, κάτι που είναι σχεδόν αδιανόητο. Συγκεκριμένα, οι αριθμοί της Φενέρ ήταν οι εξής:

Πικ εν Ρολ όπου σουτάρει ο χειριστής της μπάλας: 1 πόντος ανά κατοχή

Cuts (Κοψίματα προς το καλάθι): 1.09 πόντοι ανά κατοχή

Transition (αιφνιδιασμός): 1.67 πόντοι ανά κατοχή

Post Ups (παιχνίδι με πλάτη): 1.29 πόντοι ανά κατοχή

Catch and Shoot (σουτ από στάση): 1.29 πόντοι ανά κατοχή

Isolation (ένας εναντίον ενός): 1 πόντος ανά κατοχή

Putbacks (Φόλοου): 1.6 πόντοι ανά κατοχή

Πικ εν Ρολ που σουτάρει ο παίκτης που ρολάρει: 1 πόντος ανά κατοχή

Πικ εν Ποπ: 1.3 πόντοι ανά κατοχή

Για να καταλάβει ωστόσο κάποιος πραγματικά τι έκανε ο Παναθηναϊκός αρκεί να ξέρει έναν ακόμα αριθμό: Κόντρα στην Φενέρμπαχτσε οι “πράσινοι” σημείωσαν 1 πόντο ανά κατοχή. Κοινώς, ο Παναθηναϊκός νίκησε σε έναν αγώνα που δεχόταν 1.1 πόντους ανά κατοχή και σημείωνε 1 πόντο ανά κατοχή, κάτι που αποτελεί σχήμα-οξύμωρο.

Κάποια πράγματα είναι πάνω από αριθμούς

Είναι γεγονός ότι οι αριθμοί δεν μπορούν να πουν όλη την αλήθεια. Και δεν μπορούν να προβλέψουν τα πάντα. Όση ανάλυση και να κάνει κάποιος, δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι η Φενέρμπαχτσε θα έκανε τόσα μαζεμένα λάθη σε μερικά δευτερόλεπτα ή ότι ο Νεμάνια Νέντοβιτς θα κέρδιζε τόσα φάουλ μακριά από την μπάλα, σκοράροντας με βολές για να κρατήσει τους "πράσινους" στο ματς.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οι αριθμοί δεν μπορούν να προβλέψουν τα αντανακλαστικά του Δημήτρη Πρίφτη στην φάση που ο Γκούντουριτς έκανε φάουλ Μέικον με το σκορ στο 84-87, με τον έμπειρο τεχνικό να κάνει χρήση του νέου κανονισμού του challenge της EuroLeague και τους διαιτητές να μετατρέπουν το φάουλ σε αντιαθλητικό. Ούτε να μπουν στο μυαλό του Ιωάννη Παπαπέτρου, ο οποίος είχε την ψυχραιμία μόλις είδε τον Ντισόν Πιέρ να πηγαίνει να του κάνει φάουλ στο φινάλε να σηκώνεται να επιχειρήσει τρίποντο, με αποτέλεσμα να κλειδώσει στην συνέχεια την νίκη με τρεις βολές.

Αν κάποιος παρατηρήσει αποκλειστικά τα αναλυτικά στατιστικά του αγώνα δεν θα καταλάβει πώς νίκησε ο Παναθηναϊκός. Αυτό όμως είναι το μπάσκετ. Οι παίκτες είναι άνθρωποι και κατ' επέκταση απρόβλεπτοι. Το μπάσκετ είναι ένα παιχνίδι γρήγορων αποφάσεων. Ένα λάθος (πολύ περισσότερο δε... δύο ή τρία) ή μερικές στιγμές ευφυϊας μπορούν να φέρουν τα πάνω-κάτω.

Δεν γίνεται να ξεγελάς πάντα τους αριθμούς

Είναι γεγονός ότι οι αριθμοί δεν παίζουν μπάσκετ. Από την άλλη όμως, είναι σαφές ότι δεν μπορείς να νικάς πάντα τους αριθμούς ή ακόμα και την... μπασκετική λογική. Γιατί σε έναν βαθμό, ήταν η πνευματική κατάρρευση της Φενέρμπαχτσε που βοήθησε ώστε ο Παναθηναϊκός να σημειώσει μία επική ανατροπή.

Ο Δημήτρης Πρίφτης δεν έκανε τυχαία αυτές τις δηλώσεις μετά τον αγώνα. Οι προπονητές δεν εστιάζουν ποτέ στο παιχνίδι που έχουν μπροστά τους. Κοιτάζουν έναν μήνα, δύο μήνες μετά. Κανένας προπονητής δεν θέλει να νικάει η ομάδα του από τυχαία γεγονότα και στιγμές. Ο Δημήτρης Πρίφτης θέλει η ομάδα του να έχει τον έλεγχο στα χέρια της, γιατί ξέρει ότι σε βάθος χρόνου αυτό θα κρίνει αν η σεζόν θα είναι πετυχημένη. Ξέρει ότι δεν μπορεί να περιμένει σε κάθε παιχνίδι να γίνουν όσα έγιναν στο φινάλε του αγώνα με την Φενέρμπαχτσε.

Ο Παναθηναϊκός νίκησε την Φενέρμπαχτσε πανάξια. Ήταν κοντά στο σκορ, άντεξε στα μεγάλα σουτ των Τούρκων, έβαλε μεγάλα σουτ, πάλεψε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Το γεγονός ότι στο φινάλε η ομάδα του Τζόρτζεβιτς σχεδόν του έδωσε το παιχνίδι στο... πιάτο είναι δικό της πρόβλημα. Την ίδια στιγμή όμως ο Παναθηναϊκός ξέρει κάτι ακόμα: Δεν γίνεται να ξεγελάς πάντα τους αριθμούς. Σε βάθος χρόνου οι αριθμοί πάντα νικούν. Κι ας μην παίζουν μπάσκετ.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ