ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο νέος κανονισμός που "εκμεταλλεύτηκε" ο Πρίφτης στη φάση του Μέικον: Το "challenge" στα 10.8''

Ο Πρίφτης στο παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε
Ο Πρίφτης στο παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε PHOTO CREDITS: EUROKINISSI

Ο Δημήτρης Πρίφτης χρησιμοποίησε τον νέο κανονισμό διαιτησίας της EuroLeague στη φάση του Ντάριλ Μέικον στα 10.8'' και δικαιώθηκε. Το "challenge" των προπονητών και η ορθή χρήση του, την πιο κρίσιμη στιγμή, που άλλαξε τα δεδομένα στο φινάλε του αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε.

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ πήρε μια νίκη... από τα παλιά απέναντι στη Φενέρμπαχτσε (91-87), κάνοντας εντυπωσιακή ανατροπή από το -5 στα 40.3'' για το τέλος. Οι πράσινοι εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τη νευρικότητα και τα λάθη των φιλοξενούμενων, οι οποίοι υπέπεσαν σε δύο (!) αντιαθλητικά φάουλ μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, δίνοντας το δικαίωμα στους παίκτες του Δημήτρη Πρίφτη να επιστρέψουν και να πάρουν τη νίκη στο ΟΑΚΑ.

Για να έρθει όμως η ανατροπή χρειάστηκαν τα αντανακλαστικά του Δημήτρη Πρίφτη και ο νέος κανονισμός της EuroLeague, που επιτρέπει στους προπονητές της διοργάνωσης να κάνουν "challenge" σε μια διαιτητική απόφαση στη διάρκεια του σαρανταλέπτου. Ήτοι, να ζητήσουν την επανεξέταση μιας φάσης, προσδοκώντας σε αλλαγή της απόφασης των διαιτητών.

Αυτό έκανε κι ο προπονητής των πρασίνων στο φάουλ που κέρδισε ο Ντάριλ Μέικον στα 10.8'' για το τέλος της αναμέτρησης. Η παράβαση πάνω στον Μάρκο Γκούντουριτς δόθηκε αρχικά ως απλό φάουλ από τους διαιτητές (με τη διαφορά στο +3 για τη Φενέρμπαχτσε), με τον γκαρντ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ να ετοιμάζεται για δύο βολές.

Εκείνη την στιγμή όμως, ο Δημήτρης Πρίφτης ζήτησε από τον δεύτερο διαιτητή της αναμέτρησης, Γκίτις Βίλιους, την επανεξέταση της φάσης. Έκανε χρήση δηλαδή του "challenge" που επιτρέπεται από φέτος στους προπονητές της διοργάνωσης, για μια φάση σε κάθε αγώνα.

Οι διαιτητές πήγαν άμεσα στο Instant Replay, επανεξέτασαν τη φάση και αναβάθμισαν την παράβαση από απλό φάουλ σε αντιαθλητικό. Πράγμα που επέτρεψε στους πράσινους όχι απλά να εκτελέσουν δύο βολές (τις έβαλε αμφότερες ο Ντάριλ Μέικον), αλλά και να κερδίσουν μια έξτρα κατοχή, από την οποία προέκυψε το δεύτερο αντιαθλητικό πάνω στον Νεμάνια Νέντοβιτς.

Αξίζει να αναφέρουμε πως χρήση του "challenge" έκανε στα 2.9'' για το τέλος κι ο Σάσα Τζόρτζεβιτς, για το αντιαθλητικό που δόθηκε σε βάρος του Ντέβιν Μπούκερ. Οι διαιτητές εξέτασαν, ως όφειλαν, τη συγκεκριμένη φάση στο Instant Replay, επρόκειτο όμως για τόσο ξεκάθαρη παράβαση, που δεν γινόταν να αλλάξουν απόφαση και να υποβαθμίσουν το αντιαθλητικό φάουλ σε απλό φάουλ.

Ο λόγος; Οποιοδήποτε φάουλ γίνεται στα δύο τελευταία λεπτά των αγώνων πριν η μπάλα μπει στο παρκέ είναι αυτόματα αντιαθλητικό. Οπότε, από την στιγμή που δόθηκε η παράβαση σε βάρος του ψηλού της Φενέρμπαχτσε, δεν υπήρχε... επιστροφή.

Συμπέρασμα; Οι προπονητές μπορούν να καθορίσουν την εξέλιξη ενός αγώνα, να διαφοροποιήσουν τα δεδομένα του από μια απόφαση. Ακόμη κι αν αυτή δεν αφορά σε κάτι τακτικό. Η καλή γνώση των κανονισμών και τα γρήγορα αντανακλαστικά έπαιξαν εν προκειμένω τον ρόλο τους, με τον Δημήτρη Πρίφτη να κάνει την κίνηση - ματ και από κάτι τόσο... μικρό να αλλάζει την ιστορία του αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ