ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Γκριν στο SPORT24: "Μπορούμε να νικήσουμε τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ"

Ο Γκριν στο SPORT24: "Μπορούμε να νικήσουμε τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ"
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Ο εκτελεστής του Παναθηναϊκού στον δεύτερο ημιτελικό με την Λάρισα, Ντεβόντε Γκριν, στο SPORT24. Ο Αμερικανός γκαρντ μίλησε για την νίκη της Λάρισας, το πλάνο που τέθηκε σε εφαρμογή και τον μεγάλο στόχο: Το διπλό στο ΟΑΚΑ στον τρίτο αγώνα που θα δώσει στους Θεσσαλούς το πάνω χέρι. 

Ο Ντεβόντε Γκριν ήταν ο άσος στο μανίκι του Φώτη Τακιανού στον δεύτερο ημιτελικό των playoffs της Stoiximam Basket League, στην τεράστια νίκη της Λάρισας επί του Παναθηναϊκού (84-77), που έφερε την σειρά στο 1-1.

Ο Αμερικανός γκαρντ - ο οποίος είναι αδελφός του Ντάνι Γκριν των Σίξερς - ήταν αυτός που κουβάλησε τους Θεσσαλούς σε μεγάλο κομμάτι του παιχνιδιού, τελειώνοντας τον αγώνα με 19 πόντους. Μία ημέρα αργότερα, ήρεμος, μίλησε στο SPORT24 για την νίκη της ομάδας του, το μάθημα που πήραν όλοι από τον αγώνα της κανονικής περιόδου όταν ο Παναθηναϊκός επέστρεψε από το -19 για να νικήσει, αλλά και την πίστη που υπάρχει σε όλους στην Λάρισα ότι μπορούν να συνεχίσουν να τρελαίνουν κόσμο.

Όταν ξεκινήσαμε καλά, καταλάβαμε ότι μπορούμε να νικήσουμε

Η Λάρισα μπήκε σαν σίφουνας στο παρκέ, παίρνοντας παραμάζωμα τον Παναθηναϊκό στο ξεκίνημα. Οι Θεσσαλοί έβγαλαν ενέργεια σε άμυνα και επίθεση και άρχισαν να χτίζουν μία διαφορά που έφτασε ακόμα και στους 26 πόντους. Πού οφειλόταν όμως όλη αυτή η αυτοπεποίθηση;

Βγήκαμε δυνατά στο παρκέ. Όταν ξεκινήσαμε καλά καταλάβαμε ότι μπορούμε να νικήσουμε. Πήραμε μία διαφορά από νωρίς και αυτό μας έδωσε αυτοπεποίθηση” ανέφερε αρχικά ο Γκριν, για να προσθέσει στην συνέχεια ότι η καλή εικόνα της Λάρισας στο πρώτο παιχνίδι της σειράς έπαιξε έναν μικρό ρόλο στο καλό τους ξεκίνημα:

Σίγουρα έπαιξε έναν ρόλο και αυτό. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι εγώ δεν το σκεφτόμουν και τόσο. Προσωπικά ήθελα απλώς να δώσω ό,τι έχω, μπήκαν κάποια σουτ στην αρχή και βρήκα ρυθμό. Ξέραμε ότι αν μπορούσαμε να πάρουμε μία νίκη κόντρα στον Παναθηναϊκό, αυτή θα ερχόταν στην Λάρισα”.

Ο πρώτος αγώνας της σειράς εξελίχθηκε σε ένα προσωπικό σόου του Στέφαν Μούντι. Στον δεύτερο αγώνα όμως η Λάρισα μοίρασε το παιχνίδι, αποκτώντας περισσότερες επιλογές. Και αυτό ήρθε μέσα από ξεκάθαρο σχέδιο σύμφωνα με τον Γκριν: “Στο ξεκίνημα του παιχνιδιού είδαμε ότι ο Παναθηναϊκός έπαιζε πιο επιθετική άμυνα πάνω στον Μούντι. Ήθελαν να πάρουν την μπάλα από τα χέρια του. Αυτό άνοιξε το παιχνίδι μας.

Προσαρμοστήκαμε άμεσα σε αυτή την νέα συνθήκη. Βάλαμε πολλά plays με off screen καταστάσεις (σ.σ όπου ο παίκτης της Λάρισας έβγαινε από σκριν για να πάρει την μπάλα). Προσπαθήσαμε να εκμεταλλευτούμε την ταχύτητά μας σε καταστάσεις σετ γηπέδου, αλλά και να τρέξουμε όποτε μπορούσαμε. Βάλαμε κάποια σουτ στην αρχή και αυτό βοήθησε να βρούμε όλοι ρυθμό”.

Θυμόμασταν τι έγινε στην κανονική περίοδο, δεν θέλαμε να πάθουμε το ίδιο

Ήταν 6 Φεβρουαρίου 2022 όταν η Λάρισα είχε στα σχοινιά τον Παναθηναϊκό σε εξ αναβολής αγώνα της κανονικής περιόδου. Οι Θεσσαλοί είχαν φτάσει να προηγηθούν ακόμα και με 19 πόντους διαφορά, αλλά τελικά είδαν τον Νεμάνια Νέντοβιτς να φέρνει τούμπα το ματς και να οδηγεί τον Παναθηναϊκό στην νίκη με 86-90. Ήταν άραγε αυτό το παιχνίδι στο μυαλό των παικτών της Λάρισας όταν ξέφυγαν με 26 πόντους διαφορά;

Εννοείται πως το σκεφτόμασταν” παραδέχθηκε ο Γκριν. “Στην κανονική περίοδο είχαμε ξεφύγει με 19 πόντους και χάσαμε και δεν θέλαμε να πάθουμε το ίδιο. Ξέραμε ότι ο Παναθηναϊκό δεν θα τα παρατήσει. Σίγουρα και οι παίκτες του Παναθηναϊκού σκέφτονταν ότι το έχουν ξανακάνει στο γήπεδό μας. Άρχισαν λοιπόν να μειώνουν σταδιακά την διαφορά όλο και περισσότερο, μέχρι που έφτασε σε μονοψήφιο νούμερο. Ξέραμε όμως ότι έπρεπε να κάνουμε ό,τι μπορούσαμε για να κρατήσουμε την νίκη”.

Υπήρξε όμως στιγμή που ο ίδιος πίστεψε ότι ίσως ζήσει το ίδιο έργο; “Δεν σκέφτηκα ποτέ ότι θα χάσουμε. Θα είμαι ειλικρινής όμως. Λίγο πριν το τέλος έχει γίνει μία φάση που ο Μέικον φεύγει στον αιφνιδιασμό και επιχειρεί τρίποντο στον αιφνιδιασμό. Τότε σκέφτηκε πως αν έμπαινε αυτό το σουτ θα είχαμε πρόβλημα.

Το σουτ τελικά δεν μπήκε, αλλά ο Μέικον πήρε το ριμπάουντ και πήγε προς το καλάθι. Τότε μπήκα μπροστά του και τον έκοψα, αλλά η μπάλα πήγε στον Νέντοβιτς, ο οποίος επιχείρησε νέο τρίποντο, το οποίο δεν μπήκε. Όταν ο Νέντοβιτς αστόχησε σε εκείνο το σουτ, τότε σκέφτηκα ότι θα πάρουμε την νίκη”.

Μήπως ο Παναθηναϊκός τελικά αγχώθηκε στο τέλος και φοβήθηκε ότι θα χάσε; “Ο Παναθηναϊκος νίκησε με ανατροπή στο παιχνίδι της κανονικής περιόδου, είναι λογικό να πίστευαν οι παίκτες του ότι θα το κατάφερναν και τώρα. Δεν αισθάνθηκα ότι αγχώθηκαν. Ενδεχομένως όμως ένιωσαν πίεση όταν συνέχισαν να κυνηγάνε στο σκορ στην τέταρτη περίοδο και συνειδητοποίησαν ίσως ηττηθούν”.

Οι οπαδοί μας έδωσαν ώθηση

Η Λάρισα ξεκίνησε με στόχο να αποφύγει τον υποβιβασμό και έφτασε στην 4αδα. Στο ξεκίνημα της σεζόν είχε 100 φιλάθλους και χθες (31/5) είχε 4.000 φιλάθλους στο γήπεδο. Λογικό είναι όλα αυτά να υπάρχουν στο μυαλό των παικτών. Πότε όμως ήταν που όλοι στην Λάρισα κατάλαβαν ότι έχουν καλή ομάδα;

Από τότε που βρεθήκαμε όλοι μαζί μετά τις αλλαγές στο ρόστερ καταλάβαμε ότι είμαστε καλή ομάδα. Ήρθαμε περίπου όλοι την ίδια χρονική περίοδο και βρήκαμε αμέσως χημεία. Μετά το πρωτο ματς που ήμασταν όλοι μαζί καταλάβαμε ότι μπορούμε να πετύχουμε κάτι καλό”.

Κάπως έτσι, άλλαξαν και οι στόχοι της ομάδας. Αγώνα με τον αγώνα η Λάρισα ανέβαινε στην κατάταξη, κλείνοντας τελικά την κανονική περίοδο στην 6η θέση.

Στην αρχή απλώς προσπαθούσαμε να αποφύγουμε τον υποβιβασμό. Μόλις τα καταφέραμε, με πολλές σερί νίκες, τότε αρχίσαμε να λέμε ότι μπορούμε να μπούμε στα playoffs” θυμήθηκε ο Γκριν, για να προσθέσει: “Όταν έγινε αυτό, αρχίσαμε να λέμε ότι δεν χρειάζεται να συμβιβαστούμε με την 8η θέση, ότι ίσως μπορούμε να πάμε μέχρι την 6η θέση. Μετά προκριθήκαμε στα ημιτελικά. Νικήσαμε τον Παναθηναϊκό. Όλα πήγαν καλά”.

Και ο κόσμος; Πώς το βίωσε όλο αυτό; “Οι οπαδοί μας έδωσαν πολλά χθες. Η ατμόσφαιρα ήταν σπουδαια. Μας έδωσαν ώθηση όταν την θέλαμε και ίσως επηρέασε τις βολές του Παναθηναϊκού. Δεν σούταρε καλά ο Παναθηναϊκός από την γραμμή”.

Μπορούμε να νικήσουμε στο ΟΑΚΑ

Ο επίλογος της συζήτησης βρήκε τον Γκριν να καλείται να απαντήσει στο τι παραπάνω μπορεί να κάνει πλέον η Λάρισα σε αυτή την σειρά, δεδομένου ότι έχει πιάσει το ταβάνι της. Ή μήπως όχι; Ο 25χρονος γκαρντ πιστεύει ότι η ομάδα του μπορεί να συνεχίσει να σοκάρει τον κόσμο.

Δεν ξέρω τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Θα πάμε την Παρασκευή (2/6) στην Αθήνα, στο ΟΑΚΑ, να πάρουμε την νίκη” δήλωσε χωρίς δισταγμό ο Γκριν, για να προσθέσει: “Αν πάρουμε την νίκη στην έδρα του Παναθηναϊκού, τότε θα έχουν πρόβλημα, αφού μπορεί να σκεφτούν ότι θα χάσουν την σειρά. Αν δεν νικήσουμε όμως, τοτε θα έχουμε εμείς το πρόβλημα στην προσπάθειά μας να πάρουμε την σειρα.

Πιστεύω ότι μπορούμε να νικήσουμε στην έδρα του Παναθηναϊκού. Έχουμε καλή ομάδα και ματσαρουμε καλα με αυτούς. Θεωρώ ότι ότι θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά θα παίξουμε οι περιφερειακοί, αλλά και πώς θα αντέξουν οι ψηλί μας σε σχέση με τους ψηλούς του Παναθηναϊκού. Ο Παπαγιάννης δίνει πολλά στον Παναθηναϊκό, επηρεάζει όλο το παιχνίδι. Θα δούμε τι θα γίνει”.

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΛΑΡΙΣΑ STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ