ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Νικάς την Ισπανία σε φιλικό; Παίρνεις το χρυσό

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κόντρα στην Ισπανία το 2015
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κόντρα στην Ισπανία το 2015 INTIME

Η Εθνική ομάδα αντιμετωπίζει απόψε (19:00, ΕΡΤ1, LIVE από το SPORT24) την ακριβοθώρητη Ισπανία κι ο Βασίλης Σκουντής υποκύπτει στον πειρασμό των αισίων οιωνών.

Εγώ για να πω την αμαρτία μου δεν πιστεύω σε γούρια και... παγούρια, αλλά σήμερα υποκύπτω σε έναν πειρασμό και θα γράψω κάτι για το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα με σιχτιρίζει ο Δημήτρης Ιτούδης!

Και πολύ καλά θα κάνει!

Αλλά τι φταίω ο δόλιος που τις προηγούμενες δυο φορές κατά τις οποίες η Εθνική ομάδα αντιμετώπισε και νίκησε κιόλας σε φιλικό αγώνα την Ισπανία (09/08, 19:00, ΕΡΤ1, LIVE από το SPORT24), στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης;

Το θυμόμουν αυτό και λέω να το μπουμπουνίσω σήμερα με την ελπίδα πως θα τριτώσει το καλό, αν και στην παρούσα φάση το ωφελιμότερο που έχουμε να κάνουμε είναι αυτό που λέει κι ένα ανέκδοτο.

Σκάσε και κολύμπα!

Η ιστορική νίκη στην Καλαβρία

Η πρώτη τέτοια συγκυρία μας γυρίζει τρεισήμισι δεκαετίες πίσω, στο σωτήριον έτος 1987...

Στις 27 Μαΐου του ’87 στο πλαίσιο του Τουρνουά που διεξήχθη στη Ρέτζιο Καλάμπρια η Εθνική νίκησε την Iσπανία με 101-98 (Γιαννάκης 26, Φασούλας 23, Γκάλης 22, Φιλίππου 15, Χριστοδούλου 12, Καμπούρης 2, Ιωάννου 1, Ανδρίτσος, Λινάρδος, Παπαδόπουλος, Σταυρόπουλος) και αυτή υπήρξε μια ιστορική επιτυχία.

Ο λόγος;

Επρόκειτο μόλις για τη δεύτερη νίκη της ελληνικής ομάδας επί της Furia Roja σε σύνολο 15 αγώνων, μάλιστα η προηγούμενη και παρθενική είχε σημειωθεί 22 χρόνια πριν: στις 5 Ιουνίου του 1965 στο πλαίσιο του Εurobasket στην Τιφλίδα.

Ακριβώς την ίδια ημερομηνία, στις 5 Ιουνίου του 1987, στο Νέο Φάληρο, η Ισπανία σάρωσε την Εθνική με 106-89, αλλά όλοι ξέρουμε τι συνέβη μετά από οκτώ βράδια στο ίδιο γήπεδο!

Ένα το κρατούμενο των αίσιων οιωνών, λοιπόν...

Η ρεπετισιόν του 2005 στη Μαδρίτη

Η Ιστορία επαναλήφθηκε μετά από 18 χρόνια...

Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2005 σε ένα από τα ούτως ή άλλως σπάνια φιλικά ματς μεταξύ των δυο ομάδων, η Εθνική επιβλήθηκε της Ισπανίας στη Μαδρίτη με 88-80 (Ζήσης 16, Παπαδόπουλος 16, Φώτσης 14, Κακιούζης 12, Ντικούδης 8,. Παπαλουκάς 7, Χατζηβρέττας 7, Διαμαντίδης 6, Τσαρτσαρής 2, Σπανούλης)

Δυο εβδομάδες αργότερα στο Βελιγράδι συνέβη κάτι που επίσης όλοι το ξέρουμε και το θυμόμαστε!

Όχι για να ευλογήσω τα γένια μας, αλλά το SPORT24 είχε δημοσιεύσει κατ’ αποκλειστικότητα την είδηση της συμφωνίας για τη διεξαγωγή των δυο επερχόμενων φιλικών αγώνων με την Ισπανία που από παράδοση και ιδεολογία είναι ακριβοθώρητη σε φιλικά ματς προετοιμασίας.

Η αβάσταχτη ήττα στη Λιλ

Παρεμπιπτόντως έχουν περάσει κιόλας επτά χρόνια από την τελευταία φορά που αναμετρήθηκαν οι δυο ομάδες, είτε σε φιλικό, είτε σε επίσημο αγώνα...

Δυστυχώς οι αναμνήσεις μας από τότε είναι δυσάρεστες και θλιβερές: στις 15 Σεπτεμβρίου του 2015 στο γήπεδο «Πιερ Μορουά» της Λιλ στον προημιτελικό του Eurobasket, η Εθνική ηττήθηκε από την Ισπανία με 75-73 και έμεινε εκτός νυμφώνος.

Και ποιος έκανε το τελευταίο σουτ σε εκείνο το θρίλερ; Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος νωρίτερα είχε χρεωθεί δυο φορές με βήματα!

Τους πόντους της Εθνικής σε εκείνο το μοιραίο ματς είχαν σκοράρει οι Καλάθης 14, Πρίντεζης 13, Αντετοκούνμπο 12, Σπανούλης 10, Κουφός 9, Ζήσης 5, Μπουρούσης 5, Σλούκας 3, ενώ αγωνίσθηκαν επίσης ο Καϊμακόγλου και ο Περπέρογλου.

Ο δήμιος Γκασόλ κι ο κακός δαίμονας

Ήταν καλή εκείνη η Εθνική, που θεωρείται η καλύτερη της τελευταίας 12ετίας, μάλιστα κάποιοι την αποκάλεσαν «dream team»!

Ήταν όντως καλή, απλώς αποδείχθηκε πολύ καλύτερος ο γίγας ο Πάου Γκασόλ που μας άλλαξε τον αδόξαστο με 27 πόντους και εννέα ριμπάουντ.

Από τότε, μακριά κι αγαπημένοι με τον κακό δαίμονα μας: υπενθυμίζω ότι οι Ισπανοί έριξαν στο κανναβάτσο την Εθνική και της έφραξαν τον δρόμο στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, στον ημιτελικό του Eurobasket του 2007, στον ημιτελικό του Eurobasket του 2009, στον πρώτο αγώνα των νοκ άουτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 (που αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα του Δημήτρη Διαμαντίδη) και στον ημιτελικό του Eurobasket του 2015.

Νισάφι πια, φτάνει άλλο!

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROBASKET 2022 EUROBASKET ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ