BASKETBALL ANALYSIS

NBA: Το σκεπτικό των Μιλγουόκι Μπακς για τον Σερτζ Ιμπάκα και οι επόμενες κινήσεις τους

NBA: Το σκεπτικό των Μιλγουόκι Μπακς για τον Σερτζ Ιμπάκα και οι επόμενες κινήσεις τους
2019 AP PHOTO/MORRY GASH

Διπλή νίκη πέτυχαν οι Μπακς το βράδυ της Πέμπτης. Και τη σημαντικότερη ανάγκη τους κάλυψαν και δύο, ενδεχομένως και τρεις θέσεις, στο ρόστερ τους άνοιξαν. Γιατί επέλεξαν όμως τον Σερτζ Ιμπάκα; Και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους; Το SPORT24 αναλύει τα δεδομένα.

Αν υπήρχε μία, μόνο μία ομάδα, έτοιμη να κάνει σημαντική κίνηση πριν από την Trade Deadline, αυτή ήταν οι Μπακς. Το ξέραμε, το είδαμε τα προηγούμενα χρόνια, το είχε προαναγγείλει ο GM Τζον Χορστ στο SPORT24, το εξηγήσαμε πριν από μερικές ημέρες. Οι πρωταθλητές είχαν παίκτες που δεν χρειάζονταν, ο Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο ήταν το καλό τους δόλωμα και η παραχώρησή του, μαζί με δύο μικρά συμβόλαια που επίσης είχαμε εξηγήσει ότι ήταν εύκολο να προσφερθούν πριν από την εκπνοή των ανταλλαγών, τους βοήθησε να καλύψουν την σημαντικότερη ανάγκη τους: τον ψηλό που θα βοηθήσει τον Αντετοκούνμπο και τον Πόρτις, μέχρι να γυρίσει στη δράση ο Μπρουκ Λόπεζ.

Ήταν δεδομένο ότι ο ΝτιΒιντσέντζο βρισκόταν σε καθεστώς παραχώρησης. Οι Μπακς μίλησαν με αρκετές ομάδες έχοντας ως διαπραγματευτικό χαρτί τον νεαρό γκαρντ, όχι γιατί δεν τον εκτιμούν, ούτε γιατί δεν πιστεύουν ότι είναι ικανός να τους βοηθήσει. Απλώς τον περασμένο Οκτώβριο επέλεξαν να δώσουν επέκταση συμβολαίου στον Γκρέισον Άλεν, με ένα ποσό πολύ μικρότερο από εκείνο που ζητούσε ο ΝτιΒιντσέντζο. Κάλυψαν έτσι την θέση του βασικού σούτινγκ γκαρντ με έναν αθλητή που μπορεί να βοηθήσει σε κάθε τομέα, στην εκτέλεση από την περιφέρεια, στην ατομική άμυνα, στο ριμπάουντ, στη δημιουργία, οπότε ο κοκκινομάλης πρώην παίκτης του πήρε δύο κολεγιακά πρωταθλήματα με το Πανεπιστήμιο Βιλανόβα, περίσσευε.

Το Σακραμέντο έμοιαζε με λογικό προορισμό για τον ΝτιΒιντσέντζο, καθώς οι Κινγκς τον είχαν αποκτήσει προσφέροντας τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς στους Μπακς. Τελικά ο Σέρβος έκανε πίσω, προτίμησε να μετακομίσει στους Ατλάντα Χοκς και ο ΝτιΒιντσέντζο ξέμεινε στο Ουισκόνσιν. Οι Βασιλιάδες δεν τον ξέχασαν και το βράδυ της Πέμπτης (10/2) τον έκαναν δικό τους, μαζί με τα bird rights του για να προσπαθήσουν να τον κρατήσουν με νέο πολυετές συμβόλαιο.

Η απόκτηση του Σερτζ Ιμπάκα λύνει πάρα πολλά από τα προβλήματα των Μπακς. Με τον Μπρουκ Λόπεζ να αναρρώνει από επέμβαση στη μέση (έχει παίξει μόνο στο ματς της πρεμιέρας με τους Μπρούκλιν Νετς) και να μην είναι ακόμη ξεκάθαρο πότε και αν θα είναι σε θέση να επιστρέψει φέτος στα παρκέ, ο Μάικ Μπουντενχόλζερ είχε τεράστια ανάγκη από έναν ψηλό. Δοκίμασε το πείραμα με τον ΝτεΜάρκους Κάζινς που απέτυχε, δοκίμασε συμπληρωματικούς ψηλούς όπως ο Τζαβίν ΝτεΛοριέ, ο Λουκ Κορνέτ και ο Γκρεγκ Μονρό, χρειαζόταν όμως κάτι πιο ποιοτικό. Και ο Ιμπάκα είναι μία τέτοια περίπτωση καθώς συνδυάζει πολλά από τα στοιχεία που θέλει το Μιλγουόκι για να θεωρήσει το ρόστερ του βελτιωμένο, ακόμη πιο γεμάτο, ακόμη πιο ισορροπημένο.

Στα 32 του, στην 13η σεζόν της επαγγελματικής του καριέρας, ο Ιμπάκα παραμένει ένας αξιόλογος ψηλός. Δεν παίζει την άμυνα που έπαιζε στους Θάντερ, σουτάρει όμως καλύτερα και σε έναν ρόλο 15-20 λεπτών δεν τίθεται ερώτημα για το αν μπορεί να βοηθήσει. Και δεν μιλάμε για την κανονική περίοδο στην οποία οι Μπακς μπορούν να πορευθούν ακόμη και με τον Γκρεγκ Μονρό που παίζει με δεκαήμερο συμβόλαιο, αλλά για τα playoffs στα οποία οι πρωταθλητές θα μπουν με στόχο την υπεράσπιση του τίτλου που κατέκτησαν πέρυσι.

Τι θα δώσει ο Ιμπάκα στους Μπακς; Αξιόλογη άμυνα στο ποστ, περιφερειακό σουτ (36% στο τρίποντο από τη σεζόν 2014/15 που έβαλε το τρίποντο στο παιχνίδι του), ακόμα μία ηγετική μορφή στα αποδυτήρια. Ο ψηλός από την Μπραζαβίλ του Κονγκό βρίσκεται σε χρονιά συμβολαίου, έχει κίνητρο για να αποδείξει ότι παραμένει σε υψηλό επίπεδο, είναι συμβιβασμένος με τον ρόλο που θα έχει από εδώ και στο εξής στην καριέρα του και μπορεί να παίξει και στις δύο θέσεις της φροντ λάιν. Είτε με τον Γιάννη στο πλευρό του είτε με τον Πόρτις, προσφέροντας στους τρεις που θα βρίσκονται γύρω τους δύο επιλογές στο 4 και στο 5 που μπορούν να σκοράρουν πίσω από την γραμμή των 7μ.25.

Η λογική λέει ότι τον Ιμπάκα θα τον δούμε περισσότερη ώρα σε σχήματα με τον Αντετοκούνμπο, καθώς μπορεί να λειτουργήσει σε έναν ρόλο ανάλογο με αυτόν στον οποίο βλέπουμε φέτος τον Πόρτις. Μπορεί δηλαδή να ανοίξει το γήπεδο, να μένει στο τρίποντο και να αφήνει χώρο στη ρακέτα για τον Γιάννη, ώστε εκείνος να συνεχίσει να έχει δύο επιλογές: την κατά μέτωπο επίθεση και την πάσα στην περιφέρεια σε έναν ψηλό που δεν θα φοβάται να εκτελέσει και θα μετατρέπει τις πάσες σε ασίστ με ένα καλό ποσοστό ευστοχίας.

Γενικώς οι Μπακς δεν έχουν το παραμικρό να χάσουν με τον Ιμπάκα, ο ΝτιΒιντσέντζο ούτως ή άλλως θα αποχωρούσε στο τέλος της περιόδου και γιατί θέλει έναν σημαντικότερο ρόλο, αλλά κι επειδή στο Μιλγουόκι δεν θα πάρει τα χρήματα που ψάχνει. Ο Κονγκολέζος ξέρει τι σημαίνουν τα playoffs, έχει μια σπουδαία ευκαιρία να κάνει πρωταθλητισμό και να βρει μέσα από αυτή τη θητεία το επόμενο συμβόλαιό του.

Το shot chart του Σερτζ Ιμπάκα στη σεζόν 2019/20
Το shot chart του Σερτζ Ιμπάκα στη σεζόν 2019/20 BASKETBALL REFERENCE

Οι επόμενοι στόχοι των Μπακς

Μετά από την κάλυψη της σημαντικότερης ανάγκης τους, ο Τζον Χορστ κι ο Μάικ Μπουντενχόλζερ δεν θα βιαστούν για να γεμίσουν το ρόστερ. Από τη στιγμή που αποχώρησαν και οι benchwarmers Ρόντνι Χουντ - Σέμι Οτζελέγε, στο ρόστερ υπάρχουν 12 εγγυημένα συμβόλαια, δύο Two-Way και ένα δεκαήμερο, αυτό του Γκρεγκ Μονρό που είναι πιθανό να μείνει στην ομάδα έως το τέλος της περιόδου. Με απλά λόγια, οι Μπακς έχουν δύο ή τρεις θέσεις ανοιχτές (ανάλογα με το πως θα διαχειριστούν τον Μονρό) για να τις καλύψουν προφανώς μετά από τα buyouts. Χρειάζονται σίγουρα έναν γκαρντ και πλέον και ένα κορμί στο 3-4.

Το depth chart των Μπακς αυτή τη στιγμή:

PG: Τζρου Χόλιντεϊ, Τζορτζ Χιλ, Λίντελ Γουίγκιντον *
SG: Γκρέισον Άλεν, Γουέσλι Μάθιους, Τζόρνταν Νουόρα
SF: Κρις Μίντλετον, Πατ Κόνατον
PF: Γιάννης Αντετοκούνμπο, Θανάσης Αντετοκούνμπο
C: Μπόμπι Πόρτις, Σερτζ Ιμπάκα, Σάντρο Μαμουκελασβίλι *, Μπρουκ Λόπεζ **

*Two-Way συμβόλαια
** Τραυματίας

Οι Μπακς χρειάζονται έναν άσο που θα λειτουργήσει και ως δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που προκύψει πρόβλημα με τον Χόλιντεϊ ή τον Χιλ και θα έχουν επιλογές από τις αποδεσμεύσεις. Ο Έρικ Μπλέντσο είναι πιθανό να αποχωρήσει από το Πόρτλαντ, ο Γκόραν Ντράγκιτς όλα δείχνουν ότι θα μείνει ελεύθερος από τους Σπερς, ίσως οι Νικς αφήσουν τον Κέμπα Γουόκερ αν δουν ότι η χρονιά τους γλίστρησε, έναν τόσο αξιόλογο άσο θέλουν στο Μιλγουόκι για παν ενδεχόμενο, αλλά και για να έχουν ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία σε σχήματα με τρεις κοντούς.

Από τη στιγμή που αποχώρησε και ο Οτζελέγε, ο οποίος είχε αποκτηθεί για να καλύψει έστω λίγο από το κενό που άφησε με την μετακόμισή του στους Μαϊάμι Χιτ ο Πι Τζέι Τάκερ, θα χρειαστεί και άλλο ένα κορμί που θα μπορεί να καλύψει τις θέσεις 3-4. Ένας συμπληρωματικός παίκτης με εμπειρία, ένας καλός αμυντικός που θα πρέπει να έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει για κάποια λεπτά τον Κέβιν Ντουράντ σε ένα πιθανό συναπάντημα με τους Νετς.

Εν κατακλείδι, οι Μπακς έχουν πλέον έξι πραγματικά καλούς παίκτες στις θέσεις 1-3, βρήκαν τον αναπληρωματικό ψηλό που έψαχναν εδώ και μήνες και χωρίς άγχος θα πορευθούν μέχρι να καλύψουν και τις δύο ή τρεις τελευταίες θέσεις του ρόστερ. Το σημαντικό είναι να μείνουν υγιείς και να βρουν ρυθμό για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στην κανονική περίοδο (στόχος τους είναι η πρώτη θέση στην Ανατολική Περιφέρεια), ενώ περιμένουν για τα τελευταία "χτυπήματα" που θα τους εκτοξεύσουν απέναντι στον ανταγωνισμό.

Από τη στιγμή που βρίσκονται πάντως στα 12 εγγυημένα συμβόλαια, θα πρέπει να βρεθούν ξανά στα 14 μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων. Όσο για το salary cap και τον φόρο πολυτέλειας; Με την απόκτηση του Ιμπάκα ανέβηκε από τα 46.3 στα 54.4 εκατομμύρια δολάρια, με το συνολικό κόστος της ομάδας της σεζόν να φτάνει στα 213.6 εκατομμύρια. Αν το ένα από τα δύο δοθεί στον Μονρό, τότε στο Μιλγουόκι θα πρέπει να βρεθεί ακόμη ένας μέσα στις επόμενες 14 ημέρες.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS NBA ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ