NBA

NBA, τα 10 πράγματα που μας έμειναν απο την βραδιά: Οι Χόρνετς είναι… μπελάς για τους Μπακς και το NBA

Οι Μάρτιν, Μπολ, Ροζίερ, ΜακΝτάνιελς και Μπρίτζες των Χόρνετς
Οι Μάρτιν, Μπολ, Ροζίερ, ΜακΝτάνιελς και Μπρίτζες των Χόρνετς Ⓒ 2022 MATT KELLEY/ ASSOCIATED PRESS

Οι Χόρνετς που έδειξαν κόντρα στους Μπακς ότι είναι μπελάς, ο Λανς Στίβενσον που περνάει δεύτερη νιότη και οι Γκρίζλις που εντυπωσιάζουν. Το SPORT24 παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA τα χαράματα. 

Οι Χόρνετς νίκησαν τους Μπακς και έστειλαν νέα μηνύματα στο NBA, οι Γκρίζλις συνεχίζουν απτόητοι και ο Λανς Στίβενσον ανθίζει ξανά στους Πέισερς.

Το SPORT24 παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA σε μία βραδιά με 6 αγώνες

Το ματς της βραδιάς

Σε μία βραδιά που γενικά υπήρξαν αρκετά μονόπλευρα παιχνίδια, ο αγώνας των Χόρνετς με τους Μπακς ξεχώρισε, με την Σάρλοτ να παίρνει την νίκη με 114-106. Μία εμφατική νίκη, αφού επέστρεψε από το -11 και έφτασε να προηγείται ακόμα και με 17 πόντους διαφορά, αντέχοντας την τελική αντεπίθεση των Μπακς στο τέλος.

Ο Τέρι Ροζίερ με 28 πόντους ήταν ο πρώτος σκόρερ των νικητών, με τον Μάιλς Μπρίτζες να προσθέτει 21 πόντους και τον ΛαΜέλο Μπολ 19 πόντους. Για τους Μπακς, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε 43 πόντους και 12 ριμπάουντ και ο Κρις Μίντλετον 27 πόντους, 10 ριμπάουντ και 9 ασίστ.

Η εμφάνιση της βραδιάς

Ο Ντομάντας Σαμπόνις κέρδισε στο… νήμα τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, κυρίως επειδή η δική του μαγική εμφάνιση συνδυάστηκε με νίκη της ομάδας του, με τους Πέισερς να επικρατούν με 125-113 των Τζαζ.

Ο γιος του θρυλικού Αρβίντας Σαμπόνις ήταν απολαυστικός, εκμεταλλευόμενος στον απόλυτο βαθμό την απουσία του Ρούντι Γκομπέρ (πρωτόκολλο κορονοϊού), ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 42 πόντους με 15/18 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 3/4 βολές, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 κόψιμο και 1 λάθος σε 38 λεπτά συμμετοχής.

Οι Χόρνετς είναι μπελάς

Όποιος θεωρεί ότι η νίκη των Χόρνετς επί των Μπακς ήρθε… στην τύχη και λόγω των απουσιών του Μιλγουόκι, καλά θα κάνει να αλλάξει γνώμη. Η νίκη των Χόρνετς ήταν πανάξια, με την Σάρλοτ γενικά να ζορίζει τους Μπακς, κάτι που είχε δείξει και πριν από ένα μήνα, όταν ηττήθηκε οριακά με 127-125 στο Μιλγουόκι.

Οι Χόρνετς έχουν ρεκόρ 21-19 και βρίσκονται στην 8η θέση της Ανατολής - άρα εντός play-in τουρνουά, αλλά είναι… μπελάς. Μία αλλοπρόσαλλη ομάδα, η οποία έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να φέρει σε δύσκολη θέση οποιαδήποτε ομάδα στο NBA χάρη στο γεμάτο δημιουργούς και εκτελεστές ρόστερ της.

Η τετράδα των ΛαΜέλο Μολ, Τέρι Ροζίερ, Γκόρντον Χέιγουορντ και Μάιλς Μπρίτζες συνδυάζει όσο λίγες στο NBA την δημιουργία με την εκτέλεση από τέσσερις θέσεις. Και όλα αυτά με τον Μπολ να μην έχει συνέλθει ακόμα από την περιπέτειά του με τον κορονοϊό. Ο Κέλι Ούμπρε έχει βάλει υποψηφιότητα για 6ος παίκτης της χρονιάς. Τα σχήματα με τον Πι Τζέι Γουάσινγκτον σε θέση σέντερ - που εμφανίζονται όλο και πιο συχνά - προκαλούν… χάος, αφού εκείνη την στιγμή οι Χόρνετς έχουν 5 σουτέρ στο παρκέ και ανοίγουν το γήπεδο. Τα λεπτά που βρίσκεται στο παρκέ ο Μέισον Πλάμλι (ένας από τους καλύτερους και πλέον υποτιμημένους ψηλούς πασέρ στο σύγχρονο NBA) είναι… τίμια. Στην πραγματικότητα, οι Χόρνετς είναι μία αγωνιστεί έκρηξη του Μπολ και έναν καλό 3-and-D περιφερειακό μακριά από την εκτόξευση.

Δεν είναι σίγουρο ότι οι Χόρνετς θα καταφέρουν κάτι σπουδαίο φέτος, ειδικά με την άμυνά τους να είναι (επιεικώς) αφελής. Αλλά σίγουρα είναι διασκεδαστικό να τους παρακολουθεί κάποιος. Οι Χόρνετς είναι μπελάς.

Ο Στίβενσον αξίζει μία θέση στο NBA

Κάποιοι παίκτες απλώς μπορούν να παίξουν μόνο σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον. Να φταίει ότι μόνο σε ένα μέρος ανέχονται τις παραξενιές τους; Να φταίει ότι εκεί μόνο αισθάνονται άνετα; Όπως και να έχει, είναι για ακόμα μία φορά ξεκάθαρο ότι το περιβάλλον των Πέισερς είναι αυτό που βγάζει τον καλύτερο εαυτό του Λανς Στίβενσον, ο οποίος εντυπωσίασε για ακόμα ένα βράδυ.

Προερχόμενος από την 30αρα που σημείωσε κόντρα στους Νετς (με 20 πόντους να είναι συνεχόμενοι στην πρώτη περίοδο!), ο Στίβενσον είχε 16 πόντους, 6 ριμπάουντ και 14 ασίστ (ρεκόρ καριέρας) σε 29 λεπτά συμμετοχής στην νίκη επί των Τζαζ (125-113). Έδωσε το σόου του, αποθεώθηκε από τους φίλους των Πέισερς.

Η φετινή - έστω και με 10ημερο συμβόλαιο - είναι η τρίτη θητεία του Στίβενσον στους Πείσερς. Οι προηγούμενες δύο θητείες του συνδυάστηκαν με το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του. Βλέποντάς τον ξανά να απολαμβάνει το άθλημα για το οποίο γεννήθηκε να παίζει, δεν γίνεται να μην θέλει κάποιος να τον δει να ανθίζει ξανά στην Ιντιάνα. Μένει να φανεί αν το θέλουν αυτό και οι Πέισερς.

Το βιολί τους οι Γκρίζλις

Οχτώ συνεχόμενες νίκες. Αυτό είναι το σερί που τρέχουν πλέον οι Γκρίζλις μετά την επικράτησή τους με 123-108 επί των Κλίπερς μέσα στο Λ.Α, σε ένα ματς που δεν είχαν τους Τζα Μοράντ, Στίβεν Άνταμς και έχασαν νωρίς τον Ντίλον Μπρουκς, ενώ δεν είχαν καν τον προπονητή τους (Τέιλορ Τζένκινς) στον πάγκο, ο οποίος μπήκε στο πρωτόκολλο κορονοϊού.

Η νέα εκδοχή των Γκρίζλις είναι γοητευτική. Αυτή η ομάδα δεν έχει καμία σχέση με τους Γκρίζλις της εποχής των Μαρκ Γκασόλ, Ζακ Ράντολφ, Μάικ Κόνλεί και Τόνι Άλεν. Είναι μεν σκληρή ομάδα, παίζει άμυνα, αλλά την ίδια στιγμή εντυπωσιάζει με αυτά που κάνει στην επίθεση. Αν ο τραυματισμός του Μπρουκς δεν είναι σοβαρός, τότε το Μέμφις έχει την δυνατότητα να κάνει πολλές ζημιές φέτος.

Πόσο πρέπει να προβληματιστούν οι Μπακς;

Οι Μπακς μετρούν τρεις ήττες στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια τους μετά την ήττα τους την Σάρλοτ, έχοντας ηττηθεί σε αυτό το διάστημα από τους… μισούς Πίστονς (χειρότερη ομάδα του NBA) και τους Ράπτορς. Ενδιάμεσα βέβαια νίκησαν τους Νετς στο Μπρούκλιν, κάνοντας επίδειξη δύναμης.

Οι Μπακς έχουν πολλές και σημαντικές απουσίες. Οι Τζρου Χόλιντεϊ, Πατ Κόνατον, Γκρέισον Άλεν, Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο, Τζορτζ Χιλ συνθέτουν πρακτικά το ροτέισον στις θέσεις των γκαρντ της ομάδας. Το κενό του Μπρουκ Λόπεζ είναι μεγάλο. Ακόμα κι έτσι, το Μιλγουόκι δεν πανικοβάλλεται. Το καλό σερί νικών που έτρεξε όταν είχε ταυτόχρονα στο παρκέ τους Αντετοκούνμπο, Μίντλετον και Χόλιντεϊ είναι ο βασικός λόγος για αυτό.

Σε έναν μαραθώνιο όπως είναι η κανονική περίοδος, τρεις ήττες σε τέσσερα παιχνίδια μπορεί να σημαίνουν πολλά, μπορεί να μην σημαίνουν και κάτι. Σίγουρα η εικόνα του Μιλγουόκι δεν είναι καλή αυτή τη στιγμή. Οι Μπακς όμως έχουν την αύρα του πρωταθλητή. Αν έχουν άσχημη εικόνα όταν είναι πλήρεις, τότε αυτός ίσως είναι λόγος προβληματισμού. Προς το παρόν κάνουν υπομονή.

Τελικά ταιριάζουν οι Τέιτουμ - Μπράουν;

Μία από τις μεγαλύτερες συζητήσεις στο NBA τον τελευταίο καιρό είναι κατά πόσο χωράνε στην ίδια ομάδα οι Τζέισον Τέιτουμ και Τζέιλεν Μπράουν. Οι φίλοι των Σέλτικς - που ενίοτε θυμίζουν… Έλληνες οπαδούς - αλλάζουν γνώμη ανάλογα με τα αποτελέσματα της ομάδας, αφού στις νίκες υποστηρίζουν ότι οι δύο νεαροί All Star έχουν χημεία, ενώ στις ήττες ότι ένας εκ των δύο (βασικά ο Μπράουν) πρέπει να φύγει.

Μετά τον αγώνα με τους Νικς, στην νίκη των Σέλτικς με 99-75, η πλάστιγγα έγειρε πάλι προς το “ναι”, σε ένα βράδυ που ο Μπράουν είχε 22 πόντους, 11 ριμπάουντ και 11 ασίστ και ο Τέιτουμ 19 πόντους (αλλά με 6/14 σουτ). Τι ισχύει όμως πραγματικά; Αυτή είναι μία πραγματικά ενδιαφέρουσα ερώτηση.

Η φετινή είναι η 5η σεζόν που συνυπάρχουν οι δύο φόργουορντ, αλλά ουσιαστικά η δεύτερη που θεωρούνται το “Νο1 και Νο2” της ομάδας τους. Είναι αλήθεια ότι οι Σέλτικς απογοητεύουν έχοντας ρεκόρ 19-21 (10η θέση στην Ανατολή) και οι δυο τους δείχνουν να ψάχνουν ισορροπίες. Και σίγουρα δεν έχει βοηθήσει ότι φέτος έχουν συνυπάρξει μόλις στους 21 από τους 40 αγώνες της ομάδας τους. Είναι σαφές ότι συχνά “τρακάρουν” στο παρκέ. Έχουν ακόμα δρόμο όμως. Ο Μπράουν είναι 25 χρονών, ο Τέιτουμ 23. Τώρα είναι που αρχίζουν να μπαίνουν στα πιο ώριμα και παραγωγικά τους χρόνια. Οι ημίψηλοι παίκτες με ικανότητα να δημιουργήσουν το δικό τους σουτ δεν είναι εύκολα να βρεθούν και οι Σέλτικς έχουν δύο. Ίσως λοιπόν πρέπει απλώς να δουν πώς θα διαμορφώσουν το ρόστερ τους γύρω από αυτούς.

Οι Χιτ είναι ο χαμαιλέοντας του NBA

Οι Χιτ είναι μία ομάδα με ξεκάθαρη ταυτότητα. Η ταυτότητά της όμως - σε αντίθεση με ό,τι ισχύει με άλλες ομάδες - δεν καθορίζεται από την εμμονή τους στα τρίποντα ή στα σουτ από μέση απόσταση ή την άμυνά τους. Η βασική ταυτότητα των Χιτ είναι ότι παίζουν πάντα σκληρά και - κυρίως - προσαρμόζονται, μοιάζοντας με τον απόλυτο χαμαιλέοντα του NBA. Ο - χωρίς Μπάτλερ, Αντεμπάγιο, Μόρις και Ολαντίπο - θρίαμβος μέσα στο Φοίνιξ (123-100) κόντρα στους πλήρεις Σανς, την ομάδα δηλαδή με το καλύτερο ρεκόρ στο NBA, είναι η τελευταία απόδειξη για αυτό.

Οι Χιτ νίκησαν “πυροβολώντας” συνεχώς από την γραμμή των 7.25 μέτρων, τελειώνοντας τον αγώνα με 22/44 τρίποντα, ξεχαρβαλώνοντας την άμυνα των Σανς. Έπειτα από 40 αγώνες έχουν ρεκόρ 25-15 και βρίσκονται στην 3η θέση της Ανατολής, με τον Μπάτλερ να έχει χάσει ήδη 17 παιχνίδια, τον Αντεμπάγιο 22 παιχνίδια, τον Μόρις 30 παιχνίδια και τον Ολαντίπο… όλα τα παιχνίδια. Αυτό δεν είναι καθόλου μικρή υπόθεση.

Η Χιτ έχουν ένα μοναδικό χάρισμα: Προσαρμόζονται απόλυτα στο υλικό που έχουν όταν πατάνε παρκέ. Έχουν τον Μπάτλερ; Χτίζουν την επίθεση γύρω του και στα σουτ από μέση απόσταση. Παίζει ο Αντεμπάγιο; Το Πικ εν Ρολ είναι ο βασικός άξονας του αγώνα τους. Λείπουν οι δυο τους; Τότε αλλάζουν στυλ και πυροβολούν από την περιφέρεια με τους Χίρο, Ρόμπινσον, Στρας και Λάουρι. Έχουν μοναδικό ψηλό τον Ομέρ Γιουρτέβεν; Αντί να τον “κρύψουν”, του δίνουν μπάλες στην επίθεση με πλάτη. Το Μαϊάμι είναι επικίνδυνο. Αν καταφέρει ποτέ να παραταχθεί με πλήρες ρόστερ, τότε ανήκει ξεκάθαρα στους διεκδικητές του τίτλου.

Ο Γκάρι Χάρις κερδίζει το επόμενο συμβόλαιό του

Σε έναν αγώνα που σε 24 ώρες θα θυμούνται το πολύ 20 άνθρωποι, οι Πίστονς νίκησαν με 97-92 τους Μάτζικ, στο ματς ανάμεσα στις χειρότερες ομάδες του NBA. Για τους ηττημένους Μάτζικ, ο Γκάρι Χάρις - που έχει καταγωγή από το Μίτσιγκαν και ήταν φαν των Πίστονς - είχε 28 πόντους ,όταν ποτέ δεν είχε σημειώσει πάνω από 13 πόντους κόντρα στην πρώτη ομάδα που αγάπησε σαν παιδί. Αυτό ήταν το άχρηστο στατιστικό της ημέρας. Αυτά που δεν είναι άχρηστα, είναι αυτά που κάνει ο Χάρις.

Κόντρα στο Ντιτρόιτ ο έμπειρος γκαρντ συμπλήρωσε 11 σερί παιχνίδια με διψήφιο αριθμό πόντων, κάτι που είχε να συμβεί από την σεζόν 2018/19, όταν αγωνιζόταν στους Νάγκετς και θεωρείτο ακόμα παίκτης κλάσης. Στους τελευταίους 10 αγώνες έχει 18.6 πόντους, 2.7 ριμπάουντ, 2.2 ασίστ και 1.3 κλεψίματα μέσο όρο με 41.8% στα τρίποντα σε 35 λεπτά συμμετοχής. Θυμίζει πάλι τον ελίτε “3-and-D” παίκτη πριν αλλάξουν την καριέρα του οι τραυματισμοί της τελευταίας τριετίας.

Ο Χάρις έχει αλλάξει. Πιθανότατα κερδίζει φέτος το επόμενο συμβόλαιό του. Και ίσως μία ανταλλαγή σε ομάδα πρωταθλητισμού την trade deadline, αν και το ύψους 20.4 εκατ. δολαρίων συμβόλαιό του κάνει δύσκολη αυτή την μετακίνηση. Εκτός αν λυθεί βέβαια, οπότε αλλάζει το πράγμα.

Fair play με 200 σφυγμούς

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έδειξε ξανά την άλλη πλευρά του. Καλός ο ανταγωνισμός, καλό το “ξύλο” μέσα στην ρακέτα, αλλά πάνω από όλα οι παίκτες είναι μία οικογένεια. Αυτό έδειξε και σε μία στιγμή με τον Μέισον Πλάμλι, τον οποίο τραυμάτισε άθελά του λίγο πριν από το τέλος του αγώνα των Μπακς με τους Χόρνετς όταν τον χτύπησε στο φρύδι με τον αγκώνα. Λίγες στιγμές αργότερα τον τσέκαρε αμέσως να ρωτήσει πώς είναι.

Οι σφυγμοί μπορεί να ήταν… 200 εκείνη την στιγμή, με τους Μπακς να παλεύουν να γυρίσουν το παιχνίδι με τους Χόρντετς. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο Γιάννης θα ξεχνούσε τους τρόπους του.

TAGS NBA ΗΠΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ