MUNDOBASKET 2023

MundoBasket 2023: Οι εναλλακτικές του Σκαριόλο για να καλύψει το κενό του Ρούμπιο στην Εθνική Ισπανίας

Ο Σκαριόλο
Ο Σκαριόλο FIBA

Η απόφαση του Ρίκι Ρούμπιο να αποτραβηχτεί από το μπάσκετ για λόγους ψυχικής υγείας συγκλόνισε την μπασκετική κοινότητα και άφησε ένα μεγάλο κενό στην περιφέρεια της Ισπανίας ενόψει του MundoBasket 2023. Οι εναλλακτικές που εξετάζει ο Σέρτζιο Σκαριόλο για να κλείσει την τρύπα.

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Μπάσκετ της Ισπανίας το πρωί του Σαββάτου (6/8) εξ ονόματος του Ρίκι Ρούμπιο, ο οποίος αποφάσισε να αποσυρθεί (προσωρινά ή μόνιμα, δεν έχει διευκρινιστεί) από το μπάσκετ, προκειμένου να φροντίσει τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει.

Η παγκόσμια μπασκετική κοινότητα στάθηκε αμέσως στο πλευρό του πολύπειρου γκαρντ των Κλίβελαντ Καβαλίερς, αναγνωρίζοντας πόσο μεγάλο ταμπού υπάρχει γύρω από τέτοια θέματα, ιδίως στο χώρο του αθλητισμού. Το ίδιο έκαναν και οι διεθνείς της πρωταθλήτριας Ευρώπης, αλλά και ο Σέρτζιο Σκαριόλο, αναρτώντας μάλιστα ένα πολύ στοργικό μήνυμα στα social media.

Στο πίσω μέρος του μυαλού του Ιταλού τεχνικού άρχισαν ωστόσο να διαμορφώνονται οι πρώτες σκέψεις για το πώς θα καλυφθεί το αν μη τι άλλο τεράστιο κενό που αφήνει η απουσία του Ρούμπιο στην περιφέρεια, μόλις 20 ημέρες πριν την έναρξη του MundoBasket 2023.

Ο Ρούμπιο απουσίασε και από το EuroBasket 2022, λόγω τραυματισμού εκείνη τη φορά, όμως η τότε αδυναμία του να ενισχύσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του ήταν γνωστή επτά μήνες νωρίτερα, με την ομοσπονδία να προχωρά στην έκδοση διαβατηρίου στον Λορέντζο Μπράουν, ο οποίος αγωνίστηκε με την Ισπανία ως νατουραλιζέ στο προηγούμενο τουρνουά της FIBA.

Φέτος, ο Μπράουν κατέστησε από νωρίς σαφές ότι δεν είναι σε θέση -λόγω τραυματισμού που κουβαλά όλη τη χρονιά- να τεθεί στη διάθεση του Σκαριόλο, κι έτσι η "τρύπα" στον άσο μοιάζει τώρα ακόμα μεγαλύτερη, αφού σίγουρα οι Σέρχιο Γιουλ και Αλμπέρτο Ντίαθ θα χρειαστούν υποστήριξη.

Μία προοπτική είναι να πάρει θέση στη δωδεκάδα της Εθνικής Ισπανίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο ο Χουάν Νούνιεζ. Ο 19χρονος γκαρντ είχε κοπεί πέρσι λίγο πριν το EuroBasket, ωστόσο, προέρχεται από μία γεμάτη σεζόν με την Ουλμ στη Γερμανία. Για την ακρίβεια ο νεαρός γκαρντ μέτρησε 8.3 πόντους, 3.3 ριμπάουντ και 4.1 ασίστ σε 32 παιχνίδια πρωταθλήματος, βάζοντας κι αυτός το λιθαράκι του για την κατάκτηση του πρωταθλήματος από την Ουλμ. Αντίστοιχα, σε 20 αγώνες του EuroCup ο Νούνιεζ είχε 7.6 πόντους, 3.2 ριμπάουντ, 4.4 ασίστ και 1.1 κλεψίματα.

Ακόμα, δεν αποκλείεται να κληθεί κάποιος από τους παίκτες των παραθύρων όπως οι Σέρτζι Γκαρσία, Φεράν Μπάσας, Κίνο Κολόμ, Ντάνι Πέρεθ, για έναν σαφώς πιο συμπληρωματικό ρόλο στο rotation.

TAGS MUNDOBASKET 2023 ΕΘΝΙΚΗ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ