NBA

Μιλγουόκι Μπακς: Οι εκκρεμότητες, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο και η ήσυχη αλλά σπουδαία offseason

Οι Γιάννης και Θανάσης Αντετοκούνμπο σε αγώνα των Μπακς με τους Κλίπερς
Οι Γιάννης και Θανάσης Αντετοκούνμπο σε αγώνα των Μπακς με τους Κλίπερς @ 2021 MARK J. TERRILL / ASSOCIATED PRESS

Έτοιμοι για καλοκαιρινές διακοπές είναι οι Μπακς, που γέμισαν το ρόστερ τους με εντυπωσιακό τρόπο για να κυνηγήσουν τη σεζόν 2021/22 το repeat. Η περίπτωση του Θανάση Αντετοκούνμπο, τα μη εγγυημένα συμβόλαια και το Depth Chart της ομάδας του Μιλγουόκι.

Τρεις εβδομάδες μετά από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, τρεις εβδομάδες μετά από το parade που κατέβασε 500 χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους του Μιλγουόκι, οι Μπακς είναι πλέον έτοιμοι να απολαύσουν τις διακοπές τους. Το NBA Draft 2021 πέρασε, η Free Agency τους βοήθησε να ενισχυθούν και ο GM, Τζον Χορστ, αισθάνεται ικανοποιημένος από τα δεδομένα εν όψει της σεζόν 2021/22 στην οποία τα Ελάφια θέλουν να κάνουν ξανά πρωταθλητισμό.

Ο Μπριν Φορμπς αποχώρησε και με την επιστροφή του στους Σαν Αντόνιο Σπερς άφησε ένα σημαντικό κενό στο περιφερειακό σουτ, ο σκληροτράχηλος αλλά ακριβός Πι Τζέι Τάκερ μετακόμισε στους Μαϊάμι Χιτ, οι Τζάστιν Τζάκσον, Σαμ Μέριλ, Τζεφ Τιγκ, Αξέλ Τουπάν ψάχνουν τον επόμενο σταθμό στην καριέρα τους και οι Τζον Λουρ - Λάρι Σάντερς συνεχίζουν να πληρώνονται (για τελευταία χρονιά) με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν σημαντικά το μισθολόγιο του οργανισμού.

Στη θέση του Φορμπς ο Χορστ (σε συνεργασία με τον Μάικ Μπουντενχόλζερ, που πάντως δεν έχει πάρει ακόμη επέκταση συμβολαίου μετά από το 2021) επένδυσε στον Γκρέισον Άλεν δίνοντας στους Γκρίζλις τον δευτεροετή γκαρντ Σαμ Μέριλ που δεν υπήρχε περίπτωση να αποτελέσει σημαντικό κομμάτι του rotation.

Ο 26χρονος Άλεν είχε πέρυσι 10.6 πόντους (39% στο τρίποντο), 3.2 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ ανά 25.2 λεπτά, μπορεί να παίξει και στις δύο θέσεις των γκαρντ και να μαρκάρει από το ένα έως το τρία, είναι... εξοργιστικά ανταγωνιστικός και σίγουρα θα αγαπηθεί από το κοινό των Μπακς που εκτιμά αθλητές με ενέργεια, πείσμα και πάθος για τη νίκη. Αναβάθμιση σε αυτή τη θέση, με έναν αθλητή που αποδίδει και στις δύο πλευρές του παρκέ και βρίσκεται σε χρονιά συμβολαίου.

Στη θέση του Τάκερ, που πήρε 15 εκατομμύρια για δύο χρόνια στο Μαϊάμι, ο Χορστ επέλεξε τον 26χρονο Σέμι Οτζελέγε που σε τέσσερις σεζόν στους Σέλτικς είχε περιορισμένο ρόλο και κυρίως χρησιμοποιήθηκε σε αμυντικές αποστολές απέναντι σε αθλητές όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Με minimum συμβόλαιο 1.8 εκατομμυρίων δολαρίων ο Οτζελέγε είναι ένα κορμί με καλή προοπτική, σε καλή ηλικία, με σημαντικές εμπειρίες από έναν επίσης αξιόλογο οργανισμό.

Τη θέση του αναπληρωματικού πόιντ γκαρντ, την οποία είχε ο μάλλον αδιάφορος Τζεφ Τιγκ, την πήρε ο Τζορτζ Χιλ που στα 35 του γυρίζει σε ένα γνώριμο περιβάλλον μετά από μια σεζόν στους Θάντερ και τους Σίξερς. Την περίοδο 2019/20 ο πολύπειρος άσος είχε 9.4 πόντους, 3 ριμπάουντ και 3.1 ασίστ ανά 21.5 λεπτά σε 59 αγώνες της κανονικής περιόδου με την φανέλα των Μπακς, οι οποίοι αναβάθμισαν και αυτή τη θέση δίνοντας στον Τζρου Χόλιντεϊ ένα αξιόλογο στήριγμα για τη regular season που θα έχει ξανά 82 και όχι 72 αγώνες.

Στην περιφέρεια, στις θέσεις 2-3, προστέθηκε κι ο Ρόντνι Χουντ επίσης με minimum συμβόλαιο. Ταλαιπωρημένος τα τελευταία χρόνια από τραυματισμούς, αλλά ακόμη στα 28 του, ο ευέλικτος αριστερόχειρας θα μπει σε ένα ασφαλές περιβάλλον για να παίξει ξανά καλό μπάσκετ όπως αυτό που έπαιξε τη σεζόν 2017/18 στους Τζαζ και τους Καβαλίερς (14.7 πόντοι, 2.8 ριμπάουντ, 1.6 ασίστ ανά 26.9 λεπτά σε 60 αγώνες). Σε αυτή την περιφερειακή γραμμή παραμένει ο Πατ Κόνατον, με τον σούπερ ταλαντούχο σκόρερ, Τζόρνταν Νουόρα, να περιμένει περισσότερες ευκαιρίες και τον Γιώργο Καλαϊτζάκη που υπολογίζεται για τις θέσεις του σμολ φόργουορντ (κυρίως) και του πόιντ γκαρντ να ξέρει ότι είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης.

ΤΟ DEPTH CHART ΤΩΝ ΜΠΑΚΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ

PG: Τζρου Χόλιντεϊ, Τζορτζ Χιλ, Ελάιτζα Μπράιαντ (*)

SG: Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο, Πατ Κόνατον, Γκρέισον Άλεν

SF: Κρις Μίντλετον, Ρόντνι Χουντ, Τζόρνταν Νουόρα, Γιώργος Καλαϊτζάκης

PF: Γιάννης Αντετοκούνμπο, Σέμι Οτζελέγε, Σάντρο Μαμουκελασβίλι (*)

C: Μπρουκ Λόπεζ, Μπόμπι Πόρτις, Μαμάντι Ντιακίτε (*)

* Ο Σάντρο Μαμουκελασβίλι έχει διετές Two-Way Contract

** Οι Ελάιτζα Μπράιαντ, Μαμάντι Ντιακίτε έχουν μη εγγυημένα συμβόλαια.

Στη front-line η μεγάλη κίνηση ήταν η παραμονή του Μπόμπι Πόρτις που πήρε εννέα εκατομμύρια για τα επόμενα δύο χρόνια μετά από μια σεζόν στην οποία είχε 11.4 πόντους - 7.1 ριμπάουντ στην κανονική περίοδο και 8.8 πόντους - 5 ριμπάουντ στα playoffs. Η συνεισφορά του ήταν τεράστια, ο κόσμος τον αγάπησε, ο Μπουντενχόλζερ ξέρει ότι μπορεί να στηριχθεί σε εκείνον ακόμη κι αν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο χρειαστεί να χάσει κάποιο/α ματς, οπότε το γεγονός ότι ο Πόρτις άφησε πολλά περισσότερα χρήματα για να μείνει στο Μιλγουόκι μπορεί να χαρακτηριστεί θρίαμβος για τους πρωταθλητές.

Ο Σάντρο Μαμουκελασβίλι, τον οποίο οι Μπακς επέλεξαν στο νούμερο 54 του NBA Draft 2021, υπέγραψε διετές Two-Way, ενώ οι Ελάιτζα Μπράιαντ - Μαμάντι Ντιακίτε έχουν μη εγγυημένα συμβόλαια. Ο πρώτος θα πάρει 500 χιλιάδες δολάρια αν βρίσκεται στο ρόστερ στις 15 Δεκεμβρίου, ο δεύτερος έχει εξασφαλίσει 100 χιλιάδες και θα πάρει επίσης ακόμη 500 αν βρίσκεται στην ομάδα στις 15/12.

Με 15 συμβόλαια, θα πρέπει ένας παίκτης να κοπεί για να προστεθεί στο ρόστερ ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, ο οποίος θα γυρίσει στους Μπακς. Η λογική λέει πως ο πρώτος που θα αποχαιρετήσει θα είναι ο Μπράιαντ, ενώ και ο Ντιακίτε, ένα παιδί που αγαπούν στον οργανισμό για τον ευχάριστο χαρακτήρα, επίσης θα αναζητήσει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του αν προκύψει μια καλή περίπτωση αθλητή που μπορεί να προσφέρει περισσότερα από εκείνον. Οι Μπακς έχουν ευελιξία με αυτά τα δύο συμβόλαια, με τον Ντιακίτε πάντως να είναι πιθανό να υπογράψει ξανά Two-Way contract για να παραμείνει στο Μιλγουόκι.

Τα Ελάφια έχουν καλούς χειριστές (Χόλιντεϊ, Χιλ, ΝτιΒιντσέντζο, Άλεν, Μίντλετον, Αντετοκούνμπο), καλούς σουτέρ (Χιλ, ΝτιΒιντσέντζο, Κόνατον, Άλεν, Χουντ, Νουόρα, Μίντλετον, Πόρτις, Λόπεζ), σπουδαίους αμυντικούς (Χόλιντεϊ, ΝτιΒιντσέντζο, Κόνατον, Άλεν, Μίντλετον, Αντετοκούνμπο, Οτζελέγε, Λόπεζ), μέγεθος στα γκαρντ, στα φόργουορντ και στη ρακέτα, έχουν γρήγορα, ευέλικτα και ψηλά σχήματα και στη θεωρία τουλάχιστον, εκτός από αναβαθμισμένο, το ρόστερ τους δείχνει να μην έχει χτυπητή αδυναμία. Ίσως ένας ακόμη χειριστής ή ένας ψηλός στη θέση του Ντιακίτε να τους εκτόξευε, σίγουρα όμως προχωρούν με ένα καλό rotation 10-11 παικτών από εκείνο των 7-8 με το οποίο έκλεισαν τη σεζόν.

TAGS NBA ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ