BASKETBALL ANALYSIS

Μακάμπι - Ολυμπιακός: Ο καθοριστικός Φαλ, το κλείδωμα του Μπράουν στο Pick and Roll και τα επιθετικά ριμπάουντ

Ο Μουσταφά Φαλ
Ο Μουσταφά Φαλ EUROKINISSI

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την νίκη του Ολυμπιακού επί της Μακάμπι. Ο Φαλ που ήταν σημείο αναφοράς στην επίθεση, η άμυνα στο Pick and Roll του Μπράουν που είχε 1/9 σουτ σε τέτοια κατάσταση και τα επιθετικά ριμπάουντ.

Ο Ολυμπιακός έδειξε χαρακτήρα στο Βελιγράδι. Παίζοντας κόντρα στην γεμάτη κίνητρο Μακάμπι πήρε μία σπουδαία νίκη για την 8η αγωνιστική της EuroLeague και ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον.

Το SPORT24 αναλύει την νίκη των “ερυθρόλευκων”.

Η άμυνα του Γουόκαπ στον Μπράουν άλλαξε τα δεδομένα

Με τον Γουέιντ Μπάλντουιν εκτός δράσης, ήταν δεδομένο ότι ο Λορέντζο Μπράουν θα αναλάμβανε περισσότερες πρωτοβουλίες. Είναι εξάλλου ο κινητήριος μοχλός της Μακάμπι, αυτός από τον οποίο ξεκινούν όλα σε οργάνωση και εκτέλεση. Ο Αμερικανός γκαρντ τρέχει σύμφωνα με το Hudl Instat το 40.7% των κατοχών του σε κατάσταση Pick and Roll (6.2 ανά αγώνα), σημειώνοντας 0.89 πόντους ανά κατοχή. Κόντρα στους “ερυθρόλευκους” το ένα νούμερο ανέβηκε κατακόρυφα (αυτό των προσπαθειών) και το άλλο (αυτό της αποτελεσματικότητας) ακολούθησε τον αντίθετο δρόμο.

Σύμφωνα με το Hudl Instat, ο Μπράουν (5 πόντοι με 2/13 σουτ) πήρε 9 κατοχές σε καταστάσεις Pick and Roll και σημείωσε μόλις 2 πόντους (0.22 ανά κατοχή)! Ιδού το Shot Chart του Μπράουν.

Το Shot Chart του Μπράουν κόντρα στον Ολυμπιακό
Το Shot Chart του Μπράουν κόντρα στον Ολυμπιακό ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY/HUDL INSTAT


Με κύκλο τα εύστοχα σουτ, με "x" τα άστοχα σουτ

Ιδού και ο τρόπος που πήρε επιθέσεις:

Ο Ολυμπιακός ήθελε να προκαλέσει ασφυξία στον Μπράουν στο Pick and Roll και αυτό έκανε, αρχικά με τον Γουόκαπ και στην συνέχεια με όποιον ανέλαβε το μαρκάρισμά του (αφού στα σκριν μεταξύ περιφερειακών ο Ολυμπιακός έκανε αλλαγή).

Με τον Μπράουν να είναι γνωστό ότι του αρέσει να σουτάρει μετά από ντρίμπλα από μέση απόσταση, ο Ολυμπιακός επέλεξε να μαρκάρει με Flat το Pick and Roll (ο Φαλ έμενε λίγο πιο πίσω), με τον Γουόκαπ να σπάει το σκριν και να παίζει “shadow” (μετάφραση: Σκιά), μένοντας στον γοφό του Μπράουν, υποχρεώνοντάς τον σε δύσκολα σουτ. Ιδού ένα παράδειγμα.

Ο Μπράουν παίζει Pick and Roll, με τον Γουόκαπ να ετοιμάζεται να κλείσει την απόσταση μεταξύ τους και να κολλήσει το σώμα του πάνω του για να σπάσει το σκριν. Ο Φαλ στέκεται στην γραμμή των βολών.

Μακάμπι - Ολυμπιακός: Ο καθοριστικός Φαλ, το κλείδωμα του Μπράουν στο Pick and Roll και τα επιθετικά ριμπάουντ
PRINTSCREEN


Ο Μπράουν περνάει, αλλά ο Γουόκαπ σπάει το σκριν, με τον Φαλ να μένει στην θέση του.

Μακάμπι - Ολυμπιακός: Ο καθοριστικός Φαλ, το κλείδωμα του Μπράουν στο Pick and Roll και τα επιθετικά ριμπάουντ
PRINTSCREEN


Ο Μπράουν παίρνει ένα σουτ υπό πίεση, αφού ο Γουόκαπ πρόλαβε να κολλήσει στον γοφό του και να τον μαρκάρει

Μακάμπι - Ολυμπιακός: Ο καθοριστικός Φαλ, το κλείδωμα του Μπράουν στο Pick and Roll και τα επιθετικά ριμπάουντ
PRINTSCREEN

Είναι δεδομένο ότι ο Μπράουν έχασε και σουτ που μπορεί να βάλει. Η πίεση όμως του Ολυμπιακού πάνω στον σταρ της Μακάμπι (που ξεκινούσε με over pla, όπου δεν τον άφηνε δηλαδή να πάρει μπάλα) ήταν υποδειγματική. Ακόμα και το μοναδικό καλάθι του Μπράουν σε κατάσταση Pick and Roll ήρθε έπειτα από ένα εξωφρενικά δύσκολο σουτ υπό την πίεση του Λούντζη.

Η Μακάμπι κάποια στιγμή βρήκε λύσεις. Ο Ταμίρ Μπλατ έκανε ζημιά χτυπώντας το Flat του Ολυμπιακού, ο Σόρκιν έμπαινε στα κενά της άμυνας και σκόραρε. Ο Ολυμπιακός όμως είχε βγάλει εκτός αγώνα τον κινητήριο μοχλό της Μακάμπι.

Ο Φαλ που ήταν ο φάρος του Ολυμπιακού στην επίθεση και τα επιθετικά ριμπάουντ

Στην επίθεση η φιλοσοφία του Ολυμπιακού χωρίζεται σε δύο μέρη: Σε αυτό που έπαιζαν οι “ερυθρόλευκοι” όσο έπαιζαν ο Γουίλιαμς-Γκος με τον Πίτερς, και σε αυτό που έπαιζαν μετά την αποχώρηση του πρώτου λόγω τραυματισμού και την αποβολή του δεύτερου (μόλις στην 3η περίοδο) με 5 φάουλ. Όσο ο Ολυμπιακός είχε τους δύο Αμερικανούς, είχε κίνηση στην επίθεση, έβγαζε ελεύθερα σουτ, είχε αποστάσεις. Όταν τους έχασε, στράφηκε στον Φαλ (10 πόντοι, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ, που έδωσαν άλλους 10 πόντους στον Ολυμπιακό).

Έχοντας χάσει δύο σημαντικούς παίκτες, ο Ολυμπιακός πόνταρε στο μέγεθος του Φαλ. Και σχεδόν κάθε καλό πράγμα που συνέβη στο δεύτερο μέρος ήρθε μέσα από τον Γάλλο. Ο Φαλ εκμεταλλεύτηκε το μέγεθός του, πόσταρε και είτε σκόραρε, είτε πάσαρε στον σωστό χρόνο. Ο Γάλλος αποτέλεσε τον φάρο της “ερυθρόλευκης” επίθεσης στα τελευταία 15 λεπτά του αγώνα, όντας άμεσα ή έμμεσα υπεύθυνος για τους 15 από τους 28 πόντους των “ερυθρόλευκων” στο δεύτερο μέρος (8 δικοί του και άλλοι 7 από τις 3 ασίστ που μοίρασε στο ίδιο διάστημα).

Όλη αυτή η προσοχή που τραβούσε η Φαλ, άλλαξε και την λογική της άμυνας της Μακάμπι. Με τους Ισραηλινούς να κλείνουν πάνω του, άνοιξαν οι χώροι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χαλάσουν οι αμυντικές περιστροφές της Μακάμπι και αντίστοιχα τα box out που έπρεπε να γίνουν. Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τα 18 επιθετικά ριμπάουντ του Ολυμπιακό, από τα οποία οι “ερυθρόλευκοι” πήραν 19 πόντους, παίρνοντας ανάσες σε κρίσιμα σημεία.

Μία πολύτιμη νίκη

Ο Ολυμπιακός μπορεί να υποστηρίξει ότι με αυτό το αποτέλεσμα κάλυψε σε έναν βαθμό την προ μίας εβδομάδας εντός έδρας ήττα από την Μπασκόνια. Το γεγονός ότι αυτή η νίκη ήρθε σε ένα βράδυ που έλειπαν οι Μιλουτίνοβ, ΜακΚίσικ, τραυματίστηκε ο Γουίλιαμς-Γκος και αποχώρησε πρόωρα ο - μέχρι τότε καλύτερος παίκτης του στην επίθεση - Πίτερς, δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία σε αυτό το αποτέλεσμα.

Ο Ολυμπιακός νίκησε επειδή η άμυνά του κλείδωσε τον Μπράουν. Επειδή είδε τον Σίκμα να επανέρχεται και να δίνει πράγματα. Επειδή ο Γουόκαπ έμοιαζε λίγο πιο φράσκος, επειδή ο Λούντζης έδωσε πολύτιμα λεπτά, επειδή ο Παπανικολάου ήταν πάλι παντού. Επειδή ο Φαλ θύμισε Φαλ.

Πλέον οι “ερυθρόλευκοι” περιμένουν το επόμενο παιχνίδι τους, κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα. Μία νίκη εκεί θα φέρει ακόμα καλύτερη ισορροπία σε όλους, δίνοντας την δυνατότητα να κοιτάξουν ακόμα πιο αισιόδοξα το μέλλον.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ