NBA FINALS

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Τα στατιστικά του σε κανονική περίοδο και playoffs στον δρόμο προς τον τίτλο και το βραβείο του NBA Finals MVP

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο © 2021 MORRY GASH/ASSOCIATED PRESS

Το SPORT24 παρουσιάζει βήμα προς βήμα με την βοήθεια του InStat Scout την στατιστική απεικόνιση της ονειρεμένης σεζόν του Γιάννη Αντετοκούνμπο προς το πρωτάθλημα και το βραβείο του MVP των NBA Finals. Από το... ρελαντί της κανονικής περιόδου, μέχρι την postseason και τους NBA Finals.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο οδήγησε τους Μπακς στο δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας τους, κατακτώντας το βραβείο του MVP των ΝΒΑ Finals, κλείνοντας ονειρεμένα την σεζόν της απόλυτης ωρίμανσης (2020/21). Μία σεζόν που φρόντισε βήμα-βήμα να φτάσει στον απόλυτο στόχο.

Ήταν μία περίεργη σεζόν για τον “Greek Freak” και τους Μπακς. Προερχόμενοι από την αποτυχία της περσινή σεζόν στην “φούσκα” και έχοντας παίξει τα ρέστα τους με την απόκτηση του Τζρου Χόλιντεϊ (αλλά και αυτή του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, με τον Σέρβο να καταλήγει στους Χοκς), οι Μπακς χρειάστηκαν χρόνο να βρουν πατήματα. Όπως χρόνο χρειάστηκε και ο Γιάννης, έχοντας τελικά μία κυριαρχική σεζόν και ας μην συμπεριλήφθηκε στην λίστα με τους υποψηφίους για το βραβείο του MVP της κανονικής περιόδου.

Κανονική περίοδος: Το αργό ξεκίνημα και η έκρηξη

Ο Αντετοκούνμπο έκλεισε την κανονική περίοδο έχοντας 28.1 πόντους, 11 ριμπάουντ, 5.9 ασίστ, 1.2 κλεψίματα, 1.2 κοψίματα και 3.4 λάθη μέσο όρο με 56.9% στα σουτ και 68.5% στις βολές σε 33 λεπτά συμμετοχής, σε μία ακόμα γεμάτη στατιστικά σεζόν. Το θέμα ωστόσο στην περίπτωσή του ήταν ο τρόπος που επέλεξε να διαχειριστεί την φετινή σεζόν, κάτι που φαίνεται και στους αριθμούς του ανά μήνα.

Τον Δεκέμβριο λοιπόν, τον πρώτο μήνα της σεζόν, ο Γιάννης είχε 22.4 πόντους, 11.6 ριμπάουντ, 5.4 ασίστ και 1.8 κλεψίματα μέσο όρο σε 31.5 λεπτά συμμετοχής (5 αγώνες) σε μία ξεκάθαρη απόδειξη ότι έψαχνε τα πατήματά του, αλλά και έναν τρόπο να να βρεθεί η σωστή χημεία με τον Τζρου Χόλιντεϊ ως τρίτο μοχλό εκτέλεσης μαζί με τον Κρις Μίντλετον. Οι δύο επόμενοι μήνες πάντως ήταν διαφορετικοί.

Το Shot Chart του Γιάννη Αντετοκούνμπο τον Δεκέμβριο:

Το Shot Chart του Γιάννη Αντετοκούνμπο τον Δεκέμβριο
Το Shot Chart του Γιάννη Αντετοκούνμπο τον Δεκέμβριο INSTAT SCOUT

Τον Ιανουάριο, ο Γιάννης είχε 29.9 πόντους, 11.3 ριμπάουντ, 5.8 ασίστ, 0.8 κλεψίματα και 1.3 κοψίματα μέσο όρο σε 34 λεπτά συμμετοχής (13 αγώνες), ενώ τον Φεβρουάριο 30.7 πόντους, 12.3 ριμπάουντ, 6.1 ασίστ, 1.4 κλεψίματα και 1.7 κοψίματα μέσο όρο σε 34 λεπτά συμμετοχής (15 αγώνες). Καθόλου τυχαία, η έκρηξή του ήρθε λίγο πριν το All Star Break, όταν οι Μπακς ήθελαν να ανέβουν στην κατάταξη.

Το Shot Chart του Γιάννη Αντετοκούνμπο το δίμηνο Γενάρη-Φλεβάρη:

Το Shot Chart του Γιάννη Αντετοκούνμπο το δίμηνο Γενάρη-Φλεβάρη
Το Shot Chart του Γιάννη Αντετοκούνμπο το δίμηνο Γενάρη-Φλεβάρη INSTAT SCOUT

Ακολούθως, υπήρξαν δύο μήνες που ο Γιάννης κατέβασε στροφές και είχε περισσότερο δημιουργικό ρολο. Έτσι, τον Μάρτιο είχε 25.9 πόντους, 10.1 ριμπάουντ, 7.4 ασίστ, 0.8 κλεψίματα και 1 κόψιμο μέσο όρο σε 34 λεπτά συμμετοχής (11 αγώνες), ενώ τον Απρίλιο είχε 26.1 πόντους, 10.2 ριμπάουντ, 4.4 ασίστ, 1.6 κλεψίματα και 1 κόψιμο μέσο όρο σε 28 λεπτά συμμετοχής (9 αγώνες).

Το Shot Chart του Γιάννη Αντετοκούνμπο το δίμηνο Μάρτη-Απρίλη:

Το Shot Chart του Γιάννη Αντετοκούνμπο το δίμηνο Μάρτη-Απρίλη
Το Shot Chart του Γιάννη Αντετοκούνμπο το δίμηνο Μάρτη-Απρίλη INSTAT SCOUT

Με την σεζόν πάντως να πλησιάζει προς τα playoffs – και τους Μπακς να θέλουν να πλασαριστούν όσο πιο ψηλά γίνεται στην Ανατολή – ο Γιάννης ανέβασε ρυθμούς τον Μάιο, έχοντας 29.4 πόντους, 9.9 ριμπάουντ, 5.3 ασίστ, 1 κλέψιμο και 0.9 κοψίματα μέσο όρο σε 33 λεπτά συμμετοχής, μοιάζοντας έτοιμος για τα playoffs.

Το Shot Chart του Γιάννη Αντετοκούνμπο τον Μάιο:

Το Shot Chart του Γιάννη Αντετοκούνμπο τον Μάιο
Το Shot Chart του Γιάννη Αντετοκούνμπο τον Μάιο INSTAT SCOUT


Playoffs: Ήρεμα με τους Χιτ, ανέβασε σταδιακά ρυθμό

Με τους Μπακς να ξεκινούν κόντρα στους Χιτ στην postaseason – την ομάδα που τους είχε αποκλείσει έναν χρόνο νωρίτερα – ο Γιάννης είχε κίνητρο, κάτι που έδειξε στα δύο πρώτα παιχνίδια, σκοράροντας 26 και 31 πόντους αντίστοιχα. Με την σειρά ωστόσο να κρίνεται από νωρίς και τους Μπακς να προκρίνονται με “σκούπα” (4-0), ο Γιάννης είχε στιγμές που ήταν πιο χαλαρός, κλείνοντας την σειρά του πρώτου γύρου έχοντας 23.5 πόντους, 15 ριμπάουντ, 7.8 ασίστ, 1.8 κλεψίματα και 0.8 κοψίματα μέσο όρο σε 36 λεπτά συμμετοχής.

Η σειρά με τους Νετς βέβαια στον δεύτερο γύρο ήταν μία άλλη ιστορία. Με το Μιλγουόκι να είναι στα σχοινιά από την αρχή (αφού βρέθηκε πίσω με 0-2), ο Γιάνης έπαιζε στα κόκκινα, οδηγώντας τελικά στους Μπακς στην πρόκριση με 4-3 νίκες, κλείνοντας την σειρά έχοντας 31.9 πόντους, 12.9 ριμπάουντ, 3.6 ασίστ και 1 κόψιμο μέσο όορ σε 40 λεπτά συμμετοχής.

Στους τελικούς της Ανατολής, κόντρα στους πιο αδύναμους Χοκς, ο Γιάννης ήταν εξαιρετικός στα τρία πρώτα παιχνίδια. Ο τραυματισμός του στο γόνατο όμως στα μέσα του Game 4 που τον κράτησε εκτός για τους δύο τελευταίους αγώνες της σειράς είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν οι αριθμοί του, με αποτέλεσμα να έχει συνολικά 26.5 πόντους, 10 ριμπάουντ, 5.5 ασίστ, 1.5 κλεψίματα και 1 κόψιμο μέσο όρο σε 34 λεπτά συμμετοχής, με τους Μπακς να προκρίνονται με 4-2 νίκες.

Στους NBA Finals, κόντρα στους Σανς, ο Γιάννης ήταν απολαυστικός. Μπορεί να ξεκίνησε ήρεμα λόγω του τραυματισμού του, ωστόσο από το Game 2 κι έπειτα κυριάρχησε, κλείνοντας την σειρά έχοντας 35.2 πόντους, 13.2 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 1.2 κλεψίματα και 1.8 κοψίματα μέσο όρο με 61.1% στα σουτ και 62% στις βολές σε 39.8 συμμετοχής στον δρόμο για το δεύτερο πρωτάθλημα στην ιστορία των “Ελαφιών”.

Συνοψίζοντας: Ο Γιάννης ακολούθησε ένα ξεκάθαρο πλάνο όλη την σεζόν. Ξεκίνησε ήρεμα, ανέβασε ρυθμούς στα μέσα της σεζόν, είχε ένα δίμηνο που έκανε ένα βήμα πίσω και από τον Μάιο κι έπειτα άλλαξε ξανά ταχύτητα. Όλα ήρθαν βάσει πλάνου. Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και στην στατιστική απεικόνιση της σεζόν του.

Το SPORT24 στους NBA Finals!

Ο διαπιστευμένος δημοσιογράφος της ομάδας του SPORT24, Χάρης Σταύρου, βρίσκεται στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού για να μεταφέρει τον παλμό από τις αναμετρήσεις που θα αναδείξουν το νικητή του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο. Ειδήσεις, στατιστικά, φαντασμαγορικά στιγμιότυπα, πολύ "Γιάννης Αντετοκούνμπο" και όλη η δράση εντός και εκτός παρκέ μόνο στο SPORT24.

Κάντε subscribe στο channel του SPORT24 στο Youtube και δείτε αποκλειστικό υλικό από τους Τελικούς του NBA!

Χορηγός της αποστολής στις ΗΠΑ ο ιταλικός και παγκόσμιος κολοσσός Mapei, με τα κορυφαία υλικά για την κατασκευή. Όταν περνάμε μπροστά από ένα εντυπωσιακό σπίτι, το θαυμάζουμε από κάτω μέχρι πάνω. Όταν μένουμε σε αυτό το σπίτι το θαυμάζουμε από κάτω μέχρι πάνω, εάν έχει στεγάνωση Mapei! Η Mapei προσφέρει μια ευρεία γκάμα στεγανωτικών προϊόντων για υπόγειους χώρους, συνεχίζει με τους ορόφους και φτάνει στις ταράτσες με κορυφαία προϊόντα στεγάνωσης για ψυχρές και πράσινες οροφές. Υλικά για την κατασκευή Mapei. Στα καταστήματα δομικών υλικών και ειδών υγιεινής και στο mapei.gr.

TAGS NBA FINALS ΤΕΛΙΚΟΙ NBA 2021 NBA ΗΠΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΦΟΙΝΙΞ ΣΑΝΣ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ