NBA FINALS

Αποστολή του SPORT 24 στην Αριζόνα: Το "Bucks in 6" θα είναι κάτι που ξεπερνά το μπάσκετ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και οι Μπακς βρίσκονται σε κατάσταση championship ball
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και οι Μπακς βρίσκονται σε κατάσταση championship ball AP PHOTO/ROSS D. FRANKLIN

Το διαφορετικό mentality των Μπακς που κάνει τη διαφορά στους NBA Finals, το Game 5 που έκοψε τα πόδια στους Σανς και το Game 6 που όλα δείχνουν ότι θα μείνει στην ιστορία. Ο Χάρης Σταύρου έζησε το μπρέικ του Μιλγουόκι στο Φοίνιξ και στην επιστροφή του στο Ουισκόνσιν γράφει γι' αυτή την εμπειρία που δεν συγκρίνεται με καμία άλλη.

Κάποιες φορές χρειάζεται να είσαι απλά αισιόδοξος. Κάποιες άλλες έχεις ανάγκη από λίγη τύχη και κάποιες απλώς είναι θέμα στιγμών, συγκυριών. Στο μπάσκετ όμως και ειδικά στο επίπεδο των NBA Finals, δεν αρκούν η αισιοδοξία, η τύχη, οι συγκυρίες αν δεν έχεις το ταλέντο και τη σωστή νοοτροπία για να επιβιώσεις σε ένα περιβάλλον σκληρό, έτοιμο να σε καταπιεί αν μπεις χαλαρός, αν δεν δουλέψεις σκληρά, αν θεωρήσεις ότι είσαι κάτι που όμως δεν είσαι.

Οι φετινοί Μπακς μπήκαν στη σεζόν με όνειρα πρωταθλητισμού. Η απόκτηση του Τζρου Χόλιντεϊ ήταν μια τεράστια κίνηση και αυτό δεν το γράφουμε τώρα που το Μιλγουόκι έχει τρεις σερί νίκες και matchball τίτλου στο γήπεδό του. Το γράφαμε από την ημέρα που τα Ελάφια συμφώνησαν με τους Πέλικανς, ήμασταν σίγουροι ότι ο κόμπο γκαρντ είναι το τέλειο fit γι' αυτή την ομάδα. Η ιστορία γράφει πως ο Χόλιντεϊ κούμπωσε αμέσως στο σύνολο και η εμφάνισή του το βράδυ του Σαββάτου στο Game 5 των τελικών, ήταν η επιβράβευση ενός ολόκληρου οργανισμού που απέναντι σε φωνές και υστερίες δούλεψε και συνεχίζει να δουλεύει με μεθοδικότητα, με το μυαλό και στο παρόν και στο μέλλον.

Το SPORT24, το μοναδικό ελληνικό μέσο που καλύπτει τους NBA Finals από κοντά, έφτασε στις ΗΠΑ με το σκορ στο 2-0 υπέρ των Σανς. Γράφαμε και λέγαμε, ξανά και ξανά, ότι οι Μπακς είχαν 4/5 στο κλείσιμο της σειράς με τους Νετς, 4/5 στο κλείσιμο της σειράς με τους Χοκς, είχαν μάθει να αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις και μάλλον δεν ήταν τα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς, στο Φοίνιξ, αυτά που είχαν κυκλώσει στο πρόγραμμά τους.

Με τρεις ημέρες λιγότερης ξεκούρασης και με ταξίδι από την Ανατολή στη Δύση, 16 ώρες μετά από την επιστροφή της ομάδας από την Ατλάντα στο Μιλγουόκι, οι Μπακς μπήκαν στη σειρά πολύ καταπονημένοι και σωματικά και πνευματικά. Αγώνα με τον αγώνα όμως γίνονταν καλύτεροι, έβλεπαν τους Σανς να βαραίνουν, πήραν τρεις σερί νίκες και έχουν πλέον την κατάσταση στα χέρια τους. Το πλεονέκτημα έδρας έχει παίξει σημαντικό ρόλο, οι Μπακς έκαναν μπρέικ σε Μαϊάμι, Μπρούκλιν, Ατλάντα και Φοίνιξ και το Game 6 της Τρίτης (ξημερώματα Τετάρτης στην Ελλάδα από την COSMOTE TV και τη live πλατφόρμα του SPORT24) δεν θα το αφήσουν να χαθεί χωρίς να ματώσουν.

Εκτοξεύτηκε μέχρι και μπουκάλι

Αυτά που συνέβησαν στο πέμπτο ματς, ήταν επικά. Το +16 των Σανς χάθηκε σε 3-4 λεπτά στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, μέσα σε μια κόλαση που θύμιζε την έδρα της Φενέρμπαχτσε, της Μακάμπι Τελ Αβίβ, των αιώνιων του ελληνικού μπάσκετ. Μέχρι και μπουκάλι είδαμε να εκσφενδονίζεται στο φινάλε από εξαγριωμένους οπαδούς των Σανς που τα έβαλαν ξανά με τους διαιτητές. Οι Μπακς άντεξαν σε αυτή την κόλαση και άντεξαν επειδή όπως έλεγε παλαιότερα ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, μια ομάδα πρέπει να θυμίζει έναν καλό μαθητή. Να προετοιμάζεται στη διάρκεια της σεζόν και να κάνει θραύση στις εξετάσεις. Για τους οργανισμούς του ΝΒΑ οι εξετάσεις είναι τα playoffs και εκεί το Μιλγουόκι έχει αποδείξει ότι είναι η κορυφαία ομάδα της σεζόν.

Η νοοτροπία του Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι δεδομένο ότι έχει παίξει σημαντικό ρόλο στους Μπακς. Το "δεν βλέπουμε το παρελθόν, δεν βλέπουμε το μέλλον, ζούμε τη στιγμή" είναι μια φανταστική προσέγγιση για μια ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό για πολλά χρόνια. Τα Ελάφια έχουν δεμένους τους Χόλιντεϊ, Μίντλετον, Αντετοκούνμπο και αυτή η παρέα μπορεί, ακόμη και σε αυτή την υπερανταγωνιστική εποχή που ζει η Λίγκα, να μείνει για καιρό όχι απλώς στην ελίτ, αλλά στην κορυφή.

Δεν έχει πατήσει ακόμη εκεί, αλλά σίγουρα βρίσκεται μπροστά σε μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Την ώρα που ο Γιάννης παραδίδει σεμινάρια αυτοβελτίωσης, δωρεάν, γύρω του υπάρχουν κι άλλες σπουδαίες προσωπικότητες. Ο Κρις Μίντλετον έχει διαλύσει τους haters, παίζει μπάσκετ υψηλότατου επιπέδου και πλέον δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι ο ιδανικός παρτενέρ του Greek Freak. Draft β' γύρου ήταν, για ένα κομμάτι ψωμί τον πήραν οι Μπακς από τους Πίστονς, έχει μπει στα πιο παραγωγικά του χρόνια και εξελίσσεται κι αυτός σε σπουδαίο ηγέτη. Μιλάει, κατευθύνει, φωνάζει, έχει γνώμη, απαιτεί την μπάλα στα κρίσιμα, σκοράρει, πασάρει, παίρνει ριμπάουντ, έχει βελτιώσει πολύ τις αμυντικές του επιδόσεις, ένας πραγματικά all around παίκτης που μετά από οκτώ χρόνια συνύπαρξης με τον Αντετοκούνμπο, βρίσκονται με κλειστά μάτια.

Ο Χόλιντεϊ, από την άλλη, δίνει το παράδειγμα με το παιχνίδι του. Δεν χρειάζεται να πει πολλά και δεν θα μιλήσει, είναι πιο cool χαρακτήρας, όταν όμως βλέπεις έναν γκαρντ να κυνηγάει για +40 λεπτά τον αντίπαλο πλέι μέικερ, τον αντίπαλο σταρ, τον αντίπαλο φόργουορντ, να παίζει στο ποστ τον αντίπαλο ψηλό, να βάζει το κορμί του συνεχώς στις επαφές, να σπάει σκριν, να κάνει μπλοκάουτ, να πηδάει για να μαρκάρει κάθε σουτ, τότε απλά τον ακολουθείς. Πηγαίνεις μαζί του στον πόλεμο. Αυτό κάνουν οι Μπακς. Εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο, στις καλές και στις κακές τους στιγμές, δεν τους νοιάζει το αποτέλεσμα, αλλά το πως θα παίξουν καλό μπάσκετ και στις δύο άκρες του παρκέ.

Η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων

Η ατμόσφαιρα στην Footprint Arena, όπως ονομάζεται από το απόγευμα της Παρασκευής, ήταν πράγματι κολασμένη. Και στο -16 η κατάσταση έμοιαζε δραματική για το Μιλγουόκι. Αυτή η ανατροπή, μέσα σε ελάχιστα λεπτά, έδειξε την πραγματική δυναμικότητα των δύο ομάδων. Και όταν οι Σανς έδιναν την μπάλα στον Ντέβιν Μπούκερ για να πηγαίνει από iso σε iso, οι Μπακς είχαν σωστή κυκλοφορία, έξτρα πάσα, συνέχισαν να πιέζουν, να βάζουν τα χέρια τους στην ντρίμπλα των αντιπάλων και να αντέχουν στο σφυροκόπημα του σούπερ σταρ των Σανς που, όσο ιεροσυλία κι αν ακούγεται, υπάρχουν αμέτρητες στιγμές που θυμίζει τον Κόμπι Μπράιαντ στην αναζήτηση των σημείων του και στην εκτέλεση.

Η σειρά γυρίζει στο Μιλγουόκι, μαζί γυρίζει στο Ουισκόνσιν και το SPORT24. Πάμε για να ζήσουμε τη στιγμή, όπως λέει κι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, πάμε για να σας μεταφέρουμε όσα υπέροχα ζούμε από τη μέρα που φτάσαμε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εδώ όπου οπαδοί των Σανς γράφουν σε πλακάτ ειρωνικά μηνύματα για τον Greek Freak, σου φωνάζουν Suns in 6, τους απαντάς Bucks in 6 μέσα σε εκατοντάδες fans των Ήλιων και γελάτε όλοι μαζί. Εδώ όπου πηγαίνεις στο γήπεδο του αντιπάλου με την φανέλα της ομάδας σου, πίνεις την μπίρα σου, τρως το μπέργκερ σου και δεν σε ενοχλεί κανείς.

Εδώ που είναι ένας άλλος κόσμος. Ένας κόσμος που κάποιες στιγμές σε συγκινεί και σε κάνει να αναρωτιέσαι πόσο δύσκολο είναι να ζήσεις κάτι παρόμοιο στα δικά σου μέρη. Ποιος ξέρει, ίσως κάποτε να γίνουμε κι εμείς ένα μικρό ΝΒΑ. Προς το παρόν, μονολογούμε κι εμείς Bucks in 6, Bucks in 6 γιατί αυτό που θα συμβεί το βράδυ της Τρίτης θα είναι κάτι που θα ξεπερνάει το μπάσκετ. Μια μικρή πόλη των ΗΠΑ, μια από τις μικρότερες αγορές της χώρας, του αθλητισμού και του ΝΒΑ, θα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Κι εμείς θα είμαστε εκεί για να "μυρίσετε" κι εσείς τη λάμψη αυτών των ιστορικών στιγμών.

Το SPORT24 στους NBA Finals!

Ο διαπιστευμένος δημοσιογράφος της ομάδας του SPORT24, Χάρης Σταύρου, βρίσκεται στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού για να μεταφέρει τον παλμό από τις αναμετρήσεις που θα αναδείξουν το νικητή του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο. Ειδήσεις, αποτελέσματα, φαντασμαγορικά στιγμιότυπα και όλη η δράση εντός και εκτός παρκέ από μόνο στο SPORT24.

Χορηγός της αποστολής στις ΗΠΑ ο ιταλικός και παγκόσμιος κολοσσός Mapei, με τα κορυφαία υλικά για την κατασκευή. Όταν περνάμε μπροστά από ένα εντυπωσιακό σπίτι, το θαυμάζουμε από κάτω μέχρι πάνω. Όταν μένουμε σε αυτό το σπίτι το θαυμάζουμε από κάτω μέχρι πάνω, εάν έχει στεγάνωση Mapei! Η Mapei προσφέρει μια ευρεία γκάμα στεγανωτικών προϊόντων για υπόγειους χώρους, συνεχίζει με τους ορόφους και φτάνει στις ταράτσες με κορυφαία προϊόντα στεγάνωσης για ψυχρές και πράσινες οροφές. Υλικά για την κατασκευή Mapei. Στα καταστήματα δομικών υλικών και ειδών υγιεινής και στο mapei.gr.

Ο Χάρης Σταύρου από την Αριζόνα και οι Σπύρος Καβαλιεράτος - Στέφανος Μακρής από τα γραφεία του SPORT24 σχολίασαν LIVE την τρίτη διαδοχική επικράτηση των Μπακς επί των Σανς, η οποία που τους φέρνει ένα βήμα από το πρωτάθλημα!

TAGS NBA FINALS ΤΕΛΙΚΟΙ NBA 2021 NBA ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΦΟΙΝΙΞ ΣΑΝΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ