NBA FINALS

NBA Finals: Ο Χόλιντεϊ ήταν το απόλυτο στήριγμα του Αντετοκούνμπο και τον κάνει πρωταθλητή

Οι Τζρου Χόλιντεϊ και Γιάννης Αντετοκούνμπο των Μπακς
Οι Τζρου Χόλιντεϊ και Γιάννης Αντετοκούνμπο των Μπακς Ⓒ 2021 ROSS D. FRANKLIN/ ASSOCIATED PRESS

Ο Τζρου Χόλιντεϊ πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του στο Game 5 των NBA Finals κόντρα στους Σανς, οδηγώντας τους Μπακς στην νίκη. Ήταν ο MVP του αγώνα. Και ενδεχομένως να δώσει στον Γιάννη Αντετοκούνμπο το βραβείο του MVP των τελικών.

Ο Τζρου Χόλιντεϊ ήταν εξ αρχής ο πρώτος στόχος των Μπακς στην περασμένη offseason, όταν έψαχναν για το κομμάτι που θα συμπλήρωνε το παζλ τους. Ο παίκτης που πίστευαν ότι θα "κούμπωνε" ιδανικά δίπλα στους Γιάννη Αντετοκούνμπο και Κρις Μίντλετον. Όσοι παρακολούθησαν το Game 5 των ΝΒΑ Finals κόντρα στους Σανς (νίκη με 119-123 για το Μιλγουόκι) κατάλαβαν τον λόγο.

Ο Χόλιντεϊ πραγματοποίησε τρομερή εμφάνιση. Βασικά, δεδομένου του ποιο ήταν το διακύβευμα του αγώνα, αυτή ήταν – αναλογικά – η καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του, αφού ολοκλήρωσε τον αγώνα με 27 πόντους με 12/20 σουτ, 4 ριμπάουντ, 13 ασίστ, 3 ασίστ και 1 κόψιμο σε 42 λεπτά συμμετοχής. Το δε τρίτο του κλέψιμο ήταν αυτό που οδήγησε στην 13η ασίστ του και στο κάρφωμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο λίγο πριν το φινάλε, με το οποίο οι Μπακς “καθάρισαν” το παιχνίδι.

Ήταν μία φάση που λίγο-πολύ έδειξε γιατί ήταν ο Χόλιντεϊ ο παίκτης για χάρη του οποίου οι Μπακς υποθήκευσαν το μέλλον τους στέλνοντας τέσσερα ντραφτ πικ πρώτου γύρου στους Πέλικανς τον περασμένο Νοέμβριο. Κάτι που σημαίνει ότι το επόμενο δικό τους ντραφτ πικ πρώτου γύρου που θα ελέγχουν χρονολογείται στο 2028. Κοινώς ο παίκτης που θα επιλέξουν οι Μπακς στο 2028 πηγαίνει αυτή τη στιγμή Γυμνάσιο στις ΗΠΑ! Και πιθανότατα να έχει γίνει ήδη οπαδός τους παρακολουθώντας την φετινή τους πορεία.

Η άμυνά του στον Πολ έφερε τούμπα την σειρά

Με τους Μπακς πίσω με 0-2 στην σειρά με τους Σανς, το Μιλγουόκι έψαχνε για λύσεις. Η λύση που προκρίθηκε – και βασικά... άργησε κιόλας – ήταν να αναλάβει ο Τζρου Χόλιντεϊ το μαρκάρισμα του Κρις Πολ. Ήταν μία απόφαση που πρακτικά άλλαξε την σειρά των NBA Finals. Από τότε που ο Χόλιντεϊ ανέλαβε το μαρκάρισμα του Πολ, μαρκάροντάς τον συνήθως σε όλο το γήπεδο, οι Σανς είναι άλλη ομάδα.

Ο 31χρονος γκαρντ έχει κάνει την ζωή μαρτύριο στον Πολ, αφού είναι ένας παίκτης με ύψος 1.90 μέτρα, 93 κιλά και άνοιγμα χεριών 2.01 μέτρα, όντας παράλληλα πιο αθλητικός και δυνατός. Ο Κρις Πολ είναι μία μπασκετική ιδιοφυΐα, ο ηγέτης των Σανς. Δεν παύει όμως να είναι πλέον 36 χρονών, να έχει ύψος 1.83 μέτρα και να έχει χάσει μέρος της εκρηκτικότητας που είχε κάποτε. Ο χρόνος είναι ανίκητος και κανείς δεν μπορεί να τον ξεγελάσει, κάτι που έχει συνειδητοποιήσει πλέον ο Πολ κόντρα στους Μπακς.

Με τους Μπακς να επιστρέφουν από το 0-2, ο κόσμος στάθηκε – και απολύτως λογικά – στα όργια του Γιάννη Αντετοκούνμπο και στην βραδιά του Κρις Μίντλετον στο Game 4. Λίγο πιο πίσω όμως στα εύσημα βρισκόταν ο Χόλιντεϊ. Ο πιθανότατα καλύτερος αμυντικός περιφερειακός στο ΝΒΑ αυτή τη στιγμή, ο οποίος μπορεί να μαρκάρει με άνεση όλες τις θέσεις της περιφέρειας και έχει κάνει την ζωή δύσκολη στον Πολ, αποδιοργανώνοντας την επίθεση των Σανς.

Ο κόσμος μένει στις 40αρες του Μπούκερ και πιθανόν να αναρωτιέται τώρα γιατί ο Μπουντενχόλζερ δεν στέλνει τον Χόλιντεϊ στον σταρ των Σανς (κάτι που έκανε κάποια στιγμή στο 2ο ημίχρονο του Game 5, με τον Χόλιντεϊ να περιορίζει τον All Star γκαρντ). Ο τεχνικός των Μπακς ωστόσο έχει πάρει μια συνειδητή απόφαση. Θεωρεί ότι μπορεί να αντέξει μία εξωφρενική βραδιά του Μπούκερ αν αυτό σημαίνει ότι ο Πολ δεν θα βρει ρυθμό. Δύσκολα όμως θα αντιμετωπίσει μία μέτρια προς καλή βραδιά του Μπούκερ αν την ίδια στιγμή ο Πολ σκοράρει και πασάρει πολύ.

Ένας αφανής ήρωας, που πλέον είναι κάτι παραπάνω από εμφανής

Ο Χόλιντεϊ έχει συνηθίσει να βρίσκεται στις σκιές. Να τον υποτιμούν. Πριν τρία χρόνια, στα playoffs του 2018, ως παίκτης των Πέλικανς τότε, είχε κάνει την ζωή μίζερη στον Ντέιμιεν Λίλαρντ, κρατώντας τον στους 18.5 πόντους και 4.8 ασίστ μέσο όρο με 35.2% στα σουτ, με τον ίδιο να έχει την ίδια στιγμή 27.8 πόντους, 4 ριμπάουντ και 6.5 ασίστ μέσο όρο με 56.8% στα σουτ, με την Νέα Ορλεάνη να “σκουπίζει” στον πρώτο γύρο τους Μπλέιζερς με 4-0. Κανείς δεν ασχολήθηκε, αφού άλλοι εστίασαν στον (τότε συμπαίκτη του) Άντονι Ντέιβις και άλλοι ούτε καν με “Brow”, αφού – κακά τα ψέματα – κανείς δεν νοιάζεται για τους Πέλικανς. Αυτοί που ασχολούνται πραγματικά με το ΝΒΑ όμως είδαν τι έγινε. Οι Μπακς είδαν τι έγινε. Και για αυτό τον απέκτησαν.

Ο Χόλιντεϊ ήταν για χρόνια ο αφανής ήρωας των ομάδων που αγωνίστηκε (Σίξερς και Πέλικανς), είτε γιατί ο κόσμος δεν τον πρόσεχε αρκετά, είτε γιατί έπαιζε σε ομάδες που ο κόσμος... δεν έβλεπε γενικά. Πλέον όμως ο Χόλιντεϊ είναι στους NBA Finals. Πλέον ο κόσμος δεν έχει άλλη επιλογή από το να παρακολουθήσει τον Χόλιντεϊ. Και να εκτιμήσει το μεγαλείο του.

Ο Χόλιντεϊ ήταν για χρόνια ένας αφανής ήρωας. Πλέον όμως είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Μαζί με τους Γιάννη Αντετοκούνμπο και Κρις Μίντλετον συνθέτουν – όπως τόνισε και ο απεσταλμένος του SPORT24 στους NBA Finals, Χάρης Σταύρου – ίσως την πιο ισορροπημένη τριάδα σταρ στο ΝΒΑ. Μπορεί να μην έχουν την ίδια λάμψη με άλλες τριάδες, ίσως ούτε καν το ίδιο ταλέντο. Έχουν όμως μία θαυμαστή ισορροπία. Μία ισορροπία που έχτισαν δουλεύοντας όλη την σεζόν ψάχνοντας τους ρυθμούς τους, όταν όλοι εστίαζαν σε ομάδες με περισσότερη λάμψη.

Χόλιντεϊ και Μίντλετον μετατρέπουν τον Γιάννη από MVP, σε NBA Finals MVP

Οι Μπακς απέχουν μία νίκη από την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αν πάνε όλα όπως θέλουν και κατακτήσουν τον τίτλο, είναι εξαιρετικά πιθανό το βραβείο του MVP των NBA Finals να καταλήξει στα χέρια του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Και – με σεβασμό στο μεγαλείο του “Greek Freak” – θα είναι ένα βραβείο στο οποίο θα έχουν παίξει σημαίνοντα ρόλο οι Χόλιντεϊ και Μίντλετον.

Το Game 4 ανήκε στον Μίντλετον, αλλά η φάση του αγώνα ανήκε στον Γιάννη, ο οποίος έκανε μία από τις σπουδαιότερες τάπες όλων των εποχών στους ΝΒΑ Finals πάνω στον ΝτιΆντρε Έιτον. To Game 5 ανήκε σε μεγάλο βαθμό στον Χόλιντεϊ. Όπως και η αμυντική στιγμή του αγώνα, το κλέψιμο που έκανε στον Μπούκερ. Η φάση του αγώνα όμως ανήκε πάλι στον Γιάννη, που υποδέχθηκε την πάσα του συμπαίκτη του και κάρφωσε, σε μία στιγμή σχεδόν συμβολική: Όπως ο Χόλιντεϊ βοήθησε τον Γιάννη να πετύχει την φάση του αγώνα δίνοντάς του την μπάλα, ίσως έτσι να του δώσει στα χέρια και το βραβείο του MVP των ΝΒΑ Finals.

Ο Γιάννης έχει αναδειχθεί δύο φορές MVP της κανονικής περιόδου. Η αμφισβήτηση όμως δεν σταμάτησε να υπάρχει. Οι Χόλιντεϊ και Μίντλετον όμως ενδεχομένως να είναι τελικά αυτοί που θα τον βοηθήσουν να περάσει ακόμα ένα εμπόδιο και να γίνει κάτι άλλο: Ο NBA Finals MVP. Μένει ακόμα μία νίκη. Ένα τελευταίο βήμα. Ο Χόλιντεϊ σκοπεύει να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει το Μιλγουόκι. Ακόμα και αν βρίσκεται στα σκοτάδια. Αν και αυτό πλέον είναι δύσκολο να συμβεί. Όχι όταν τα φώτα των ΝΒΑ Finals λάμπουν πιο δυνατά από κάθε άλλη φορά.

Το SPORT24 στους NBA Finals!

Ο διαπιστευμένος δημοσιογράφος της ομάδας του SPORT24, Χάρης Σταύρου, βρίσκεται στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού για να μεταφέρει τον παλμό από τις αναμετρήσεις που θα αναδείξουν το νικητή του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο. Ειδήσεις, αποτελέσματα, φαντασμαγορικά στιγμιότυπα και όλη η δράση εντός και εκτός παρκέ από μόνο στο SPORT24.

Χορηγός της αποστολής στις ΗΠΑ ο ιταλικός και παγκόσμιος κολοσσός Mapei, με τα κορυφαία υλικά για την κατασκευή. Όταν περνάμε μπροστά από ένα εντυπωσιακό σπίτι, το θαυμάζουμε από κάτω μέχρι πάνω. Όταν μένουμε σε αυτό το σπίτι το θαυμάζουμε από κάτω μέχρι πάνω, εάν έχει στεγάνωση Mapei! Η Mapei προσφέρει μια ευρεία γκάμα στεγανωτικών προϊόντων για υπόγειους χώρους, συνεχίζει με τους ορόφους και φτάνει στις ταράτσες με κορυφαία προϊόντα στεγάνωσης για ψυχρές και πράσινες οροφές. Υλικά για την κατασκευή Mapei. Στα καταστήματα δομικών υλικών και ειδών υγιεινής και στο mapei.gr.

Ο Χάρης Σταύρου από την Αριζόνα και οι Σπύρος Καβαλιεράτος - Στέφανος Μακρής από τα γραφεία του SPORT24 σχολίασαν LIVE την τρίτη διαδοχική επικράτηση των Μπακς επί των Σανς, η οποία που τους φέρνει ένα βήμα από το πρωτάθλημα!

TAGS NBA FINALS ΤΕΛΙΚΟΙ NBA 2021 NBA ΗΠΑ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΦΟΙΝΙΞ ΣΑΝΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ