FORMULA 1

Βολφ: "Αν δώσουμε ένα καλό αυτοκίνητο στον Χάμιλτον, μπορεί να κερδίσει τους πάντες"

Sam Bloxham/Mercedes-Benz AG
2023 Qatar Grand Prix, Sunday SAM BLOXHAM/MERCEDES-BENZ AG

Ο Τότο Βολφ δήλωσε εμφατικά ότι ο Λιούις Χάμιλτον μπορεί να κερδίσει τον Μαξ Φερστάπεν αν η Mercedes δώσει στο Βρετανό ένα ανταγωνιστικό μονοθέσιο - και είπε πως στον προσομοιωτή η νέα W15 του 2024 δίνει και πάλι, μετά από δύο χρόνια, την αίσθηση ενός “κανονικού αυτοκινήτου”.

Μετά από δύο άνυδρα χρόνια, που έπεσε από το ζενίθ των οκτώ διαδοχικών πρωταθλημάτων κατασκευαστών στο ναδίρ των μηδέν νικών το 2023, η Mercedes F1 θα έχει το 2024 ένα εν λευκώ σχεδιασμένο μονοθέσιο που θα αφήσει για πάντα στο πηγάδι της λήθης τις προβληματικές, δύστροπες και συνήθως μη ανταγωνιστικές W13 του 2022 και W14 του '23.

Τα δύο αυτά μονοθέσια του πρώην τεχνικού διευθυντή Μάικ Έλιοτ θα διαδεχθεί η νέα W15 του Τζέιμς Άλισον, αρχιτέκτονα των πρωταθληματικών αυτοκινήτων της ομάδας του Μπράκλεϊ, που επέστρεψε σε αυτή τη θέση τον Απρίλιο του '23.

Ο Βολφ άφησε θετικές πρώτες ενδείξεις στους υποστηρικτές της ομάδας και του Λιούις Χάμιλτον εν όψει του 2024, λέγοντας ότι “για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια το μονοθέσιο της ομάδας δίνει την αίσθηση κανονικού αυτοκινήτου” στον προσομοιωτή.

Μιλώντας στην εφημερίδα The Daily Telegraph, έδωσε ορισμένες παραπάνω λεπτομέρειες σχετικά με τις πρώτες εντυπώσεις που αποκόμισε ο δοκιμαστής της Mercedes F1, Άντονι Ντέιβιντσον, στον προσομοιωτή του Μπράκλεϊ: “Οδηγούσε στην πίστα της Μελβούρνης [στον προσομοιωτή] και είπε ότι 'δίνει την αίσθηση κανονικού αυτοκινήτου για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια'. Φυσικά θα μου άρεσε πολύ να επιβεβαιωθεί αυτό και στην πίστα, αλλά έχω δει τα δύο τελευταία χρόνια ότι δεν συμβαίνει πάντα έτσι”.

Jiri Krenek/Mercedes-Benz AG
O Λιούις Χάμιλτον στο κόκπιτ της Mercedes W14 στο GP του Μαϊάμι 2023 JIRI KRENEK/MERCEDES-BENZ AG


Πρόσφατα ο Αυστριακός δήλωσε ότι η προσπάθεια της Mercedes F1 να κλείσει το χάσμα από τη Red Bull Racing στην κορυφή της Formula 1 το 2024 είναι “ενάντια στις πιθανότητες”. Και τώρα συμπλήρωσε ότι η ομάδα έχει χρέος απέναντι στους Λιούις Χάμιλτον και Τζορτζ Ράσελ να κάνει τα πάντα για να τους προσφέρει τις δύο επόμενες σεζόν ένα ανταγωνιστικό μονοθέσιο.

Πάντα να πιστεύεις ότι είναι πιθανό. Δεν μπορείς να ξεκινάς τη χρονιά με την προσέγγιση ότι 'αυτό είναι αδύνατον'. Είδαμε πέρσι με τη McLaren πόσο τεράστιο βήμα έκανε με μία και μόνο αναβάθμιση. Υπογράψαμε διετές συμβόλαιο με τους Λιούις και του το χρωστάμε, όπως και στον Τζορτζ και σε όλη την ομάδα, να δώσουμε την πλήρη μας προσοχή το 2024 και το 2025. Πιστεύω ότι είναι εφικτό”, πρόσθεσε ο διευθυντής της Mercedes F1.

Σε διαφορετική του συνέντυξη, στην ιταλική εφημερίδα La Gazzetta dello Sport, ο Βολφ αποκρίθηκε με εμφατικό τρόπο σε ερώτηση αν ο Χάμιλτον έχει στα 39 του χρόνια ακόμα όσα χρειάζονται για να γίνει πρωταθλητής. Ειδικά απέναντι στον Μαξ Φερστάπεν που μοιάζει προς το παρόν ανίκητος, και στην πανίσχυρη μηχανή της Red Bull που κέρδισε 21 από τα 22 GP του 2023.

Mercedes Media
Ο Λιούις Χάμιλτον με τον Τότο Βολφ στη Μόντσα το 2023, στην ανακοίνωση της επέκτασης του συμβολαίου του Βρετανού έως το τέλος του 2025 MERCEDES MEDIA


Ξεκάθαρα ναι, και θέλω να δώσω μεγάλη έμφαση σε αυτό” είπε ο Αυστριακός σχετικά με τον Χάμιλτον. “Υπάρχει λόγος για τον οποίο ο Λιούις έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ και έχει κερδίσει επτά παγκόσμια πρωταθλήματα: διότι οι ικανότητές του είναι σε υψηλότερο επίπεδο. Αν του δώσουμε ένα καλό αυτοκίνητο που να μπορεί να εμπιστευθεί, μπορεί και πάλι να ανέβει μπροστά από τους πάντες”.

Πρόσφατα, μιλώντας στο BBC, ο Χάμιλτον άφησε να βγουν στην επιφάνεια ορισμένες αμφιβολίες για την αυτοπεποίθησή του, λέγοντας πως “όταν έχεις μια δύσκολη σεζόν όπως αυτή [του 2023] πάντα θα υπάρχουν στιγμές που θα σκέφτεσαι 'φταίω εγώ ή το αυτοκίνητο; Έχεις ακόμα [την ικανότητα] ή την έχασες;'”.

Ο Βολφ πιστεύει ότι αυτά τα λόγια του Βρετανού δεν φανερώνουν αδυναμία, αλλά είναι κοινό στοιχείο μεταξύ των “εξαιρετικά ικανών ανθρώπων”. Είπε, ο Αυστριακός, πως “οι αμφιβολίες, σε αυτούς που επιδιώκουν την υψηλού επιπέδου απόδοση, είναι αναγκαίες: το να διερωτάσαι είναι πάντα ένα σημαντικό μέρος του χαρακτήρα που βοηθάει να βελτιωθείς και να αναπτυχθείς. Όλοι οι εξαιρετικοί άνθρωποι που γνώρισα στη ζωή μου είναι έτσι”, κατέληξε ο Τότο Βολφ.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 MERCEDES F1 ΛΙΟΥΙΣ ΧΑΜΙΛΤΟΝ ΤΟΤΟ ΒΟΛΦ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ