FORMULA 1

Βαθύτερο το πρόβλημα της Mercedes W15, ο Χάμιλτον ζητά "μεγάλες αλλαγές"

Sam Bloxham/Mercedes-Benz AG
Λιούις Χάμιλτον, GP Σαουδικής Αραβίας 2024 SAM BLOXHAM/MERCEDES-BENZ AG

O Λιούις Χάμιλον εκτιμά ότι η Mercedes πρέπει να κάνει μεγάλες αλλαγές στο φετινό της μονοθέσιο W15, καθώς είπε ωμά πως αισθανόταν ότι αγωνιζόταν σε διαφορετική κατηγορία απέναντι στις άλλες κορυφαίες ομάδες στο GP της Τζέντα. Βολφ: "Το πρόβλημα είναι βαθύτερο στο σχεδιασμό της W15".

Το πρόβλημα του φετινού μονοθεσίου της Mercedes F1 εντοπίζεται, όπως είπε ο Λιούις Χάμιλτον και παραδέχθηκε και ο Τότο Βολφ, στην απόδοσή του στις γρήγορες στροφές και στις ευθείες των σιρκουί της Formula 1.

Και δεδομένου ότι το GP Σαουδικής Αραβίας του προηγούμενου Σαββάτου (9/03) διεξήχθη στο δεύτερο ταχύτερο σιρκουί του προγράμματος της F1, το πρόβλημα μεγεθύνθηκε. Θυμίζουμε ότι η ομάδα του Μπράκλεϊ προχώρησε φέτος σε ολοκληρωτικά ανασχεδιασμό του μονοθεσίου της, σε σχέση με τις W13/W14 των δύο τελευταίων ετών, όμως φαίνεται πως δεν έχει κλείσει ούτε στο ελάχιστο η υστέρησή της από τη Red Bull.

Στο Μπαχρέιν τα μονοθέσια των Τζορτζ Ράσελ και Λιούις Χάμιλτον αντιμετώπισαν αρκετά προβλήματα υπερθέρμανσης, ενώ στη Σαουδική Αραβία εμφανώς δεν είχαν την ταχύτητα να ανταγωνιστούν ούτε τη McLaren ούτε την Aston Martin.

Wolfgang Wilhelm/Mercedes-Benz AG
Ο Λιούις Χάμιλτον με τη Mercedes W15 στο GP Σαουδικής Αραβίας 2024 WOLFGANG WILHELM/MERCEDES-BENZ AG


Το αυτοκίνητο είναι σχετικά καλό στις στροφές χαμηλής ταχύτητας και όχι τόσο κακό στις μέσης ταχύτητας, αλλά στις γρήγορες στροφές είμαστε μίλια πίσω”, εξήγησε ο Χάμιλτον.“Ήταν σαν να βρισκόμουν σε διαφορετική κατηγορία στις γρήγορες στροφές, σε σχέση με τους άλλους γύρω μου.

Είναι εκνευριστικό να βρισκόμαστε εδώ και τρία διαδοχικά χρόνια στην ίδια θέση. Είναι σίγουρα δύσκολο, αλλά θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε και ξέρω πως όλοι πίσω στο εργοστάσιο πιέζουν όσο περισσότερο μπορούν.

Αναμφίβολα πρέπει να κάνουμε ορισμένες μεγάλες αλλαγές. Δεν κάναμε αρκετά μεγάλες αλλαγές, ίσως. Αν δείτε τις τρεις ομάδες μπροστά μας, εξακολουθούν να έχουν διαφορετικά σχεδιαστικά στοιχεία σε εμάς σε ορισμένους τομείς. Πρέπει να προσθέσουμε λίγη απόδοση στο αυτοκίνητο, αυτό είναι σίγουρο”, κατέληξε ο Λιούις.

Ο διευθυντής της Mercedes F1, Τότο Βολφ
Ο διευθυντής της Mercedes F1, Τότο Βολφ ASSOCIATED PRESS


Ο διευθυντής της ομάδας Τότο Βολφ, στο μεταξύ, παραδέχθηκε ότι η ομάδα του Μπράκλεϊ δεν μπορεί ακόμα να εντοπίσει το λόγο για τον οποίο η W15 δεν αποδίδει καλά στις γρήγορες στροφές: “Υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνουμε. Ήμασταν γρήγοροι σε κάθε άλλο σημείο”, είπε συγκεκριμένα ο Αυστριακός. “Ξέρουμε ότι έχουμε μικρότερη πίσω πτέρυγα, για να καλύψουμε ό,τι χάνουμε στις στροφές. Στις υψηλές ταχύτητες είναι που χάνουμε όλο το χρόνο στο γύρο”.


Ο Βολφ, μάλιστα, είπε ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται στις ρυθμίσεις, αλλά είναι κάτι βαθύτερο: “Πιστεύουμε ότι είναι λιγάκι πιο μεγάλο. Υπάρχει ένα όριο στις ρυθμίσεις που μπορείς να κάνεις εδώ. Ο προσομοιωτής μας δείχνει μια κατεύθυνση και αυτό είναι το στήσιμο που μετά επιλέγουμε.

Πιστεύω ότι θα κερδίσεις ή θα χάσεις λίγα δέκατα αν κάνεις σωστές ή λάθος ρυθμίσεις, αλλά δεν υπάρχει ένας μεγάλος ‘διάδρομος’ απόδοσης. Είναι περισσότερο κάτι θεμελιώδες. Κάνουμε τις μετρήσεις της [παραγωγής] άντωσης αλλά δεν βρίσκουμε το χρόνο στην πίστα”, πρόσθεσε ο Βολφ.

Ωστόσο, καταλήγοντας, δήλωσε αισιόδοξος ότι η ομάδα του θα βρει λύσεις για αυτό το πρόβλημα: “Εδώ και δύο χρόνια υπάρχει κάτι που πρέπει να εντοπίζουμε, κι αυτό είναι που πρέπει να ξεκλειδώσουμε. Χρειάζεται δουλειά. Δεν οφείλεται στην έλλειψη προσπάθειας.

Πιέσαμε πολύ και θα κάνουμε μια τεράστια, τεράστια προσπάθεια την ερχόμενη εβδομάδα, με περισσότερα δεδομένα για να κατανοήσουμε. Θα γυρίσουμε δυνατοί στη Μελβούρνη. Βρισκόμαστε σε μια αποστολή, και είμαι 100% σίγουρος ότι θα ξεκλειδώσουμε αυτό το κενό στην απόδοση”, κατέληξε ο Τότο Βολφ.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 MERCEDES F1 ΛΙΟΥΙΣ ΧΑΜΙΛΤΟΝ ΤΟΤΟ ΒΟΛΦ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ