FORMULA 1

Τομπάζης: “Η F1 του 2026 δεν θα είναι ένας διαγωνισμός διαχείρισης της ενέργειας”

FIA

Ο διευθυντής του τομέα μονοθέσιων της FIA, Νικόλας Τομπάζης, υπερασπίστηκε για άλλη μία φορά τους ριζικά αλλαγμένους κανονισμούς της Formula 1 για το 2026, τονίζοντας ότι βρίσκονται ακόμη στη φάση τελειοποίησης – απαντώντας έτσι στην ανησυχία αρκετών οδηγών ότι τα μονοθέσια θα είναι πιο αργά και ότι θα χρειαστεί να διαχειρίζονται την ηλεκτρική ενέργεια με υπερβολικό ή παράδοξο τρόπο.

Οι τεχνικοί κανονισμοί των κινητήρων της Formula 1 αλλάζουν ριζικά το 2026: οι υβριδικές μονάδες ισχύος θα παράγουν πλέον σχεδόν ισόποση ενέργεια από τον θερμικό κινητήρα V6 Turbo (400 kW) και από τον ηλεκτροκινητήρα MGU-K (350 kW), ενώ ένα κουμπί boost θα παρέχει επιπλέον ισχύ με παραμέτρους προσαρμοσμένες σε κάθε πίστα.

Ενόψει της αλλαγής αυτής, που απέχει μόλις πέντε μήνες πριν τις πρώτες δοκιμές των καινούριων μονοθεσίων στην πίστα (τον Ιανουάριο του 2026 στη Βαρκελώνη), αρκετοί οδηγοί της F1 έχουν επικρίνει τα τρέχοντα μοντέλα προσομοίωσης.

Υποστηρίζουν, συγκεκριμένα, ότι τα νέα υβριδικά συστήματα εξαντλούν την ηλεκτρική ισχύ τους στο μέσον της ευθείας, αναγκάζοντας τους οδηγούς σε συνεχή ρύθμιση του ρυθμού και αποσπώντας τους από την καθαρή οδήγηση.

AP Photo/Olivier Matthys

Με βάση τα παραπάνω, ο Νικόλας Τομπάζης, “αρχιτέκτονας” των κανονισμών της Formula 1 από τη θέση του διευθυντή μονοθεσίων της FIA, καλμάρει αυτές τις ανησυχίες των οδηγών: “Δεν έχουμε ακόμη οριστικοποιήσει τους κανονισμούς”, δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Auto Motor und Sport. “Γνωρίζουμε τα προβλήματα από την πρώτη μέρα και τα έχουμε αντιμετωπίσει σταδιακά.

Μέχρι την έναρξη της επόμενης σεζόν θα εφαρμόσουμε επιπλέον μέτρα ώστε να βελτιώσουμε τη ροή ενέργειας και να διασφαλίσουμε ότι τα μονοθέσια δεν θα επιβραδύνουν ξαφνικά στις ευθείες ή δεν θα κάνουν κάτι αφύσικο”. Ο Έλληνας αεροδυναμιστής τόνισε, παράλληλα, ότι υπάρχει γενική συμφωνία -μεταξύ της FIA και των ομάδων- ως προς το πώς θα λυθούν τα ζητήματα.

Απαντώντας στους φόβους ότι η Formula 1 μπορεί να μετατραπεί σε μια “σκακιέρα” με στρατηγικές εξοικονόμησης της μπαταρίας, ο Τομπάζης εξήγησε: “Δεν επιθυμούμε να μετατρέψουμε τη Formula 1 σε διαγωνισμό στρατηγικών ενέργειας.

Δεν θέλουμε να αφήνουν σκόπιμα το γκάζι για να αποθηκεύσουν ενέργεια. Ένας κορυφαίος οδηγός πρέπει να κατανοεί τη διαχείριση ενέργειας, αλλά η κύρια δουλειά του θα παραμείνει το σωστό φρενάρισμα, η όσο το δυνατόν ταχύτερη είσοδος στις στροφές και η βέλτιστη επιτάχυνση”.

Παράλληλα, ο Τομπάζης προέβλεψε ότι οι χρόνοι των μονοθεσίων σε έναν γύρο μιας τυπικής πίστας θα είναι αρχικά 1-2,5 δευτερόλεπτα πιο αργοί, αλλά “σύντομα κανείς δεν θα παραπονιέται ότι τα μονοθέσια είναι αργά”.

Βάουλς: “Θα γίνει η νέα κανονικότητα”
Σχετικά με το θέμα αυτό, ο διευθυντής της Williams F1 Τζέιμς Βάουλς έδωσε ορισμένες πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες μιλώντας για την εμπειρία των οδηγών της ομάδας στον προσομοιωτή με τους κανονισμούς του 2026.

“Την πρώτη φορά που οποιοσδήποτε από τους οδηγούς του προσομοιωτή μας οδήγησε με βάση τους κανονισμούς του 2026, ήταν δύσκολο, γιατί αλλάζουν πλήρως ορισμένες πτυχές του τρόπου οδήγησης”, είπε ο Βρετανός.

“Τη δεύτερη φορά έγινε πιο φυσιολογικό – αν και υπήρχαν ακόμη παράπονα. Και μέχρι την τέταρτη φορά, στην πραγματικότητα δεν υπήρχε ιδιαίτερη συζήτηση πάνω σε αυτό. Απλώς έγινε η νέα κανονικότητα”, συνέχισε.

Ο διευθυντής της Williams Racing, Τζέιμς Βάουλς AP Photo/Darko Bandic

Ο επικεφαλής της Williams συμβουλεύει όσους μιλούν με οδηγούς να είναι προσεκτικοί όταν τους ρωτούν για τα μονοθέσια του 2026, καθώς είναι πιθανό να μην έχουν ακόμα αποκτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες για να βγάλουν το μέγιστο από αυτά.

“Αυτό που ζητώ από όλους είναι να είναι προσεκτικοί. Ρωτήστε τον οδηγό πόσες φορές έχει οδηγήσει στον προσομοιωτή πριν αξιολογήσετε την απάντησή του. Σας εγγυώμαι ότι είναι μία. Πρόκειται πιθανότατα για την πρώτη αρχική αντίδραση. Και αυτοί που το έχουν οδηγήσει τέσσερις ή πέντε φορές λένε ‘τώρα το καταλαβαίνω’”.

Παρόλα αυτά, ο Βάουλς θεωρεί ότι τα μονοθέσια απαιτούν υπερβολικά πολλά από τους οδηγούς και ζήτησε να χρησιμοποιηθούν οι επόμενοι έξι μήνες πριν βγουν στην πίστα, ώστε να μειωθεί το φόρτο εργασίας.

“Είναι αρκετά βελτιωμένα; Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά για να το εξελίξουμε και πρέπει να το κάνουμε πιο εύκολο για τον οδηγό, γιατί αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι ο φόρτος εργασίας είναι πάρα πολύ απαιτητικός. Αλλά έχουμε ακόμη έξι μήνες μπροστά μας, οπότε είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να το φτιάξουμε”.

Μία θετική σημείωση από τον Βάουλς ήταν η προσπάθεια να καθησυχάσει όσους ανησυχούν για πιθανή έλλειψη δράσης στην πίστα: “Πιστεύω ότι θα δούμε πολύ μεγαλύτερες διαφορές στην τελική ταχύτητα σε ορισμένες ευθείες, λόγω του πόσο μπορείς να παίξεις με την ενέργεια και τις διάφορες λειτουργίες”, σημείωσε.

“Έτσι, θεωρώ ότι σε κάποιο σημείο οι προσπεράσεις μπορεί να ενισχυθούν και όχι να περιοριστούν εξαιτίας αυτού. Η λογική των αγώνων σημαίνει ότι αν έχεις ένα πιο γρήγορο μονοθέσιο, έχεις περισσότερα εργαλεία στη διάθεσή σου ως οδηγός για να τα εκμεταλλευτείς, ακόμη και συγκριτικά με φέτος, συμπεριλαμβανομένου και του DRS”, κατέληξε.

Ο “κίνδυνος” κυριαρχίας μίας ομάδας
Σχετικά με το ενδεχόμενο -όπως σε κάθε περίπτωση μεγάλης αλλαγής κανονισμών- να κυριαρχήσει μία ομάδα έχοντας εξαρχής έναν πολύ ανώτερο κινητήρα, όπως συνέβη με τη Mercedes με την προηγούμενη αλλαγή του 2014, ο Τομπάζης υπογράμμισε ότι οι νέες λεπτομέρειες του ορίου κόστους και οι πρόσθετες ευκαιρίες εξέλιξης θα βοηθήσουν κάθε κατασκευαστή που υστερεί να καλύψει τη διαφορά.

Τα λόγια αυτά έρχονται έπειτα από τις δηλώσεις του διευθυντή της Mercedes F1, Τότο Βολφ, με τις οποίες άφησε να εννοηθεί ότι η ομάδα του Μπράκλεϊ μπορεί ήδη να βρίσκεται σε ισχυρή θέση για τη νέα εποχή.

“Θα ξεφορτωθούμε επιτέλους αυτά τα μονοθέσια με ground effect που δεν λειτούργησαν για εμάς, και θα έχουμε έναν ολοκαίνουργιο κινητήρα. Η εξέλιξή μας επικεντρώνεται σε αυτό το πρόγραμμα εδώ και καιρό. Πιστεύω ότι το δεύτερο μισό της σεζόν μπορεί να είναι δυνατό, ενώ όλη η έρευνα και ανάπτυξη επικεντρώνεται στο μονοθέσιο της επόμενης χρονιάς”, τόνισε ο Αυστριακός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ