FORMULA 1

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Formula 1 τερμάτισε το συμβόλαιο που είχε με τη Ρωσία

FILE - Drivers compete during the Russian Formula One Grand Prix, at the Sochi Autodrom circuit, in Sochi, Russia, Sunday, Sept. 27, 2020. A number of federations, including skiing, curling and Formula 1, pulled premier events out of Russia following the invasion. (Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP, File)
FILE - Drivers compete during the Russian Formula One Grand Prix, at the Sochi Autodrom circuit, in Sochi, Russia, Sunday, Sept. 27, 2020. A number of federations, including skiing, curling and Formula 1, pulled premier events out of Russia following the invasion. (Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP, File) © 2016 YURI KOCHETKOV / AP IMAGES

Η Ρωσία αποτελεί παρελθόν για τη Formula 1, όχι μόνο για το φετινό καλεντάρι, αλλά συνολικά για το κορυφαίο πρωτάθλημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Σε συνέχεια της ακύρωσης του φετινού GP του Σότσι, η Formula 1 ανακοίνωσε την Πέμπτη (3/3) ότι έσπασε το συμβόλαιό της με τους οργανωτές του αγώνα και έτσι, μετά από 8 χρόνια, το GP Ρωσίας δεν θα βρίσκεται στο πρόγραμμα της F1 ούτε και μετά το 2022.

Η απόφαση της F1 έρχεται σε συνέχεια των συνεχιζόμενων κυρώσεων που επιβάλλουν οι παγκόσμιοι αθλητικοί φορείς στη Ρωσία, λόγω της στρατιωτικής εισβολής των δυνάμεων της χώρας στη γειτονική της Ουκρανία.

Η F1 διατηρούσε συμβόλαιο για τον αγώνα με τη ρωσική εταιρεία Rosgonki, που ήταν ο promoter του GP από το 2014. Τότε διοργανώθηκε για πρώτη φορά στο Sochi Autodrom της παραθεριστικής λουτρόπολης στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας, και έκτοτε αρκετές χρονιές είχε θεατή τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το 2017 η Liberty Media, ιδιοκτήτρια της Formula 1, ανανέωσε το συμβόλαιό της με τους Ρώσους μέχρι το 2025, και έπειτα εξασφάλισε τη μεγάλη χορηγία ονομασίας του αγώνα από τον όμιλο VTB. Ωστόσο, τώρα η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε την οριστική λύση του συμβολαίου της με τη Rosgonki, που σημαίνει ότι η F1 δεν θα επιστρέψει ξανά στη Ρωσία.

Η επίσημη ανακοίνωση της F1 αναφέρει: "Η Formula 1 μπορεί να επιβεβαιώσει ότι διέκοψε το συμβόλαιό της με τον promoter του Γκραν Πρι Ρωσίας, που σημαίνει ότι η Ρωσία δεν θα έχει αγώνα στο μέλλον".

Την περασμένη Τρίτη (1/3) η FIA ανακοίνωσε, θυμίζουμε, ότι οι Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές μπορούν να συνεχίσουν να αγωνίζονται στο διεθνή μηχανοκίνητο αθλητισμό, αλλά μόνο φέροντας την ουδέτερη σημαία της FIA.

Κατά συνέπεια, ο Νικίτα Μαζέπιν μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται με τη Haas στη F1, που θεωρητικά θα συμβεί αν και εφ' όσον συνεχιστεί και η χορηγία της ρωσικής Uralkali στην ομάδα του Καρλ Χας.

TAGS FORMULA 1 F1 ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΡΩΣΙΑ GP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ