FORMULA 1

Οριστικά εκτός το GP Ρωσίας, "πράσινο φως" στον Μαζέπιν

Ο Ρώσος πιλότος της Formula 1, Νικίτα Μαζέπιν
Ο Ρώσος πιλότος της Formula 1, Νικίτα Μαζέπιν HAAS F1 MEDIA | ASSOCIATED PRESS

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο του Motorsport επικύρωσε την αφαίρεση του φετινού GP του Σότσι από το πρόγραμμα της F1, αλλά επέτρεψε στους Ρώσους οδηγούς να συμμετάσχουν στους αγώνες με "ουδέτερη σημαία". Ποια είναι τα υπόλοιπα μέτρα κατά της χώρας στο μότορσπορ.

Ο Νικίτα Μαζέπιν και όλοι οι άλλοι Ρώσοι και Λευκορώσοι οδηγοί διατήρησαν το δικαίωμα να αγωνίζονται στη Formula 1 και στους διεθνείς αγώνες αυτοκινήτου, αλλά φέροντας την ουδέτερη σημαία της FIA, όπως αποφάσισε το Παγκόσμιο Συμβούλιο του Motorsport -το οποίο, παράλληλα, στο πλαίσιο των κυρώσεων στη Ρωσία για τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, επικύρωσε και την ακύρωση του φετινού GP του Σότσι λόγω "ανωτέρας βίας".

Αυτό σημαίνει ότι ο Μαζέπιν έχει από τη FIA το δικαίωμα να συνεχίσει να αγωνίζεται στα GP της Formula 1 με τη Haas - όμως όχι και ότι η συμμετοχή του αυτή τη σεζόν έχει εξασφαλιστεί. Ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα με την είσοδό του σε χώρες που έχουν επιβάλλει περιορισμούς σχετικά με τη visa Ρώσων υπηκόων, ενώ κληθείσα να σχολιάσει το θέμα μετά την ανακοίνωση της FIA το βράδυ της Τρίτης (1/3) η Haas περιορίστηκε στη φράση "κανένα σχόλιο".

Παρότι υπήρξαν εκκλήσεις από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για την απαγόρευση συμμετοχής των Ρώσων οδηγών στους αγώνες, η FIA αποφάσισε να τους δώσει την άδειά της μέχρι νεοτέρας -αρκεί να φέρουν την ουδέτερη σημαία της FIA και να τηρούν τις "συγκεκριμένες υποχρεώσεις που απορρέουν από τις αρχές της FIA για ειρήνη και πολιτική ουδετερότητα".

Παράλληλα με την απόφαση για τους Ρώσους οδηγούς, το Παγκόσμιο Συμβούλιο του Motorsport επικύρωσε και επίσημα την ακύρωση του φετινού GP της χώρας. Μέχρι στιγμής η αφαίρεσή του από το πρόγραμμα του 2022 του ήταν μια απλή πρόταση της F1, δηλαδή της αμερικανικής Liberty Media. Μόνο η FIA είχε το δικαίωμα να ακυρώσει και επίσημα τον αγώνα, και τώρα το έπραξε με την απόφαση του Συμβουλίου "για λόγους ανωτέρας βίας".

Τα υπόλοιπα μέτρα που αποφάσισε το Παγκόσμιο Συμβούλιο του Μότορσπορ υπό το βάρος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και μέχρι νεοτέρας, είναι τα εξής:

-Δεν θα διεξάγονται διεθνείς αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

-Δεν θα υψώνεται η σημαία της Ρωσίας/Λευκορωσίας και δεν θα ακούγεται ο εθνικός ύμνος των δύο χωρών στους διεθνείς αγώνες αυτοκινήτων και karting.

-Δεν θα επιτρέπεται η συμμετοχή των ρωσικών εθνικών ομάδων σε διεθνείς αγώνες του μηχανοκίνητου αθλητισμού (όπως στους Motorsport Games).

-Δεν επιτρέπεται κανένα ρωσικό σύμβολο, σημαία ή χρώματα στις φόρμες των οδηγών ή στα αυτοκίνητα στις διεθνείς διοργανώσεις.

-Δεν θα συμμετέχουν προσωπινά εκπρόσωποι της Ρωσίας/Λευκορωσίας στα όργανα της FIA, και παύει η χρηματοδότηση της FIA προς τις Ομοσπονδίες των δύο χωρών.

"Ο πρόεδρος της FIA, Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ, τόνισε: "Όπως γνωρίζετε, η FIA παρατηρεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία με θλίψη και σοκαρισμένη, και ελπίζω να υπάρξει μια γρήγορη και ειρηνική λύση στην τωρινή κατάσταση. Καταδικάζουμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι σκέψεις μας είναι μαζί με όσους υποφέρουν εξαιτίας των γεγονότων στην Ουκρανία.

Η FIA σε συνεργασία με τους promoters των αγώνων έδρασε προκαταβολικά για αυτό το θέμα. Μια ανανεωμένη έκδοση των διεθνών προγραμμάτων των πρωταθλημάτων της FIA θα παρουσιαστεί στο Παγκόσμιο Συμβούλιο του Motorsport στο Μπαχρέιν [στις 18/3] για έγκριση", κατέληξε.

TAGS FORMULA 1 ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ