FORMULA 1

Ο Νόρις πιστός στη McLaren: "Θα κερδίσουμε το 2024"

McLAREN MEDIA CENTRE
Λάντο Νόρις MCLAREN MEDIA CENTRE

Ο Λάντο Νόρις είναι το πρόσωπο των ημερών, καθώς το όνομά του ακούγεται έντονα για τις Ferrari και Red Bull. Όμως, αν η McLaren του χαρίσει την πρώτη του νίκη το 2024 -όπως ο ίδιος πιστεύει ακράδαντα- τίποτα δεν θα είναι αρκετό να τον πείσει να περάσει στη σκιά των Σαρλ Λεκλέρ και Μαξ Φερστάπεν.

Ο ιταλικός Τύπος ανέφερε με βεβαιότητα ότι ο Λάντο Νόρις, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της γενιάς που μεσουρανεί αυτόν τον καιρό στη Formula 1, είναι ο εκλεκτός της Ferrari σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για την ανανέωση του συμβολαίου της Scuderia με τον Κάρλος Σάινθ. Οι Ιταλοί προσφέρουν στον Ισπανό μονοετές συμβόλαιο για το 2025, ενώ εκείνος επιθυμεί τουλάχιστον διετές.

Την ίδια στιγμή, η ίδια η Red Bull -μέσω του διευθυντή Κρίστιαν Χόρνερ και του συμβούλου Χέλμουτ Μάρκο- έχει παραδεχθεί το ενδιαφέρον της για τον Νόρις, κι έτσι ο Άγγλος μπορεί να λογίζεται ως ένας από τους πολλούς υποψηφίους για την αντικατάσταση του Σέρτζιο Πέρεζ. Βεβαίως, ο Νόρις έχει συμβόλαιο με τη McLaren μέχρι το τέλος του 2025.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, αν η εντυπωσιακή αγωνιστική μεταμόρφωση της McLaren φέτος συνεχιστεί και το 2024, και ειδικά αν η ομάδα του Ουόκινγκ καταφέρει να διεκδικεί επί ίσοις όροις νίκες από τη Red Bull και τις άλλες κορυφαίες ομάδες του σπορ, τότε ίσως να φαντάζει παράλογο για τον Νόρις να αποχωρήσει.

McLAREN MEDIA CENTRE
Ο Λάντο Νόρις με τη McLaren MCL60 στο GP Βραζιλίας 2023 MCLAREN MEDIA CENTRE


Αν το κάνει, αφ' ενός θα αφήσει το ρόλο του ηγέτη σε μια ομάδα που πρωταγωνιστεί, και αφ' ετέρου στη -ενδεχόμενη, πάντα- νέα του ομάδα θα βρίσκεται στη σκιά είτε του Σαρλ Λεκλέρ είτε του Μαξ Φερστάπεν, οι οποίοι ξεκάθαρα πλέον είναι οι πυρήνες των Ferrari και RBR, οι οδηγοί-ηγέτες πάνω στους οικοδομείται όλη η ομάδα.

Ο Νόρις, που δεν έχει κερδίσει GP της F1 σε 104 εκκινήσεις παρότι έχει φτάσει αρκετές φορές κοντά στην πηγή, αναμφίβολα γνωρίζει όλα τα παραπάνω - και τώρα λέει ότι η μεταμόρφωση που πέτυχε η McLaren -να γίνει από κομπάρσος, πρωταγωνίστρια της F1- του δίνει την πίστη ότι μπορεί να κερδίσει την πρώτη του νίκη στην κορυφαία βαθμίδα του μότορσπορ.

Υπάρχουν κι άλλες παράμετροι, όμως, για το μέλλον του. Η McLaren μόλις το περασμένο καλοκαίρι εγκαινίασε την υπερσύγχρονη αεροσήραγγά της και τον νέο της προσομοιωτή, και επίσης προσέλκυσε κορυφαία στελέχη για το τεχνικό της τμήμα από τις Red Bull (Ρομπ Μάρσαλ) και Ferrari (Νταβίντ Σάντσεζ).

Παρότι ο διευθύνων σύμβουλος της McLaren Ζακ Μπράουν είπε ότι ο στόχος της ομάδας είναι να κερδίζει στη F1 από το 2025, ο Νόρις -σε σχετική ερώτηση του αγγλικού Sky Sports F1- είπε ότι μπορεί να πετύχει την πρώτη του νίκη από το 2024: “Εκατό τοις εκατό, διότι θα συμβεί του χρόνου, και θα είμαι με τη McLaren του χρόνου. Αισθάνομαι ότι είμαστε τόσο κοντά”, δήλωσε ο Άγγλος.

McLAREN MEDIA CENTRE
Ο Λάντο Νόρις πανηγυρίζει τη 2η θέση του στο GP Βραζιλίας 2023 MCLAREN MEDIA CENTRE


Μιλώντας για την ομάδα του, συνέχισε: “Έχουμε ήδη πολλά νέα πράγματα, κι έχουμε και αρκετούς νέους [συνεργάτες] που θα ξεκινήσουν επίσης μαζί μας και έρχονται από άλλες ομάδες. Αυτή τη στιγμή είμαστε στην ισχυρότερη θέση που έχουμε βρεθεί ίσως τα τελευταία 10 χρόνια, κι αισθάνομαι ότι έχουμε περισσότερα να περιμένουμε του χρόνου.

Επιτέλους βάλαμε την αεροσήραγγα σε κανονική λειτουργία, και συμβαίνουν περισσότερα από ποτέ. Αν υπήρξε μια στιγμή που να ήμουν πιο αισιόδοξος τα τελευταία πέντε χρόνια, αυτή η στιγμή είναι τώρα που οδεύουμε προς το 2024. Πρέπει απλώς να ξεκινήσουμε τη χρονιά καλά. Φέτος το ξεκίνημά μας ήταν απαίσιο, και παρόλα αυτά τελειώσαμε τη χρονιά σε πολύ, πολύ δυνατή θέση. Οπότε, αν ξεκινήσουμε τη χρονιά καλά, έστω και λίγο, τότε πιστεύω πως μπορεί να είναι μια σπουδαία χρονιά”, κατέληξε ο Νόρις.

Η έλλειψη νίκης του Νόρις στη F1 είναι μια ιστορική αστοχία, βάσει του ταλέντου του. Έχει ανέβει ήδη 13 φορές στο βάθρο, έξι από αυτές το 2023 και επτά από αυτές στο δεύτερο σκαλί. Αλλά η τελευταία φορά που ανέβηκε στο πρώτο, στην καριέρα του, ήταν στον πρώτο αγώνα του πρωταθλήματος Formula 2 το 2018.

Η εξάλειψη των λαθών

Ανάμεσα στις εντυπωσιακές του εμφανίσεις, ο Νόρις έκανε και ορισμένα σημαντικά λάθη - για τα οποία ανέκαθεν ήταν ιδιαίτερα σκληρός με τον εαυτό του. Το τελευταίο ήταν ένα μεγαλειώδες γλίστρημα υπερστροφής στις κατατακτήριες του Άμπου Ντάμπι που του στέρησε -πιθανώς- την πολ ποζίσιον.

Η McLaren θέλει να βοηθήσει τον Λάντο πάνω στο θέμα αυτό, του ενδεχόμενου πλήγματος στην αυτοπεποίθηση που μπορεί να φέρει ένα οδηγικό λάθος. Η ομάδα έχει σκεφτεί αυτό που στο τένις ονομάζεται “εντουράζ”, ή να ενθαρρύνει τον Άγγλο να στοχεύσει στην σταθερότητα των αποτελεσμάτων αντί της απόλυτης αρτιότητας στο όριο.

McLAREN MEDIA CENTRE
O διευθυντής της McLaren F1, Αντρέα Στέλλα MCLAREN MEDIA CENTRE

Έχει να κάνει με το πώς κρίνεις τις καταστάσεις, πώς μιλάς για αυτές, πώς εμνηνεύεις τον εαυτό σου. Αυτό σίγουρα αξίζει λίγη προσοχή” είπε ο διευθυντής της McLaren, Αντρέα Στέλλα. “Πώς μπορούμε ορισμένες φορές να αποδεχθούμε ότι ένας γύρος στο 99,9% είναι αρκετά καλός; Τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε; Να είμαστε πάντα στο 100%, ή να έχουμε σταθερότητα;

Όταν κοιτάζεις τις ευκαιρίες με τους οδηγούς, με τους αθλητές σε αυτό το επίπεδο, το κάνεις σαν ομάδα. Το κάνεις σφαιρικά γύρω από τον οδηγό. Αν δείτε το τένις, οι παίκτες εκεί έχουν το 'εντουράζ' γύρω τους, που έχει να κάνει με την υποστήριξή τους για να βγάζουν την εκπληκτική τους απόδοση στον απόλυτο βαθμό”, πρόσθεσε ο Ιταλός διοικητής της McLaren.

Και μιλώντας συγκεκριμένα για τον Νόρις, συμπλήρωσε: “Χρειάζεται να προσέξουμε τον τρόπο που κρίνει τη δική του απόδοση, διότι δείχνει να είναι πολύ σκληρός με τον εαυτό του. Ορισμένες φορές πρέπει να επικεντρωνόμαστε στα θετικά. Υπάρχουν πολλά θετικά και πρέπει να διασφαλίζουμε ότι θα τα αναγνωρίζουμε, και ότι θα χειριζόμαστε τα αρνητικά με τρόπο αποδοτικό και όχι για αυτοτιμωρία”.

Τέλος, σε ερώτηση αν για τα λάθη του Νόρις έπαιξε ρόλο και η εντυπωσιακή πρώτη σεζόν του Όσκαρ Πιάστρι στι διπλανό γκαράζ της McLaren, ο Στέλλα απάντησε: “Έχοντας έναν ανταγωνιστικό team-mate μπορείς να δεις πώς θα μπορούσες να κινηθείς ταχύτερα σε ορισμένα σημεία. [...] Και σίγουρα γνωρίζουμε πως όταν ο team-mate σου είναι δυνατός, τα λάθη επικρατούν περισσότερο. Οπότε, αυτό είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε”.

TAGS FORMULA 1 F1 MCLAREN ΛΑΝΤΟ ΝΟΡΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ