FORMULA 1

Ο μηχανικός της Red Bull που τρόμαξε όταν είδε τη Mercedes του 2022

Mercedes-Benz AG
Η πρώτη εμφάνιση της Mercedes W13, στις δοκιμές του Μπαχρέιν το χειμώνα του 2022 MERCEDES-BENZ AG

Το διαστημικό σχέδιο των ισχνών πλευρικών αεραγωγών της Mercedes W13 στις χειμερινές δοκιμές του 2022 τρόμαξε τον μηχανικό Καλούμ Νίκολας της Red Bull Racing, πριν αποδειχθεί από την κυριαρχία της RB18 και τα προβλήματα της W13 ότι δεν είχε τίποτα να φοβάται.

Η πρώτη εικόνα της πολύ ιδιαίτερης εκείνης Mercedes, στο ξεκίνημα του νέου πλαισίου κανονισμών του 2022, δεν άφησε μόνο τους φίλους του σπορ αλλά και πολλούς μηχανικούς των άλλων ομάδων με την απορία αν η πρωταθλήτρια των οκτώ προηγούμενων ετών είχε βρει άλλο ένα «μεγάλο κόλπο» για να συνεχίσει την κυριαρχία της στη Formula 1.

Ο Καλούμ Νίκολας, μηχανικός του κινητήρα της Red Bull Racing και χειριστής του εμπρός δεξιού αερόκλειδου στα πιτ-στοπς, ήταν ένας από αυτούς. «Θυμάμαι τη στιγμή που είδα για πρώτη φορά αυτό το αυτοκίνητο της Mercedes και σκέφτηκα 'τα κατάφεραν πάλι, βρήκαν κάτι που δεν έχει βρει κανένας άλλος'», είπε ο Νίκολας. «Αλλά μετά μίλησα με τους δικούς μας σχεδιαστές και μηχανικούς και έλεγαν 'όχι, όχι, είμαστε ικανοποιημένοι, είμαστε χαρούμενοι με το σημείο που είμαστε' και αυτό με ηρέμησε λιγάκι».

Η Mercedes W13 έμελλε να αποδειχθεί καταστροφική για την ομάδα του Μπράκλεϊ, από τους πρώτους κιόλας αγώνες του 2022, με πολύ έντονα προβλήματα αναπηδήσεων (porpoising) και ελλιπή αεροδυναμική άντωση. Αντίθετα, η RB18 πολύ σύντομα θα εξελισσόταν στο απόλυτα κυρίαρχο μονοθέσιο του δεύτερου μισού της χρονιάς εκείνης.

Όμως αυτό ήταν κάτι που δεν θα μπορούσε να ήξερε, στις αρχές του 2022, ο Νίκολας. «Προφανώς, μέχρι να αρχίσουν να έρχονται οι πρώτοι χρόνοι [από την πίστα] και τα πρώτα αποτελέσματα από τους αγώνες, δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος», συμπλήρωσε, μιλώνας στο podcast του βρετανικού δικτύου Sky Sports F1.

«Και στο ξεκίνημα αυτού του αυτοκινήτου [της Red Bull RB18] ένιωσα κάτι σαν ανακούφιση, και βλέπουμε ήδη πολλές ομάδες να αρχίζουν να ακολουθούν το δρόμο που εμείς έχουμε ήδη πάρει. Αυτό σου δίνει μια παραπάνω σιγουριά να πεις 'εντάξει, είμαστε στο σωστό δρόμο, είμαστε καλά, μπορούμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε τα πράγματα από εδώ που είμαστε'.

Οπότε κατά τη διάρκεια των δοκιμών βλέπεις τις άλλες ομάδες, αλλά παραμένεις λιγάκι επιφυλακτικός διότι ξέρεις ότι κανένας δεν βγαίνει στις δοκιμές για να εμφανίσει την αληθινή του ταχύτητα. Προφανώς, αν οι ομάδες έχουν προβλήματα αξιοπιστίας ή άλλα στις δοκιμές τα παρατηρείς προσεκτικά, διότι η αξιοπιστία είναι πάντα σημαντική.

Μπορείς είτε να λειτουργήσεις το αυτοκίνητο είτε όχι. Αλλά από άποψη απόλυτης ταχύτητάς του, δεν νομίζω ότι μπορείς να δεις τα άλλα αυτοκίνητα στην πίστα και να πεις ότι ανησυχείς ή κάτι τέτοιο. Πρέπει να περιμένεις τον πρώτο αγώνα της χρονιάς, όταν όλοι θα ανοίξουν τα χαρτιά τους», κατέληξε ο Βρετανός μηχανικός.

TAGS FORMULA 1 F1 RED BULL MERCEDES F1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ