Λεκλέρ: Δεν ήταν η Ferrari SF-25 που βελτιώθηκε σε Τέξας-Μεξικό, αλλά η λειτουργία της Scuderia

Οι δύο διαδοχικές παρουσίες του Σαρλ Λεκλέρ στο βάθρο στα δύο τελευταία GP της Formula 1, στο Τέξας και το Μεξικό, δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι η Scuderia “ξεκλείδωσε” την ταχύτητα της Ferrari SF-25 – ο Μονεγάσκος εκτιμά ότι οφείλονται στην ραγδαία βελτίωση στην εκτέλεση των αγωνιστικών τριημέρων από την ομάδα του Μαρανέλο.
Σε μια σεζόν που εξελίσσεται καταστροφικά για εκείνη, καθώς είναι η μοναδική ομάδα από τις τέσσερις κορυφαίες που δεν έχει κερδίσει ούτε μία νίκη φέτος (σε 20 GP της Formula 1), η Ferrari έχει εγκαταλείψει ολοκληρωτικά -από το τέλος του Ιουλίου- την εξέλιξη της φετινής SF-25 για να αφοσιωθεί στο εν λευκώ σχεδιασμένο νέο μονοθέσιο του 2026.
Όμως, το πρόβλημα της Scuderia δεν ήταν φέτος η έλλειψη ταχύτητας της SF-25, αλλά ότι δεν μπορούσε να τη βγάλει στην επιφάνεια. Κυρίως λόγω της μη ευχέρειας να ρυθμίσει το δάπεδο όσο χαμηλά στο έδαφος χρειαζόταν για να λειτουργήσει σωστά η αεροδυναμική του μονοθεσίου.
Η απόδοση των Λεκλέρ και Λιούις Χάμιλτον στα δύο τελευταία GP, τόσο στον έναν γύρο των δοκιμών κατάταξης όσο και σε ρυθμό αγώνα, έδειξε ότι η ομάδα του Μαρανέλο μπορεί να άρχισε -έστω και αργά- να καταλαβαίνει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να βγάλει στην επιφάνεια την αποδοτικότητα που κρύβει η SF-25.
Αυτό επιβεβαιώθηκε κι από τα λόγια των δύο οδηγών για την αίσθηση που τους έδινε το αυτοκίνητο στο Μεξικό. Ειδικά, ο Λεκλέρ εξήγησε ότι εντόπισε μια κομβική αλλαγή στις ρυθμίσεις, για την τροποποίηση συγκεκριμένων παραμέτρων της SF-25, τις οποίες δεν είχε αγγίξει ποτέ άλλοτε τη φετινή σεζόν. Οι επεμβάσεις αυτές φέρεται να βελτίωσαν την ισορροπία και τη σταθερότητα της απόδοσης του μονοθεσίου.
Όμως, ο Λεκλέρ είπε ότι περισσότερο από την κατανόηση του αυτοκινήτου βελτιώθηκε η εκτέλεση των αγωνιστικών τριημέρων από τη Scuderia: “Είμαι αληθινά ικανοποιημένος με τα δύο τελευταία GP, γιατί κάναμε ένα τεράστιο βήμα μπροστά σε ό,τι αφορά την εκτέλεση [του αγωνιστικού τριημέρου], και αυτό είναι κάτι για το οποίο μπορούμε πραγματικά να είμαστε περήφανοι”, δήλωσε.
“Η δυναμική του μονοθεσίου παραμένει η ίδια – γνωρίζουμε ότι σταματήσαμε την εξέλιξη νωρίτερα από άλλες ομάδες, για να επικεντρωθούμε στο αυτοκίνητο της επόμενης χρονιάς. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω πως κάνουμε εξαιρετική δουλειά με αυτά που έχουμε αυτή τη στιγμή.
Δεν περιμέναμε να επιστρέψουμε στο βάθρο. Στο Όστιν τα κάναμε όλα τέλεια, αλλά στο Μεξικό δεν είχαμε τον ρυθμό της McLaren ή της Red Bull, παρ’ όλα αυτά αποδώσαμε πολύ καλά σε όλο το Σαββατοκύριακο. Εδώ και κάποιο καιρό επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στο πρόγραμμα του 2026, και αυτό μας βοηθά να διαχειριστούμε καλύτερα το τελευταίο μέρος της φετινής σεζόν.
Χάρηκα που είδα το εικονικό όχημα ασφαλείας στους δύο τελευταίους γύρους, γιατί χωρίς αυτό, νομίζω ότι υπήρχε μεγαλύτερη πιθανότητα να με περάσει ο Μαξ Φερστάπεν παρά να μείνω μπροστά του”, πρόσθεσε ο 27χρονος.
Στο Μεξικό η Ferrari ανέκτησε τη 2η θέση του πρωταθλήματος κατασκευαστών από τη Mercedes, σε μια μάχη περισσότερο οικονομική (για το επιπλέον μερίδιο των εμπορικών δικαιωμάτων) και λιγότερο γοήτρου.
Σχετικά με αυτό, ο Λεκλέρ κατέληξε: “Θα είναι δύσκολο να κρατήσουμε τη 2η θέση του πρωταθλήματος κατασκευαστών. Αν δούμε τους δύο τελευταίους αγώνες θα έλεγα ναι, αλλά αν δούμε τους προηγούμενους θα έλεγα όχι.
Πρέπει να το προσεγγίσουμε αγώνα με τον αγώνα. Δεν είναι εύκολο να αποδίδουμε το καλύτερό μας σε κάθε περίσταση, αλλά αυτός είναι ο στόχος μας – κι ελπίζουμε να είναι αρκετό”.