FORMULA 1

Η Ferrari υποδέχεται πίσω τον "τελευταίο της αυτοκράτορα", Ζαν Τοντ

Ο Ζαν Τοντ
Ο Ζαν Τοντ AP IMAGES

Η τρίτη και τελευταία θητεία του Ζαν Τοντ στην προεδρία της FIA λήγει στις 17 Δεκεμβρίου και ο ιταλικός Τύπος έγραψε ότι ο Γάλλος είναι σε συζητήσεις για να αναλάβει ρόλο συμβούλου στην ομάδα που τελευταίος εκείνος οδήγησε στη δόξα.

Ο Ζαν Τοντ δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα και για τέταρτη τετραετία στο θώκο της FIA, και η φημολογία αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς ότι ενδέχεται να επιστρέψει στη Ferrari, όπου είχε δημιουργήσει μαζί με τον Ρος Μπρον και τον Μίκαελ Σουμάχερ την «αυτοκρατορία» της περιοδου 2000-'04.

Η ιταλική Corriere della Serra έγραψε ότι ο πρόεδρος της Ferrari Τζον Έλκαν και ο Τοντ συζήτησαν το ενδεχόμενο να αναλάβει ο Γάλλος έναν συμβουλευτικό ρόλο στην ιταλική ομάδα των 24 Ωρών του ΛεΜάν, αλλά θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι συζητήθηκε και για τη Scuderia της F1.

Στον Τοντ ανατέθηκε το 1993, από τον τότε πρόεδρο της Ferrari Λούκα ντι Μοντεζέμολο, η θέση του αγωνιστικού διευθυντή, Ο Γάλλος σταδιακά δόμησε την ομάδα που κυριάρχησε με τον τίτλο κατασκευαστών του 1999 και τα double της επόμενης πενταετίας, μέχρι και το 2004. Ήταν η πιο μακροχρόνια αυτοκρατορία της F1 μέχρι την τωρινή επταετία -ή οκταετία- διαδοχικών πρωταθλημάτων της Mercedes.

Ο Ζαν Τοντ
Ο Ζαν Τοντ AP IMAGES

Ο Τοντ έμεινε στη Ferrari, σε ρόλο διευθύνοντος συμβούλου και έπειτα απλώς συμβούλου μέχρι το 2009, ενώ την αγωνιστική ομάδα ανέλαβε ο Στέφανο Ντομενικάλι. Η Scuderia δεν έχει κερδίσει πρωτάθλημα στη Formula 1 την τελευταία μιάμιση δεκαετία, μετά τον τίτλο του Κίμι Ράικονεν το 2007.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τοντ ενδέχεται να αναλάβει τις ανάγκες της Ferrari που έχουν να κάνουν με την πολιτική - όπως τις συζητήσεις με τη F1 και τη FIA για τους κανονισμούς κινητήρων του 2026. Ο αγωνιστικός διευθυντής Ματία Μπινότο, έτσι, θα μπορεί να αφοσιωθεί περισσότερο στην εξέλιξη και την αγωνιστική απόδοση του μονοθεσίου στην πίστα.

Ο Ζαν Τοντ
Ο Ζαν Τοντ AP IMAGES

Ο Τοντ, επίσης, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα αναλάβει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου (CEO) της Ferrari, μετά την αποχώρηση του Λούις Καμιλέρι. Αντίθετα, ο ρόλος του Γάλλου -αν τελεσφορήσουν οι συζητήσεις- θα είναι περισσότερο επικεντρωμένος στις αγωνιστικές δραστηριότητες της εταιρείας του Μαρανέλο. Στο πρότυπο του ρόλου μη εκτελεστικού προέδρου που είχε στην ομάδα της Mercedes ο εκλιπών Νίκι Λάουντα.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Νικολά Τοντ, γιος του προέδου της FIA, είναι ο μάνατζερ του Σαρλ Λεκλέρ, ενώ ο Τοντ διατηρεί στενές σχέσεις με τον CEO της Formula 1, Στέφανο Ντομενικάλι, διάδοχό του στην αγωνιστική διεύθυνση της Ferrari πριν από 15 χρόνια.

TAGS FORMULA 1 FERRARI
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ