FORMULA 1

H Formula 1 θέλει αγώνα στους δρόμους της Νέας Υόρκης

Chris Tedesco / Red Bull Content Pool
Red Bull Racing's RB7 drives during Race To Miami in New York City, New York, USA, in October, 2021. // Chris Tedesco / Red Bull Content Pool // SI202204040026 // Usage for editorial use only // CHRIS TEDESCO / RED BULL CONTENT POOL

Την επιθυμία της Formula 1 να προσθέσει ένα ακόμη αγώνα των ΗΠΑ στο πρόγραμμα του σπορ στο εγγύς μέλλον, αυτή τη φορά στη μητρόπολη της Νέας Υόρκης, εξέφρασε ο πρόεδρος του Formula One Group Τσέις Κάρεϊ.

Η ραγδαία άνθιση του σπορ στις Ηνωμένες Πολιτείες, που πέτυχε η κάτοχος των εμπορικών δικαιωμάτων της F1 Liberty Media, πρόσθεσε τα δύο τελευταία χρόνια στο πρόγραμμα δύο ακόμη αγώνες στη χώρα μαζί με τον καθιερωμένο του Τέξας: τα GP του Μαϊάμι και του Λας Βέγκας.

Έτσι, για πρώτη φορά μετά το 1982 οι ΗΠΑ έχουν και πάλι τρία GP στο πρόγραμμα της Formula 1 -κάτι που αποτελεί ρεκόρ για μία χώρα, σε μία σεζόν-, αλλά η επιθυμία των διοικητών του σπορ πάει ακόμα παραπέρα: στην προσθήκη και τέταρτου, αυτή τη φορά στους δρόμους της Νέας Υόρκης.

Η F1 αγωνιζόταν κοντά στην αμερικανική μητρόπολη για δύο δεκαετίες, του 1960 και '70, στη μόνιμη πίστα του Ουότκινς Γκλεν. Όμως, το πλάνο της F1 δεν περιλαμβάνει την επιστροφή στην πίστα αυτή, που αμαυρώθηκε από δύο φρικτές τραγωδίες των Χέλμουτ Κόινιγκ και Φρανσουά Σεβέρ στο μέσον της δεκαετίας του '70.

Περιλαμβάνει ένα (ακόμα) σιρκουί δρόμων, ανάμεσα στους εμβληματικούς ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης. “Αυτό είναι που πρέπει να συμβεί” είπε ο Τσέις Κάρεϊ, “είχαμε πει εξ αρχής ότι το Λας Βέγκας, το Μαϊάμι και η Νέα Υόρκη είναι οι επόμενες πόλεις στις οποίες πρέπει να αγωνιζόμαστε. Και το Λας Βέγκας δεν διέψευσε τις προσδοκίες μας”, πρόσθεσε ο Αμερικανός.

Chris Tedesco / Red Bull Content Pool
Το Red Bull Showrun, με την RB7, από τους δρόμους της Νέας Υόρκης στο Μαϊάμι, το 2022 CHRIS TEDESCO / RED BULL CONTENT POOL


Η Liberty Media, θυμίζουμε, ανέλαβε τον εμπορικό έλεγχο της Formula 1 το 2017 από τον Μπέρνι Έκλεστοουν, που ηγούνταν μιας ευρείας ομάδας επενδυτών. Στις προσπάθειές της για την επέκταση του σπορ στην αχανή αγορά των ΗΠΑ βοηθήθηκε σημαντικά από την τηλεοπτική επιτυχία της σειράς 'Drive To Survive' του Netflix.

Παρόλα αυτά, η Liberty θα δυσκολευτεί να βρει χώρο για τη Νέα Υόρκη στο πρόγραμμα της Formula 1. Ήδη για το 2024 περιλαμβάνει 24 αγώνες - όπως περιλάμβανε και φέτος, πριν τη ματαίωση των αγώνων στην Ίμολα και τη Σαγκάη λόγω των πλημμυρών στην ιταλική πίστα και των περιορισμών λόγω κορονοϊού στην Κίνα. Ίσως το τέταρτο αμερικανικό GP να αντικαταστήσει στο δεύτερο μισό της δεκαετίας κάποιον από τους υπάρχοντες αγώνες, όσο θα λήγουν τα συμβόλαιά τους με την πάροδο των ετών.

TAGS FORMULA 1 F1 GP ΗΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ