FORMULA 1

H Cadillac μπορεί να γίνει ο έβδομος κατασκευαστής κινητήρων της Formula 1

H Cadillac μπορεί να γίνει ο έβδομος κατασκευαστής κινητήρων της Formula 1
CADILLAC MEDIA

Η General Motors, μητρική εταιρεία της Cadillac, διερευνά το ενδεχόμενο να κατασκευάζει τους δικούς της κινητήρες στη Formula 1 -και να τους παρέχει στη νέα ομάδα Andretti- ίσως και από το 2027 κιόλας.

Η εκτίναξη του ενδιαφέροντος για τη Formula 1 στην Αμερική, ο περαιτέρω εξηλεκτρισμός των μονάδων ισχύος από το 2026 και η είσοδος της Ford με τη Red Bull στο σπορ την ίδια χρονιά φαίνεται πως υποκινούν το ενδιαφέρον της General Motors να εισέλθει στη F1 με αξιώσεις μέσα στην προσεχή τετραετία.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τη Ford που θα έχει τεχνική συνεργασία με την Red Bull -η οποία θα κατασκευάζει τους κινητήρες Red Bull Ford Powertrains στο Μίλτον Κινς της Βρετανίας- η General Motors εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μια τεράστια επένδυση κατασκευής αποκλειστικά δικών της κινητήρων επί αμερικανικού εδάφους.

Η GM ήδη κατασκευάζει την υβριδική μονάδα ισχύος για το πρωτότυπο της Cadillac στους αγώνες αντοχής και στην κορυφαία κατηγορία LMDh στο GM Performance and Racing Center, στο Πόντιακ του Μίσιγκαν. Όμως η μονάδα αυτή αποτελείται από ατμοσφαιρικό κινητήρα V8 5.5 λίτρων, ενώ η F1 χρησιμοποιεί τον πολύ μικρότερο και συμπαγή V6 Turbo 1.6 λίτρου.

Σε ερώτηση αν η GM θα κατασκευάζει τους δικούς της κινητήρες στη F1, ο διευθύνων σύμβουλος του αγωνιστικού τμήματος της εταιρείας, Έρικ Ουόρεν, απάντησε μιλώντας στο αγγλικό περιοδικό Autosport: "Θα μπορούσαμε, φυσικά. Δεν μπορούμε [να μπούμε το 2026] βάσει των κανονισμών, καθώς οι κατασκευαστές κινητήρων έχουν ήδη δηλωθεί, οπότε το νωρίτερο θα ήταν το 2027. Είναι κάτι που εξετάζουμε. Εξετάζουμε τις μονάδες ισχύος.

Πιστεύω ότι είναι δύσκολο για έναν κατασκευαστή να πει ότι παράγει τη μονάδα ισχύος 100% στο εργοστάσιό της. Πάντοτε υπάρχουν τεχνικοί συνεργάτες. Αλλά πιστεύω πως έχουμε δυνατότητες που είναι σημαντικές. Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό, αν το επιλέγαμε, και έπειτα θα πρέπει να καθορίσουμε τις παραμέτρους".

Τα λόγια του Ουόρεν αποτελούν έναν πανίσχυρο πυλώνα στην προσπάθεια της Andretti να χτίσει την ομάδα που φιλοδοξεί να δημιουργήσει για τη Formula 1, και να πείσει το σπορ να τη δεχθεί ως μία από τις δύο νέες ομάδες που θα προστεθούν στις δέκα υπάρχουσες, τα προσεχή χρόνια.

Μάλιστα, ο Ουόρεν αποκάλυψε ότι η ενδεχόμενη συνεργασία με την Andretti μπορεί να είναι πολύ βαθύτερη, πέραν της παροχής κινητήρων: "Η GM ενδιαφέρεται να εμπλακεί και στο σχεδιασμό του μονοθεσίου, σε όλη τη διαδικασία. Δεν είναι απλώς ότι θα δώσει το όνομά της σε έναν κινητήρα. Η συνεργασία μεταξύ της Cadillac και της Andretti θα αφορά σε όλο το μονοθέσιο".

Το αίτημα της Andretti είναι να μπει στο σπορ το 2026, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί έναν πελατειακό κινητήρα για τον πρώτο χρόνο, αν υποθέσουμε ότι τα σχέδια της GM για την κατασκευή του κινητήρα της θα προχωρήσουν και θα τελεσφορήσουν το 2027.

Η Andretti έχει στις ΗΠΑ στενούς δεσμούς με τη Honda (ως Acura, εκεί), η οποία Honda επίσης αναζητά ομάδα για να συνεργαστεί στη F1 από το 2026. "Η Andretti έχει έναν συνεργάτη κινητήρων με τον οποίον μπορούμε να αρχίσουμε να αγωνιζόμαστε αμέσως", συμπλήρωσε ο επικεφαλής του αγωνιστικού τμήματος της GM.

Σε περίπτωση εισόδου της Cadillac στη Formula 1 το 2027, θα γίνει ο έβδομος παγκόσμιος κατασκευής που θα εμπλεκεί με το σπορ - αν υποθέσουμε ότι η Honda θα βρει συνεργάτιδα ομάδα για το 2026, μετά το τέλος της συνεργασίας της με τη Red Bull. Οι άλλοι πέντε κατασκευαστές είναι οι νεοσύστατες Red Bull Ford Powertrains και Audi, και οι παραδοσιακές δυνάμεις του σπορ Ferrari, Mercedes και Renault.

TAGS FORMULA 1 CADILLAC
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ