FORMULA 1

Formula 1: Πώς θα αλλάξει ο σχεδιασμός των μονοθεσίων το 2026 και τι προβλέπει ο Αντριαν Νιούι

Ο Άντριαν Νιούι, διευθύνων τεχνικός σύμβουλος της Red Bull Racing
Ο Άντριαν Νιούι, διευθύνων τεχνικός σύμβουλος της Red Bull Racing RED BULL CONTENT POOL

Πέραν της μεγάλης τεχνικής αλλαγής των κινητήρων της Formula 1, το 2026 θα φέρει και σημαντικές σχεδιαστικές αλλαγές στα μονοθέσια. Διαβάστε ποιες είναι αυτές, και ποια η επίπτωσή τους στα αυτοκίνητα κατά τον τεχνικό "εγκέφαλο" της Red Bull Racing, Άντριαν Νιούι.

Πέραν της πολύ μεγαλύτερης έμφασης στην ηλεκτροκίνηση και τη χρήση βιώσιμων καυσίμων από τις υβριδικές μονάδες ισχύος το 2026, η Επιτροπή F1 της FIA έχει καθορίσει έξι κεντρικούς στόχους για τις σχεδιαστικές αλλαγές των αυτοκινήτων που θα ισχύσουν από την ίδια χρονιά.

Οι στόχοι αυτοί για τα μονοθέσια που θα δούμε σε δυόμισι χρόνια ακολουθούν την ίδια κατεύθυνση των κινητήρων, δηλαδή τη βιωσιμότητα και στον περιορισμό κατανάλωσης ενέργειας. Και είναι οι παρακάτω:

  • Περιορισμός αεροδυναμικής αντίστασης για τη βελτίωση της αποδοτικότητας της ενέργειας και της απόδοσης των μονάδων ισχύος.
  • Βελτίωση των μέτρων που ξεκίνησαν από το 2022 για την αεροδυναμική δυνατότητα των μονοθεσίων να επιτρέπουν τις μεταξύ τους μάχες και προσπεράσεις στην πίστα.
  • Μείωση των διαστάσεων των μονοθεσίων.
  • Περιορισμός ή τουλάχιστον έλεγχος της μάζας των μονοθεσίων.
  • Καθορισμός κοινών για όλες τις ομάδες ή απλούστερων εξαρτημάτων για τη μείωση του κόστους, καθώς και βιώσιμων υλικών με εστίαση στην ανακύκλωσή τους.
  • Συνεχιζόμενη καινοτομία για τη βελτίωση της ασφάλειας, με κατεύθυνση τα ηλεκτρονικά και διασυνδεδεμένα συστήματα ασφάλειας.

Βάσει των αποφάσεων αυτών, ο Άντριαν Νιούι -διευθύνων τεχνικός σύμβουλος της Red Bull Racing- εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι νέοι τεχνικοί κανονισμοί των σασί θα κόψουν από τα μονοθέσια του 2026 πολλή από την ταχύτητα που έχουν τα σημερινά.

"Όλα ελέγχονται από τους κανονισμούς" δήλωσε ο Βρετανός αεροδυναμιστής στο podcast "Talking Bull". "Αν δεν είχαμε κανονισμούς, τα αυτοκίνητα της F1 θα ήταν γελοία, σαν διαστημόπλοια, σε σημείο που η ασφάλεια θα ήταν μεγάλο, μεγάλο πρόβλημα. Και θα υπήρχαν και διαρκή κλαταρίσματα, αν τοποθετούσαμε όση άντωση θα θέλαμε.

Συνεπώς, είναι πιθανόν ότι αυτή η γενιά των μονοθεσίων θα είναι η ταχύτερη για πολύ από τον καιρό που έρχεται, διότι με τους κανονισμούς του 2026, όπως έχουν προταθεί μέχρι στιγμής, τα αυτοκίνητα θα είναι αρκετά πιο αργά", κατέληξε ο Νιούι, του οποίου τα μονοθέσια -στις Williams, McLaren και RBR- έχουν κατακτήσει 11 πρωταθλήματα κατασκευαστών.

TAGS FORMULA 1 F1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ