ALPINE

Formula 1: Πώς η Alpine χτίζει τον πρωταθλητή του μέλλοντος μένοντας πιστή στον Αλόνσο

Ο Φερνάντο Αλόνσο
Ο Φερνάντο Αλόνσο ALPINE MEDIA

Η Alpine έχει ένα ευχάριστο πρόβλημα: να χτίσει την καριέρα του εκθαμβωτικά ταλαντούχου Όσκαρ Πιάστρι, αλλά χωρίς να χάσει τον Φερνάντο Αλόνσο που αποδίδει ακριβώς όπως και στα νιάτα του.

Ο Αυστραλός Όσκαρ Πιάστρι, μέλος της Ακαδημίας νέων οδηγών της Alpine, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του εγγύς μέλλοντος της Formula 1 και ένας εν δυνάμει παγκόσμιος πρωταθλητής, έχοντας μέχρι πέρσι κατακτήσει επιβλητικά όλους τους τίτλους των μικρότερων κατηγοριών από την πρώτη του κιόλας χρονιά σε καθεμία από αυτές.

Θα μπορούσε να βρισκόταν ήδη από φέτος σε ένα από τα δύο κόκπιτ της Alpine - και δεδομένου ότι η γαλλική ομάδα διατηρεί συμβόλαιο με τον Εστεμπάν Οκόν μέχρι το τέλος του 2024, το κόκπιτ αυτό θα μπορούσε να ήταν μόνο του Φερνάντο Αλόνσο. Όμως, ο Ισπανός για δύο πολύ σημαντικούς λόγους απέτρεψε μια τέτοια απόφαση της Alpine.

Η Alpine
Η Alpine ALPINE MEDIA

Ο πρώτος, και σημαντικότερος, είναι ότι ο δις παγκόσμιος πρωταθλητής αποδίδει εξίσου καλά, αν όχι καλύτερα, με τα χρόνια (2005-06) που κατέκτησε τους τίτλους του με την ίδια ομάδα. Ο δεύτερος είναι ότι η πολύ πλούσια εμπειρία και εξαιρετική του ικανότητα στην ανάλυση του μονοθεσίου, ήταν πολύ χρήσιμες για τη γαλλική ομάδα με τη φετινή μεγάλη αλλαγή των τεχνικών κανονισμών.

Ο Αλόνσο κερδίζει αρκετά συχνά φέτος τον Οκόν και είναι απόλυτα ξεκάθαρη η φιλοδοξία του να κάνει τα πάντα και για ένα τρίτο πρωτάθλημα. Με την ταυτόχρονη ανάγκη της Alpine να τοποθετήσει τον Πιάστρι σε μια αγωνιστική θέση το 2023, η γαλλική ομάδα βρίσκεται εμπρός σε ένα σοβαρό δίλημμα.

Ο Όσκαρ Πιάστρι
Ο Όσκαρ Πιάστρι ALPINE MEDIA

Ο Αλόνσο, που κλείνει τον προσεχή Ιούλιο τα 41 χρόνια του, είπε πρόσφατα ότι επιθυμεί να παραμείνει στη F1 για τουλάχιστον δύο-τρία χρόνια ακόμα. Όμως, μετέπειτα του τέθηκε το θέμα του Όσκαρ Πιάστρι, και ρωτήθηκε για την ενδεχόμενη πίεση από αυτό.

"Προφανώς, αν ήμουν 25 χρονών δεν θα κάναμε αυτή την κουβέντα, οπότε είναι ηλικιακό το θέμα», απάντησε ο Φερνάντο. «Ο κόσμος προσπαθεί να βρει έναν δρόμο για τα νέα ταλέντα, αλλά νομίζω ότι έχει να κάνει με την απόδοση του καθενός. Και πιστεύω ότι πέρσι τα πήγα καλά. Είναι θέμα απόδοσης, και όχι ηλικίας. Όπως είπα στην αρχή της χρονιάς, νιώθω ακόμα ανταγωνιστικός και γρήγορος και απολαμβάνω τη Formula 1.

Οπότε φαντάζομαι ότι θα τρέξω δύο-τρία χρόνια ακόμα. Αν είμαι με την Alpine, θα είναι καλό. Αν είμαι με κάποια άλλη ομάδα, θα είναι επίσης καλό. Θα ξεκινήσω αυτές τις συζητήσεις πιθανότατα το καλοκαίρι", συμπλήρωσε. Όμως, η αλήθεια είναι ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρει ένα κόκπιτ πιο ανταγωνιστικό από της Alpine. Το όνομά του έχει ακουστεί για την Aston Martin, αν αποχωρήσει ο Σεμπάστιαν Φέτελ, αλλά η ομάδα του Σίλβερστοουν παρακμάζει αυτόν τον καιρό.

Ο Λορέν Ροσί, CEO της Alpine, είπε σχετικά: "Είναι φυσικό ο Φερνάντο να μην θέτει το όριο για τον εαυτό του στο τέλος αυτής της χρονιάς. Είναι φυσικό, και όσο συνεχίζει να οδηγεί τόσο καλά, αν ήμουν στη θέση του θα συνέχιζα και εγώ να αγωνίζομαι.

Είναι λίγο νωρίς για εμάς να τοποθετήσουμε κάποιον οδηγό οπουδήποτε στην ομάδα μας, ή σε άλλες ομάδες. Θα συνεχίσουμε να εξελίσσουμε την καριέρα του Όσκαρ μέσω του προγράμματος, δεν αλλάζει κάτι. Δεν είναι θέμα αν, αλλά πότε ο Όσκαρ θα μπει στη Formula 1. Τότε θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμος. Μόνο αυτό έχει σημασία για μένα".

Ο Όσκαρ Πιάστρι
Ο Όσκαρ Πιάστρι ALPINE MEDIA


Αν ο Αλόνσο συνεχίσει να αποδίδει όπως όταν ήταν 25 χρονών, η Alpine δεν αποκλείει τη λύση της τοποθέτησης του Πιάστρι σε μια άλλη ομάδα, προκειμένου να κάνει το επόμενό του βήμα και να προετοιμαστεί για την άνοδό του, σε δεύτερο χρόνο, στο κορυφαίο οδηγικό επίπεδο της Formula 1.

Ο Ροσί σχολίασε αυτό το ενδεχόμενο λέγοντας: "Αν είναι μια λύση που θα μας επιτρέπει να τον καλέσουμε πίσω, μπορεί να το σκεφτώ. Δεν αντιτίθεμαι στη λύση αυτή. Καταλαβαίνετε ότι θέλω να εξελίξω τον Όσκαρ, δεν θέλω να τον αφήσω για πάντα στον πάγκο να περιμένει. Πρέπει να είναι έτοιμος, όταν έρθει η μέρα. Και η μέρα θα έρθει, διότι είναι πολύ ταλαντούχος, αξίζει απόλυτα μία από τις 20 θέσεις εδώ. Και πιστεύω ότι έχει τη δυναμική να γίνει στο μέλλον παγκόσμιος πρωταθλητής. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος για αυτό.

Μέχρι τότε, λοιπόν, πρέπει να προπονηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. (Ο δανεισμός του) ήταν πάντοτε μια παράμετρος για εμάς. Ξέραμε πέρσι ότι ο Φερνάντο απέδιδε. Και θα μας εξέπληττε πολύ αν το χειμώνα έχανε τις μαγικές του ικανότητες. Οπότε, ας είμαστε ρεαλιστές. Αυτό είναι ένα από τα σενάρια που πρέπει να εξετάσουμε.

Το έχουμε συζητήσει μαζί του και με τον (μάνατζερ του Πιάστρι) Μαρκ Ουέμπερ. Θα ήταν υπέροχο να είχα τον Όσκαρ ως τον μελλοντικό οδηγός της Alpine για τη στιγμή που θα ανέβουμε στην κορυφή του βάθρου. Για μένα, θα ήταν το ιδανικό σενάριο να κέρδιζε νίκες και πρωταθλήματα μαζί μας. Αυτό θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε".

Προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για μια πιθανή ομάδα στην οποία θα μπορούσε του χρόνου να τοποθετήσει η Alpine τον Όσκαρ Πιάστρι. Η μητρική εταιρεία, Renault, δεν παρέχει πελατειακούς κινητήρες σε κάποια άλλη ομάδα, αλλά ο Ροσί δεν απέκλεισε αυτό να αλλάξει του χρόνου. Αλλά ακόμα κι αν δεν αλλάξει, λέει ο Ροσί, "δεν θα είχα πρόβλημα να συνεργαστώ με κάποια ομάδα που δεν έχει τις δικές μας μονάδες ισχύος" για το θέμα του Πιάστρι.

TAGS ALPINE FORMULA 1 F1 ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΑΛΟΝΣΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ