FORMULA 1

Formula 1: Η ημέρα που ο Ματία Μπινότο έδωσε συνέντευξη στον Μίκαελ Σουμάχερ

Formula 1: Η ημέρα που ο Ματία Μπινότο έδωσε συνέντευξη στον Μίκαελ Σουμάχερ

Ο Ματία Μπινότο αποχωρεί στο τέλος του Δεκεμβρίου 2022 μετά από 28 χρόνια στη Ferrari - και πρόσφατα βγήκε στον αέρα, στο ντοκιμαντέρ του Netflix για τον Μίκαελ Σουμάχερ, μια σπάνια σκηνή στην οποία ο Γερμανός πολυπρωταθλητής έπαιρνε συνέντευξη από τον νεαρό τότε μηχανικό της Scuderia.

Το άκρως συγκινητικό ντοκιμαντέρ "Schumacher" έκανε πρεμιέρα στο Netflix πριν από λίγους μήνες, προβάλλοντας σπάνια και ανέκδοτα πλάνα από τη ζωή και την καριέρα του μεγάλου Γερμανού επτάκις πρωταθλητή της Formula 1, που παραμένει καθηλωμένος και αποκλεισμένος στην οικία του μετά το τραγικό του ατύχημα στις Άλπεις το Δεκέμβριο του 2013.

Στα πλάνα αυτά περιλαμβάνονταν μία στιγμή ευθυμίας και χαράς στο γκαράζ της Ferrari, κατά την οποία ο "Σούμι" υποδύονταν τον δημοσιογράφο και πήρε συνέντευξη από τρεις νέους και εξαιρετικά ταλαντούχους μηχανικούς της ομάδας. Ένας εξ αυτών ήταν και ο Ματία Μπινότο, που στα τέλη Δεκεμβρίου αφήνει το πόστο του.

Ο Ιταλός είχε πάει στην ομάδα του Μαρανέλο, πιάνοντας την πρώτη δουλειά του στο τμήμα κινητήρων, το 1995 - λίγους μήνες πριν την έλευση του Σουμάχερ στην ομάδα, το 1996. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στο ξεκίνημα της πενταετίας της κυριαρχίας του Γερμανού και της Scuderia με ισάριθμα νταμπλ πρωταθλημάτων (2000-04), ο Μπινότο ήταν ο επικεφαλής του τμήματος κινητήρων.

Η σκηνή που προβλήθηκε στο ντοκιμαντέρ συνέβη την εποχή αυτής της κυριαρχίας. Ο Σουμάχερ, με το στιλ του δαιμόνιου ρεπόρτερ, αρχικά πήρε συνέντευξη από τον αρχιμηχανικό του, Κρις Ντάιερ. Στη συνέχεια, από τον επικεφαλής τηλεμετρίας και δεδομένων, Αντρέα Στέλα. Και έπειτα από τον Ματία Μπινότο.

Κοιτώντας πότε τα βήματά του και πότε την κάμερα, ο Σουμάχερ έλεγε στο μικρόφωνο: "Τώρα φτάνουμε στον τρίτο σημαντικό μας τύπο. Στο κομμάτι που είναι ανάμεσα στον οδηγό και στην πίσω πτέρυγα βρίσκεται ο κινητήρας, οπότε αυτός είναι ο κ. Μπινότο. Θα ήθελα να σας τον συστήσω.

Είναι ο μηχανικός και πλέον κάτι σαν επικεφαλής του τομέα του κινητήρα, ο κ. Μπινότο, και αν θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε συνοπτικά τι κάνετε στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια του αγωνιστικού τριημέρου" συνέχισε ο Γερμανός, απευθυνόμενος πια στον Ιταλό.

Ο Μπινότο, τότε, εξήγησε: "Κατά τη διάρκεια του αγωνιστικού τριημέρου, εργαζόμουν για την αξιοπιστία ώστε να εξασφαλίσω ότι ο κινητήρας θα δούλευε σωστά στο αυτοκίνητο του Μίκαελ. Για να πάρουμε τη μέγιστη αξιοπιστία και απόδοση του κινητήρα, είναι σημαντικό να μιλάμε με τον Μίκαελ και να ακούμε τις εντυπώσεις του".

"Εντάξει, ευχαριστώ, θα τα πούμε στη συνάντηση" είπε ο Σουμάχερ, τότε, και έβαλε τέλος σε αυτή τη συνοπτική του δημοσιογραφική εμφάνιση.

Ο Μπινότο για τον Σουμάχερ

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Ματία Μπινότο ανελίχθηκε στα ενδότερα της Ferrari και απέκτησε την εμπιστοσύνη του -εκλιπόντος, πλέον- διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Fiat, Σέρτζιο Μαρκιόνε. Ο Μαρκιόνε εμπιστεύθηκε στον Μπινότο την αγωνιστική διεύθυνση της Scuderia το 2019, στη θέση του Μαουρίτσιο Αριβαμπένε.

Όμως, ο Ιταλός ποτέ δεν ξέχασε τη συγκλονιστική του εμπειρία στα χρόνια της συνεργασίας του με τον Σουμάχερ. Τον περασμένο Απρίλιο, του 2022, ο Μπινότο είπε σχετικά στη γερμανική Bild: "Ήταν φανταστικοί καιροί. Είμαι περήφανος που υπήρξαν μέρος όλου αυτού. Κι όχι μόνο αυτό. Έμαθα πολλά από εκείνον [τον Σουμάχερ], άντλησα τη νοοτροπία του και την ικανότητα της ηγεσίας. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ αυτό".

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει λίγα χρόνια νωρίτερα, στο μεταξύ, έλεγε μεταξύ άλλων: "Όταν αντιμετωπίζω διάφορες καταστάσεις, πάντα προσπαθώ να σκέφτομαι πώς θα τις λύναμε στο παρελθόν, και αντλώ έμπνευση. Ακόμα στον τρόπο που δουλεύουμε στο Μαρανέλο, στις διαδικασίες των συσκέψεών μας, στα πρωτόκολλά μας. Σίγουρα σκέφτομαι εκείνον τον καιρό, και πολλά από όσα κάναμε τότε.

Είναι το πάθος και η νοοτροπία του νικητή, που σημαίνουν ότι προσπαθείς πάντοτε να βελτιώνεις τον εαυτό σου. Βελτίωση σημαίνει μάθηση, και μαθαίνεις από την εμπειρία. Από κάθε εμπειρία πρέπει να διασφαλίζεις ότι έχεις μάθει κάτι, και γίνεσαι πιο δυνατός για το μέλλον. [...] Ο Σουμάχερ ήταν το τέλειο παράδειγμα του πάθους και της προσέγγισης της διαρκούς βελτίωσης. Διότι ψάχνει και την παραμικρή λεπτομέρεια. Δεν εστίαζε μόνο στα σημαντικά που γίνονταν, αλλά δεν άφηνε πέτρα που να μην γυρίσει".

Ο Μπινότο, σε εκείνη τη συνέντευξη, είχε πει ακόμη: "Για έναν Ιταλό, η Ferrari είναι η ομάδα. Εμπεριέχει πολλή υπερηφάνεια. Από τότε που γεννήθηκα, η Ferrari ήταν για μένα η περηφάνια. Και η ευκαιρία να μπορώ να συμβάλλω σήμερα στο μέλλον της Ferrari, είναι μία τιμή".

TAGS FORMULA 1 F1 FERRARI ΜΙΧΑΕΛ ΣΟΥΜΑΧΕΡ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ