FORMULA 1

Formula 1, GP Ολλανδίας: Νίκη στο σπίτι του ο Φερστάπεν, πέρασε τον Χάμιλτον στην κατάταξη

Formula 1, GP Ολλανδίας: Νίκη στο σπίτι του ο Φερστάπεν, πέρασε τον Χάμιλτον στην κατάταξη
AP PHOTO/FRANCISCO SECO, POOL

Ο Μαξ Φερστάπεν θριάμβευσε στο Ζάντβουρτ, μπροστά στο ολλανδικό κοινό που τον αποθέωσε, με αποτέλεσμα να προσπεράσει τον Λούις Χάμιλτον στην κατάταξη του πρωταθλήματος της Formula 1.

Ο Μαξ Φερστάπεν έγινε ο πρώτος νικητής της σύγχρονης εποχής στο Ζαντβουρτ, έχοντας με άνεση τον πλήρη έλεγχο του GP Ολλανδίας, εμπρός από τον Λιούις Χάμιλτον. Με αυτή τη νίκη, που πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους συμπατριώτες του, ο Ολλανδός επέστρεψε στην κορυφή της βαθμολογίας με διαφορά 3 βαθμών.

Ο Φερστάπεν διατήρησε την πρωτοπορία του αγώνα από την πρώτη στροφή μέχρι την καρό σημαία, χωρίς το παραμικρό λάθος, και απαντώντας με άνεση στις στρατηγικές επιθέσεις της Mercedes - που έκανε δύο φορές, με ισάριθμα πιτ-στοπς, την προσπάθεια να περάσει ο Χάμιλτον μέσω του undercut (νωρίτερης εισόδου στα πιτς).

Ο Χάμιλτον προσπάθησε να τον απειλήσει σε όλο τον αγώνα, ανεβάζοντας το ρυθμό του προς το τέλος, ώσπου εντέλει παραδέχθηκε στη ραδιοεπικοινωνία ότι ο Φερστάπεν και η RBR σήμερα «είναι πάρα πολύ γρήγοροι». Ο Άγγλος, ωστόσο, πήρε τον επιπλέον βαθμό του ταχύτερου γύρου στο τελευταίο του πέρασμα.

Το βάθρο έκλεισε ο Βάλτερι Μπότας, που αψήφησε την εντολή της Mercedes να μην κάνει τον ταχύτερο γύρο στον 70ό από τους 72, αναγκάζοντας τον Χάμιλτον να βάλει και αυτός νέα ελαστικά (με τρίτο πιτ-στοπ) για να τον ανακτήσει.

Formula 1, GP Ολλανδίας: Νίκη στο σπίτι του ο Φερστάπεν, πέρασε τον Χάμιλτον στην κατάταξη

Πίσω από τον Πιέρ Γκασλί, που κατέκτησε την εξαιρετική 4η θέση με την Alpha Tauri, οι δύο Ferrari των Σαρλ Λεκλέρ και Κάρλος Σάινθ έκαναν μοναχικό αγώνα - ώσπου, στο τέλος, ο Φερνάντο Αλόνσο με την Alpine έφτασε και πέρασε τον συμπατριώτη του της Scuderia για να ανέβει στην 6η θέση.

Σε έναν αγώνα που κύλησε χωρίς απρόοπτα, τον Σάινθ ακολούθησε στην πρώτη δεκάδα ο Σέρχιο Πέρεθ (που έκανε εντυπωσιακή αντεπίθεση εκκινώντας από τα πιτς), ο Εστεμπάν Οκόν και ο Λάντο Νόρις.

Στην εκκίνηση δεν άλλαξε τίποτα στην πρώτη δεκάδα, και ο Φερστάπεν οικοδόμησε άμεσα διαφορά ασφαλείας (2,3-3,0 δευτερολέπτων) από τον Χάμιλτον. Η απόπειρα της Mercedes να «κλέψει» τη νίκη μέσω της στρατηγικής ξεκίνησε με την πρόωρη είσοδο του Λιούις για το πρώτο του πιτ-στοπ. Τον ακολούθησε, άμεσα, ο Φερστάπεν, που επέστρεψε και πάλι στην πίστα επικεφαλής.

Η Mercedes, ωστόσο, δεν κάλεσε αμέσως τον Μπότας για τον πιτ-στοπ του, με σκοπό να αποτελέσει ο Φινλανδός «ανάχωμα» για τον Μαξ και να επιχειρήσει ο Χάμιλτον το undercut στο δεύτερο πιτ-στοπ του. Ωστόσο, ένα μικρό λάθος του Μπότας στη στροφή 12 και το DRS του Ολλανδού στην ευθεία, επέτρεψε στον τελευταίο να περάσει με άνεση και πάλι στην κορυφή.

Ο Λιούις προσπάθησε να μείνει κοντά του, όμως ο Φερστάπεν είχε τον απόλυτο έλεγχο και της διαφοράς, και των ελαστικών του. Έτσι, όταν ο Χάμιλτον και η Mercedes επιχείρησαν για δεύτερη φορά το undercut -νωρίτερα από όσο έπρεπε κατά τον Χάμιλτον- ήταν και πάλι αποτυχημένο.

Ο πρωταθλητής έκανε στο τέλος μια απέλπιδα προσπάθεια να πλησιάσει τον Μαξ, μειώνοντας τη διαφορά μέχρι και τα 1,4'', αλλά ο Ολλανδός απάντησε αμέσως, είχε κρατήσει τα ελαστικά του σε εξαιρετική κατάσταση, κι έτσι πρόσθεσε με άνεση το όνομά του δίπλα στους Λάουντα, Προστ, Χαντ, Μος και άλλων θρύλων που έχουν κερδίσει στο Ζάντβουρτ.

Πίσω τους, και πίσω από τον εξαιρετικό Γκασλί, οι Ferrari έκαναν ένα πιτ-στοπ βάζοντας και στις δύο SF21 τη σκληρή γόμα. Ωστόσο, ο Αλόνσο βρέθηκε με διαφορετική στρατηγική με τη μέση γόμα πίσω τους, και η διαφορά απόδοσης των ελαστικών έδωσε στον 40χρονο Ισπανό τη δυνατότητα να περάσει τον Σάινθ και να μπει στην εξάδα.

Αυτή ήταν η 7η φετινή νίκη του Μαξ Φερστάπεν, που τον ανέβασε στους 224,5 βαθμούς – έναντι 221,5 του Χάμιλτον. Η συγκλονιστική τους φετινή μονομαχία θα συνεχιστεί το αμέσως επόμενο τριήμερο, στη Μόντσα της Ιταλίας - σε μια πίστα εντελώς διαφορετικών προδιαγραφών, αλλά όχι λιγότερο ένθερμου κοινού.

TAGS FORMULA 1 GP ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ ΛΙΟΥΙΣ ΧΑΜΙΛΤΟΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ