FORMULA 1

Formula 1, GP ΗΠΑ: Ο Σάινθ δύο δέκατα ταχύτερος του Φερστάπεν στις πρώτες δοκιμές του Όστιν

Ο Σάινθ στο GP των ΗΠΑ
Ο Σάινθ στο GP των ΗΠΑ AP

Ο Κάρλος Σάινθ πέτυχε τον πρώτο χρόνο στην εναρκτήρια περίοδο ελεύθερων δοκιμών του GP ΗΠΑ, αφήνοντας πίσω του στα 0,224'' τον Μαξ Φερστάπεν και στα 0,475'' τον Λιούις Χάμιλτον. Ντεμπούτο για τέσσερις πρωτοεμφανιζόμενους, ο Σβάρτζμαν στο κόκπιτ του Λεκλέρ.

Του Σαρλ Λεκλέρ απόντος, καθώς ο Μονεγάσκος δάνεισε για λίγο τη Ferrari του στο ανερχόμενο ταλέντο της Scuderia και πρωταθλητή της F3, Ρόμπερτ Σβάρτζμαν, ο Κάρλος Σάινθ με το έτερο cavallino σκαρφάλωσε στην κορυφή των χρόνων των πρώτων ελεύθερων δοκιμών του GP ΗΠΑ, 19ου φετινού γύρου της Formula 1, στο Όστιν του Τέξας.

Παρότι ο Μαξ Φερστάπεν έκανε δύο γρήγορους γύρους με φρέσκα μαλακά ελαστικά στο τέλος, οπότε η πίστα είχε στρωθεί και με την περισσότερη γόμα, ο Ολλανδός δεν κατάφερε να καταρρίψει τον ταχύτερο χρόνο του Ισπανού της Scuderia - σε μια περίοδο δοκιμών που ανέβηκαν στην κορυφή πέντε διαφορετικοί οδηγοί, συμπεριλαμβανομένου και του Λανς Στρολ της Aston Martin.

Ο Στρολ τελικά έμεινε με τον 4ο χρόνο, ένα δέκαετο πίσω από τον τρίτο Λιούις Χάμιλτον που είχε στα χέρια του την αναβαθμισμένη Mercedes W13. Την πρώτη εξάδα έκλεισε στα εξίμισι δέκατα μακριά από τον Σάινθ ο Σέρτζιο Πέρεζ με την έτερη RB18, και έκτος ο Φερνάντο Αλόνσο με μια νευρική -όπως και η W13 του Χάμιλτον, και άλλα μονοθέσια- Alpine A522.

Ο Σάινθ έσπασε ένα τμήμα του δαπέδου της Ferrari F1-75 περνώντας βίαια από τα κερμπς, αλλά το πρόβλημα αυτό δεν τον εμπόδισε να σημειώσει τον ταχύτερο γύρο της ωριαίας διαδικασία, 16 λεπτά πριν το τέλος της.

Formula 1, GP ΗΠΑ: Ο Σάινθ δύο δέκατα ταχύτερος του Φερστάπεν στις πρώτες δοκιμές του Όστιν

O Πέρεζ κατέληξε στην 5η θέση, τέσσερα δέκατα μακριά από τον Φερστάπεν, όμως σε επίσημη ανακοίνωσή τους πριν από τις δοκιμές οι αγωνοδίκες ανέφεραν ότι οι Μεξικανός θα χάσει πέντε θέσεις στην εκκίνηση λόγω υπέρβασης των τριών επιτρεπόμενων θερμικών κινητήρων της χρονιάς.

Ακριβώς η ίδια ποινή, και για τον ίδιο λόγο περιμένει και τον Γκουάνιου Τσόου της Alfa Romeo, ενώ απομένει να επιβεβαιωθεί αν όντως η Ferrari θα κάνει εντέλει το ίδιο και με τον κινητήρα V6 Turbo του Σαρλ Λεκλέρ -με μια αναβαθμισμένη και πιο αξιόπιστη μονάδα ισχύος- επιφέροντας ποινή επίσης πέντε θέσεων για το Μονεγάσκο στο GP της Κυριακής.

Όσο για τους ρούκις που πήραν μέρος στις πρώτες τους ελεύθερες δοκιμές της Formula 1, ταχύτερος όλων ήταν ο Ρόμπερτ Σβαρτζμαν με τη Ferrari F1-75. O νεαρός Ρώσος (με ισραηλινό διαβατήριο) οδηγός ήταν μεν μόλις 16ος και δύο δευτερόλεπτα μακριά από τον Σάινθ, όμως βρισκόταν σε έναν πολύ ταχύτερο και εξαιρετικό γύρο, που του τον χάλασε στο τέλος ο Φερστάπεν - ο οποίος κινούνταν αργά προετοιμάζοντας τον τελευταίο του γρήγορο γύρο.

Τον Σβάρτζμαν ακολούθησε -ένα δευτερόλεπτο πιο πίσω- ο Ισπανός Άλεξ Παλού, που βρέθηκε στον κόκπιτ της McLaren του Ντάνιελ Ρικιάρντο, και ακόμη τρία δέκατα πιο πίσω ο Τεό Πουρσέρ που οδηγούσε την Alfa Romeo του Βάλτερι Μπότας.

Ο Λόγκαν Σάρτζεαντ, με τη Williams του Νίκολας Λατίφι, ήταν μόλις ενάμισι δέκατο πιο πίσω στην προτελευταία θέση, ενώ τελευταίος κατατάχθηκε ο Αντόνιο Τζιοβινάτσι.

Ο Ιταλός, επί τριετία οδηγός της Alfa Romeo F1, οδηγούσε τη Haas του Κέβιν Μάγκνουσεν, όμως σε μια έξοδό του στο 7ο λεπτό στις γρήγορες στροφές 5-6 έβγαλε τις κόκκινες σημαίες που διέκοψαν τις δοκιμές, και προκάλεσε ζημιά στο συμπλέκτη της VF-22. Οι μηχανικοί της ομάδας δεν πρόλαβαν, έκτοτε, να αλλάξουν κιβώτιο για να τον επαναφέρουν στην πίστα.

TAGS FORMULA 1 GP ΗΠΑ FERRARI ΚΑΡΛΟΣ ΣΑΙΝΘ ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ RED BULL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ