FORMULA 1

Αλόνσο: "Δείχνει αληθινή η απόδοση της Aston Martin, είναι το δεύτερο καλύτερο μονοθέσιο"

Ο Φερνάντο Αλόνσο
Ο Φερνάντο Αλόνσο 2023 AP PHOTO/ARIEL SCHALIT

Εκστασισμένος στον τερματισμό του GP του Μπαχρέιν, ο Φερνάντο Αλόνσο παραδέχθηκε ότι η Aston Martin ήταν στο πρώτο αγωνιστικό τριήμερο της F1 2023 το δεύτερο σε δυναμική μονοθέσιο πίσω από τη Red Bull, και πως αν το επιβεβαιώσει στη Τζέντα και στην Αυστραλία η φετινή σεζόν θα είναι πολύ καλή για την ομάδα του Σίλβερστοουν.

Στα 41 του χρόνια, ο Φερνάντο Αλόνσο απέκτησε μετά από περίπου μία δεκαετία ένα μονοθέσιο ικανό να πρωταγωνιστεί στη Formula 1, με την Aston Martin AMR23. Και με την άσβεστη δίψα του, και βέβαια τη φαινομενική ικανότητά του ως ένας εκ των κορυφαίων οδηγών όλων των εποχών στο σπορ, το αξιοποίησε στο έπακρο στο GP του Μπαχρέιν για να ανέβει στο βάθρο περνώντας στα ίσα στην πίστα τη Mercedes του Λιούις Χάμιλτον και τη Ferrari του Κάρλος Σάινθ.

"Είναι εκπληκτικό για την ομάδα, ήταν ένα σπουδαίο τριήμερο. Αυτό που έκανε η ομάδα, να έχουμε το δεύτερο καλύτερο αυτοκίνητο, είναι εξωπραγματικό", δήλωσε στο τέλος ο Ισπανός. Και, αργότερα, συμπλήρωσε: "Είναι το τέλειο ξεκίνημα για αυτό το project. Δεν περιμέναμε ότι θα είμαστε τόσο ανταγωνιστικοί. Νομίζω πως ο στόχος μας για το 2023 ήταν να μπούμε στη μάχη των ομάδων μέσης δυναμικής, ίσως να ηγηθούμε σε αυτήν, και σταδιακά να φτάσουμε πιο κοντά στις κορυφαίες ομάδες.

Ίσως και ένα βάθρο να μην ήταν στο ραντάρ μας για όλο το 2023, και ξαφνικά βρεθήκαμε με το δεύτερο καλύτερο αυτοκίνητο στο Μπαχρέιν σήμερα, όλο το τριήμερο για την ακρίβεια, πίσω μόνο από τη Red Bull.

Αυτή είναι μια μικρή έκπληξη, αλλά είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, χαρούμενοι για τη δουλειά που έγινε στο Σίλβερστοουν στο εργοστάσιο. Πολλά συγχαρητήρια σε όλους. Ας απολαύσουμε αυτή τη στιγμή, και ας χτίσουμε πάνω της για να φτάσουμε όλο και πιο κοντά στους πρωτοπόρους".

Ο δις παγκόσμιος πρωταθλητής, πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες με τη Renault, ρωτήθηκε αν το σημερινό του βάθρο αλλάζει πια τους στόχους του ίδιου και της Aston Martin για φέτος: "Για να δούμε...", αποκρίθηκε, "είχα την ίδια αίσθηση και στις δοκιμές, ότι ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό, και πάντα περιμένεις ότι θα είσαι ένα βήμα πιο πίσω και ότι θα προσγειωθείς στην πραγματικότητα.

Αλλά η απόδοσή μας δείχνει αληθινή. Θα δούμε και στη Τζέντα. Είμαι περίεργος για τη Τζέντα και την Αυστραλία, που είναι πολύ διαφορετικά σιρκουί. Ίσως στο Μπαχρέιν να ήμασταν δυνατοί σε τομείς που δεν θα είναι ίδιοι στη Τζέντα και στην Αυστραλία. Αν είμαστε δυνατοί και στους δύο επόμενους αγώνες, πιστεύω ότι θα έχουμε μια πολύ καλή σεζόν το 2023".

Στα 41 του χρόνια, ο Φερνάντο απέδειξε ότι δεν έχει χάσει τίποτα από την αγωνιστική του δεξιότητα, περνώντας με περίτεχνο τρόπο τον Χάμιλτον στη στροφή 10 και έπειτα τον Σάινθ με το DRS ανοιχτό στην ευθεία πριν τα φρένα της στροφής 11, της πίστας του Σακίρ.

"Προφανώς το απόλαυσα, διότι βγήκα κερδισμένος κι αυτό ισχύει για κάθε μάχη", εξήγησε στο τέλος. "Πάντα είναι το ίδιο όταν μάχεσαι στην κορυφή: με αυτούς τους σπουδαίους οδηγούς, τους σπουδαίους πρωταθλητές, η μάχη είναι λίγο πιο έντονη, έχεις περισσότερη αδρεναλίνη όταν μάχεσαι τροχό-με-τροχό.

Δεν ήθελα να κάνω κάποιο λάθος ή να έχουμε μια επαφή, διότι αν είναι μια μάχη για τη 12η θέση δεν έχεις τίποτα να χάσεις, ενώ εμείς σήμερα διεκδικούσαμε μεγάλα πράγματα. Ήμουν χαρούμενος, το αυτοκίνητο είναι καλό στην οδηγική του αίσθηση. Παρότι ο αγώνας έμοιαζε ατελείωτος στους 10 τελευταίους γύρους, διότι ήθελα να δω την καρό σημαία για να ανέβω στο βάθρο, το αυτοκίνητο ήταν τόσο καλό που θα μπορούσα να οδηγώ για άλλη μία ώρα ακόμα μόνος μου στην πίστα.

Θα μου άρεσε να είχαμε εκκινήσει καλύτερα για να αξιοποιήσουμε αυτή την ταχύτητά μας, αλλά δεν είχαμε την καλύτερη εκκίνηση κι έτσι χρειάστηκε να προσπεράσουμε στην πίστα. Αλλά ήταν πιο συναρπαστικό, είχε περισσότερη αδρεναλίνη, οπότε αν το απόλαυσε ο κόσμος το απολαύσαμε κι εμείς", κατέληξε ο Αλόνσο.

Ενδιαφέρον έχουν, πάντως, τα λόγια του Χέλμουτ Μάρκο ότι αν ο Ισπανός δεν είχε πέσει στην 7η θέση στην εκκίνηση και στον πρώτο γύρο, ίσως η Red Bull να είχε μια μικρή πρόκληση στα χέρια της: "Πιστεύω ότι ο Αλόνσο θα ήταν ακόμα πιο δυνατός αν δεν είχε ξεκινήσει από τόσο πίσω", είπε ο σύμβουλος της Red Bull.

"Κι η μάχη του με τον Χάμιλτον ήταν υπέροχη. Ήταν σκληρή αλλά δίκαιη μονομαχία. Σαν τον παλιό καλό καιρό. Αλλά φυσικά, αυτή [τους] κόστισε χρόνο αλλά και λάστιχα. Αυτό σημαίνει πως αν [ο Αλόνσο] ήταν ακριβώς πίσω μας, η πρόκληση θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Δεν γνωρίζω πόσο περισσότερη εξέλιξη θα υπάρξει, αλλά η ηλικία δεν δείχνει να έχει σημασία. Είναι στη φόρμα της ζωής του", τόνισε ο Αυστριακός.

TAGS FORMULA 1 F1 ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΑΛΟΝΣΟ ASTON MARTIN
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ