ΔΟΚΙΜΗ

Δοκιμή του πιο προσιτού SUV της Mercedes, της ανανεωμένης και υβριδικής GLA 200

P.DIAMANTIS
Mercedes GLA 200 P.DIAMANTIS

Το πιο προσιτό premium SUV της Mercedes-Benz, στη βασική του έκδοση GLA 200 με τον κινητήρα 1,33 λίτρων και 163 ίππων, ανανεώθηκε σημαντικά αποκτώντας ήπια υβριδική τεχνολογία και μια σειρά από αναβαθμίσεις του ψηφιακού εσωτερικού του.

Καθώς το άστρο της Στουτγάρδης στο ρύγχος παραμένει ένα από τα διαχρονικά σύμβολα πίστης του ελληνικού ψυχισμού, καθώς αυτό είναι ένα Crossover/ SUV και μάλιστα premium, καθώς μόλις απέκτησε υβριδική τεχνολογία, και ακόμα περισσότερο καθώς πρόκειται για τη βασική έκδοση του πιο προσιτού SUV της Mercedes-Benz, είναι δύσκολο να βρούμε πώς μπορεί η GLA 200 να μην ταιριάζει στο αυτοκινητικό οικοσύστημα της χώρας μας.

Η Mercedes-Benz GLA 200 εκφράζει τους διάσπαρτους πόθους για όλα αυτά, όπως μαρτυρούν οι τόσες και τόσες πωλήσεις της από το 2013, και δεν τους εκφράζει μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς - που διακατέχεται -λιγότερο ή περισσότερο- από τους ίδιους πόθους, πάνω στο λεπτό σκοινί που κάνει κάποιους διαχωρισμούς στη μεσαία τάξη.

P.DIAMANTIS
Mercedes GLA 200 P.DIAMANTIS

Έτσι, βγάζει σαφές νόημα ότι η εταιρεία της Στουτγάρδης ευθυγράμμισε άρτια τη GLA με τα μέτρα της εποχής: κατά κύριο λόγο προσθέτοντάς της (ήπια) υβριδική τεχνολογία, που μειώνει την κατανάλωση και παρέχει πρόσβαση στο δακτύλιο του κέντρου της Αθήνας, και έπειτα εμπλουτίζοντας τον εξοπλισμό της -κυρίως στις ψηφιακές οθόνες- και κάνοντας μικρές και διακριτικές παρεμβάσεις στο σχεδιασμό.

P.DIAMANTIS
Mercedes GLA 200 P.DIAMANTIS

Mercedes-Benz GLA 200: Η υβριδική τεχνολογία

Ο φρέσκος αυτός αέρας της GLA ήρθε στον τρίτο χρόνο αυτής της τρέχουσας δεύτερης γενιάς της και βεβαίως η πιο ουσιώδης πνοή του είναι η προσθήκη του EQ Boost, δηλαδή του mild hybrid υβριδικού συστήματος 48V που υποστηρίζει με ένα πρόσθετο ηλεκτρικό μοτέρ 10 kW το έργο του Turbo βενζινοκινητήρα 1.33 λίτρου.

Η υποστήριξη έρχεται με τη μορφή 13 ίππων που βοηθούν τη GLA 200 στις χαμηλές στροφές, δηλαδή πριν ενεργοποιηθεί ο υπερσυμπιεστής του θερμικού μοτέρ. Η ισχύς αυτή αντλείται από την ενέργεια που ανακτά και αποθηκεύει το σύστημα στη μπαταρία του κατά το φρενάρισμα.

Η συνολική απόδοση των 163 ίππων φέρνει την επιτάχυνση 0-100 km/h πλέον σε λιγότερο από εννέα δευτερόλεπτα, αλλά το πιο ουσιώδες είναι ότι οι 13,6 ίπποι του ηλεκτροκινητήρα συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης ειδικά στην πόλη - όπου η ηλεκτρική ενέργεια έχει καθοριστική σημασία στις συνεχείς εκκινήσεις μέσα σ' ένα κυκλοφοριακό κομφούζιο.

P.DIAMANTIS
Mercedes GLA 200 P.DIAMANTIS

Η συμβολή του EQ Boost επιδρά βεβαίως και σε περιπτώσεις στον αυτοκινητόδρομο που η GLA κυλά χωρίς το βύθισμα του γκαζιού από τον οδηγό. Μαζί και με το σύστημα Start/Stop, όλα αυτά κρατούν, ρεαλιστικά, τη μέση κατανάλωση βενζίνης κάτω από τα 8,0 lt/100km, και στην πόλη κάτω από τα 9,0 λίτρα, και σε αυτό βοηθάει και το καλορυθμισμένο αυτόματο κιβώτιο των 7 σχέσεων που ευνοεί την οικονομική οδήγηση με το χρονισμό που κάνει -απαλά και ανεπαίσθητα- τις αλλαγές των σχέσεων.

Mercedes-Benz GLA 200: Στο δρόμο

Μέσω του κουμπιού επιλογής του οδηγικού προφίλ (Driving Select) που βρίσκεται στην κεντρική κονσόλα, και με τη ρύθμιση να απεικονίζεται στην κεντρική οθόνη, ο οδηγός μπορεί βεβαίως να μεταβεί στο πρόγραμμα Sport - όπου το κιβώτιο επιτρέπει στο δείκτη του στροφόμετρου να ανεβαίνει ψηλότερα, και η απόκριση του κινητήρα (όπως και του τιμονιού) γίνεται αμεσότερη. Αλλά, φυσικά, αυτή η όρεξη για οδηγικό παιχνίδι έχει το κόστος της στην κατανάλωση, που πλησιάζει τα 10 lt/100km.

P.DIAMANTIS
Mercedes GLA 200 P.DIAMANTIS

Το πλαίσιο και η ανάρτηση δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ακολουθήσουν αυτόν τον ζωηρότερο ρυθμό: στους πίσω τροχούς της η GLA έχει ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων, δικαιολογώντας τα premium γονίδιά της. Έτσι, παρά τον οικογενειακό της χαρακτήρα και το αυξημένο ύψος από το έδαφος είναι εξαιρετικά συγκροτημένη στο δρόμο, ελέγχοντας καλά τις κλίσεις του αμαξώματος και κυρίως το στιβαρό πάτημα του εμπρός άξονα σε όλο το τόξο της στροφής.

Merc GLA 200
Merc GLA 200 MERCEDES-BENZ

Δεν είναι ένα σπορ αυτοκίνητο, απλά ένα που ανταποκρίνεται αξιόλογα στον δευτερεύοντα ρόλο της πιο σβέλτης οδήγησης - ενώ πετυχαίνει τον πρωτεύοντα, που φυσικά είναι η άνεση της ανάρτησης στην καθημερινότητα πάνω από σπασμένους δρόμους, και βεβαίως η περιβόητη ποιότητα κύλισης της Mercedes που κάνει το ταξίδι να μοιάζει με ταξίδι αεροπλάνου σε αίθριο ουρανό. Μαζί με τον -εν μέρει- αυτόματο πιλότο των ηλεκτρονικών συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης, όπως το Adaptive Cruise Control και τη διατήρηση της λωρίδας.

P.DIAMANTIS
Mercedes GLA 200 P.DIAMANTIS

Mercedes-Benz GLA 200: Οι ψηφιακές αλλαγές στο εσωτερικό

Η δεύτερη πτυχή στην οποία αναβαθμίστηκε η GLA με την περσινή της -αρκετά εκτεταμένη, όσο κι αν δεν της φαίνεται- ανανέωση αφορά στην ψηφιακή τεχνολογία του εσωτερικού της, ανεβαίνοντας φυσικά πάνω στο πνεύμα της εποχής που εμπλουτίζει όλο και περισσότερο τα πολυμέσα και τη συνδεσιμότητα με νέες ψηφιακές εφαρμογές.

P.DIAMANTIS
Mercedes GLA 200 P.DIAMANTIS

Πλέον, ακόμα και η βασική έκδοση, η GLA 200 αυτής της δοκιμής, διαθέτει την κεντρική οθόνη των 10,25 ιντσών (μεγαλύτερη κατά 3 ίντσες από την προηγούμενη) πάνω από τους τρεις όμορφους, σχήματος τουρμπίνας, αεραγωγούς του κλιματισμού στο κέντρο του ταμπλό. Και συνοδεύεται και από δεύτερη ψηφιακή οθόνη, ακριβώς ίδιου μεγέθους, για τον πίνακα οργάνων, που περιλαμβάνεται στην ίδια οριζόντια κρυστάλλινη επιφάνεια, απαστράπτουσα αλλά απόλυτη φωτεινή στις ακτίνες του ήλιου.

Ο πίνακας οργάνων παίρνει τρεις διαφορετικές διαμορφώσεις (Classic, Sporty και Discreet), ενώ η κεντρική οθόνη απεικονίζει -μεταξύ άλλων- τη λειτουργία του υβριδικού συστήματος, ή την τηλεφωνική σύνδεση (μέσω Apple CarPlay ή Android Auto) ή το υλικό από την υψηλής ευκρίνειας κάμερα οπισθοπορείας στα παρκαρίσματα ή στην όπισθεν από κάθετους χώρους στάθμευσης, που είναι πια πολύ χρήσιμος εξοπλισμός ασφάλειας.

P.DIAMANTIS
Mercedes GLA 200 P.DIAMANTIS

Επίσης, με το αναβαθμισμένο σύστημα infotainment MBUX η κεντρική οθόνη παρέχει τον ψηφιακό βοηθό για φωνητικές εντολές με την προσταγή «Hey Mercedes», και περιλαμβάνει -προαιρετικά- και μια σειρά από παιχνίδια που ενεργοποιούνται, φυσικά, μόνο εν στάσει.

Παράλληλα, το εσωτερικό -που χωρά με αρκετή άνεση 4 έως και 5 ενήλικες και τους παρέχει 425 λίτρα για τις αποσκευές τους- είναι εμπλουτισμένο τώρα με περισσότερες και φωτιζόμενες θύρες USB (Type-C) και με δερμάτινο τιμόνι σε όλες τις εκδόσεις.

P.DIAMANTIS
Mercedes GLA 200 P.DIAMANTIS

Πέραν των οθονών, το φρεσκάρισμα της GLA δεν περιλαμβάνει σχεδιαστικές αλλαγές στο εσωτερικό. Όμως το αμάξωμα έχει αποκτήσει πλέον λίγο διαφορετικά φωτιστικά σώματα -με τεχνολογία LED High Performance και high beam assist εμπρός-, νέες ζάντες 18 ιντσών, καθώς και μικρές παρεμβάσεις στη μάσκα και στους προφυλακτήρες.

P.DIAMANTIS
Mercedes GLA 200 P.DIAMANTIS

Mercedes-Benz GLA 200: Συμπέρασμα

Κατά συνέπεια, με όλα τα παραπάνω, η Mercedes GLA έχει από τη βασική της κιόλας έκδοση, τη συγκεκριμένη GLA 200, όλα όσα μπορεί να περιμένει -και να ζητήσει- κανείς από ένα premium, συμπαγές SUV - ακόμα και τη λογική κατανάλωση, πια, με την υβριδική της τεχνολογία.

Όμως, στο ξέφρενο ράλι των τιμών των αυτοκινήτων αυτού του καιρού, η νέα, αναβαθμισμένη της εκδοχή είναι πολύ ακριβότερη σε σχέση με την προηγούμενη - φτάνοντας τώρα τις 47.500 ευρώ. Δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη, οπότε πλέον το θέμα φτάνει στις προσωπικές δυνατότητες και επιλογές. Πάντως η GLA είναι και πολυτελής, και πλούσια εξοπλισμένη, και τεχνολογικά στο πνεύμα της εποχής, για ό,τι ανάγκη μπορεί να έχει μια οικογένεια.

P.DIAMANTIS
Mercedes GLA 200 P.DIAMANTIS


Mercedes-Benz GLA 200

  • Κινητήρας / Καύσιμο: Τετρακύλινδρος 1.33 Turbo / Βενζίνη
  • Υβριδικό σύστημα: 48V, ηλεκτροκινητήρας 10 kW
  • Κιβώτιο / σχέσεις: Αυτόματο / 7
  • Κίνηση: Εμπρός
  • Ισχύς: 163 ίπποι / 5.500 rpm
  • Ροπή: 270 Nm / 2.000 rpm
  • 0-100 km/h: 8,9 sec
  • Τελική ταχύτητα: 210 km/h
  • Κατανάλωση (WLTP): 6,7 lt/100 km
  • Εκπομπές CO2 (WLTP): 151 g/km
  • Μήκος: 4,412 m
  • Μεταξόνιο: 2,729 m
  • Βάρος: 1.570 kg
  • Χώρος αποσκευών: 425-1.420 lt
  • Τιμή: 47.500 €
TAGS ΔΟΚΙΜΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΔΟΚΙΜΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ MERCEDES-BENZ GLA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ