LONGREADS

Ο Στεφάν Λάσμε αποκλειστικά στο Sport24.gr: "Ισως ήμουν αφελής"

Ο Στεφάν Λάσμε αποκλειστικά στο Sport24.gr: "Ισως ήμουν αφελής"
EUROKINISSI

O Στεφάν Λάσμε μιλάει από καρδιάς στο Sport24.gr και για πρώτη φορά μετά την αποχώρησή του από τον Παναθηναϊκό. Ο ρόλος που δεν ήταν αυτός που περίμενε, η σχέση του με τον Πασκουάλ και η αγάπη του για τους "πράσινους". Τι λέει για τους Δημήτρη Γιαννακόπουλο, Ρικ Πιτίνο και Αργύρη Πεδουλάκη.

Ο Στεφάν Λάσμε δεν είναι ένας αθλητής σαν όλους τους άλλους. Σε μία εποχή που οι παίκτες φοβούνται και την... σκιά τους – και σε πολλές περιπτώσεις δικαίως – δεν διστάζει ποτέ να μιλάει από καρδιάς. Να λέει το πρώτο πράγμα που σκέφτεται, χωρίς φίλτρα. Αυτό έκανε για ακόμα μία φορά, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Sport24.gr.

Ο Γκαμπονέζος φόργουορντ/σέντερ δεν είναι ο άνθρωπος που θα χρησιμοποιήσει κλισέ ατάκες στις απαντήσεις του. Ήταν, είναι και πάντα θα είναι αυθεντικός. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όπου και αν πήγε – και έχει γυρίσει τον κόσμο με μία μπάλα του μπάσκετ στα χέρια – έκανε μόνο φίλους. Τούτο ίσχυσε και στον Παναθηναϊκό, στο δεύτερο πέρασμά του από την ομάδα.

Τα πράγματα προφανώς δεν πήγαν όπως τα περίμενε ο Λάσμε, αλλά και ο Παναθηναϊκός, κάτι που οδήγησε και στην αντικατάστασή του από τον Έϊντριαν Πέιν. Όποιος ωστόσο περιμένει αυτό να σημαίνει πως ο άλλοτε ΝΒΑερ μετάνιωσε για την απόφασή του να έρθει στον Παναθηναϊκό, πλανάται.

Φίλε, αλήθεια δεν μετανιώνω που επέστρεψα. Δεν έχω πρόβλημα με κανέναν, ούτε με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ούτε με τον Μάνο (σ.σ Παπαδόπουλο), ούτε φυσικά με τους συμπαίκτες μου. Περνούσαμε καλά και τους σέβομαι όλους. Εύχομαι απλώς να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά τα πράγματα” τόνισε αρχικά ο Λάσμε, πριν συμπληρώσει: “ Χάρηκα που επέστρεψα στον Παναθηναϊκό. Ήμουν χαρούμενος όταν πήρα την απόφαση να επιστρέψω στην ομάδα. Ήρθα ξανά στην Ελλάδα που την λατρεύω, βρήκα παλιούς φίλους. Έπαιξα μπάσκετ, πέρασα καλά. Κάποιες φορές τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θέλεις, αλλά αυτό είναι το μπάσκετ. Έφυγα ωστόσο έχοντας μόνο φίλους στην ομάδα, αλλά και στην Ελλάδα”.

Ίσως οι προσδοκίες να ήταν πολύ υψηλές

Ο Λάσμε ήρθε στον Παναθηναϊκό συνειδητοποιημένος. Ήξερε ότι δεν ήταν ο παίκτης που ήταν στο πρώτο πέρασμά του από την ομάδα (2012-2014) όταν ήταν 30 χρονών. Πίστευε και πιστεύει όμως ότι έχει ακόμα πολύ μπάσκετ μέσα του, με την περσινή παρουσία του στην Ούνικς Καζάν του Δημήτρη Πρίφτη να είναι η τελευταία απόδειξη. Τι πήγε λοιπόν στραβά;

Να σου πω την αλήθεια δεν ξέρω” σχολίασε αρχικά, για να προσθέσει άμεσα: “ Ίσως υπήρχαν πολύ υψηλές προσδοκίες λόγω του προηγούμενου περάσματός μου από την ομάδα. Τότε βέβαια κανείς δεν περίμενε τίποτα από εμένα και την ομάδα και τους διαψεύσαμε όλους με την πορεία μας. Φέτος ωστόσο όλο περίμεναν τα πάντα από εμάς. Όλοι πίστευαν ότι θα πάμε και θα τα κατακτήσουμε όλα. Ότι θα κυριαρχήσουμε”.

Ήταν δηλαδή μη ρεαλιστικοί οι στόχοι που τέθηκαν στην αρχή της σεζόν όταν γινόταν κουβέντα για το Final Four; “ Όχι δεν το πιστεύω αυτό. Θεωρώ ότι είχαμε βάλει ρεαλιστικούς στόχους. Η ομάδα ήταν καλή. Ακόμα είναι καλή. Μπορεί να κάνει καλή πορεία. Δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα, υπάρχει δρόμος. Ίσως όμως να μην ήμασταν απολύτως έτοιμοι στην αρχή της σεζόν και το κακό μας ξεκίνημα να μας στοίχισε, αφού αυξήθηκε η πίεση”.

Ο Στεφάν Λάσμε αποκλειστικά στο Sport24.gr: "Ισως ήμουν αφελής"
EUROKINISSI

Ο ίδιος όμως ήταν ευχαριστημένος από τον ρόλο του; Είχε αλήθεια τον ρόλο που περίμενε; Για παράδειγμα δεν τον είδαμε να μοιράζεται τόσο συχνά το παρκέ με τον Τζέιμς Γκιστ, όπως έγινε στο πρώτο πέρασμά του από την ομάδα. “ Δε νομίζω ότι το 2019, στα 36 μου χρόνια είχα να αποδείξω κάτι. Έχω αποδείξει ήδη – και ειδικά στον Παναθηναϊκό – τι μπορώ να κάνω.

Φέτος δεν παίξαμε αρκετά μαζί με τον Γκιστ

Η αλήθεια είναι ότι σε αντίθεση με το πρώτο πέρασμά μου από την ομάδα δεν βρέθηκα πολλές φορές ταυτόχρονα στο παρκέ με τον Τζέιμς. Πρακτικά και οι δύο είμαστε πάουερ φόργουορντ, αυτό ήμασταν σε όλη την καριέρα μας κι ας αγωνιζόμασταν κυρίως στην θέση του σέντερ στον Παναθηναϊκό. Μπορούσαμε να βρεθούμε μαζί στο παρκέ, όπως στο παρελθόν, αλλά φέτος δεν είχαμε αυτή την ευκαιρία. Στο παρελθόν όλοι μιλούσαν για εμένα και τον Τζέιμς και το δίδυμο που κάναμε, αλλά φέτος δεν χρησιμοποιηθήκαμε μαζί αρκετά συχνά για να το δείξουμε αυτό”.

Ο Λάσμε πάντως θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι το πρόβλημα δεν ήταν ακριβώς ο ρόλος του, όσο ο συνωστισμός στην θέση του σέντερ στους “πράσινους”. Το τριφύλλι ξεκίνησε την σεζόν με τέσσερις παίκτες που έπρεπε να μοιραστούν χρόνο συμμετοχής στην θέση του σέντερ, αφού εκτός από αυτόν και τον Γκιστ υπάρχουν ακόμα ο Βουγιούκας και ο Παπαγιάννης.

Θα στο θέσω διαφορετικά. Στην ομάδα υπάρχει ο Ίαν. Ο τύπος είναι τρομερός παίκτης. Είναι πανέξυπνος. Νομίζω ότι ο κόσμος υποτιμά το πόσο καλός είναι και τι μπορεί να κάνει, όπως και τον τρόπο που χρησιμοποιεί τα πόδια του και το κορμί του. Τη μισή σεζόν όμως μπορεί να παίζει και την άλλη μισή να είναι στον πάγκο. Μπορεί να έπαιρνε χρόνο συμμετοχής σε 3-4 σερί παιχνίδια και μετά να βρισκόταν στον πάγκο. Αυτό δεν θα τον βοηθούσε να βρει ρυθμό.

Αυτό λοιπόν ισχύει λίγο πολύ για όλους τους σέντερ της ομάδας. Ήταν δύσκολο να μοιραστεί αυτός ο χρόνος συμμετοχής με τέτοιο τρόπο ώστε να βρουν όλοι ρυθμό και να αποδώσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους”.

Βαδίζοντας στο 37ο έτος της ηλικίας του, ο Λάσμε ξέρει τι μπορεί να έλεγε ο κόσμος για αυτόν. Ξέρει ότι βρίσκεται στο λυκόφως της καριέρας του. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι τελειωμένος. Έχοντας προσέξει το κορμί του όλα αυτά τα χρόνια, ξεκαθαρίζει πως όταν συμφώνησε με τον Παναθηναϊκό δεν το έκανε απλώς για έναν... τελευταίο χορό με μία ομάδα που αγάπησε. Πήρε αυτή την απόφαση επειδή πίστευε – και ακόμα πιστεύει – ότι μπορούσε να κάνει την διαφορά.

Δεν πήγα στον Παναθηναϊκό για να πάρω... σύνταξη. Πήγα για να νικήσω. Ήθελα να νικάω. Θέλω να κατακτήσω την EuroLeague. Όλα αυτά ήταν που με ώθησαν στην απόφαση να δεχθώ την πρόταση του Παναθηναϊκού. Είχα και άλλες επιλογές το καλοκαίρι, δεν είχα πρόταση μόνο από τον Παναθηναϊκό.

Ξέρω ότι τα ΜΜΕ στην Ελλάδα πάντα ανέφεραν ότι η ομάδα με ήθελε και τα προηγούμενα χρόνια. Ήταν σπουδαίο για εμένα που επέστρεψα, λατρεύω την Ελλάδα, τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, τον κόσμο εδώ. Δεν ήταν όμως η μόνη μου επιλογή. Επέλεξα τον Παναθηναϊκό γιατί σε αυτή την φάση της ζωής μου ήξερε τι ήθελα και τι στόχους είχα”.

Αν θέλεις να κερδίσεις, είμαι ο άνθρωπός σου

Ήταν ο χρόνος συμμετοχής του ένας λόγος που οι φίλοι του Παναθηναϊκού δεν είδαν στο παρκέ τον παλιό Λάσμε; “ Ίσως ήμουν λίγο αφελής στην αρχή που περίμενα ότι θα είχα έναν παρόμοιο ρόλο με αυτόν που είχα στο πρώτο πέρασμά μου από την ομάδα. Εγώ ήθελα να παίξω. Ήθελα να βοηθήσω.

Όποιος κοιτάξει την καριέρα μου θα δει πως αν θέλεις να κερδίσεις είμαι ο άνθρωπός σου. Όπου έχω παίξει, αν συγκρίνει κάποιος τα αποτελέσματα με τον χρόνο συμμετοχής μου θα δει ότι η ομάδα μου κέρδιζε.

Δε με ενδιέφεραν ποτέ τα νούμερά μου, αλλά το καλό της ομάδας. Δεν θέλω να φανεί ότι έχω μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μου. Απλώς πιστεύω σε εμένα και είναι γεγονός ότι οι ομάδες μου κέρδιζαν όταν είχα σταθερό χρόνο συμμετοχής. Πιστεύω ότι μπορώ να τα βάλω με όλους στην EuroLeague.

Θα σου πω και κάτι άλλο. Στο πρώτο πέρασμά μου από τον Παναθηναϊκό, τον πρώτο καιρό έδινα μάχη μέσα στο μυαλό μου για το πώς θα δεχθώ να κάνω αυτά που μου ζητούσε ο κόουτς Πεδουλάκης. Σκεφτόμουν ότι ενώ μπορούσα να κάνω διάφορα πράγματα, όπως να παίζω το Pick and Pop, να σουτάρω από μέση απόσταση, να βάζω την μπάλα στο παρκέ, μου είχε ζητηθεί να κάνω πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Κάποια στιγμή όμως συνειδητοποίησα ότι όλα αυτά που συνέβαιναν είναι πιο σημαντικά από αυτά που είχα εγώ στο μυαλό μου για εμένα.

Κοιτάζοντας το ρόστερ μας τότε, συνειδητοποίησα ότι ο Γιόνας (σ.σ Ματσιούλις) ήταν καλύτερος από μένα σε κάποια πράγματα και έπρεπε να έχει και αυτός έναν συγκεκριμένο ρόλο. Τότε ήταν που είπα ότι θα θυσιάσω το εγώ μου για το καλό της ομάδας και αυτό μας βγήκε σε καλό στο τέλος της χρονιάς. Δεν κοιτούσα ποτέ τα στατιστικά μου. Θεωρώ ότι έδειξα τότε ποιος είμαι”.

Εξαιρετικός ο Πασκουάλ, έδωσε ενέργεια ο Πιτίνο

O Λάσμε έζησε κυρίως τον Τσάβι Πασκουάλ, ωστόσο πρόλαβε και τη μετάβαση από τον Καταλανό τεχνικό στην εποχή του Ρικ Πιτίνο πριν αποχωρήσει. Δεδομένου ότι κυρίως συνυπήρξε με τον Πασκουάλ, ήταν λογικό κάποια στιγμή να πάει η κουβέντα στον πρώην τεχνικό του Παναθηναϊκού και κατά πόσο τον αξιοποίησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η απάντησή του; Ιδού:

Ο Τσάβι Πασκουάλ είναι ένας πολύ καλός και έξυπνος προπονητής. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος, ίσως ο καλύτερος που έχω γνωρίσει στον χώρο. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι μόλις συμφώνησα με τον Παναθηναϊκό αρκετός κόσμος μου είπε ότι πρέπει να είμαι έτοιμος πνευματικά να παίξω για αυτόν, γιατί έχει διαφορετική φιλοσοφία, παίζει άλλο μπάσκετ. Χρησιμοποιεί πάρα πολλά plays σε άμυνα και επίθεση και δίνει πολλές επιλογές.

Για να είμαι ειλικρινής, ίσως στην αρχή να μην ήμουν έτοιμος για να διαχειριστώ όλες αυτές τις πληροφορίες. Ήταν μία πρόκληση για εμένα και μακάρι να ήμουν λίγο καλύτερα προετοιμασμένος, αν και όσο περνούσε ο καιρός προσαρμόστηκα στα νέα δεδομένα. Ο Τσάβι είχε πολύ καλές ιδέες. Ίσως αν καταλαβαίναμε καλύτερο ο ένας τον άλλο στην αρχή, να ήταν καλύτερα τα πράγματα και να βοηθούσα περισσότερο. Ήθελα να κερδίσω τίτλους έχοντας αυτόν για προπονητή. Πήρα πράγματα από αυτόν.

Ο Στεφάν Λάσμε αποκλειστικά στο Sport24.gr: "Ισως ήμουν αφελής"
EUROKINISSI

Αρκετές φορές μιλήσαμε μέσα στην σεζόν. Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν ότι έχω ισχυρό “εγώ”, αλλά πάνω από όλα με ενδιαφέρει να κερδίζω και θα έκανα ό,τι μπορούσα για να συμβεί αυτό. Ελπίζω στο μέλλον να συνεργαστούμε ξανά. Αν με καλέσει και μου ζητήσει να παίξω για αυτόν, θα το κάνω. Τώρα εξάλλου καταλαβαίνω καλύτερα την φιλοσοφία του”.

Και ο Πιτίνο; “ Όλοι ξέρουν ποιος είναι ο Ρικ Πιτίνο και η πορεία του. Η αλήθεια είναι ότι δεν τον έζησα πολύ, γιατί λίγο μετά την πρόσληψή του ολοκληρώθηκε η συνεργασία μου με τον Παναθηναϊκό. Μπορώ να σου πω πάντως ότι βγάζει εξαιρετικές ομιλίες και στα πρώτα παιχνίδια μας έδωσε ενέργεια με τον τρόπο του. Πάντα όταν έρχεται ένας νέος προπονητής, οι παίκτες θεωρούν ότι έχουν την ευκαιρία να δείξουν πράγματα με αυτόν”.

Η κουβέντα έφτανε προς το τέλος της και η αναφορά στον νέο – χωρίς Λάσμε – Παναθηναϊκό ήταν επιβεβλημένη. Με τους “πράσινους” να βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκτός 8αδας στην EuroLeague, στην 12η θέση και 2 νίκες μακριά από την 8η Μπασκόνια, τι πιστεύει ο μέχρι πρότινος σέντερ της ομάδας; Μπορεί το σύνολο του Ρικ Πιτίνο να κάνει την ανατροπή;

Πιστεύω πως ακόμα και τώρα μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα ο Παναθηναϊκός. Έχει το ρόστερ, τους οπαδούς και την καθοδήγηση για να τα καταφέρει. Αν υπάρχει μία ομάδα που μπορεί να τα καταφέρει, αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει αποκλειστικά την τύχη στα χέρια του. Εξαρτάται και από τα αποτελέσματα των άλλων ομάδων”.

Έπαιζα με πόνους στον αριστερό ώμο

Ο επίλογος αυτής της συνέντευξης έπρεπε να είναι επί προσωπικού. Ήταν λογικό η κουβέντα να πάει στα επόμενα σχέδια του Γκαμπονέζου φόργουορντ/σέντερ, καθώς και στην συμφωνία με την Στρασμπούρ η οποία τελικά δεν ολοκληρώθηκε , αφού απέτυχε να περάσει τις ιατρικές εξετάσεις.

Αρκετοί κακεντρεχείς άρχισαν να κάνουν διάφορους συνειρμούς λόγω της παλαιότερης τιμωρίας του Λάσμε για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Ο ίδιος το ξέρει αυτό, όπως και ότι πρέπει να ζήσει με αυτή την προκατάληψη του κόσμου για το πρόσωπό του. Δεν είναι όμως άνθρωπος που κρύφτηκε ποτέ, ή που δεν παραδέχθηκε ότι στο παρελθόν έχει κάνει λάθη. Έχει μάθει όμως από αυτά, έχει ωριμάσει και θέλησε να ξεκαθαρίσει τι έγινε και δεν ολοκληρώθηκε η συμφωνία .

Ο Στεφάν Λάσμε αποκλειστικά στο Sport24.gr: "Ισως ήμουν αφελής"
EUROKINISSI

Ξέρω τι μπορεί να ειπώθηκε. Επικοινώνησε αρκετός κόσμος μαζί μου όταν έγινε γνωστό αυτό το γεγονός και με ρωτούσε σχετικά. Το θέμα είναι πως το διάστημα που αγωνιζόμουν στον Παναθηναϊκό είχα έναν τραυματισμό στον αριστερό ώμο και έπαιζα με πόνους. Δεν θεώρησα ότι ήταν κάτι σημαντικό, δεν πίστεψα ότι είναι πρόβλημα και απλώς συνέχισα να παίζω.

Αποδείχθηκε ότι τελικά ήταν λίγο πιο σοβαρό το πρόβλημα και χρειάζεται ξεκούραση. Αυτός είναι και ο λόγος που επέστρεψα στις ΗΠΑ και πλέον ακολουθώ ένα πρόγραμμα αποθεραπείας, σκοπεύοντας να επιστρέψω πιο δυνατός στα παρκέ”.

Μιλώντας λοιπόν για επιστροφή, αντί επιλόγου η ερώτηση ήταν απλή: Πού βλέπει τον εαυτό του στο μέλλον ο Στεφάν Λάσμε; Ποιος είναι ο στόχος του για το άμεσο μέλλον; “ Θέλω τη νέα σεζόν να βρω μία ομάδα που θα πρωταγωνιστεί και θα έχει στόχο το Final Four. Θέλω πολύ να κατακτήσω τον τίτλο της EuroLeague. Θεωρώ ότι μπορώ να βοηθήσω μία ομάδα που έχει υψηλούς στόχους. Αισθάνομαι ότι μπορώ να τα βάλω με όλους στην EuroLeague”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ