OPINIONS

Ρικ Πιτίνο: Οι δύο "αναγνώσεις" της απόφασης του Γιαννακόπουλου

Inductee Rick Pitino speaks during the enshrinement ceremony for the 2013 class of the Naismith Memorial Basketball Hall of Fame at Symphony Hall in Springfield, Mass., Sunday, Sept. 8, 2013. (AP Photo/Steven Senne)
Inductee Rick Pitino speaks during the enshrinement ceremony for the 2013 class of the Naismith Memorial Basketball Hall of Fame at Symphony Hall in Springfield, Mass., Sunday, Sept. 8, 2013. (AP Photo/Steven Senne) AP

Ενθουσιασμός ή προβληματισμός; Αποθέωση ή κριτική; Όλα για την κορυφή ή μακροπρόθεσμο χτίσιμο; Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος πήρε μια ανέλπιστη απόφαση με την πρόσληψη του Ρικ Πιτίνο, πήρε όμως και τεράστιο ρίσκο. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Ήταν από αυτές τις ειδήσεις που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις. Κοιτάζεις το ημερολόγιο για να δεις αν είναι 1η Απριλίου, λες " δεν μπορεί να ισχύει", αναρωτιέσαι αν πίσω από τις λέξεις κρύβεται κάποια ιστορία που πρέπει να ανακαλύψεις.

Η συμφωνία του Παναθηναϊκού με τον Ρικ Πιτίνο ήταν -από κάθε άποψη- αυτό που λέμε "βόμβα μεγατόνων", ήταν μια απίθανη ρελάνς του Δημήτρη Γιαννακόπουλου μετά την απόλυση του Τσάβι Πασκουάλ που αποχαιρέτησε έπειτα από 739 μέρες στον πράσινο πάγκο, έγινε... viral μέσα σε ελάχιστα λεπτά και μετέφερε το όνομα του συλλόγου σε κάθε γωνιά του μπασκετικού πλανήτη.

Ήταν όμως η σωστή, η ενδεδειγμένη κίνηση που έπρεπε να γίνει σε μια ομάδα με δεδομένες αγωνιστικές αδυναμίες ή μήπως ο ενθουσιασμός του Γιαννακόπουλου και το ρίσκο μιας τέτοιας επιλογής μπορούν να οδηγήσουν σε ακόμη πιο... ζόρικες καταστάσεις τον Πρωταθλητή Ελλάδας;

Θα προσπαθήσουμε να "διαβάσουμε" την υπόθεση και από τις δύο πλευρές της. Από εκείνη που μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα και από εκείνη που μπορεί να οδηγήσει μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης ακόμη πιο πίσω, καθώς είναι δεδομένο πως ο σπουδαίος Πιτίνο θα χρειαστεί καιρό μέχρι να προσαρμοστεί στα δεδομένα του δικού μας μπάσκετ. Πολύς κόσμος υποδέχθηκε την είδηση με τρομερό ενθουσιασμό, κάποιοι ήταν συγκρατημένοι, κάποιοι ακόμη και προβληματισμένοι. Αυτό, βέβαια, θα γινόταν όποιος κι αν ήταν ο εκλεκτός των πράσινων, οπότε...

Η ΘΕΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ - ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Η πληροφορία πως "οπαδοί του Παναθηναϊκού θα βρεθούν στο ΟΑΚΑ" , σήμανε συναγερμό το μεσημέρι της Πέμπτης (20/12) όχι μόνο στα γραφεία του Sport24.gr, αλλά και σε κάθε δημοσιογραφικό μέσο. Ακολούθησε νέα πληροφορία πως στο κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων θα φτάσει κι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, για να "τρίξει" τα δόντια στους παίκτες. Η απουσία του Τσάβι Πασκουάλ ήταν η αιτία για να γίνει γνωστό το διαζύγιο των δύο πλευρών, ο Γιώργος Βόβορας εξήγησε πως του ζητήθηκε να λειτουργήσει ως υπηρεσιακός head coach στο ματς με την Αρμάνι Μιλάνο και λίγη ώρα μετά προέκυψε η συμφωνία με τον Ρικ Πιτίνο.

Το σοκ ήταν μεγάλο, ποιος θα μπορούσε άλλωστε να πιστέψει πως αυτός ο θρύλος του αμερικανικού μπάσκετ, ένας Hall of Famer, θα έρθει στην Ελλάδα στα 66 του χρόνια, ενώ πριν από μερικούς μήνες είχε δηλώσει συγκινημένος σε τηλεοπτική συνέντευξή του πως αποσύρεται από τους πάγκους επειδή βρίσκει όλες τις πόρτες στις ΗΠΑ κλειστές;

President Barack Obama is presented with a Louisville Slugger baseball bat from Louisville men's basketball coach Rick Pitino, right, during an event to honor the 2013 NCAA Mens Basketball Champions, the Louisville Cardinals, in the East Room of the White House in Washington, Tuesday, July 23, 2013. (AP Photo/Susan Walsh)
President Barack Obama is presented with a Louisville Slugger baseball bat from Louisville men's basketball coach Rick Pitino, right, during an event to honor the 2013 NCAA Mens Basketball Champions, the Louisville Cardinals, in the East Room of the White House in Washington, Tuesday, July 23, 2013. (AP Photo/Susan Walsh) AP

Και όμως, η είδηση ήταν πραγματική! Ο Ρικ Πιτίνο, ο δις πρωταθλητής NCAA με το Κεντάκι και το Λούιβιλ (ο δεύτερος τίτλος ακυρώθηκε εξαιτίας ενός σκανδάλου), συμφώνησε να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι και ξεκίνησε να ετοιμάζει τις βαλίτσες του για να έρθει στην Ελλάδα. Ο Έιντριαν Βοϊναρόφσκι αφιέρωσε όχι ένα, όχι δύο, αλλά έξι tweets (!!!) στην υπόθεση, επιβεβαίωσε μέσω του ατζέντη του Πιτίνο τη συμφωνία με τον Παναθηναϊκό και αμέσως τα media όλου του κόσμου ασχολήθηκαν με " τον κορυφαίου επιπέδου σύλλογο από την Ελλάδα που δίνει στον coach Πιτίνο την ευκαιρία να γυρίσει στους πάγκους".

Ο Γιαννακόπουλος έγινε το πρόσωπο της ημέρας, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στο επίκεντρο, το πιο ξεκάθαρο μήνυμα στάλθηκε προς κάθε κατεύθυνση. " Ο Τσάβι έφυγε, όμως αυτή η απόφαση δεν αναιρεί τις δικές σας ευθύνες. Σοβαρευτείτε, το μυαλό σας πρέπει να βρίσκεται εδώ. Αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα, τότε θα λυθούν συμβόλαια. Δεν θα ξεφτιλίζετε εσείς τον Παναθηναϊκό και τον κόσμο του! Δεν θα βρίσκετε ομάδα ούτε στο Eurocup" ήταν οι ατάκες του αφεντικού της πράσινης ΚΑΕ προς τους παίκτες στην προπόνηση της Πέμπτης , με τις φωνές του να ακούγονται ακόμη και στους περιβάλλοντες χώρους του κλειστού της Καλογρέζας.

Σε απλή μετάφραση, ο Γιαννακόπουλος έθεσε τους παίκτες προ των ευθυνών τους και τους έδειξε ότι η σεζόν όχι απλά δεν έχει χαθεί, αλλά πρέπει πάση θυσία η ομάδα να πετύχει τους στόχους της: να φτάσει στο Final Four της Βιτόρια και να κατακτήσει το πρωτάθλημα Ελλάδας. Δεν πήγε στη λύση του Γιώργου Βόβορα, δεν κοίταξε Έλληνες προπονητές (Πεδουλάκης και Παπαθεοδώρου είχαν θεωρηθεί από πολλούς υποψήφιοι αντικαταστάτες του Πασκουάλ), έκανε μια κίνηση που ουδείς περίμενε, προσπάθησε με τον θρυλικό Ρικ Πιτίνο να "ζεστάνει" τον κόσμο και τους 10000 "πιστούς" οπαδούς που αγόρασαν το περασμένο καλοκαίρι εισιτήριο διαρκείας.

Με τον... φωνακλά Ρικ Πιτίνο, οι Καλάθης, Λάνγκφορντ, Λοτζέσκι, Τόμας, Γκιστ, Λάσμε θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια εμπειρία που δεν περίμεναν ότι θα εμφανιστεί στις καριέρες τους. Όπως και να το κάνουμε, έστω και στα 66 του χρόνια, έστω κι αν στις ΗΠΑ έχει στιγματιστεί από τα πολλά σκάνδαλα στα οποία μπλέχθηκε το όνομά του, έστω κι αν οι πόρτες του ΝΒΑ δύσκολα θα ανοίξουν για εκείνον, ο Πιτίνο είναι ένα τεράστιο όνομα που προκαλεί δέος. Είναι πραγματικά δύσκολο να εξηγήσει κανείς ποιος είναι ο Νεοϋορκέζος coach σε όποιον δεν έχει ιδιαίτερη επαφή με το αμερικανικό μπάσκετ. Με μια λέξη, θα τον αποκαλούσαμε θρύλο.

Η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ - ΟΜΑΔΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ, COACH ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ

Γράφαμε χθες -όπως φάνηκε χωρίς να γνωρίζουμε τις διεργασίες που γίνονταν, μιας και η περίπτωση του Ρικ Πιτίνο ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να προέκυψε την Πέμπτη- πως ο Παναθηναϊκός έχει αρκετούς παίκτες στο ρόστερ του που δεν πρόκειται να βρίσκονται στο ρόστερ τη σεζόν 2019/20.

Λούκας Λεκαβίτσιους, Ντεσόν Τόμας, Κιθ Λάνγκφορντ, Στεφάν Λάσμε, Τζέιμς Γκιστ, Ματ Λοτζέσκι μόνο με θαύμα θα μείνουν στο ρόστερ μετά το τέλος της τρέχουσας σεζόν. Το δυναμικό που δημιουργήθηκε πριν από μερικούς μήνες ήταν σε μεγάλο ποσοστό μιας χρήσης, φτάσαμε Δεκέμβριο, ο Παναθηναϊκός έχει παίξει άσχημο, αναποτελεσματικό, αποκρουστικό σε κάποιες περιπτώσεις μπάσκετ, ο Τσάβι Πασκουάλ αποχώρησε κι ενώ θα έπρεπε να στηριχθεί το ελληνικό στοιχείο (Καλάθης, Παππάς, Παπαπέτρου, Αντετοκούνμπο, Μήτογλου, Παπαγιάννης), ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος προτίμησε να πάει σε μια λύση που περιβάλλεται από τεράστιο ρίσκο.

Kentucky's head coach Rick Pitino urges on his team during the second half of an NCAA college basketball game against Louisville, Saturday, Dec. 28, 2013, in Lexington, Ky. Kentucky won 73-66. (AP Photo/James Crisp)
Kentucky's head coach Rick Pitino urges on his team during the second half of an NCAA college basketball game against Louisville, Saturday, Dec. 28, 2013, in Lexington, Ky. Kentucky won 73-66. (AP Photo/James Crisp) AP

Ο Πιτίνο δεν έχει εμπειρία από το ευρωπαϊκό μπάσκετ, σίγουρα ένας κολεγιακός coach ταιριάζει περισσότερο σε μια ελληνική ομάδα από έναν προπονητή επιπέδου ΝΒΑ, ωστόσο στα 66 του χρόνια θα πρέπει να λειτουργήσει... σβέλτα και να μη χάσει χρόνο. Περίοδος προσαρμογής στις αρχές Ιανουαρίου δεν υπάρχει, το πρόγραμμα σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι αμείλικτο, περιθώρια για γκέλες δεν υπάρχουν, ούτε το restart μπορεί να είναι αυτή την εποχή επιλογή.

Κατά την ταπεινή μας γνώμη, αν όντως ο Πιτίνο έρχεται στην Ελλάδα με στόχο να μείνει έξι μήνες πριν δοκιμάσει να βρει δουλειά στο ΝΒΑ (αυτός είναι ο στόχος του σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Έιντριαν Βοϊναρόφσκι και με όσα λέει ο ατζέντης του), η επιλογή του δεν έχει λογική.

Πρώτον γιατί δεν μπορείς να του ζητήσεις να χτίσει με φόντο το μέλλον από τη στιγμή που στα μέσα Ιουνίου θα αποχαιρετήσει την ομάδα και τη χώρα, δεύτερον γιατί αν εκείνος στηριχθεί στους Αμερικανούς θα κάνει ζημιά (πνευματική και αγωνιστική) στους Έλληνες που θα βρίσκονται και τα επόμενα χρόνια στην ομάδα. Στα δικά μας μάτια, οι πιθανότητες να βρει ο Πιτίνο δουλειά στο ΝΒΑ το καλοκαίρι του 2019 είναι απειροελάχιστες. Κι εκεί τίθεται το εξής ερώτημα: Πόσο πιθανό είναι να έχει συζητηθεί ανάμεσα στον 66χρονο coach και τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο το ενδεχόμενο η συνεργασία τους να επεκταθεί, αν φυσικά οι δύο πλευρές είναι ευχαριστημένες από την κοινή τους πορεία την τρέχουσα σεζόν; Διότι αν υπάρχει περίπτωση ο Πιτίνο να μείνει στον Παναθηναϊκό και την επόμενη περίοδο, τότε τα δεδομένα αλλάζουν και η επιλογή του μοιάζει αρκετά πιο λογική.

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ...

Ο συμβιβασμός με την πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφωνόταν μέχρι το βράδυ της Τετάρτης (19/12), έμοιαζε με μια λογική απόφαση. Λέγαμε πως στον Παναθηναϊκό έπρεπε να πάρουν τη γενναία απόφαση , να στηρίξουν το ελληνικό στοιχείο, να αφήσουν σε δεύτερο πλάνο παίκτες όπως ο Λεκαβίτσιους, ο Τόμας, ο Γκιστ κι ο Λάσμε και να συνεχίσουν τη σεζόν χωρίς άγχος για την οκτάδα, το Final Four, τη διάκριση στη EuroLeague. Και όμως, ο Γιαννακόπουλος έδειξε ότι δεν παρατά την προσπάθεια, ο Πιτίνο θα πάρει τουλάχιστον δύο, αν όχι περισσότερους παίκτες και οι Πρωταθλητές Ελλάδας θα παίξουν τα ρέστα τους για την οκτάδα της regular season.

Από εκεί και πέρα, η παρουσία ενός προπονητή-θρύλου στο ελληνικό μπάσκετ θα πρέπει να ευχαριστεί όχι μόνο τους φίλους του Παναθηναϊκού, αλλά τους fans του αθλήματος γενικότερα. Θα πρέπει να χαιρόμαστε για την απόκτηση του Τζος Τσίλντρες ή του Λίνας Κλέιζα από τον Ολυμπιακό, θα πρέπει να χαιρόμαστε για τη συμφωνία του Παναθηναϊκού με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και τον Τσάβι Πασκουάλ, θα πρέπει να πανηγυρίζουμε για το deal της ΑΕΚ με τον Λούκα Μπάνκι και τον Γιόνας Ματσιούλις. Αναφέραμε τυχαία παραδείγματα υπερβάσεων των τριών ομάδων, που είναι όμως χαρακτηριστικές περιπτώσεις της αποφασιστικότητας, του πείσματος και της αγάπης που έχουν οι διοικήσεις τους για το άθλημα.

Υ.Γ.: Η Τορίνο ήταν η πρώτη που... τόλμησε να δώσει τα ηνία σε έναν θρυλικό Αμερικανό προπονητή. Ωστόσο το "πείραμα" με τον Λάρι Μπράουν δεν έχει πετύχει και το 0-10 της ομάδας στο EuroCup τα λέει όλα. Τον Λάρι Μπράουν είχε εξετάσει πριν από μια δεκαετία ο Ολυμπιακός, δεν τον έφερε ποτέ στην Ελλάδα και μένει να δούμε αν ο Ρικ Πιτίνο μπορεί να ανοίξει το δρόμο και σε άλλους τεχνικούς από τις ΗΠΑ προς τη δική μας ήπειρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ