OPINIONS

Παναθηναϊκός: Η στιγμή της γενναίας απόφασης

EUROLEAGUE / ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ:  EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Πριν καν φτάσει στο μέσο της σεζόν, ο Παναθηναϊκός δείχνει ανήμπορος να χωρέσει στην οκτάδα που οδηγεί στα playoffs της EuroLeague. Ποια είναι η γενναία απόφαση που πρέπει να πάρουν οι παράγοντές του με φόντο το μέλλον; Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Η 13η αγωνιστική της κανονικής περιόδου της EuroLeague 2018/19 πέρασε για τον Παναθηναϊκό ακριβώς με τον τρόπο που περιμέναμε. Με βαριά εκτός έδρας ήττα από τη Ρεάλ Μαδρίτης . Με την πιο βαριά ήττα από τη Ρεάλ Μαδρίτης, για να είμαστε ακριβείς.

Το τελικό -21 δεν προκάλεσε εντύπωση, θα λέγαμε ότι πιο εντυπωσιακή ήταν η προσπάθεια που έγινε μέχρι το -5 (63-58 στο 31'), ωστόσο λίγο πριν το μέσο της κανονικής περιόδου οι πράσινοι έχουν μεν ρεκόρ που τους κρατά στη διεκδίκηση μιας θέσης στην οκτάδα, δεν έχουν όμως τα υπόλοιπα που χρειάζονται (ενέργεια, ποιότητα, βάθος στον πάγκο, αυτοπεποίθηση, ρόλους, χημεία, φρεσκάδα, υγεία, ξεκάθαρο πλάνο, καθοδήγηση) για να φτάσουν στον στόχο τους που δεν είναι τα playoffs, αλλά το Final Four σύμφωνα πάντα με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

Καταρχήν, δείτε το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού έως τις 15/3:

Αρμάνι Μιλάνο (εντός), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (εντός), Ολυμπιακός (εκτός), Μπάγερν Μονάχου (εντός), Μπαρτσελόνα (εκτός), Ζάλγκιρις Κάουνας (εκτός), Μακάμπι Τελ Αβίβ (εκτός), Αναντολού Εφές (εντός), Φενέρμπαχτσε (εκτός), Χίμκι (εντός), Γκραν Κανάρια (εκτός), Νταρουσάφακα (εκτός), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (εκτός). Πέντε ματς στο ΟΑΚΑ, οκτώ μακριά από αυτό και μάλιστα με δύο τριάδες χωρίς ενδιάμεσο σταθμό το κλειστό της Καλογρέζας (Μπαρτσελόνα - Ζάλγκιρις Κάουνας - Μακάμπι Τελ Αβίβ και Γκραν Κανάρια - Νταρουσάφακα - ΤΣΣΚΑ Μόσχας αντίστοιχα).

EUROLEAGUE / ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ:  EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Και αφού αναλύσαμε αυτά που έρχονται, ας δούμε πόσοι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ είναι σε κατάσταση να βοηθήσουν πραγματικά την ομάδα τους αυτή την περίοδο:

* Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο έχει χάσει τον ρόλο του, ενώ ούτως ή άλλως μπορεί να προσφέρει σε συγκεκριμένους τομείς του παιχνιδιού.

* Ο Νικ Καλάθης παλεύει με τον εαυτό του. Παραμένει ο κορυφαίος του ρόστερ, χρειάζεται όμως βοήθεια και στο σκοράρισμα και στη δημιουργία και στην άμυνα.

* Ο Τζέιμς Γκιστ έκανε σπουδαία δουλειά με τη Χίμκι και τη Νταρουσάφακα, αλλά δείχνει πλέον ανήμπορος να δώσει το κάτι παραπάνω απέναντι σε elite αντιπάλους.

* Ο Κιθ Λάνγκφορντ είναι αξιόπιστος σκόρερ, καλός αμυντικός, αλλά και πολύ μπερδεμένος από τον ρόλο του.

* Ο Στεφάν Λάσμε είναι αρκετά επίπεδα κάτω από τον Τζέιμς Γκιστ και πλέον δεν υπολογίζεται ως σημαντικό μέλος του rotation.

* Ο Λούκας Λεκαβίτσιους δεν μπορεί να λειτουργήσει ως backup άσος των δέκα λεπτών. Στα τελευταία επτά ματς έχει 9 πόντους με 3/13 σουτ και 13 ασίστ.

* Ο Ματ Λοτζέσκι δυσκολεύεται να μείνει υγιής και να διατηρήσει έναν καλό ρυθμό. Είναι παίκτης που μπορεί να μπει σε ένα καλό σύνολο και να το ανεβάσει επίπεδο, όχι Μεσσίας.

* Ο Ντίνος Μήτογλου χρειάζεται χρόνο, στήριξη, υπομονή για να μην "καεί". Δεν μπορεί να τα βάλει με τους κορυφαίους ψηλούς της Ευρώπης, αλλά πρέπει να πέσει στα βαθιά.

* Ο Γιώργος Παπαγιάννης δεν είχε πάρει ευκαιρίες, είχε και εκείνος ευθύνη καθώς ήταν αρνητικός ακόμη και σε ματς του ελληνικού πρωταθλήματος, απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης ήταν αξιόλογος.

* Ο Ιωάννης Παπαπέτρου προσπαθεί να ξεπεράσει το πρόβλημα στον καρπό. Δεν έχει δείξει κι αυτός ικανός να κάνει τη διαφορά, τουλάχιστον με συνέπεια και διάρκεια.

* Ο Νίκος Παππάς στηρίζεται. Δεν ήταν καλός απέναντι στη Νταρουσάφακα και τη Ρεάλ. Στη σεζόν σουτάρει με 42% στο δίποντο και 31% στο τρίποντο, έχει 0.9 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ.

* Ο Ντεσόν Τόμας είναι χαμένος στη μετάφραση. Αποκτήθηκε στη θέση του Κρις Σίνγκλετον και με τον Παπαπέτρου εκτός δράσης παίζει δεκάλεπτα χωρίς να προσφέρει το παραμικρό.

* Ο Ίαν Βουγιούκας είναι πάντα έτοιμος είτε για πέντε, είτε για 15 λεπτά. Στη Μαδρίτη έκανε καλή δουλειά στο πρώτο δεκάλεπτο και δεν πήρε άλλη ευκαιρία. Παίζει επτά λεπτά ανά αγώνα.

ΧΩΡΙΣ ELITE ΠΑΙΚΤΗ, Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ

Δεν υπάρχει παίκτης σε ένα πραγματικά καλό επίπεδο, σίγουρα ουδείς βρίσκεται στο elite επίπεδο της διοργάνωσης. Την ίδια ώρα, ο Τσάβι Πασκουάλ δείχνει ανήμπορος να βρει λύσεις, φαίνεται πως έχει χάσει τον έλεγχο των αποδυτηρίων, ακόμη και η ατάκα του Γιώργου Παπαγιάννη που μίλησε για έλλειψη ψυχολογίας στο ματς με τη Ρεάλ Μαδρίτης, δείχνει πολλά για τη σχέση ανάμεσα σε προπονητικό team και παίκτες. Η κατάσταση μοιάζει άβολη για τους Πρωταθλητές Ελλάδας, η Αρμάνι Μιλάνο θα ταξιδέψει στην Ελλάδα πληγωμένη από την εντός έδρας ήττα από τη Μπάγερν Μονάχου και με ένα εξαιρετικό group παικτών (Μάικ Τζέιμς, Βλάντιμιρ Μίτσοβ, Αρτούρας Γκουντάιτις, Νέμανια Νέντοβιτς, Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, Τζεφ Μπρουκς) θα μπει στο ΟΑΚΑ για τη νίκη και για τίποτα λιγότερο.

Κάπου εδώ, ίσως ήρθε η ώρα να παρθεί η γενναία απόφαση από τους παράγοντες του Παναθηναϊκού, που πρέπει να επιλέξουν αν θα κυνηγήσουν μέχρι τέλους την οκτάδα (ο όγδοος, ο έβδομος κι ο έκτος θα παίξουν με μειονέκτημα έδρας με μία εκ των Φενέρμπαχτσε, Ρεάλ Μαδρίτης, ΤΣΣΚΑ Μόσχας) ή αν θα ξεκινήσουν να "χτίζουν" την ομάδα του μέλλοντος.

EUROLEAGUE / ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ:  EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Είναι σαφές πως οι περισσότεροι εκ των Γκιστ, Λάνγκφορντ, Λάσμε, Λεκαβίτσιους, Λοτζέσκι, Τόμας, Βουγιούκα (αν όχι όλοι) δεν υπολογίζονται για τα επόμενα χρόνια. Ο κορμός γύρω από τον οποίο θα "χτιστεί" ο νέος Παναθηναϊκός θα περιλαμβάνει τους Καλάθη, Παππά, Παπαπέτρου, Μήτογλου, Παπαγιάννη, το ελληνικό στοιχείο δηλαδή και ίσως η πιο σοφή απόφαση τη δεδομένη στιγμή να είναι η στήριξη σε αυτούς τους πέντε. Ο Μήτογλου πρέπει να βρίσκεται μπροστά από τον Τόμας και να παίζει... όσο χρειάζεται, ο Παπαγιάννης θα πρέπει να πάρει λεπτά από τους Γκιστ - Λάσμε και να αποδείξει ότι έχει τα φόντα να εξελιχθεί στον Νίκολα Μιλουτίνοβ του Παναθηναϊκού. Κι αν οι πράσινοι μείνουν σε τροχιά οκτάδας, ας προσπαθήσουν να χωρέσουν σε αυτή χωρίς άγχος για το τι θα συμβεί στο φινάλε.

ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ

Ο Πασκουάλ έδειξε στη Μαδρίτη (Λάσμε 4', Γκιστ 11', Παπαγιάννης 23') πως κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς και οι υπόλοιποι Έλληνες έπαιξαν πολύ (Παππάς 24', Μήτογλου 24'). Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτή ήταν επιθυμία της διοίκησης ή απλώς απόφαση του Καταλανού προπονητή, σίγουρα όμως κάτι τέτοιο περιμένουμε να δούμε και στη συνέχεια. Βέβαια, θα πρέπει και ο κόσμος του Παναθηναϊκού να υποστηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα, να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα και να περιμένει και μεγάλα σκαμπανεβάσματα και άσχημες ήττες με μεγάλες διαφορές. Λέγαμε σε προηγούμενο blog πως το ΟΑΚΑ έχει πάψει να τρομάζει τους αντιπάλους και αυτό περνάει σιγά-σιγά στο dna της ομάδας, ίσως οι Έλληνες μεταφέρουν το πείσμα και το πάθος τους στην εξέδρα και βοηθήσουν με τη σειρά τους να αντιστραφεί αυτό το κλίμα "παγωμάρας" που επικρατεί τελευταία στην Καλογρέζα.

Από τη στιγμή που ο Τσάβι Πασκουάλ μένει στη θέση του, η διοίκηση δεν συζητά το ενδεχόμενο προσθήκης στο ρόστερ (ούτως ή άλλως μία προσθήκη δεν είναι αρκετή και με μία τέτοια ίσως "θυσιαστούν" πρόσωπα στα οποία η ομάδα θέλει να στηριχθεί) κι ο Παναθηναϊκός δεν βελτιώνεται αλλά κάνει συνεχώς βήματα προς τα πίσω, δεν υπάρχει άλλη λύση από τη στροφή στους παίκτες που θα μείνουν στην ομάδα για πολλά χρόνια. Πιθανή επιμονή σε αυτούς που έχουν τραβήξει το περισσότερο κουπί στη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν και αποδεδειγμένα δεν έχουν δείξει ικανοί να ανταποκριθούν στις προσδοκίες, θα σκορπίσει ακόμη περισσότερη γκρίνια, θα "χαλάσει" ακόμη περισσότερο το μυαλό όσων θεωρούνται το μέλλον της ομάδας, θα πληγώσει κι άλλο το γόητρο ενός συλλόγου που είχε συνηθίσει να βρίσκεται στην elite, αλλά τα τελευταία χρόνια ψάχνει να ανακτήσει τη χαμένη αίγλη του.

ΤΟ ΕΥΛΟΓΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΚΑΙ Η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Από την άλλη τίθεται το εξής εύλογο ερώτημα: πόσο εύκολο είναι να πείσεις έναν προπονητή -που στο τέλος της σεζόν πιθανότατα θα αποχαιρετήσει- να δουλέψει για το μακροπρόθεσμο όφελος της ομάδας; Εκεί θα φανεί πόσο επαγγελματίας είναι ο Τσάβι Πασκουάλ, που αυτή τη στιγμή, μετά τη 13η αγωνιστική της EuroLeague δεν έχει βρει ισορροπία, δεν έχει δώσει ξεκάθαρους ρολους, δεν έχει βοηθήσει τον Παναθηναϊκό να παίξει καλό μπάσκετ, κερδίζει απλά λίγο χρόνο με κάποιες νίκες και τίποτα περισσότερο.

EUROLEAGUE / ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ:  EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Στα δικά μας μάτια, οι πράσινοι δεν μπορούν να διεκδικήσουν φέτος όχι το τρόπαιο που ονειρεύονταν στην έναρξη της χρονιάς, ούτε καν τη συμμετοχή τους στο Final Four καθώς την πεντάδα δεν την προλαβαίνουν και με μειονέκτημα έδρας χρειάζονται ένα θαύμα για να αποκλείσουν ομάδες σαν τη Φενέρμπαχτσε, τη Ρεάλ Μαδρίτης και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας που έχουν τρομερή ποιότητα, βάθος στον πάγκο τους και σπουδαίους προπονητές. Γι' αυτό πρέπει να δουλέψουν με φόντο το μέλλον, να βοηθήσουν αυτούς που θα βρίσκονται και την επόμενη σεζόν στο ρόστερ τους να κάνουν βήματα προς τα εμπρός και να τους προετοιμάσουν ώστε σε έναν χρόνο από τώρα να διεκδικούν μια θέση στην πρώτη τετράδα και όχι την υπέρβαση για να χωρέσουν στην οκτάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ