OPINIONS

Ο κόσμος μπήκε σε πειρασμό να τον ξαναδεί

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ / ΦΙΛΙΚΟ/ ΦΕΓΕΝΟΡΝΤ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ / ΦΙΛΙΚΟ/ ΦΕΓΕΝΟΡΝΤ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για το αναπάντεχο 3-0 του Παναθηναϊκού επί της Φέγενορντ και το θέτει στη σωστή διάσταση του, ενώ καταγράφει το μεγαλύτερο κέρδος της βραδιάς και ένα γεγονός που σημειώθηκε στο τελευταίο τέταρτο του παιχνιδιού.

Δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο ότι τα φιλικά προορίζονται για τους προπονητές και τους συνεργάτες τους. Αυτοί ξέρουν πως δουλεύουν καθημερινά στις προπονήσεις, γνωρίζουν σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι ποδοσφαιριστές τους και τι θα τους δώσουν σε κάθε παιχνίδι, ανάλογα με την εποχή. Εξαρχής, αυτός ήταν ο κανόνας στο φιλικό του Παναθηναϊκού με τη Φέγενορντ. Δεν θα αλλάξει επειδή νίκησε 3-0, ούτε θα άλλαζε αν έχανε με το αντίστοιχο σκορ. Είναι ένα και το αυτό...

Δηλαδή, θα περάσει απαρατήρητο ένα “διπλό” στο Ντε Κάιπ του Ρότερνταμ με “τριάρα”; Σε καμία περίπτωση. Είναι μία νίκη που θα σχολιαστεί και θα προκαλέσει συζητήσεις. Θα προσφέρει και ένα μικρό χαμόγελο στους φίλους του Τριφυλλιού, σε συνδυασμό με την απόκτηση του Κολοβού και τη διαφαινόμενη προσθήκη του Ζαχίντ. Αλλά, όχι κάτι άλλο. Δεν συντρέχουν οι λόγοι για πανηγυρισμούς και για διθυραμβικά σχόλια.

Πόσο μάλλον όταν ήταν μόλις το πρώτο φιλικό της προετοιμασίας για τον Παναθηναϊκό. Αντίθετα, για τη Φέγενορντ ήταν το πέμπτο. Η Superleague αρχίζει για τον Παναθηναϊκό στις 24-25 Αυγούστου με ταξίδι στη Λαμία, ενώ, η Φέγενορντ θα υποδεχτεί τη Σπάρτα Ρότερνταμ στις 4 Αυγούστου. Δηλαδή, 20 μέρες νωρίτερα. Τι σημαίνει αυτό; Απλώς ότι οι Ολλανδοί προπονούνται περισσότερο καιρό από τους “πράσινους”. Είναι ένα γεγονός, τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο.

Από την άλλη, κάποια πράγματα “κραυγάζουν”. Όπως η αδυναμία των παικτών του Δώνη στις στατικές φάσεις. Οι γηπεδούχοι έκαναν πάρτι όταν η μπάλα σηκωνόταν στον αέρα και κέρδιζαν κάθε διεκδίκηση. Ευτυχώς για τον Διούδη, στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ποδοσφαιριστές του Γιάπ Σταμ ήταν άστοχοι ή άτυχοι. Είναι απαραίτητο για τον Παναθηναϊκό να ενισχυθεί με δύο στόπερ οι οποίοι θα έχουν ύψος, αλτικότητα και έφεση στις εναέριες μονομαχίες.

Όμως, το πρόβλημα στον αέρα δεν λύνεται μόνο με δύο ψηλά κορμιά. Όλοι οι παίκτες του Δώνη πρέπει να βελτιωθούν στη συγκέντρωση τους, στην κινητικότητα τους και στην προσήλωση τους. Σαφώς, τα ατομικά χαρακτηριστικά του καθενός δεν θα αλλάξουν. Ωστόσο, απαιτείται να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να καλύψουν το μειονέκτημα τους.

ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ

Στο πρώτο ημίχρονο, ο Δώνης παρέταξε τη βασική ενδεκάδα του και εξήγαγε χρήσιμα συμπεράσματα. Το “τραίνο” είδε ταχύτητα και όμορφους συνδυασμούς στην κόντρα, αποτελεσματικότητα στα τελειώματα και αποφασιστικότητα στα μαρκαρίσματα. Από την άλλη, είναι αλήθεια ότι το μηδέν στην εστία του Διούδη διατηρήθηκε από τύχη. Η Φέγενορντ είχε δοκάρι και άλλες τέσσερις κλασικές ευκαιρίες και άξιζε να σκοράρει.

Σοβαρή συζήτηση για το δεύτερο δεν γίνεται. Στο τέλος, ο Δώνης είχε στον αγωνιστικό χώρο 9 ποδοσφαιριστές προερχόμενους από την ακαδημία και τους Βέργο, Καμπετσή. Οι παίκτες δεν ήξεραν ο ένας τον άλλο, ήταν “πιασμένοι” και παρόλα αυτά, δεν δέχτηκαν γκολ και διεύρυναν το προβάδισμα τους. Δεν το λες και άσχημα.

Εξυπακούεται πως στα μέσα Ιουνίου, τα υπέρ και τα κατά είναι σχετικά. Εύκολα μπορούν να επηρεαστούν προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση. Αυτό που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης είναι ότι ένα θετικό αποτέλεσμα βοηθάει στην ψυχολογία και στην αυτοπεποίθηση. Δεν μετατρέπει σε... ανίκητους τους παίκτες, αλλά τους κάνει να νιώσουν καλύτερα και να πιστέψουν ότι οι κόποι τους στις προπονήσεις, ανταμείβονται. Αυτό μπορούν να το κρατήσουν οι “πράσινοι” και να συνεχίσουν να δουλεύουν σεμνά και ταπεινά.

Όσο για το μεγαλύτερο κέρδος από το ματς του Ρότερνταμ, αυτό είναι η ηρεμία. Η ομάδα του Δώνη πήρε μία νίκη που της “αγοράζει” χρόνο για να δουλέψει και να βελτιωθεί. Ο κόσμος δεν την πιστεύει, δεν θα αλλάξει στάση με το 0-3, αλλά θα έχει πιο ευνοϊκή διάθεση. Στο επόμενο φιλικό, θα πάνε πιο πολλοί να δουν τον Παναθηναϊκό, αφού το “διπλό” θα τους κεντρίσει την περιέργεια. Αυτό το σύνολο χρειάζεται τη θετική αύρα και τέτοιες βραδιές, δίνουν κάτι...

ΠΙΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΣΤΟΠΕΡ

Μία μικρή παρένθεση για τις μεταγραφές... Ο Δημήτρης Κολοβός έχει στοιχεία που λείπουν από το ρόστερ. Ο Δώνης χρειαζόταν έναν τέτοιο παίκτη, ήθελε τον συγκεκριμένο τον Ιανουάριο, αλλά τότε οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Τώρα ο Κολοβός έλυσε το συμβόλαιο του με την Ομόνοια, ο Νταμπίζας τον έκλεισε αστραπιαία και ο 26χρονος επιθετικός θα μεταβεί άμεσα στην Ολλανδία για να ενσωματωθεί στην προετοιμασία.

Ακόμα, ο Νταμπίζας αναμένεται να επιτύχει συμφωνία για τον Γκάιας Ζαχίντ του ΑΠΟΕΛ στις επόμενες ώρες ή μέρες. Δεν προδικάζουμε το ακριβές τάιμινγκ, επειδή η διαπραγμάτευση είναι περίεργη και η κάθε πλευρά ελίσσεται για να κερδίσει μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Ο Νορβηγός με καταγωγή από το Πακιστάν είναι ένας πολύ ποιοτικός μεσοεπιθετικός και θα ανεβάσει το “level” της ομάδας.

Από εκεί και πέρα, με τον 23χρονο Πορτογάλο στόπερ, Ζοάο Νούνιες, ούτε κρύο, ούτε ζέστη. Ο Δώνης θέλει έναν στόπερ για να συμπληρώσει τη θέση, ο Νούνιες έχει τις προδιαγραφές, αλλά είναι φτηνός, παίζει και δεξιός μπακ όπου δεν υπάρχει εναλλακτική του Γιόχανσον και είναι ψηλός και δυνατός. Ο Νταμπίζας ψάχνει και έναν κεντρικό αμυντικό που θα κάνει τη διαφορά και πιστεύει ότι θα τον βρει, ακόμα και στη διάρκεια του Αυγούστου. Χρόνος υπάρχει, λεφτά δεν υπάρχουν, οπότε όλα είναι ανοικτά για την αναζήτηση του Νταμπίζα.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ