OPINIONS

Ο Φερέιρα δεν βοήθησε με το κοουτσάρισμά του

SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ:  LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τον ΠΑΟΚ που πήρε έναν σπουδαίο βαθμό στο "Γ. Καραϊσκάκης" απέναντι στον Ολυμπιακό, την ώρα όμως που ο Πέδρο Μαρτίνς κέρδισε τον Αμπέλ Φερέιρα στην σκακιέρα των προπονητών.

Ο ΠΑΟΚ χωρίς να εντυπωσιάσει πήρε ακόμα ένα σπουδαίο αποτέλεσμα, που του δίνει τεράστια ψυχολογική ώθηση για τη συνέχεια. Πιέστηκε πολύ στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού, όμως κατάφερε να επεκτείνει το αήττητο σερί του και να δημιουργεί μία αίσθηση πως είναι δύσκολο να τον κερδίσεις. Η ομάδα του Αμπέλ Φερέιρα πήρε έναν σπουδαίο βαθμό στο Καραϊσκάκης, έφυγε αήττητη σε ακόμα ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, αφήνοντας όμως και μία αίσθηση πως χρειάζεται βελτίωση.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΣΩΣΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Τι θα συμβεί στην συνέχεια, θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το πώς θα αξιολογήσουν στον ΠΑΟΚ, αυτό το αποτέλεσμα και τα μηνύματα που φέρνει το συγκεκριμένο παιχνίδι. Ο βαθμός σπουδαίος τον κρατά στην κορυφή, διατηρεί επίσης σε εσωστρέφεια τον αντίπαλο του για τον τίτλο, όμως για να πάρει το πρωτάθλημα, πρέπει να αξιολογήσει σωστά τα μηνύματα, που του έδωσε το χορτάρι.

Η αλήθεια είναι πως στο δεύτερο ημίχρονο οι παίκτες του Φερέιρα ήταν κατώτεροι των απαιτήσεων του αγώνα. Έμειναν σε πολύ χαμηλά μέτρα, δεν ανάδειξαν τις αδυναμίες που είχε το υπερβολικά επιθετικό σχήμα που επέλεξε ο Μαρτίνς, ούτε τα ρίσκα που πήρε, ενώ οι παίκτες που μπήκαν από τον πάγκο, δεν βοήθησαν στο παραμικρό. Η εικόνα των Άκπομ, Πέλκα θα πρέπει να προβληματίσει τον Πορτογάλο τεχνικό, όσον αφορά στον τρόπο που τους χρησιμοποιεί, όπως και η ευκολία που μπήκε η ομάδα του μέσα στην περιοχή της, στο δεύτερο ημίχρονο.

ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΛΑΘΗ ΣΤΗΝ ΠΑΣΑ

Ας πάρουμε όμως το ντέρμπι από την αρχή. Στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο, ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά. Η μπάλα ακουμπούσε εύκολα στον Βαλμπουενά, ο Ποντένσε ήταν κινητικός, δημιουργούσε συνθήκες για παιχνίδι ένας με ένας με τον Γιαννούλη και συνολικά οι ερυθρόλευκοι, κέρδιζαν εύκολα την κατοχή της μπάλας. Όλα αυτά όμως κράτησαν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς οι γηπεδούχοι να βρουν τρόπο να δημιουργήσουν κάποια σημαντική στιγμή.

ΤΟ ΚΑΛΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Γρήγορα, άρχισε να βγάζει μάτι, η πίεση που είχαν οι ποδοσφαιριστές του Μαρτίνς. Τα εύκολα λάθη στην προσπάθεια να περάσει η μπάλα στην επιθετική τετράδα έδωσαν την δυνατότητα στον ΠΑΟΚ να πάρει τον έλεγχο του αγώνα, αυτοπεποίθηση και σιγά, σιγά να κερδίζει μέτρα.

Ήταν τυχερή η ομάδα του Φερέιρα, που στο διάστημα που απέκτησε τον έλεγχο, δίχως να δημιουργήσει κάποια σημαντική ευκαιρία, εκμεταλλεύτηκε ένα ακραίο λάθος για την κλάση του Σα και πήρε προβάδισμα. Ο ΠΑΟΚ πήρε καλό βαθμό από το 15ο λεπτό μέχρι και το τέλος του πρώτου ημιχρόνου στην πίεση που άσκησε στον χώρο του κέντρου, στο γεγονός πως κατάφερε να βγάλει τον Βαλμπουενά από το παιχνίδι. Γεγονός που οδήγησε τον Μαρτίνς, για να βάλει τον Γάλλο ξανά μέσα στον αγώνα, να τον περάσει στα αριστερά. Σε αυτό το διάστημα, δούλεψαν πολύ καλά στο ανασταλτικό κομμάτι οι Σφιντέρσκι, Μπίσεσβαρ και ο Μίσιτς ήταν με διαφορά ο καλύτερος στον χώρο του κέντρου.

SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ:  ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑΤΟΣ

Όμως ήταν απογοητευτική η διαχείριση του προβαδίσματος στο δεύτερο ημίχρονο. Ο ΠΑΟΚ πήγε στα αποδυτήρια με ένα χρυσό γκολ. Είχε προβάδισμα στο σκορ, απέναντι σε έναν αντίπαλο που είχε πολύ άγχος για αυτό το παιχνίδι, που ο προπονητής του ήταν σε πίεση, αναγκασμένος να πάρει ρίσκα και ήδη είχε δείξει την πρόθεση του, σε αυτήν την κατεύθυνση βάζοντας τον Σουντανί στην θέση του Μασούρα. Ο ΠΑΟΚ στο δεύτερο ημίχρονο, είχε μία ιδανική ευκαιρία να σκοτώσει τον Ολυμπιακό και έδειξε πως δεν είχε την δυνατότητα ούτε καν να προσπαθήσει, να κυνηγήσει ένα δεύτερο τέρμα. Πήγε να κερδίσει όπως την περσινή χρονιά με τον Λουτσέσκου και δημιούργησε με την παθητικότητα του συνθήκες να γυρίσει το παιχνίδι.

ΕΧΑΣΕ ΣΤΟ ΚΟΟΥΤΣΑΡΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΝΣ

Η αλήθεια είναι πως ο Φερέιρα πήρε ένα μεγάλο αποτέλεσμα, την μάχη όμως στο κοουτσάρισμα από τον Μαρτίνς την έχασε. Ο προπονητής του Ολυμπιακού, έδωσε επιθετική ώθηση στην ομάδα του κάνοντας έγκαιρα χρονικά τις αλλαγές. Έβγαλε από το γήπεδο τον Μασούρα, που από νωρίς φάνηκε πως δεν του ταίριαζε καθόλου ο αγώνας και φρόντισε να γεμίσει την περιοχή του ΠΑΟΚ με τον Σουντανί.

Στο 60ο λεπτό έβγαλε τον χειρότερο ποδοσφαιριστή του γηπέδου και πέρασε στην θέση του Μπουχαλάκη τον Καμαρά. Πράγματι ο Ολυμπιακός βελτιώθηκε σημαντικά με τις αποφάσεις που πήρε ο Πορτογάλος προπονητής. Η επιλογή για 4-4-2, η απόφαση για ανεβάσματα των δύο ακραίων μπακ, να παίξουν εσωτερικά και ψηλά οι Βαλμπουενά, Ποντένσε και να παίρνουν την μπάλα, ανάμεσα στα αντίπαλα στόπερ και στα μπακ, δημιούργησαν σοβαρά θέματα στην άμυνα του ΠΑΟΚ.

Σε αυτό το σημείο, ο Φερέιρα πήρε μία αδικαιολόγητη απόφαση, που ουσιαστικά δημιούργησε συνθήκες για να ισοφαρίσει ο Ολυμπιακός. Άλλαξε ξαφνικά θέση τον Ελ Καντουρί και τον πέρασε, μπροστά από τους δύο χαφ. Σε ένα διάστημα που είχαν χαθεί έτσι κι αλλιώς μέτρα, η επιλογή να παίξει ο Ελ Καντουρί στον άξονα έκανε αδύνατον να κρατήσουν μπάλα οι παίκτες του ΠΑΟΚ και από το 60' μέχρι το 63' που κέρδισε το πέναλτι ο Ποντένσε, βλέπαμε τους ερυθρόλευκους, να μπορούν να πηγαίνουν σε δεύτερες και τρίτες επιθέσεις. Επανακτούσαν με ευκολία την κατοχή της μπάλας και έβρισκαν ανοργάνωτη την άμυνα του ΠΑΟΚ. Σε μία τέτοια συνθήκη, ήρθε και η ανατροπή του Ποντένσε.

Αμέσως μετά το τέρμα της ισοφάρισης, ο Βαλμπουενά έγινε αναγκαστικά αλλαγή και ο Μαρτίνς έκανε ακόμα πιο επιθετικό το σχήμα του, βάζοντας στο γήπεδο και τον Γκερέρο. Ο Φερέιρα είχε ευθύνη και για την καταστροφική επιλογή, να χρησιμοποιήσει τον Ελ Καντουρί στον άξονα και τον Μπίσεσβαρ αριστερά, αλλά και για το γεγονός που δεν φρέσκαρε επιθετικά την ομάδα του όσο είχε σκορ πρόκρισης.

ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Η λογική όμως έλεγε πως η είσοδος του Ακπόμ θα δώσει επιθετική ζωή στον ΠΑΟΚ, ο Μαουρίτσιο θα προσφέρει σε κράτημα μπάλας και θα περάσει πάσες, που θα οδηγήσουν σε χτίσιμο αντεπιθέσεων, μέχρι να παίξει ο Φερέιρα και το τελευταίο του χαρτί με κάποιον εκ των Πέλκα, Βιεϊρίνια. Τελικά ο αρχηγός του δικεφάλου έμεινε στον πάγκο, όμως κανένας από τους τρεις ποδοσφαιριστές που πέρασαν σαν αλλαγή δεν έδωσε στον ΠΑΟΚ το παραμικρό.

Ο Μαουρίτσιο είναι δικαιολογημένος καθώς προέρχεται από σοβαρό τραυματισμό και δεν έχει βρει ακόμα ρυθμό, όμως οι Άκπομ - Πέλκας φαίνεται σαν να είναι επηρεασμένοι από τον μικρό χρόνο συμμετοχής που έχουν στα παιχνίδια τους. Ο Θέμης Καίσαρης στο σχόλιο, που κάναμε την ώρα του παιχνιδιού, χρησιμοποίησε μία πολύ εύστοχη λέξη, για την κατάσταση των παικτών που ήρθαν από τον πάγκο. Τους ανέφερε "σκουριασμένους". Η αλήθεια είναι πως ο ΠΑΟΚ, δεν πήρε τίποτα από τις αλλαγές του, αντίθετα ο Μαρτίνς πήρε πολλά από τους Καμαρά, Σουντανί.

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:  ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

ΤΑ ΕΙΧΕ ΟΛΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ

Ασφαλώς και είναι ένα θέμα, που βαραίνει τον ίδιο, η υπερβολική εκτίμηση που έχει στον Μπουχαλάκη που έφθασε στο σημείο, να προτιμήσει να μην πάρει παίκτη το καλοκαίρι στον χώρο του, όμως το παιχνίδι το διάβασε σωστά και στην ομάδα του έδωσε ώθηση με τις αλλαγές. Κάτι που απέτυχε να δώσει ο Φερέιρα παρότι τα είχε όλα υπέρ του.

Προβάδισμα στο ημίχρονο, έναν αγχωμένο αντίπαλο, στον πάγκο τους Βιεϊρίνια, Ακπόμ, Πέλκα, Βαρέλα που του επέτρεπαν να κοουτσάρει. Ποδοσφαιριστές θεωρητικά ικανούς, να βοηθήσουν σε όλους τους χώρους, να κάνουν πιο γρήγορη την επίθεση, να βοηθήσουν στην δημιουργία στα άκρα, ακόμα και να γυρίσει την άμυνα με τρεις για να αντιμετωπίσει το γέμισμα της αντίπαλης περιοχής και το 4-4-2, του αντίπαλου.

Ο ΠΑΟΚ ισοφαρίστηκε στο 63ο λεπτό, χωρίς ο Φερέιρα να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τον πάγκο του και το παιχνίδι ολοκληρώθηκε δίχως να έχει η ομάδα του, καμία βοήθεια από τις επιλογές του, στην διαχείριση της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί. Για αυτόν τον λόγο, ξεκίνησα το κείμενο μου, γράφοντας πως ο βαθμός που πήρε ο ΠΑΟΚ είναι χρυσός, όμως για να μπορέσει στο μέλλον να φανεί πραγματικά χρήσιμος, πρέπει να γίνει σωστή αξιολόγηση του παιχνιδιού. Ο ΠΑΟΚ, πρέπει να πάρει περισσότερα από το ρόστερ του, απ' όσα παίρνει ο Φερέιρα μέχρι σήμερα.

ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΜΟΝΗ

Ο Ολυμπιακός μένει με το παράπονο πως ήταν καλύτερος στο δεύτερο ημίχρονο. Με την ηθική ικανοποίηση από το γεγονός πως ήταν η μόνη ομάδα που κυνήγησε την νίκη και οι ποδοσφαιριστές του Μαρτίνς, όσο πέρναγε η ώρα έδειχναν πως το θέλουν πιο πολύ, κερδίζοντας μονομαχίες σε όλους του χώρους. Όμως πλήρωσαν το γεγονός πως είχαν ένα άθλιο πρώτο ημίχρονο και σε μεγάλο βαθμό την έμμονη του Μαρτίνς με τον Μπουχαλάκη. Έκανε πολλά λάθη στις μεταβιβάσεις και έπαιξε κομβικό ρόλο, για να σπάσει τον ρυθμό των ερυθρολεύκων μετά το δυνατό ξεκίνημα που είχαν στο παιχνίδι.

Πρέπει να περιμένουμε πως θα αξιολογήσει η διοίκηση του Ολυμπιακού, το αποτέλεσμα και την εικόνα του ντέρμπι, η αλήθεια είναι πως στο δεύτερο ημίχρονο οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν τις εντυπώσεις και ο Μαρτίνς τον Φερέιρα στο κοουτσάρισμα, όμως είναι και δεδομένο, πως ο προπονητής του Ολυμπιακού συνεχίζει χωρίς να έχει το δικαίωμα να κάνει πρώτος γκέλα από τον ΠΑΟΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ