OPINIONS

Νέλσον Ολιβέιρα: Ένα κράμα Λιβάγια - Λυμπερόπουλου για την ΑΕΚ

Portugals Nelson Oliveira, left, fight for the ball with Denmarks William Kvist during the Euro 2012 soccer championship Group B match between Denmark and Portugal in Lviv, Ukraine, Wednesday, June 13, 2012. (AP Photo/Darko Vojinovic)
Portugals Nelson Oliveira, left, fight for the ball with Denmarks William Kvist during the Euro 2012 soccer championship Group B match between Denmark and Portugal in Lviv, Ukraine, Wednesday, June 13, 2012. (AP Photo/Darko Vojinovic) AP PHOTO/DARKO VOJINOVIC

O Τσάρλυ γράφει για το μεταγραφικό στόχο της ΑΕΚ, Νέλσον Ολιβέιρα, ο οποίος έχει στοιχεία που θυμίζουν τους Μάρκο Λιβάγια και Νίκο Λυμπερόπουλο και ταιριάζει απόλυτα στο προφίλ του επιθετικού που θέλει ο Μιγκέλ Καρντόσο.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ ο Πορτογάλος Νέλσον Ολιβέιρα είναι ο εκλεκτός του Μιγκέλ Καρντόσο για την κορυφή της επίθεσης της ΑΕΚ. Η επιλογή του στόχου δείχνει και το ποδόσφαιρο που θέλει να παίξει ο Πορτογάλος προπονητής.

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΟΛΙΒΕΪΡΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο που η πλειοψηφία των προπονητών παίζει με έναν επιθετικό, τα χαρακτηριστικά του φορ δείχνουν και την κατεύθυνση. Ο Καρντόσο δουλεύει ένα ποδόσφαιρο υψηλής κατοχής, με πολύ μεγάλα ποσοστά ευστοχίας στις πάσες και ο στόχος είναι η επικράτηση να έρχεται μέσα από την απόλυτη επιβολή του πλάνου του στον αντίπαλο.

Όταν θες να παίζεις μόνιμα με υπερβολικά υψηλά νούμερα κατοχής, είναι απαραίτητο στην κυκλοφορία της μπάλας να έχουν συμμετοχή όλοι οι ποδοσφαιριστές. Οπότε δεν υπάρχει χώρος για χρησιμοποίηση περισσότερου του ενός επιθετικού στην βασική ενδεκάδα και αυτός είναι υποχρεωτικό να μπορεί να παίζει εκτός περιοχής.

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΒΑΓΙΑ-ΛΥΜΠΕ

Ο Καρντόσο έχει επιλέξει έναν ποδοσφαιριστή που σε μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά του μοιάζουν με αυτά του Λιβάγια. Μιλώντας αποκλειστικά για τα ποδοσφαιρικά τους χαρακτηριστικά έχουν παρόμοια πλεονεκτήματα και αδυναμίες.

Ο Ολιβέιρα είναι ένας επιθετικός που αρέσκεται να παίζει με πλάτη και να κινείται εκτός περιοχής. Ουσιαστικά να λειτουργεί σαν μαξιλάρι για να ακουμπά η μπάλα πάνω του, να δίνει τη δυνατότητα στους συμπαίκτες του να κινούνται στον χώρο και να χτίζεται η απειλή της ομάδας.

Οι φίλοι της ΑΕΚ να μην περιμένουν να δουν κάποιον κλασικό φορ τύπου Πόνσε, ούτε επιθετικό που να χτυπά με ταχύτητα στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας όπως ο Αραούχο. Αν τελικά αποκτηθεί και το Ελληνικό πρωτάθλημα του δώσει την δυνατότητα να σκοράρει με μεγαλύτερη συχνότητα από ότι μέχρι σήμερα στην καριέρα του, θα μπορεί να πει κανείς πως η ΑΕΚ φέρνει τον νέο Λυμπερόπουλο.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΛΑΤΗ

Έναν επιθετικό που του αρέσει να κινείται με πλάτη, να ζητά συχνά την μπάλα εκτός περιοχής και να κάνει κινήσει προς τα πλάγια για να ελευθερώσει το παιχνίδι της ομάδας του. Περισσότερο στην λογική του είναι να χτίσει επιθέσεις, να δημιουργήσει συνθήκες για να φθάσει η μπάλα στην αντίπαλη περιοχή παρά για να τελειώσει ο ίδιος τις φάσεις. Έχει κάποιες σημαντικές ικανότητες αλλά και αδυναμίες στο παιχνίδι του, που καθορίζουν αυτά που μπορεί να προσφέρει στην ομάδα και εξηγεί τους λόγους που τον θέλει ο Καρντόσο. Έχει την ικανότητα, όπως οι μετρ στο παιχνίδι πλάτης να δίνει την δυνατότητα στους συμπαίκτες του να του περνούν την μπάλα, έχει σίγουρη υποδοχή και την ικανότητα να κερδίζει πολλά φάουλ, μετρά μέσο όρο καριέρας 1.8 ανά 90λεπτό.

ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΝΤΡΙΠΛΑ

Παρότι παίρνει συχνά την μπάλα με πλάτη έχει την ικανότητα στο ξεμαρκάρισμα, δίχως να μπορεί να χαρακτηριστεί ντριπλέρ συνηθίζει να δοκιμάζει την πρώτη ντρίπλα, στο μέσο όρο καριέρας επιχειρεί 3.2 ντρίπλες πετυχαίνει ακριβώς τις μισές. Πέρυσι στην Ρέντινγκ δοκίμαζε 4.1 και επιτυχημένες ήταν οι 2.1. Πρόπερσι στη Νόριτς 3.9, με επιτυχημένες τις 2.2.

ΕΚΤΕΛΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΠΟΔΙΑ

Έχει καλά πόδια, είναι δεξής αλλά δοκιμάζει συχνά ακόμα και από μακρινές αποστάσεις και με το αριστερό. Μάλιστα στα γκολ που έχει σημειώσει με τα πόδια, το 30% από αυτά το έχει πετύχει με το αριστερό.

Γενικά αρέσκεται στο να εκτελεί από το ημικύκλιο της περιοχής. Συνολικά στην καριέρα του έχει 4 σουτ κάθε 90 λεπτά, τα 2 από αυτά εκτός περιοχής, 0.2 από την μικρή περιοχή και 1.8 εντός μεγάλης περιοχής, περίπου με αυτόν τον τρόπο μοιράζονται τα νούμερα του όλες τις χρονιές. Συνολικά έχει πετύχει 11 τέρματα εκτός περιοχής, μόλις 6 από την μικρή και 28 από την μεγάλη. Έχει πετύχει 5 τέρματα με πέναλτι και 5 με εκτελέσεις φάουλ.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

Δεν είναι καλός με το κεφάλι, καθώς έχει σκοράρει μόλις 5 γκολ με κεφαλιές. Στις μονομαχίες στον αέρα έχει ένα μέσο όρο καριέρας 5.8 μονομαχίες κάθε 90 λεπτά, κερδισμένες μόλις τις 1.3 και χαμένες τις 4.5. Το 2017-18 στην Νόριτς είχε 6.9 μονομαχίες, χαμένες τις 5.4 και κερδισμένες τις 1.4, ενώ πέρυσι στην Ρέντινγκ έδινε 4.5 έχανε τις 2.9 και κέρδιζε τις 1.6.

ΕΙΧΕ 8-11 ΤΕΡΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΓΕΜΑΤΕΣ ΧΡΟΝΙΕΣ

Επίσης για φορ δεν έχει χρονιά που να έχει κάνει μεγάλη διαφορά στο σκοράρισμα. Στην πράξη οι γεμάτες χρονιές του ήταν τέσσερις. Το 2013-14 στην Ρεν που ο Μοντανιέ τον έβαλε 18 φορές βασικός και τον πέρασε 12 φορές σαν αλλαγή και σημείωσε 8 τέρματα, σε μία ομάδα που δεν είχε το εύκολο γκολ και δυσκολευόταν πολύ να παράξει παιχνίδι. Το 2015-16 στην Νότιγχαμ έπαιξε 24 παιχνίδια ως βασικός, 4 ως αλλαγή και πέτυχε 9 τέρματα. Το 2016-17 στην Νόριτς είχε και την πιο παραγωγική χρονιά στην καριέρα του, καθώς έπαιξε 16 παιχνίδια βασικός ήρθε 12 φορές από τον πάγκο και σημείωσε 11 τέρματα και το 2017-18 έπαιξε 26 παιχνίδια σαν βασικός πέρασε 11 φορές σαν αλλαγή και σημείωσε 8 τέρματα.

ΚΟΥΜΠΩΝΕΙ ΣΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΟΥ ΚΑΡΝΤΟΣΟ

Ο Καρντόσο όμως δεν θέλει τον φορ του να περιμένει την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή, ψάχνει τρόπο για τον απόλυτο έλεγχο, σίγουρο κράτημα της μπάλας, πολλές πάσες με μεγάλα ποσοστά ευστοχίας οπότε τον επιθετικό τον χρειάζεται έξω από το κουτί. Τον έχει ανάγκη στο χτίσιμο των επιθέσεων και για αυτό το στιλ παιχνιδιού ο Ολιβέιρα φαντάζει ιδανικός.

Δεν αποκλείεται το ελληνικό πρωτάθλημα να του δώσει την δυνατότητα, να φτιάξει και τους αριθμούς του στο σκοράρισμα, η λογική πάντως λέει πως μία ομάδα που ψάχνει τον πρωταθλητισμό και έχει έναν φορ που στις γεμάτες του χρονιές έχει από 8-11 τέρματα στο πρωτάθλημα, θα πρέπει να βρει τέρματα από τους υπόλοιπους παίκτες. Αυτό είναι και το συνολικό σχέδιο του Πορτογάλου τεχνικού, να χτίσει ένα σύνολο που όλοι θα δημιουργούν και θα απειλούν τον αντίπαλο.

Photo Credits: AP Photo/Darko Vojinovic

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΑΕΚ: Καρντόσο, the tactician
Χιμένεθ: "Ο Λαμπρόπουλος δεν είναι Ράμος ή Πικέ, αλλά θα πετύχει"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ