OPINIONS

ΑΕΚ - Μπάγερν: Εξαιρετική αμυντικά, αλλά τεράστια η διαφορά επιπέδου

CHAMPIONS LEAGUE / ΑΕΚ - ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ΑΕΚ - ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ έκανε το καλύτερο της αμυντικά παιχνίδι στην διοργάνωση, όμως η διαφορά του επιπέδου είναι τεράστια, δεν μπόρεσε να βάλει τον παραμικρό αμυντικό προβληματισμό στην Μπάγερν και παρότι ήταν καλά διαβασμένη, μοιραία έχασε εύκολα. Ο Τσάρλυ αναλύει.

Η ΑΕΚ έκανε το καλύτερο της αμυντικά παιχνίδι στο Champions League, όμως η διαφορά του επιπέδου είναι τεράστια, δεν μπόρεσε να βάλει τον παραμικρό αμυντικό προβληματισμό στην Μπάγερν και παρότι ήταν καλά διαβασμένη μοιραία έχασε εύκολα. Σε ένα γεμάτο Ολυμπιακό Στάδιο, έκανε το καλύτερο που μπορούσε, είχε καλό αμυντικό σχέδιο, οι παίκτες του Ουζουνίδη έβγαλαν την αυταπάρνηση που ήθελε ο προπονητής τους και άντεξαν 60 λεπτά.

ΜΕ ΙΣΧΥΡΟ ΚΙΝΗΤΡΟ Η ΜΠΑΓΕΡΝ

Η ΑΕΚ είχε την τύχη, να συναντήσει την Μπάγερν σε μία εποχή που δεν βρίσκεται στην καλύτερη της κατάσταση αλλά και την ατυχία, η ομάδα του Κόβατς να έχει ισχυρό κίνητρο. Ο Κροάτης τεχνικός βρίσκεται σε πίεση και αναγκάστηκε μάλιστα να αφήσει στην άκρη το αγαπημένο του rotation που έχει δειχτεί έντονη κριτική και να παίξει με την ομάδα που κέρδισε το Σάββατο την Βάλφσμπουργκ με 3-1, με μοναδική αλλαγή τον Ραφίνια στην θέση του Αλάμπα. Η ΑΕΚ ήταν καλά διαβασμένη, προσπάθησε στο αμυντικό κομμάτι να αντιμετωπίσει το 4-1-4-1 του Κόβατς και σε σχέση με τα δύο προηγούμενα παιχνίδια της στον όμιλο, πήρε σαφώς καλύτερο βαθμό στην αμυντική οργάνωση.

ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΟΙ ΜΠΑΚΑΣΕΤΑΣ, ΜΑΝΤΑΛΟΣ

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης, επέλεξε να χρησιμοποιήσει, αντίθετα από ότι συνηθίζει τους Μάνταλο, Μπακασέτα. Ο λόγος ήταν πως δεν ήθελε από αυτούς όπως στα υπόλοιπα παιχνίδια να παίξουν σαν επιπλέον δημιουργοί, αλλά να βοηθήσουν τους ακραίους μπακ στην κάλυψη των πλευρών, οπότε για να μαρκάρουν και να παίξουν στο πλάτος του γηπέδου, τους βόλευε περισσότερο να παίξουν από την πλευρά του καλού τους ποδιού.

Ο Μπακασέτας, σε αντίθεση με το παιχνίδι με την Μπενφίκα, έκανε εξαιρετική δουλειά στο ανασταλτικό κομμάτι, αυτήν την φορά ήταν απόλυτα προσηλωμένος στον ρόλο του, μάλιστα πρέπει να πραγματοποίησε και ατομικό ρεκόρ καθώς η στατιστική του κατέγραψε 6 επιτυχημένα τάκλιν. Από την απέναντι πλευρά η αλήθεια είναι πως ο Μάνταλος έδειξε να δυσκολεύεται, μετέφερε και γρήγορα την μπάλα προς την συγκεκριμένη πλευρά η Μπάγερν και ο Μπακάκης υπήρχαν στιγμές που έμεινε απροστάτευτος.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΑΠ' Ο,ΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΕΝΦΙΚΑ

Συνολικά όμως μέχρι το 60ο λεπτό στο αμυντικό κομμάτι ήταν και το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετώπισε, η ΑΕΚ πήρε πολύ καλό βαθμό σε χώρους που είχε σημαντικό θέμα στα δύο προηγούμενα παιχνίδια. Τολμώ να πω, ότι αν η ΑΕΚ είχε αυτήν την αμυντική προσήλωση στο παιχνίδι με την Μπενφίκα, δεν θα είχε χάσει τον έλεγχο στο πρώτο ημίχρονο και δεν αποκλείεται να είχε κερδίσει.

Πέρα από την πολύ καλή δουλειά που έκανε ο Μπακασέτας στην πλευρά που η Μπάγερν παίρνει τον κύριο όγκο των επιθέσεων, υπήρχε και μία φανερή μελέτη και προσήλωση στον τρόπο που λειτουργεί ο Ρόμπεν στις κινήσεις προς τα μέσα που κάνει για να εκτελέσει, στον χώρο που ψάχνει αλλά και στην ταυτόχρονη κίνηση του Λεβαντόφσκι. Η ΑΕΚ αμύνθηκε σωστά, είχε καλύψεις και όταν η μπάλα ήταν στα πόδια του Ρόμπεν συνέκλινε σωστά όλη η άμυνα. Μάλιστα το γεγονός πως δεν μπόρεσαν να συνεργαστούν οι Λεβαντόφσκι, Ρόμπεν δημιούργησε εκνευρισμό και η κάμερα τους έπιασε να λογοφέρουν αρκετές φορές μέσα στο παιχνίδι.

Ο ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΑΝΕ 11 ΚΟΨΙΜΑΤΑ

Αμύνθηκε καλά σε χαμηλά μέτρα, ο Λαμπρόπουλος έκανε ένα σπουδαίο παιχνίδι δίπλα στο Τσιγκρίνσκι, κέρδισε σημαντικές μάχες σε έναν χώρο που συνολικά η AΕΚ έχει μεγάλο πρόβλημα, ταίριαξε σαφώς καλύτερα με τον Ουκρανό από ότι ο Οικονόμου στο παιχνίδι με την Μπενφίκα και η στατιστική του κατέγραψε 11 clearances. Τα στόπερ της AΕΚ κατάφεραν να μην επιτρέψουν να πάρει μπάλα ο Λεβαντόφσκι μέσα στην περιοχή, να μην δώσουν χώρο για εκτέλεση στον Ρόμπεν και συνολικά κέρδισαν πολλές μάχες.

ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ ΤΟΝ ΧΑΜΕΣ

Και στον άξονα όμως ο βαθμός που παίρνει στο αμυντικό σκέλος η ομάδα της AΕΚ ήταν υψηλός. Ο Γαλανόπουλος έκανε με διαφορά το καλύτερο του παιχνίδι σε αυτήν την διοργάνωση. Το παιδί έχει προσόντα, έχει δείξει από πέρυσι πως μπορεί να βουτήξει στα βαθιά, αλλά η αλήθεια είναι πως στα προηγούμενα Ευρωπαϊκά παιχνίδια εμφανίστηκε κατώτερος των απαιτήσεων. Απέναντι σε παίκτες υψηλού επιπέδου έδειξε χαρακτήρα, έκοψε, είχε 4 κλεψίματα, έτρεξε την μπάλα όποτε του δόθηκε η ευκαιρία, έδεσε μαζί με τον Σιμόες όσο ήταν δυνατό τον άξονα. Συνολικά ανασταλτικά ο βαθμός που πήραν ήταν υψηλός και κατάφεραν να εξουδετερώσουν τον Χάμες και να τον αφήσουν να περάσει άγραφος από το παιχνίδι.

ΜΙΣΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Κανένας λοιπόν δεν μπορεί να έχει παράπονο, ούτε από τους παίκτες, ούτε από τον προπονητή, όμως για να είμαστε ειλικρινείς, ήταν μία μισή εμφάνιση. Η ΑΕΚ στην πραγματικότητα έχασε γιατί δεν είχε τον τρόπο να απειλήσει, δεν μπορούσε να επιτεθεί. Αναλογικά, σε μία συνολική απλοποιημένη λογική το παιχνίδι μοιάζει πολύ με αυτό που έδωσε και κέρδισε με το ίδιο σκορ το Σάββατο με τον Απόλλωνα. Ο Ματζουράκης την βελτίωσε πολύ την ομάδα στο αμυντικό σκέλος, ο έμπειρος τεχνικός ξέρει καλά την ΑΕΚ και είχε διαβασμένους τους παίκτες του, αλλά δεν υπήρχε το ατομικό ταλέντο και η δυνατότητα να επιτεθεί.

Έπαιξε μόνο άμυνα δεν απείλησε, έχασε, εύκολα και ξεκούραστα με 2-0 χωρίς να έχει παράπονο από τους παίκτες του. Στην ίδια ακριβώς λογική η ΑΕΚ έπαιξε μόνο άμυνα και δεν είχε την δυνατότητα να βάλει κάποιο πρόβλημα στην άμυνα της Μπάγερν. Είναι νόμος πως όταν παίζεις κόντρα σε ανώτερο και δεν μπορείς να του βάλεις κανένα αμυντικό προβληματισμό, όσο και καλά να αμύνεσαι κάποια στιγμή θα το δεχτείς το γκολ, εκτός ακραίων καταστάσεων, που όμως εμφανίζονται σπάνια. Δεν το γράφω επικριτικά απλά, αναφέρω την πραγματικότητα, χωρίς να πιστεύω πως υπάρχουν κάπου ευθύνες.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΕΙΛΗΣΕΙ

Η διαφορά των ποδοσφαιριστών είναι τεράστια, ο προπονητής ήταν αναγκασμένος να απλώσει περισσότερο και πιο χαμηλά τους Μπακασέτα, Μάνταλο από ότι συνηθίζει, να τους κουράσει αμυντικά για να βγουν τα μαρκαρίσματα, να κρατήσει χαμηλά τους Σιμόες, Γαλανόπουλο και το όποιο ρίσκο να είναι απαγορευμένο, καθώς αν ανοίξουν οι γραμμές το πρόβλημα θα είναι μεγάλο. Οπότε οι συνθήκες του παιχνιδιού και το πλάνο του προπονητή με τους δύο επιθετικούς να βρίσκονται στην σέντρα, απαιτούσε να κάνουν κάτι ξεχωριστό οι Κλωναρίδης, Πόνσε για να μπορέσει να επιτεθεί η ΑΕΚ, δεν το έκαναν αλλά δεν μπορείς να τους κατηγορήσεις, το επίπεδο του παιχνιδιού ήταν πολύ πιο πάνω από τις δυνατότητες τους.

Η ΑΕΚ απέναντι σε έναν πολύ ανώτερο αντίπαλο έκανε μία σοβαρή προσπάθεια, στο αμυντικό κομμάτι ξεπέρασε τον εαυτό της, αλλά όταν ο αντίπαλος δεν απειλείται και έχει την δυνατότητα να σου φέρει 5 παίκτες μέσα στην περιοχή, αργά η γρήγορα θα στο βάλει το γκολ, ειδικά όταν είναι η Μπάγερν που μπορεί να φέρει από πίσω θηρία που εκτελούν σαν μεγάλοι σκόρερ, όπως έκανε ο Μαρτίνες στο 61ο λεπτό.

Από την στιγμή που ήρθε το πρώτο τέρμα, το παιχνίδι ήταν επικίνδυνο. Είναι πολύ δύσκολη η ψυχολογική διαχείριση του παιχνιδιού, όταν καταλαβαίνεις πως δεν μπορείς να επιτεθείς και το μόνο που σου δίνει το παιχνίδι το δικαίωμα είναι να είσαι προσηλωμένος και ανταγωνιστικός σε έναν αμυντικό σχέδιο που δεν σε κάνει απειλητικό όταν κερδίζεις την μπάλα. Την συγκεκριμένη μορφή του αγώνα, μπορείς να την υπηρετήσεις με όλες σου τις δυνάμεις και με την αυταπάρνηση που χρειάζεται, όσο έχεις κάτι να υπερασπίζεσαι, όταν πρέπει να αμυνθείς και χάνεις δεν είναι τόσο εύκολη η προσήλωση και το γεγονός αυτό φάνηκε αμέσως μετά το πρώτο τέρμα, όταν η Μπάγερν έπιασε στον ύπνο την άμυνα της ΑΕΚ και πέτυχε το δεύτερο γκολ χωρίς να βρει αντίδραση.

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Να είμαστε ειλικρινείς, η ΑΕΚ έχει κάνει άλματα, είναι μεγάλο επίτευγμα που βρίσκεται στο Champions League, τεράστιο κέρδος που έφερε τόσο κόσμο στο γήπεδο και έπαιξε σε ένα γεμάτο Ολυμπιακό Στάδιο με την Μπάγερν, άλλωστε αυτές οι βραδιές μένουν για πάντα. Πέρα από την αξία της συμμετοχής και της προσπάθειας να μην γίνει σάκος του μποξ, δεν είναι σε θέση να διεκδικήσει κάτι στον όμιλο. Απέχει αρκετά από τις ομάδες που αντιμετωπίζει, οπότε αυτό που θα χρειαστεί όταν θα έρθει η ώρα του απολογισμού, που όπως πάνε τα πράγματα, δεν αποκλείεται να μην έχει πάρει ούτε βαθμό, η αποτίμηση εσωτερικά θα πρέπει να γίνει με ρεαλισμό και με γνώμονα πώς να επιστρέψουμε καλύτεροι σε αυτήν την κορυφαία διοργάνωση όσο γίνεται πιο σύντομα.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ