ΜΠΑΣΚΕΤ

Γράφεται ιστορία: Όλα έτοιμα για την πρώτη Basketball Africa League!

Γράφεται ιστορία: Όλα έτοιμα για την πρώτη Basketball Africa League!
FIBA

Ιστορικές στιγμές για το παγκόσμιο μπάσκετ, αφού πλέον απομένουν λεπτομέρειες προκειμένου να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2020 η πρώτη Αφρικανική μπασκετική Λίγκα!

Στην Αφρική αναμένεται να γραφτεί ιστορία. Έπειτα από προσπάθειες χρόνων, η FIBA και το ΝΒΑ κατάφεραν αυτό που έμοιαζε αδύνατο για χρόνια: Να δημιουργήσουν την πρώτη αφρικανική λίγκα!

Το ΝΒΑ και η FIBA αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, δίνοντας στην αφρικανική ήπειρο κάτι που το είχε ανάγκη. Η Basketball Africa League (BAL) είχε προαναγγελθεί από τον Κομισάριο του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ, κατά την διάρκεια του All Star Break. Λίγο καιρό αργότερα, ο Γενικός Γραμματέας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής, στην αποκλειστική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Sport24.gr, είχε αποκαλύψει τους στόχους της FIBA και του ΝΒΑ.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην πορεία του Μάλι μέχρι τον τελικό του Παγκόσμιου U19 της Κρήτης και τις δυνατότητες της αφρικανικής ηπείρου, είχε τονίσει: "Αυτές τις δυνατότητες αναγνωρίσαμε από κοινού με το ΝΒΑ και αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το βήμα. Η ηπειρωτική λίγκα να επανιδρυθεί ως Basketball African League μέσα από μια πρωτοποριακή συνεργασία, της Νο1 ανδρικής λίγκας στον κόσμο και της FIBA.

Αυτό το πρωτάθλημα θα είναι, όπως όλα τα ηπειρωτικά πρωταθλήματα, επιστέγασμα των προσπαθειών των συλλόγων στις εθνικές τους λίγκες. Παράλληλα, θα προσπαθήσουμε όχι μόνο να τονώσουμε την ανάπτυξη των ταλέντων και τη δημιουργία συνθηκών, με τις οποίες αυτά τα ταλέντα θα παραμείνουν στον χώρο του αφρικανικού μπάσκετ, αλλά και δημιουργώντας ένα περιβάλλον ανάπτυξης των συλλόγων. Εκεί, φυσικά το εμπορικό know how του ΝΒΑ παντρεύεται με την εμπειρία της FIBA και των ομοσπονδιών της στην αφρικανική ήπειρο".

Με τους πρώτους σπόρους για την BAL να έχουν ήδη τοποθετηθεί εδώ και χρόνια χάρη και στο πρόγραμμα “Basketball Without Borders”, η FIBA και το ΝΒΑ ανακοίνωσαν πλέον τις απαραίτητες λεπτομέρειες, θέτοντας έναν ξεκάθαρο χρονικό ορίζοντα, δείγμα ότι πλέον όλα μπαίνουν στην τελική ευθεία. Σύμφωνα λοιπόν με την ενημέρωση της FIBA και του ΝΒΑ, τα δεδομένα έχουν ως εξής:

ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

- Το πρώτο τζάμπολ στην παρθενική χρονιά της BAL αναμένεται να γίνει τον Μάρτιο του 2020.

- Οι πόλεις που θα φιλοξενήσουν την διοργάνωση κατά την διάρκεια της κανονικής περιόδου είναι το Κάιρο (Αίγυπτος), το Ντακάρ (Σενεγάλη), το Λάγος (Νιγηρία), η Λουάντα (Ανγκόλα), το Ραμπάτ (Μαρόκο), και ή το Μοναστίρ, ή η Τύνιδα της Τυνησίας.

- Στη νέα λίγκα θα συμμετάσχουν 12 ομάδες από ολόκληρη την Αφρική.

- Οι ομάδες θα χωριστούν σε δύο περιφέρειες, με κάθε περιφέρεια να φιλοξενείται σε τρεις πόλεις.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

- Κάθε ομάδα θα δώσει από 5 αγώνες, σε ένα συνολικό αριθμό 30 αγώνων.

- Οι τρεις πρώτες ομάδες από κάθε περιφέρεια θα προκριθούν στα playoffs (Super 6)

- Στην φάση “Super 6” οι ομάδες θα παίξουν σε σύστημα round robin, προκειμένου να προκύψουν οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στο Final Four, το οποίο θα διεξαχθεί στην Κιγκάλι (Ρουάντα).

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Τα δεδομένα στο Παγκόσμιο μπάσκετ αλλάζουν. Η αφρικανική ήπειρος βρίθει ταλέντου εδώ και χρόνια, αλλά δεν είχε ποτέ την τεχνογνωσία προκειμένου οι παίκτες, οι προπονητές της – αλλά και οι υπεύθυνοι των Ομοσπονδιών – να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Ομάδες και παίκτες με ταλέντο δεν κατάφερναν ποτέ να διακριθούν στις διοργανώσεις της FIBA, αφού οι ομάδες είχαν εμφανείς ελλείψεις σε θέματα οργάνωσης και οι παίκτες εμφανές ελλείψεις στα βασικά του αθλήματος, παίζοντας μονάχα με το ένστικτο.

Γράφεται ιστορία: Όλα έτοιμα για την πρώτη Basketball Africa League!
AP Photo/Sunday Alamba AP PHOTO/SUNDAY ALAMBA

Τζοέλ Εμπίντ και ο Πασκάλ Σιάκαμ, οι οποίοι ανακαλύφθηκαν από Κολέγια και αργότερα από το ΝΒΑ σχεδόν... κατά λάθος. Η αφαίμαξη του ταλέντου και το παιδομάζωμα που έκαναν χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία στην αφρικανική ήπειρο δεν θα είναι τόσο εύκολο να γίνει όσο παλαιότερα, αφού πλέον θα υπάρχουν δομές σε όλα τα επίπεδα. Οι παίκτες θα μπορούν να δείξουν το ταλέντο τους μέσα από ένα αφρικανικό πρωτάθλημα. Ο επαγγελματισμός θα μπει στον αθλητισμό στην αφρικανική ήπειρο. Όλοι θα βγουν κερδισμένοι από αυτό.

Το ΝΒΑ και η FIBA έχουν δεσμευτεί ότι θα στηρίξουν οικονομικά την ανάπτυξη του γενικότερου οικοσυστήματος του μπάσκετ της Αφρικής σε όλα τα επίπεδα. Από την επιμόρφωση και την κατάρτιση προπονητών, παικτών, διαιτητών και διοικούντων, μέχρι τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις. Ο αθλητισμός στην Αφρική θα αλλάξει. Στα μάτια πολλών αυτό μπορεί να μοιάζει μία λεπτομέρεια. Είναι όμως λεπτομέρειες σαν αυτή που μπορούν να κάνουν την διαφορά. Ο αθλητισμός είναι μία διέξοδος και κάτι που στις περισσότερες ηπείρους του κόσμου θεωρείται κάτι δεδομένο. Στην Αφρική όμως τίποτα δεν ήταν και τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Αν το εγχείρημα του ΝΒΑ και της FIBA πετύχει, τότε αυτό θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο, αφού θα εμφανιστούν και άλλες ισχυρές ομάδες/χώρες και όχι ομάδες που απλώς συμπληρώνουν μία διοργάνωση της FIBA. Το επίπεδο θα ανέβει. Πάνω από όλα ωστόσο το κέρδος θα είναι άλλο: Αν η αφρικανική ήπειρος μπορέσει σε βάθος χρόνου να γίνει υπολογίσιμη δύναμη σε επίπεδο μπάσκετ, τότε μπορεί να συμπαρασύρει γενικώς τον αθλητισμό σε όλη την ήπειρο. Μπορεί να αλλάξουν πολλά περισσότερα από ότι φαντάζεται ο κόσμος. Οι πρώτοι σπόροι έχουν ήδη μπει. Όταν ξεκινήσει επίσημα η πρώτη Basketball African League τον Μάρτιο του 2020, τότε θα έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα μπροστά. Σε όλα τα επίπεδα.

Κεντρική φωτό: Photo Credits FIBA

AP Photo/Sunday Alamba

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ