ΜΠΑΣΚΕΤ

Πασκάλ Σιάκαμ: Το κρυφό όπλο των Ράπτορς δεν είναι πλέον κρυφό

Toronto Raptors' Pascal Siakam, right, celebrates after dunking next to Los Angeles Lakers' Josh Hart (3) during the first half of an NBA basketball game Sunday, Nov. 4, 2018, in Los Angeles. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez)
AP Photo/Marcio Jose Sanchez AP PHOTO/MARCIO JOSE SANCHEZ

Στην σκιά του Λέοναρντ ο Πασκάλ Σιάκαμ βιώνει την δική του αγωνιστική έκρηξη. Είναι το κρυφό όπλο των Ράπτορς. Βασικά, ήταν το κρυφό όπλο των Ράπτορς. Όχι πια όμως.

Στη Ντουάλα του Καμερούν, ο Τσάμο και η Βικτόριε Σιάκαμ έγιναν γονείς τεσσάρων παιδιών Όλα αγόρια. Όλα πάνω από 2.00 μέτρα. Το όνειρο του πατέρα ήταν να δει κάποιο από αυτά στο ΝΒΑ. Ο μικρότερος όλων τα κατάφερε. Ο πατέρας του όμως δεν έμελλε να το δει αυτό.

Ο πιτσιρικάς που κατάφερε να βρεθεί στο ΝΒΑ είναι ο Πασκάλ Σιάκαμ. Παίρνοντας την σκυτάλη από τα 3 μεγαλύτερα αδέλφια του – που όλα πήγαν σε Κολέγιο στις ΗΠΑ, αλλά κανένα δεν είχε το ταλέντο να βρεθεί στο ΝΒΑ – ο νυν φόργουορντ/σέντερ των Ράπτορς δεν είχε τις πιθανότητες με το μέρος του. Για την ακρίβεια, δεν του άρεσε καν αρκετά το μπάσκετ για να ασχοληθεί με αυτό κι ας ήταν το ψηλότερο μέλος της οικογένειάς του με ύψος 2.06 μέτρα. Στο τέλος, όμως, απλώς δεν γινόταν να μην ερωτευτεί το άθλημα.

Η ιστορία του Σιάκαμ δε μοιάζει σαν όλες τις άλλες. Μπορεί να ήρθε από την Αφρική, αλλά δεν ζούσε μέσα στην φτώχεια και την ανέχεια. Δεν ήταν πλούσιος, αλλά η οικογένειά του δεν πεινούσε κιόλας, κάτι λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι ο πατέρας του ήταν για μία περίοδο ο Δήμαρχος της πόλης Μακενένε. Το ταξίδι του προς τις ΗΠΑ ξεκίνησε μέσα από το πρόγραμμα “Basketball Without Borders”, όταν τον εντόπισε ο Λουκ Μπα α Μούτε των Κλίπερς σε ένα καμπ. Το ΝΒΑ ήταν όνειρο και ίσως και να έμενε τέτοιο αν δεν δούλευε τόσο σκληρά, ώστε αρχικά να μάθει... μπάσκετ στα 16 του χρόνια όταν πήγε στις ΗΠΑ. Οχτώ χρόνια αργότερα, είναι ο παίκτης-κλειδί των – πρωτοπόρων της Ανατολής – Ράπτορς. Είναι το κρυφό όπλο του Τορόντο. Μόνο που πλέον δεν είναι και τόσο “κρυφό” όπλο, ειδικά μετά τους 26 πόντους που σημείωσε στη νίκη των Ράπτορς με 131-128 επί των Γουόριορς στην παράταση .

“ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΟΙ ΡΑΠΤΟΡΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ;”

Ο Σιάκαμ πήγε στις ΗΠΑ σε Γυμνάσιο στα 16 του χρόνια. Κάπου εκεί τράβηκε το ενδιαφέρον του Κολεγίου Νιου Μέξικο χάρη στο ύψος του και τα αθλητικά του προσόντα, κερδίζοντας υποτροφία. Όταν παρουσιάστηκε όμως στο Κολέγιο ζύγιζε μόλις 86 κιλά, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να χάσει την πρώτη του σεζόν για να δυναμώσει, αλλά και να μάθει τα... βασικά του αθλήματος. Την σεζόν που ακολούθησε έδειξε ότι άξιζε την αναμονή, αφού την σεζόν 2014/15 είχε 12.8 πόντους, 7.7 ριμπάουντ και 1.8 κοψίματα μέσο όρο. Στο μεσοδιάστημα έχασε τον πατέρα του. Δεν πήγε καν στην κηδεία, αφού η οικογένειά του φρόντισε να του τονίσει ότι πρέπει να κυνηγήσει το όνειρό του. Την σεζόν που ακολούθησε θα ερχόταν η έκρηξη.

Ο περισσότερος κόσμος δεν κατάλαβε γιατί το Τορόντο επέλεξε τον Σιάκαμ τόσο ψηλά. Το γεγονός ότι Πρόεδρος της ομάδας είναι ο Νιγηριανός Μασάι Γιούρι βοήθησε στην εξήγηση της επιλογής ενός Αφρικανού ψηλού. Ήταν μία άποψη βασισμένη σε στερεότυπα όμως. “ Τι βλέπει στον Σιάκαμ ο Γιούρι που δεν βλέπουν οι άλλοι;” αναρωτήθηκαν πολλοί ασκώντας κριτική. Δύο χρόνια αργότερα όλοι έχουν καταλάβει τι έβλεπε ο Γιούρι σε αυτό τον 22χρονο ψηλό.

Η ΕΚΡΗΞΗ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ

Οι Ράπτορς δεν πίεσαν τον Σιάκαμ. Έχοντας μία ομάδα που στόχευε ψηλά και διέθετε στο ρόστερ της τους Σερτζ Ιμπάκα και Γιόνας Βαλαντσιούνας, έδωσε στον Καμερουνέζο φόργουορντ χρόνο να βελτιωθεί. Την πρώτη του σεζόν (2016/17) έπαιξε σε 55 αγώνες, έχοντας 4.2 πόντους και 3.4 ριμπάουντ μέσο όρο. Στο μεσοδιάστημα αγωνίστηκε στην G-League και κατέκτησε τον τίτλο με την θυγατρική ομάδα των Καναδών (τους Ράπτορς 905) όπου αναδείχθηκε MVP!

Οι επιδόσεις του στην ρούκι χρονιά του είχαν ως αποτέλεσμα να πάρει πέρυσι.. προαγωγή σε τρίτο ψηλό των Ράπτορς, κάτι στο οποίο απάντησε βελτιώνοντας τους αριθμούς του στους 7.3 πόντους, 4.5 ριμπάουντ και 2 ασίστ μέσο όρο σε 20.7 λεπτά συμμετοχής. Σιγά-σιγά ο κόσμος άρχισε να τον προσέχει για την ικανότητά του να μαρκάρει και τις πέντε θέσεις, το καλό του σουτ από μέση απόσταση και τα αθλητικά του προσόντα. Φέτος όμως ο κόσμος δεν τον προσέχει απλώς. Δεν μπορεί να πάρει τα μάτια του από πάνω του!

Ο Σιάκαμ είναι αυτός που μπορεί να υποστηρίξει στον απόλυτο βαθμό την άμυνα με αλλαγές, αφού μπορεί να μαρκάρει τους πάντες. Την ίδια στιγμή, στην επίθεση ανοίγει το γήπεδο με το 36.8% που σουτάρει στα τρίποντα (επίσης ρεκόρ καριέρας) όντας εξαιρετικός τόσο σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ – σουτάροντας με το μυθικό 72.1% στο “ζωγραφιστό”!) όσο και Πικ εν Ποπ με συνεργάτη τον Κάιλ Λόουρι. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει όμως είναι πως πρόκειται για έναν εξαιρετικό πασέρ, μοιράζοντας 2.3 ασίστ ανά αγώνα. Σε αντίθεση με άλλους ψηλούς, που μετά το Πικ εν Ρολ δεν ξέρουν τι να κάνουν, ο Σιάκαμ είναι ήδη εξαιρετικός όταν κάνει το λεγόμενο “short roll” μετά από σκριν και παίρνει την μπάλα στα 3-4 μέτρα, βρίσκοντας τον ελεύθερο συμπαίκτη του. Με λίγα λόγια: Τα κάνει όλα!

Ο Σιάκαμ δεν έχει, ακόμα, την διαφήμιση που έχουν άλλοι παίκτες. Η λάμψη του σιωπηλού Λέοναρντ, η προσωπικότητα του Λόουρι και ο δυναμισμός του Ιμπάκα τραβάνε τα βλέμματα. Όσοι έχουν παρακολουθήσει όμως τους φετινούς Ράπτορς ξέρουν ότι χωρίς τον Σιάκαμ δεν θα ήταν τόσο καλοί. Όσο για το ίδιο το Τορόντο; Μπορεί σίγουρα να νιώθει περήφανο που πριν από 2 χρόνια δεν δίστασε να ρισκάρει επιλέγοντας έναν παίκτη που δεν υπολόγιζε κανείς. Κι ας αναρωτιόταν τότε ο κόσμος τι έβλεπαν οι ιθύνοντες της ομάδας σε αυτόν. Πλέον είναι όμως σαφές. Το κρυφό όπλο των Ράπτορς αποκαλύφθηκε...

AP Photo/Marcio Jose Sanchez

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ