EUROLEAGUE

Ζάλγκιρις - Παναθηναϊκός: H πίστη των Λιθουανών στον Σάρας!

Ζάλγκιρις - Παναθηναϊκός: H πίστη των Λιθουανών στον Σάρας!
EUROKINISSI

Το Sport24.gr βρίσκεται στο Κάουνας για τον "τελικό" ανάμεσα στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και τη Ζάλγκιρις και ο άνθρωπος που ακολουθεί κατά πόδας τη λιθουανική ομάδα εξηγεί πώς ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους μπορεί να γίνει ξανά... μάγος. Κάουνας, αποστολή: Γιώργος Οικονόμου.

Η λέξη "τελικός" περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο τη σημασία που έχει για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ το εκτός έδρας παιχνίδι με τη Ζάλγκιρις. Από τη μια το ρευστό της κατάταξης, αφετέρου η ανάγκη για "διπλό" έχουν μετατρέψει για το "τριφύλλι" το συναπάντημα με την ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους σε αγώνα ζωής και θανάτου. Ανάλογης σημασίας είναι και για τους γηπεδούχους, μόνο που στη Zalgirio Arena αποφεύγουν να βάζουν ταμπέλες ελπίζοντας σε πρόκριση ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Ωραίο αυτοκίνητο αλλά κάτι του λείπει

Ο δημοσιογράφος Ντονάτας Ουρμπόνας είναι ο άνθρωπος που ακολουθεί - για τις ανάγκες του ρεπορτάζ για το 15min.lt - κατά πόδας τον "Σάρας" και τους παίκτες του εδώ και μερικά χρόνια. Οπότε είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος να απαντήσει σε ερωτήματα αναφορικά με την πίεση που υπάρχει στη λιθουανική πλευρά, την ανάγκη για νίκη και την πίστη στο πλάνο του προπονητή. "Η φετινή σεζόν είναι αρκετά δύσκολη. Τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που προσδοκούσαν όλοι στην ομάδα. Στη Λιθουανία υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες φέτος, τόσο λόγω του μπάτζετ που ανέβηκε όσο και επειδή η ομάδα πήγε πέρσι στο Final Four.

Μπορώ να πω πάντως, ότι η κατάσταση στη βαθμολογία είναι κάπως φυσιολογική για τη Ζάλγκιρις κυρίως επειδή προέκυψαν πάρα πολλοί τραυματισμοί. Στην εποχή του Σάρας στον πάγκο, δεν είχε να αντιμετωπίσει ξανά η ομάδα τόσους τραυματισμούς. Κι αυτό λέει πολλά. Είναι δύσκολο για τον Σάρας να το διαχειριστεί, λείπουν βασικά κομμάτια του ροτέισον, που δεν είναι εύκολο να αντικατασταθούν" εξήγησε σε πρώτο χρόνο στο Sport24.gr o συνάδελφος από τη Λιθουανία, πριν συνεχίσει:

"Είναι σαν ένα ωραίο αυτοκίνητο που οδηγεί ο Σάρας, αλλά κάθε φορά κάτι του λείπει. Μια ρόδα, το τιμόνι, μια ανάρτηση. Κάπως έτσι. Οπότε δεν μπορείς να πεις κάτι κακό για τον οδηγό επειδή το αμάξι δεν πάει όσο γρήγορα θα ήθελαν όλοι. Όλα αυτά χάλασαν τη χημεία και το ροτέισον που είχε στο μυαλό του ο προπονητής.

Ζάλγκιρις - Παναθηναϊκός: H πίστη των Λιθουανών στον Σάρας!
EUROKINISSI

Σκέψου πως ο Αντάνας Καβαλιάουσκας έκανε φέτος την καλύτερη σεζόν του στην EuroLeague, ο Λίο Βέστερμαν αγγίζει το υψηλότερο σημείο απόδοσης που έχουμε δει, ο Νέιτ Ουόλτερς παρεμβαίνει τόσο πολύ στο παιχνίδι της ομάδας. Ειδικά στη θέση του πόιντ γκαρντ υπάρχουν θέματα λόγω των ελλείψεων και μην παραβλέπουμε τη σημασία για αυτή την θέση. Συνυπολόγισε και την απουσία του Παούλιους Γιανκούνας για το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου γύρου".

Κάπως έτσι, η Ζάλγκιρις έφτασε στο σημείο να μετράει τέσσερις σερί ήττες και να παλεύει κάθε εβδομάδα με νύχια και με δόντια για την είσοδό της στα playoffs. Όπως επισημαίνει πάντως ο Ντονάτας Ουρμπόνας, ρόλο σε κάποια αρνητικά αποτελέσματα έπαιξε κι η... ατυχία: "Η Ζάλγκιρις δεν έχει τύχη. Έχει χάσει αρκετά παιχνίδια στο φινάλε, σε μια δυο κατοχές. Αυτό για παράδειγμα υπήρχε πέρσι, η ομάδα κέρδισε πολλά κλειστά παιχνίδια πέρσι. Όλα αυτά επηρεάζουν την όλη κατάσταση. Υπάρχει κι η κούραση από τα συνεχόμενα παιχνίδια για τους παίκτες που επιβαρύνονται έξτρα λόγω των τραυματισμών. Γενικά δηλαδή μιλάμε για μια πολύ δύσκολη σεζόν".

Θ' αποδειχθεί αν ο Σάρας είναι μάγος

Πώς μπορεί να αλλάξει η κατάσταση; "Αν ο Σάρας καταφέρει να βρει τον τρόπο να επαναφέρει τη Ζάλγκιρις στο δρόμο των συνεχόμενων νικών, θα αποδείξει για μια ακόμη φορά ότι είναι ένας μάγος των πάγκων", σχολίασε πριν ερωτηθεί για το γεγονός πως η Zalgirio Arena φέτος αποτελεί πρόβλημα για την ομάδα (3 νίκες, 7 ήττες): "Όσον αφορά στη δυσκολία για τα εντός έδρας παιχνίδια, δεν μπορώ να πω κάτι συγκεκριμένο. Τα παραπάνω εξηγούν σε μεγάλο βαθμό γιατί η ομάδα δεν έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί το γήπεδό της. Παρόλα αυτά, ο κόσμος γεμίζει κάθε φορά το γήπεδο και έχει παλμό. Γενικά πάντως δεν θεωρεί κανείς ότι η έδρα είναι τόσο πρόβλημα".

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - ZALGIRIS KAUNAS / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - ZALGIRIS KAUNAS / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Για το φινάλε, τόνισε πως "το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό είναι πολύ σημαντικό. Μπορεί να βοηθήσει την ομάδα να φτιάξει την ψυχολογία και τη θέση της στην κατάταξη. Δεν το βλέπουν ακριβώς ως «do or die» πάντως. Η Ζάλγκιρις είναι μια νίκη μακριά από τα πλέι οφ άλλωστε. Οι παλιοί παίκτες έχουν μεγάλη πίστη στον Σάρας και τον τρόπο δουλειάς στην ομάδα, οπότε δεν κλονίζεται κάτι στα αποδυτήρια. Απλά μια νίκη επί του Παναθηναϊκού μπορεί να δημιουργήσει ένα καλό μομέντουμ και να επαναφέρει τη Ζαλγκίρις πιο γερά στην οκτάδα. Γι αυτό πιστεύω ότι οι παίκτες θα παρουσιαστούν πολύ ενωμένοι και συγκεντρωμένοι".

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ