EUROLEAGUE

Παναθηναϊκός: Το (γνωστό) πρόβλημα και η μετατόπιση της ευθύνης

EUROLEAGUE / ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ και η μετατόπιση της ευθύνης, το πρόβλημα που ήταν εκ προοιμίου γνωστό και η κίνηση του Γιάννη Σφαιρόπουλου που άλλαξε τα δεδομένα. Ο Αλέξανδρος Τρίγκας γράφει για το παιχνίδι του Τελ Αβίβ.

Υπό άλλες συνθήκες, η εκτός έδρας ήττα από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ δεν θα έφερνε τόσο (έντονα) συναισθήματα στην πλευρά του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Στην πράξη όμως, τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί πριν από την έναρξη του αγώνα (τέσσερις απουσίες για την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου) και το +18 της δεύτερης περιόδου, αλλάζουν την "ανάγνωση" του αρνητικού αποτελέσματος για το τριφύλλι.

Μετά το τέλος του αγώνα, ο Ρικ Πιτίνο στάθηκε -ξανά- στη χαμένη μάχη των ριμπάουντ. Μοιραία, από την στιγμή που οι παίκτες της "ομάδας του λαού" πήραν σχεδόν το 50% των ριμπάουντ που διεκδικήθηκαν στη ρακέτα του τριφυλλιού (21 από τα 43). Κι όταν ρωτήθηκε για την ανάγκη ενίσχυσης στο "5" προτίμησε να πάει την κουβέντα στη θέληση και τη μαχητικότητα. Αυτή που οι παίκτες του (κυρίως οι ψηλοί) δεν έδειξαν ούτε πριν από μία εβδομάδα απέναντι στην Μπαρτσελόνα.

Η ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

Ο Ρικ Πιτίνο έχει διαφοροποιήσει σε σημαντικό βαθμό τη βασική αμυντική προσέγγιση του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στο πικ εν ρολ. Περιόρισε -από την πρώτη στιγμή- αισθητά τις αλλαγές, στράφηκε σε πιο επιθετικές άμυνες. Το hedge out (είτε παράλληλο είτε κάθετο) αποτελούν πλέον κομμάτι της φιλοσοφίας των πρασίνων. Αυτό που δεν άλλαξε όμως είναι η αδυναμία των παικτών του τριφυλλιού να εξασφαλίσουν με άνεση το αμυντικό ριμπάουντ.

Ο 67χρονος τεχνικός ανέλαβε τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ ως την χειρότερη rebounding team της EuroLeague. Κάτι που οφειλόταν εν πολλοίς στην άμυνα με αλλαγές, που οδηγούσε επί μονίμου βάσεως έναν περιφερειακό να μονομαχεί με έναν ψηλό στη ρακέτα. Σε αυτή την περίπτωση, η ευθύνη βαραίνει σε πρώτο χρόνο τον προπονητή (τότε ήταν ο Αργύρης Πεδουλάκης).

Στην παρούσα φάση όμως, που οι αλλαγές έχουν περιοριστεί δραματικά κι οι πράσινοι πάνε σε διαφορετικές άμυνες, το "πρέπει" έχει να κάνει αποκλειστικά με τους παίκτες.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΟ

Τόσο ο ΝτεΣον Τόμας όσο κι ο Τζέικομπ Γουάιλι είναι κάτω από τον μέσο όρο στο κομμάτι του ριμπάουντ. Πρόκειται για μια αδυναμία που ήταν εκ προοιμίου γνωστή, σε όλους. Ο δεύτερος, για παράδειγμα, έχει 2.2 ριμπάουντ ανά 15'20'' συμμετοχής έως τώρα στη διοργάνωση -αριθμός απαγορευτικός. Ο πιο αξιόπιστος ψηλός του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στο συγκεκριμένο κομμάτι είναι ο Ντίνος Μήτογλου, ο οποίος δείχνει την υπεροχή του κατά βάση όταν βρίσκεται στο "4" -κι όχι στο "5" που χρησιμοποιείται εσχάτως σε πολλές περιπτώσεις.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπαγιάννης κάνει πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Ο Ρικ Πιτίνο ανέφερε πριν από μερικές ημέρες για τον 22χρονο σέντερ πως "θέλω να τον δω να παίζει, όπως πέρσι" κι εκείνος δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Η απόδειξη έρχεται από τους αριθμούς: στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια (με Ολυμπιακό, Μπαρτσελόνα, Φενέρμπαχτσε και Μακάμπι) έχει πάρει όσα ριμπάουντ (27) είχε στις δέκα προηγούμενες συμμετοχές του στην EuroLeague. Αντίστοιχα μεγάλη είναι η διαφορά στον μέσο όρο του: από τα 2.7 στα 6.7 ριμπάουντ.

Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

Σε πολύ μεγάλο βαθμό, η βελτίωση της αμυντικής αποτελεσματικότητας της Μακάμπι εξαρτήθηκε από δύο παράγοντες: την αύξηση της έντασης των ψηλών και τη διαφοροποίηση στον τρόπο αντιμετώπισης του πικ εν ρολ.

Από το flat του πρώτου μέρους, οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου πήγαν στις αλλαγές. Με πρώτο ζητούμενο να βγουν είτε ο Οθέλο Χάντερ είτε ο Κουίνσι Έισι στην πρώτη γραμμή ζώνης, να περιορίσουν το πεδίο δράσης των αντίπαλων περιφερειακών. Κι από την στιγμή που ο Παναθηναϊκός δεν διαθέτει κοντούς που μπορούν να πάνε σε προσωπική φάση (πολύ περισσότερο απέναντι σε τόσο ικανούς -στα πόδια- ψηλούς), όλα έγιναν πιο απλά για τη Μακάμπι. Μειώθηκαν οι περιστροφές, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ βρήκε λιγότερα ελεύθερα σουτ και μέσα από αυτή τη συνθήκη, η άμυνα της Μακάμπι έδειχνε όλο και πιο αποτελεσματική.

Οι πράσινοι διάβασαν μόνο για ένα μικρό διάστημα σε τρίτη και τέταρτη περίοδο τα mis match κοντά στο καλάθι (κυρίως με τον ΝτεΣον Τόμας, που τα εκμεταλλεύτηκε), προσπάθησαν να επιτεθούν από έξω προς τα μέσα με προσωπικές φάσεις, δίχως όμως να δικαιωθούν.

Το πικ εν ρολ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ είχε "κοπεί" από νωρίς στη μέση, το low post αποτέλεσε πεδίο δράσης του ενός (ΝτεΣον Τόμας) ενώ οι περιφερειακοί δεν ήταν αποτελεσματικοί στην προσωπική φάση -την οποία άλλωστε μόνο ο Ταϊρίς Ράις "έχει" σε τόσο μεγάλο βαθμό.

ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Στη Menora Mivtachim Arena, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ υπέστη μία ήττα που είναι από αυτές που θεωρούνται "εντός προγράμματος" δεδομένης της δυναμικής του αντιπάλου, της ποιότητας και της έδρας. Η μεγάλη εικόνα αναφέρει ότι το τριφύλλι δεν έκανε βήμα προς τα πίσω (τέτοιο θα ήταν, για παράδειγμα, η εντός έδρας ήττα από τη Φενέρμπαχτσε), ταυτόχρονα όμως δεν έκανε ούτε δύο βήματα μπροστά, όπως κάλλιστα θα μπορούσε. Πέραν αυτού όμως, η γεύση που άφησε το παιχνίδι του Τελ Αβίβ έχει να κάνει περισσότερο με χαμένη ευκαιρία για τον Ρικ Πιτίνο και τους παίκτες του. Το +18 στην εκκίνηση της τελευταίας περιόδου, οι πολλές απουσίες της Μακάμπ. Στοιχεία που μετατρέπουν σε "χαμένη ευκαιρία" (μεγάλη μάλιστα) αυτή που σπατάλισε το τριφύλλι. Για να "χτίσει" ακόμη καλύτερα την πορεία του προς τα playoffs.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ