EUROLEAGUE

Παναθηναϊκός: Ο Καλάθης και οι αλυσιδωτές εξελίξεις

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η Δευτέρα 25 Μαΐου δεν είναι μόνο μέρα αποφάσεων για την EuroLeague, αλλά κι αυτή που μπορεί να σημάνει την -επί της ουσίας- έναρξη του σχεδιασμού του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ για την επόμενη σεζόν, με βασικό θέμα τον Νικ Καλάθη.

Η μέρα των αποφάσεων στην EuroLeague έφτασε αφού η άμμος στην κλεψύδρα άδειασε κι οι έντεκα ομάδες - μέτοχοι της διοργάνωσης καλούνται να αποφασίσουν για το υπόλοιπο της φετινής σεζόν. Όσο... ειρωνικό κι αν ακούγεται να αποφασίσουν έξι ομάδες ( τόσες ψήφοι χρειάζονται για να προκύψει η πλειοψηφία και να εγκριθεί η όποια πρόταση) για το τι θα κάνουν κι οι δεκαοχτώ της διοργάνωσης, η ουσία είναι πως τη Δευτέρα 25 Μαΐου θα ξέρουμε τι και πώς.

Μία απόφαση που δεν θα επηρεάσει μόνο το αγωνιστικό κομμάτι της φετινής σεζόν, αλλά ταυτόχρονα θα σημάνει τη δυνατότητα όλων να ξεκινήσουν τον σχεδιασμό για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο (εφόσον επισημοποιηθεί το φινάλε της φετινής σεζόν).

ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΒΟΒΟΡΑΣ

Σε μία τέτοια περίπτωση, ο Γιώργος Βόβορας θα έχει την άνεση να "τρέξει" το πλάνο του για το 2020/21. Ο 43χρονος τεχνικός, όπως αναμενόταν άλλωστε, θα καθοδηγήσει το τριφύλλι την επόμενη σεζόν και είναι αυτός που το τελευταίο διάστημα καταστρώνει τα σχέδιά του για το τι και πώς που αφορά στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ που θα παρουσιαστεί στο παρκέ από το φθινόπωρο. Το έργο του βέβαια μόνο εύκολο δεν είναι δεδομένων των πολλών και αντικειμενικών δυσκολιών που υπάρχουν, με πρώτη και κυριότερη αυτή των συμβολαίων που ολοκληρώνονται -ή τουλάχιστον αυτών που μπορούν να ολοκληρωθούν πρόωρα.

Φυσικά, το πρώτο και κυριότερο αφορά στον Νικ Καλάθη. Είναι σαφές πως το τριφύλλι δεν πρόκειται να "σηκώσει" το δικό του συμβόλαιο, τουλάχιστον όχι με τις οικονομικές απολαβές που αυτές προβλέπονται στην παρούσα φάση (άνω των 2.000.000 ευρώ). Είτε θα προκύψει επαναδιαπραγμάτευση με μείωση των απολαβών του είτε διαζύγιο, προκειμένου κι εκείνος να είναι σε θέση να βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, δίχως το παραμικρό πρόβλημα.

Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΝΙΚ ΚΑΛΑΘΗ

Η αποχώρηση του διεθνούς γκαρντ από το "τριφύλλι" δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη πάντως, όσες κι αν είναι οι αντικειμενικές δυσκολίες στην παρούσα φάση. Από εκεί και πέρα όμως, το πλάνο του Γιώργου Βόβορα περιλαμβάνει αμφότερες εκδοχές. Τόσο της ζωής με τον Νικ Καλάθη στο ρόστερ, όσο κι αυτής χωρίς εκείνον να ηγείται από τη θέση του πόιντ γκαρντ.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι ξεκάθαρο πως προτεραιότητα στο μεταγραφικό τοπίο θα αποτελέσει η απόκτηση ενός πλεϊμέικερ. Κι αν δεν υπάρχει η άνεση να δοθούν στην αγορά περί τα 2.000.000 ευρώ που προβλέπονταν στο συμβόλαιο του Νικ Καλάθη, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν επιλογές (το όνομα του Λορέντζο Μπράουν βρίσκεται ψηλά στη λίστα, δίχως όμως να έχει γίνει κάτι επί της ουσίας, είναι σαφές πως θα απασχολήσει μόνο αν αποχωρήσει ο Νικ Καλάθης).

Κι εδώ έχει μεγάλη σημασία η δουλειά που έκανε το τμήμα scouting των πρασίνων τους τελευταίους μήνες, το οποίο έχει "χαρτογραφήσει" και κατατάξει δεκάδες παίκτες, που θα μπορούσαν -εν δυνάμει- να φορέσουν τη φανέλα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ.

ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΛΗΡΩΣ Η ΕΙΚΟΝΑ

Εφόσον βέβαια ο Νικ Καλάθης πει "αντίο" στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ μετά από πέντε χρόνια, τότε θα αλλάξει πλήρως η εικόνα των πρασίνων στην περιφέρεια. Αφενός γιατί ο βασικός πόιντ γκαρντ θα είναι ξένος, αφετέρου γιατί μπορεί με αυτόν τον τρόπο να προκύψει τροποποίηση στο πώς θα "μοιραστούν" τα συμβόλαια στους ξένους παίκτες. Κι αυτό γιατί υπό αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να πάρουν ενδεχομένως μέχρι και τρεις ξένους για το "1" και το "2" (ενώ φέτος είχαν δύο, τον Ταϊρίς Ράις και τον Τζίμερ Φρεντέτ), όπερ και σημαίνει πως θα επηρεαστεί αντίστοιχα ο τρόπος σκέψης για την γραμμή των φόργουορντ και του σέντερ.

Από την άλλη βέβαια, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μην περιοριστεί ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ στο κομμάτι των ξένων σε συνάρτηση με το πόσοι εξ αυτών θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην ΕΚΟ Basket League. Όπως και να έχει, μοιάζει ξεκάθαρο ότι προτεραιότητα -για την ενίσχυση του ελληνικού κορμού- αποτελεί η επιστροφή του Λευτέρη Μποχωρίδη στην ομάδα, ενώ υπάρχει κι η περίπτωση του Γιώργου Καλαϊτζάκη, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε το Σάββατο 23 Μαΐου στη Λιθουανία δήλωσε χαρούμενος που το τριφύλλι θέλει να τον επανεντάξει στο δυναμικό του -η δική του περίπτωση περιλαμβάνει βέβαια τον αστερίσκο του NBA Draft, στο οποίο έχει δηλώσει συμμετοχή για φέτος.

ΤΟ ΑΛΛΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Όλα αυτά βέβαια, όπως είναι προφανές, θα "παγώσουν" για αρκετό καιρό και θα πάνε πίσω, σε περίπτωση που η EuroLeague ανακοινώσει την επιστροφή στην δράση για να ολοκληρωθεί η σεζόν στο παρκέ. Πάλι με τον Γιώργο Βόβορα βέβαια στον πάγκο, αλλά δίχως τη δυνατότητα να "τρέξουν" τα μεταγραφικά ζητήματα και ο σχεδιασμός άμεσα. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει όλοι να κάνουν υπομονή για δύο μήνες...

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ