EUROLEAGUE

Μάρκους Φόστερ: Ο scoring guard της νέας εποχής

Μάρκους Φόστερ: Ο scoring guard της νέας εποχής
FIBA

Ο γκαρντ της νέας εποχής και το διάστημα προσαρμογής. Η σταθερότητα στο Ισραήλ και η πρόταση από την Αυστραλία. Οι τρόποι εκτέλεσης, το πρώτο βήμα και το ερωτηματικό. Ο Αλέξανδρος Τρίγκας γράφει για τον Μάρκους Φόστερ, τον νέο παίκτη του Παναθηναϊκού.

Η ανακοίνωση της προαγωγής του Γιώργου Βόβορα στη θέση του head coach σηματοδότησε την έναρξη των... εργασιών στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Ή, για την ακρίβεια, την ώρα υλοποίησης του πλάνου που έχει καταρτίσει εδώ και εβδομάδες ο 43χρονος τεχνικός. Οι πράσινοι κάνουν τον σχεδιασμό τους με τη λογική της συμμετοχής στην EuroLeague για το 2020/21, γνωρίζοντας βέβαια πως το πορτοφόλι τους δεν θα είναι γεμάτο όσο τα προηγούμενα χρόνια, από την στιγμή που ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θα απέχει από τα κοινά της ομάδας.

Ο Λεωνίδας Κασελάκης και ο Μάρκους Φόστερ είναι οι δύο πρώτοι παίκτες που φτάνουν στο ΟΑΚΑ, με διαφορετική λογική βέβαια. Ο πρώτος για να ενισχύσει τον ελληνικό κορμό και να δώσει λύσεις στο rotation, ο δεύτερος για να αποτελέσει βασικό επιθετικό όπλο. Όπερ και σημαίνει πως οι ευθύνες θα είναι πολύ μεγαλύτερες, όπως αντίστοιχα η υποχρέωση να αποδείξει "εδώ και τώρα" ότι μπορεί να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο.

Το γεγονός πάντως πως το τριφύλλι τον "έδεσε" για μία διετία (1+1) αποτυπώνει την εμπιστοσύνη με την οποία τον περιβάλλει με το "καλημέρα" ο Γιώργος Βόβορας. Ο 43χρονος τεχνικός και οι συνεργάτες του επένδυσαν σημαντικά στο κομμάτι του scouting όλο αυτό το διάστημα, αναζητώντας παίκτες που έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα το value for money. Ο Μάρκους Φόστερ -φιλοδοξούν να- είναι κάτι τέτοιο.

Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

Ο Μάρκους Φόστερ (25, 1μ91) δεν έχει τα... χιλιόμετρα των προκατόχων του (στο "2") στα παρκέ. Μετράει μόλις δύο επαγγελματικές σεζόν, οι οποίες τον βρήκαν σε Κορέα, Λίβανο και Ισραήλ. Οι εμφανίσεις που πραγματοποίησε όμως με τη φανέλα της Χάποελ Χολόν αρκούσαν για να τον βάλουν γρήγορα στο μικροσκόπιο του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Το τμήμα scouting που εξελίχθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν αυτόν τον στόχο είχε άλλωστε: να εντοπίζει παίκτες από τα χαμηλότερα στρώματα.

Το κασέ του στην ισραηλινή ομάδα δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλο (περί τις 120.000 δολάρια), δείγμα πως -και- οικονομικά εντάσσεται στο νέο πλαίσιο λειτουργίας των πρασίνων. Η σφιχτή οικονομική πολιτική της νέας εποχής (δίχως τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο στο "τιμόνι") επιβάλλει τέτοιου είδους επιλογές, με παίκτες που μπορεί να μην έχουν γεμάτο βιογραφικό, διαθέτουν όμως τα εχέγγυα προκειμένου κάνουν το βήμα παραπάνω στην καριέρα τους.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Η σεζόν στη Χάποελ Χολόν δεν άρχισε καλά -για κανέναν. Παρά τις υψηλές βλέψεις, οι συνεχόμενες ήττες στο πρώτο μισό της σεζόν έφεραν πολλές αλλαγές ξένων παικτών, αλλά και την αποχώρηση του Σαρόν Ντρούκερ, ο οποίος τον είχε επιλέξει το περσινό καλοκαίρι. Οι ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην εκκίνηση της αγωνιστικής περιόδου (κυρίως λόγω τραυματισμών) τον έφεραν σε θέση να περάσει πολύ ώρα στο παρκέ ως πόιντ γκαρντ, κάτι που "φώναζε" πως δεν του ταίριαζε -κι ο ίδιος ακόμη σε δηλώσεις του είχε εξηγήσει πως δεν νιώθει εξίσου άνετα στο "1".

Σταδιακά όμως, τα πράγματα εξελίσσονταν όλο και καλύτερα για εκείνον. Γι αυτό κιόλας είχε στα χέρια του (πριν ακόμη αναλάβει την ομάδα ο Στέφανος Δέδας) πρόταση από ομάδα της Αυστραλίας, με σχεδόν τριπλάσιες απολαβές από αυτές που είχε στο Ισραήλ. Οι πληροφορίες του Sport24.gr αναφέρουν πως στα μισά της σεζόν, είχε την επιλογή να μετακομίσει στην NBL αντί 300.000 δολαρίων ετησίως, κάτι που όμως δεν υλοποιήθηκε στην πράξη αφού η Χάποελ Χολόν δεν τον άφησε ελεύθερο.

Ήταν άλλωστε τόσο σημαντικός για εκείνη, που ενδεχόμενη αποχώρησή του θα δημιουργούσε ακόμη περισσότερα προβλήματα στην ομάδα.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ

Στην πράξη, ο Μάρκους Φόστερ διαφέρει σημαντικά από τον Τζίμερ Φρεντέτ στον τρόπο παιχνιδιού του. Είναι πολύ πιο αθλητικός, με μεγαλύτερο (όχι πολύ) μέγεθος και ικανότητα στην προσωπική φάση. Εν αντιθέσει με τον προκάτοχό του, έχει ως βασικό όπλο το πρώτο βήμα για να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου του -σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει πως δεν... κλίνει υπερβολικά προς μια κατεύθυνση, αφού πάει τόσο από τα δεξιά (51% των περιπτώσεων) όσο και από τα αριστερά (49% των περιπτώσεων) με την ίδια άνεση. Δεδομένα όμως, πρόκειται για παίκτη που θέλει την μπάλα στα χέρια του. Δεν περιμένει από την ομάδα να δημιουργήσει το δικό του σουτ.

Από εκεί και πέρα, αξίζει να αναφέρουμε πως ο βασικότερος τρόπος εκτέλεσης φέτος για εκείνον ήταν το transition. Η παρουσία του Στέφανου Δέδα τον επηρέασε σημαντικά σε αυτό το κομμάτι, δεδομένου ότι στο β' μισό της σεζόν (όσο... παίχτηκε τέλος πάντων) η ισραηλινή ομάδα ανέβασε τον αριθμό των κατοχών που έπαιζε τα παιχνίδια, επιδιώκοντας να χτυπήσει σε πρωτεύοντα ή δευτερεύοντα αιφνιδιασμό.

ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ

ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΤΟΧΩΝ

ΠΟΝΤΟΙ ΑΝΑ ΚΑΤΟΧΗ*

Transition

22.1%

1.461 (εξαιρετικός)

Pick n' Roll

19%

0.793 (καλός)

Spot Up

17.4%

1.144 (πολύ καλός)

Isolation

10.7%

1.059 (πολύ καλός)

Off Screen

6.1%

0.692 (κάτω από τον μέσο όρο)

* Το σχόλιο εντός της παρένθεσης γίνεται σε σύγκριση με όλους τους παίκτες μέσα από το Synergy

Δεν φοβάται την επαφή με τον αντίπαλο ψηλό, έχει το... τσαγανό να πάει μέχρι μέσα και να παίξει με το κορμί του για να σκοράρει (κάτι που επ' ουδενί δεν έκανε ο Τζίμερ Φρεντέτ). Γι αυτό κιόλας, οι βασικές επιλογές του όταν έχει την μπάλα στα χέρια είναι είτε να εκτελέσει για τρεις (στο 82.4% των περιπτώσεων) είτε να διεισδύσει. Δεν αρέσκεται να εκτελεί μετά από ντρίμπλα από μέση απόσταση -το 14% των τζαμπ σουτ του είναι στο mid range.

Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ

Η απόκτησή του από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ (απομένει μόνο η ανακοίνωση) σηματοδοτεί την κάλυψη ενός σημαντικού κενού στην περιφέρεια. Εν προκειμένω για το "2" αφού μόνο κατά συνθήκη μπορεί να ανταποκριθεί στο "1" -μοιάζει δύσκολο στο επίπεδο της EuroLeague να μπορέσει να "χωρέσει" στο "3". Οι πράσινοι προσθέτουν στο δυναμικό τους έναν καλό σκόρερ, με τον αστερίσκο της αμυντικής συνέπειας να τον συνοδεύει. Κι αυτό γιατί το μέγεθός του δεν ξεφεύγει από τον μέσο όρο για τη θέση.

Όπως είναι λογικό, η μετάβαση από το Basketball Champions League στην EuroLeague και η... συνήθεια του βάρους της φανέλας του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ απαιτούν χρόνο προσαρμογής. Ο 25χρονος γκαρντ θα κληθεί την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο να κολυμπήσει στα βαθιά, σε μία σεζόν που θα αποτελέσει κριτήριο για την πορεία της καριέρας του. Έχει την ευκαιρία να "απογειωθεί" και να ανεβάσει κατακόρυφα το κασέ του για τα επόμενα χρόνια, αλλάζοντας επίπεδο τόσο αγωνιστικά όσο και οικονομικά. Αν η κατάσταση ήταν διαφορετική στο τριφύλλι (αυτή που επικρατούσε μέχρι πέρσι), πιθανότατα δεν θα συζητιόταν καν το όνομά του. Πλέον όμως, μιλάμε για μια νέα εποχή...

Photo Credits: FIBA

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ