MEDIA

Επίθεση Μαξίμου στο ΣτΕ και 6,3 εκατ. ευρώ η κάθε προσωρινή άδεια!

Επίθεση Μαξίμου στο ΣτΕ και 6,3 εκατ. ευρώ η κάθε προσωρινή άδεια!

"Δεσμευτικές οι αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά κρίνονται", λέει η κυβέρνηση. Παππάς: "Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με δικαστικές αποφάσεις". Νόμος για προσωρινές άδειες τη Δευτέρα!

Νομοθετική πρωτοβουλία για τις τηλεοπτικές άδειες φέρνει η κυβέρνηση την προσεχή Δευτέρα, αντιδρώντας στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, ο οποίος ρύθμιζε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, εκφράζοντας την επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η κυβέρνηση φέρνει τη Δευτέρα σχέδιο νόμου για την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες, με βάση το νόμο 4339/2015 (σ.σ. νόμος Παππά).

Τούτες οι προσωρινές άδειες αφορούν σε παλιούς και νέους καναλάρχες που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου 4339 (αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν Mega, Εpsilon TV και ART TV), με ετήσιο κόστος λειτουργίας 6,3 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες!

Οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου ήταν ιδιαιτέρως σκληρές για τους δικαστές του ΣτΕ, καθώς είπε ότι «πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο: έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα - έκρινε συνταγματικό το "μαύρο" στην ΕΡΤ - έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, τόνισε ότι η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί αίσθημα αδικίας και ξεκαθάρισε ότι η ρύθμιση που θα φέρει τη Δευτέρα η κυβέρνηση στη Βουλή, θα αποτελέσει τη «γέφυρα», προκειμένου να λειτουργήσουν τα κανάλια, μέχρι να καταρτιστεί ο νέος νόμος, που θα είναι εναρμονισμένος με τις επιταγές του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Ούτε το τσάμπα θα υπάρχει ούτε το επάγγελμα του καναλάρχη θα είναι κλειστό» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος επανέλαβε ότι η απόφαση του ΣτΕ σηματοδοτεί την επιστροφή σε ένα καθεστώς ανομίας.

Αντιδράσεις των κομμάτων

"Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται αντισυνταγματικός ο "νόμος Παππά" αποτελεί ένα καθοριστικό γεγονός στο δημόσιο βίο της xώρας", αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

«Ο διαγωνισμός – παρωδία ακυρώθηκε. Ο "νόμος Παππά" ανήκει πια στο παρελθόν. Η προσπάθεια θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη Κυβέρνηση, απέτυχε. Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε τη συνταγματική τάξη και αγωνίστηκε να αποτρέψει το κυβερνητικό πραξικόπημα στο χώρο των Μ.Μ.Ε. Σήμερα, δεν πανηγυρίζουμε. Μαζί με τη δημοκρατική κοινωνία αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί η συνταγματική νομιμότητα αποκαταστάθηκε.

Οι προκλητικές, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δεν πέρασαν. Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από αξιοπιστία, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ενότητα για να ανταπεξέλθει στην κρίση. Δεν τα κατάφερε. H αποχώρησή του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη.

Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.

Την παραίτηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ζήτησε με δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών σταθμών. Δηλώνοντας ότι τώρα χρειάζεται συναίνεση τόνισε ότι «Μαύρο στην ενημέρωση δεν θα υπάρξει!.. Τώρα ο δρόμος για συναίνεση σε ό,τι αφορά το ΕΣΡ είναι ανοικτός…

Η συναίνεση, όμως, αυτή αποτελεί μια κοινοβουλευτική διαδικασία και δεν συμπεριλαμβάνει τον κ. Παππά», ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος και συμπλήρωσε ότι ο υπουργός Επικρατείας έπαιξε με τους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν άκουσε την Βουλή επί ένα ολόκληρο χρόνο, δεν συνεκτίμησε τις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ.

«Τώρα ο υπουργός Επικρατείας είναι αντιμέτωπος με τις πολιτικές του ευθύνες. Κι όποιος έχει πολιτικές ευθύνες παραιτείται. Δεν συνεχίζω, όμως, άλλο με τον κ. Παππά. Ο λαός λέει πως τους ξαρμάτωτους δεν τους χτυπάμε. Και ο ίδιος είναι θεσμικά και πολιτικά μια τέτοια περίπτωση», κατέληξε.

FB page Nίκος Μποζιονέλος , Twitter @nbozionelos

Ε-mail: [email protected]

Hashtag #s24media



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ