ΡΟΜΑ

Τότι, ο καπιτάνο των ρεκόρ

Τότι, ο καπιτάνο των ρεκόρ

O Φραντσέσκο Τότι ξαναγράφει την ιστορία της Serie A. Το τρομερό ρεκόρ των 211 γκολ για μία μόνο φανέλα, το ιστορικό νούμερο 36, η σημαδιακή πεντάρα και οι δύο ξεχωριστές αφιέρωσεις του αρχηγού (videos)!

Είναι της μοίρας γραπτό όταν η Ρόμα πετυχαίνει πέντε γκολ σε αγώνα πρωταθλήματος, ο Φραντσέσκο Τότι να στήνει... πάρτι στο ποδοσφαιρικό σπίτι του με καλεσμένους τους αμέτρητους φανς του.

Στις 19 Δεκεμβρίου 2004, οι Ρωμαίοι είχαν φιλοδωρήσει με πέντε τέρματα την Πάρμα στο "Ολίμπικο" (5-1), με τον Τότι να πετυχαίνει τότε δύο γκολ (άλλα 2 γκολ ο Κασάνο και ένα ο Μοντέλα) και να φτάνει τα 108 με τη φανέλα της Ρόμα, γεγονός που του επέτρεψε να ξεπεράσει τον θρυλικό Ρομπέρτο Προύτσο και να γίνει εκείνος ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των "τζαλορόσι" σε όλες τις διοργανώσεις.

Χρειάστηκε να περάσουν επτά και κάτι χρόνια για να ξαναπετύχει πέντε γκολ η Ρόμα στη Serie A, και το απίστευτο είναι πως και πάλι έλαμψε το άστρο του αρχηγού της.

Και αυτό γιατί στο επιβλητικό 5-1 επί της Τσεζένα το βράδυ του Σαββάτου στο "Ολίμπικο" (14 τελικές προσπάθειες εντός της εστίας και 79% κατοχή μπάλας στο πρώτο 45λεπτο), το "Νο 10" της Ρόμα σκόραρε δις στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, φτάνοντας έτσι τα 211 γκολ στη Serie A και αφήνοντας πίσω του τον Γκούναρ Νόρνταλ (210 γκολ με τη φανέλα της Μίλαν από το 1949 μέχρι το 1956, πριν ολοκληρώσει την καριέρα του στη Ρόμα).

Τότι, ο καπιτάνο των ρεκόρ

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ο Φραντσέσκο Τότι μπορεί να καυχιέται εδώ και λίγες ώρες ότι η κορυφή ανήκει μόνο σε εκείνον, αφού με τα 211 γκολ στο ενεργητικό του, είναι πλέον ο κορυφαιός σκόρερ όλων των εποχών στο πρωτάθλημα με τη φανέλα ενός μόνο συλλόγου.

Η "βοήθεια" μάλιστα την οποιά δέχτηκε, προκειμένου να στείλει δις τη μπάλα στο πλεκτό μέσα σε οκτώ λεπτά, "φώναζε" πως ήταν η βραδιά του.

Τότι, ο καπιτάνο των ρεκόρ

Στη φάση του πρώτου γκολ (στα 34''), ο Τότι "πυροβόλησε" σε πρώτο χρόνο μετά την ασίστ με τακουκάνι του Λαμέλα, όμως χρειάστηκε να βρει η μπάλα το πόδι του Μάουρο για να ακινητοποιήσει τον γκολκίπερ Αντονιόλι (γκολκίπερ της Ρόμα στο τελευταίο πρωτάθλημά της, το 2001) και να περάσει μέσα από την κλειστή αριστερή γωνία του.

Επτά λεπτά αργότερα, ο 35χρονος μεσοεπιθετικός ξετίναξε τα δίχτυα της Τσεζένά με μονοκόμματο δεξί σουτ μετά από μπαλιά του Λαμέλα, όμως για να ξεπεράσει τον Νόρνταλ χρειάστηκε και η λανθασμένη κρίση του βοηθού διαιτητή, ο οποίος δεν είδε πως ο αρχηγός της Ρόμα ήταν σε θέση οφσάιντ.

Τότι, ο καπιτάνο των ρεκόρ

Φυσικά, αυτό διόλου προβλημάτισε τον Τότι, ο οποίος μετά την επίτευξη του ρεκόρ, έθεσε νέο στόχο, να ξεπεράσει τα 216 γκολ ενός άλλου θρυλικού "ροσονέρο", του Ιταλοβραζιλιάνου Ζοσέ Αλταφίνι.

Ενός παίκτης ο οποιός κατά σύμπτωση κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 1976, χρόνια που γεννήθηκε ο Τότι.

"Τώρα είμαι καλά, απολαμβάνω αυτή την υπέροχη στιγμή και επαναλαμβάνω ότι θα συνεχίσω να παίζω μέχρι η φυσική μου κατάσταση να μου επιτρέπει να κάνω αυτό που θέλω.

Τότι, ο καπιτάνο των ρεκόρ

Εάν δεν μπορώ, εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα σταματήσω. Ο επόμενος στόχος; Ξεπέρασα τον Νόρνταλ και αυτό με γεμίζει με υπερηφάνεια, τώρα σκοπεύω στο να ξεπεράσω τον Αλταφίνι.

Εάν ενθουσιάζομαι για αυτά τα νούμερα; Ναι, επειδή είναι αυτό που ήθελα πάντα, να φορώ πάντα την ίδια φανέλα, να καταρρίπτω το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Και μάλιστα μπροστά σε αυτό το κοινό", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσο για το που αφιερώνει το συγκεκριμένο ιστορικό ρεκόρ, ο Τότι προχώρησε σε μία διπλή ξεχωριστή αφιέρωση: "Τα γκολ αυτά είναι για την κουνιάδα μου η οποία γέννησε δύο ημέρες πριν αλλά και στα θύματα του κρουαζιερόπλοιου "Κόστα Κονκόρντια".

Τότι, ο καπιτάνο των ρεκόρ

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στατιστικό από τη special βραδιά του ηγέτη της Ρόμα ήταν το γεγονός πως σκόραρε για πρώτη φορά απέναντι στην Τσεζένα.

Η ομάδα του Ντανιέλε Αριγκόνι ήταν μέχρι πρότινος η μοναδική σε αυτή τη Serie A κόντρα στην οποία δεν είχε βρει δίχτυα ο Τότι, όχι όμως εδώ και λίγες ώρες, με τον ηγέτη της Ρόμα να έχει σκοράρει σε όλη την καριέρα του απέναντι σε 36 διαφορετικές ομάδες του Καμπιονάτο.

Μόνο η νεοφώτιστη Νοβάρα (επέστρεψε φέτος στη μεγάλη κατηγορία μετά από 55 χρόνια απουσίας) έχει ξεφύγει από τη συλλογή των... σκαλπ που μαζεύει, δεν έχει όμως ακόμα αναμετρηθεί μαζί της και έτσι μπορεί σύντομα τα "θύματά" του να γίνουν 37!

Τότι, ο καπιτάνο των ρεκόρ

"Ο Φραντσέσκο είναι ένας παίκτης διαφορετικής πάστας, ο οποίος μπορεί να σκοράρει σε κάθε λεπτό. Σήμερα (σ.σ Σάββατο) πέτυχε δύο γκολ και έκανε ένα πολύ όμορφο παιχνίδι.

Το ρεκόρ; Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, είναι ένας μεγάλος πρωταθλητής, ο οποίος θέλει να συνεχίσει και να αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους", δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Λουίς Ενρίκε, δείχνοντας περίτρανα ότι οι σχέσεις του πλέον με την πριμαντόνα της ομάδας είναι μέλι-γάλα.

Τότι, ο καπιτάνο των ρεκόρ

Η κίνησή του άλλωστε να κάνει αλλαγή τον Τότι στο 65ο λεπτό προκειμένου να ρουφήξει μέχρι το μεδούλι το χειροκρότημα της εξέδρας μέσω ενός standing ovation αποδεικνύει πως κάποιες (ποδοσφαιρικές) αξίες παραμένουν αναλλοίωτες μέσα στο χρόνο.

Τα γκολ του Τότι και το standing ovation τη στιγμή της αλλαγής του

Ο Τότι φτάνει τα 210 γκολ στη Serie A

Ο αρχηγός της Ρόμα σπάει το ρεκόρ του Νόρνταλ (211 γκολ)

Συνέντευξη Τότι μετά την επίτευξη του ρεκόρ

TAGS ΡΟΜΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ