ΖΟΖΕ ΜΟΥΡΙΝΙΟ

Μουρίνιο: Η επόμενη μέρα

Μουρίνιο: Η επόμενη μέρα

Οι φήμες για την πιθανή επιστροφή του Μουρίνιο στο τέλος της σεζόν στην Πρέμιερ οργιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες στον ισπανικό και τον βρετανικό Τύπο. Διαβάστε στο Sport24.gr τα προβλήματα που έχουν προκύψει στη σχέση Μόου και Ρεάλ, τους πιθανούς προορισμούς του Πορτογάλου, τις διαρροές από το περιβάλλον του και τη ρήτρα αποδέσμευσης (φωτογραφίες & video)

Η παραμονή ή όχι του Μουρίνιο στη Ρεάλ την επόμενη σεζόν απασχολεί όλο και περισσότερο τον ισπανικό και βρετανικό Τύπο.

Οι φήμες θέλουν τον Πορτογάλο να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο επιστροφής του στην Αγγλία και την Πρέμιερ Λιγκ.

Ο Ζοζέ Μουρίνιο δεν γνωρίζει πού θα βρίσκεται την επόμενη σεζόν. Τις τελευταίες εβδομάδες η πιθανότητα να αφήσει τον πάγκο της Ρεάλ το καλοκαίρι για να επιστρέψει στην αγαπημένη του Πρέμιερ Λιγκ είναι ένα σενάριο που κανείς δεν μπορεί να απορρίψει. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε σε ένα πρόσφατο πρωτοσέλιδό της η Marca, «ο Πορτογάλος μαδάει τη μαργαρίτα. Με θέλουν ή δε με θέλουν; Μένω ή φεύγω;»

Η ΑΡΧΗ ΣΤΟΥΣ "SUNDAY TIMES"

Τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Special One να σκέφτεται την αποχώρησή του από τη Μαδρίτη πληθαίνουν συνεχώς. Πρώτοι ήταν οι «Sunday Times» που τον Ιανουάριο έγραψαν ότι η επιστροφή του Μουρίνιο στην Αγγλία το καλοκαίρι πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ο συντάκτης του άρθρου, Duncan Castles, που διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον πρώην τεχνικό της Τσέλσι, αναφέρει:

«Ο Μόου έχει κουραστεί από την κατάσταση που επικρατεί στην ομάδα και παρά το γεγονός ότι αυτή την εποχή δεν έχει κάποια συγκεκριμένη προσφορά στα χέρια του, είναι σίγουρος ότι όχι μόνο θα βρεθεί σύλλογος που θα του δώσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ που παίρνει στη Ρεάλ, αλλά και θα πληρώσει πρόθυμα – αν χρειαστεί – τα 20 εκατομμύρια που προβλέπει η ρήτρα αποδέσμευσης».

Μουρίνιο: Η επόμενη μέρα

Ο Μουρίνιο θεωρεί τον Κασίγιας ως τον αρχηγό του "αντάρτικου" των Ισπανών παικτών της Ρεάλ.

Ο Castles αναλύει στο δημοσίευμα την «απελπισία» του Μουρίνιο, ο οποίος έχει κουραστεί από τις συνεχόμενες διαρροές στον Τύπο από παίκτες της ομάδας για το τί συμβαίνει στις προπονήσεις και στα αποδυτήρια. Στον Πορτογάλο δεν αρέσει καθόλου ότι οι διεθνείς Ισπανοί είναι αυτοί που αντιστέκονται περισσότερο στις μεθόδους του, καλυπτόμενοι πίσω από την στήριξη που τους παρέχουν αφειδώς τα ισπανικά ΜΜΕ.

Στη συνέχεια ο συντάκτης υπενθυμίζει ότι ο Μουρίνιο ανέλαβε το 2010 μια ομάδα η οποία την προηγούμενη χρονιά είχε ξοδέψει 200 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει τους Ρονάλντο, Κακά και Μπενζεμά, χωρίς τελικά να κατακτήσει κανέναν τίτλο. Τονίζει ότι ήταν ο Special One αυτός που έδωσε ξανά μετά από 18 χρόνια το Κύπελλο στη «βασίλισσα», ενώ κάνει αναφορά στη φετινή εντυπωσιακή πορεία των «μερένγκες» στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και στους 7 βαθμούς της διαφοράς στο Πρωτάθλημα απέναντι στη Μπαρτσελόνα.

Το κείμενο συνεχίζει μιλώντας για την απογοήτευση του Μουρίνιο, επειδή δεν υπάρχει η ανάλογη αναγνώριση από τον κόσμο της Ρεάλ για όλα όσα έχει πετύχει μέχρι σήμερα, αλλά και επειδή ο Τύπος τον έχει συνεχώς στο στόχαστρο κατηγορώντας τον ως τον «μεγάλο δάσκαλο του αντιποδοσφαίρου», τη στιγμή που η ομάδα του έχει πετύχει 70 γκολ στα 21 παιχνίδια της Πριμέρα.

Μουρίνιο: Η επόμενη μέρα

Ο Ιγκουαΐν βρίσκεται σε δυσμένεια μετά την υβριστική επίθεση του αδερφού του κατά του Special One μέσω twitter. Ο Μουρίνιο θεωρεί ότι ο Αργεντίνος είναι πιθανότατα ο υπεύθυνος της διαρροής του διαλόγου με τον Ράμος.

Και ο Castles καταλήγει: «Ο Μουρίνιο έχει κουραστεί από τους διεθνείς που νομίζουν ότι είναι οι κορυφαίοι στον κόσμο και πιστεύουν ότι γνωρίζουν περισσότερα από τον προπονητή τους σχετικά με τη στρατηγική και την τακτική. Το σχέδιο του Μόου είναι να κερδίσει – μετά το ιταλικό και – το ισπανικό πρωτάθλημα και να επιστρέψει στην Πρέμιερ».

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ & ΔΙΑΡΡΟΕΣ

Μετά το δημοσίευμα των «Times», τη σκυτάλη πήρε πρώτα η «Sun», η οποία έγραψε – επικαλούμενη πηγές από το στενό περιβάλλον του Μουρίνιο – ότι ο Πορτογάλος θα επιστρέψει οπωσδήποτε στην Αγγλία το καλοκαίρι και ακολούθησε η ιταλική «Gazzetta», η οποία αποκάλυψε συζητήσεις ανάμεσα στους Ντρογκμπά, Λάμπαρντ και Μουρίνιο, με τον τελευταίο να λέει στους πρώην παίκτες του: «Μην ανησυχείτε, πολύ σύντομα θα είμαστε και πάλι μαζί».

Η ισπανική Marca επικαλέστηκε επίσης πληροφορίες από τον στενό κύκλο του τεχνικού της Ρεάλ, σύμφωνα με τις οποίες «ούτε ο ίδιος ο Μουρίνιο δεν γνωρίζει πού θα βρίσκεται την επόμενη χρονιά». Σύμφωνα πάντα με την Marca, ο μάνατζερ του Πορτογάλου, Ζόρζε Μέντες, βρίσκεται ήδη σε επαφές με ενδιαφερόμενους συλλόγους, εξετάζοντας κάθε πιθανή προοπτική για τον πελάτη του.

Μουρίνιο: Η επόμενη μέρα

Η φραστική αντιπαράθεση Ράμος και Μουρίνιο προκάλεσε εντάσεις στα αποδυτήρια της Ρεάλ.

Η κακή εμφάνιση της Ρεάλ στον πρώτο προημιτελικό του Κυπέλλου με την Μπαρτσελόνα, ήταν αυτή που βάρυνε το κλίμα. Ακολούθησε δυο μέρες αργότερα η φραστική αντιπαράθεση Μουρίνιο και Ράμος στην προπόνηση στο Βαλντεμπέμπας και το πράγμα άρχισε να ξεφεύγει με τη διαρροή του συμβάντος και τη δημοσίευσή του από την Marca την επόμενη. Το ποτήρι ξεχείλισε όταν στο ματς με την Μπιλμπάο (21-1), η κερκίδα του «Μπερναμπέου» αποδοκίμασε για πρώτη φορά τον Μουρίνιο.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ "ΤΡΙΓΩΝΟ"

Συμπερασματικά λοιπόν, οι τρεις πλευρές του «προβληματικού τρίγωνου» που θέτει σε αμφισβήτηση την παραμονή του Μουρίνιο στη Ρεάλ είναι τα αποδυτήρια, οι φίλαθλοι και ο Τύπος. Οι παίκτες, που δεν ακολουθούν «τυφλά» τις εντολές του Πορτογάλου και δεν του είναι «πιστοί», ο κόσμος που τον σφυρίζει και «λογοκρίνει» συστηματικά τις μεθόδους του και οι εφημερίδες που ενισχύουν όλο και περισσότερο την άμυνά τους, απέναντι στο «τείχος» που ο ίδιος έχει τοποθετήσει ανάμεσα στην ομάδα και τα ΜΜΕ.

ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ

Αν σε κάτι συμφωνούν όλα τα δημοσιεύματα, αυτό είναι ότι ο Μουρίνιο δεν θα φύγει από τη Ρεάλ, αν ολοκληρώσει τη φετινή σεζόν χωρίς να κατακτήσει κάποιον τίτλο. Ο Πορτογάλος, που στο παρελθόν στις δεύτερες χρονιές του έχει πάει πάντοτε καλύτερα από τις πρώτες, δεν θέλει να εγκαταλείψει τη Μαδρίτη χωρίς το πρωτάθλημα ή το Τσάμπιονς Λιγκ. Η πολύ καλή του σχέση με τον Πέρεθ, ο οποίος του εμπιστεύτηκε την επιτυχία της δεύτερης θητείας του, είναι το μεγαλύτερο επιχείρημα.

Μουρίνιο: Η επόμενη μέρα

Ο Μουρίνιο θεωρεί ότι ο ισπανικός Τύπος του κάνει συνεχή πόλεμο.

Ο Μουρίνιο δεν θα θελήσει με τίποτα να φύγει από την «πίσω πόρτα», εγκαταλείποντας τον πρόεδρο στην αδυσώπητη κριτική των φιλάθλων, στην περίπτωση που η χρονιά τελειώσει χωρίς κάποιον τίτλο και με τον προπονητή «φευγάτο». Αντίθετα, στην περίπτωση που η Ρεάλ κερδίσει το πρωτάθλημα, τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά. Έχοντας ήδη κατακτήσει τον τίτλο σε Πορτογαλία, Αγγλία και Ιταλία, ο Μουρίνιο θα μπορεί να περηφανεύεται ότι πρόσθεσε στη συλλογή του και την Πριμέρα, σταματώντας μάλιστα το σερί της Μπαρτσελόνα, και θα μπορεί να αναχωρήσει ήσυχος.

Πόσο μάλλον αν φέρει στη Μαδρίτη την «décima», το δέκατο δηλαδή Κύπελλο Πρωταθλητριών. Τότε όχι μόνο θα μπορεί να φύγει ως ο μεγάλος θριαμβευτής, αλλά το όνομά του θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του συλλόγου και θα μνημονεύεται στους «αιώνες των αιώνων»!

ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ αφουγκράζεται όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στη Ρεάλ και προς το παρόν τουλάχιστον τηρεί στάση αναμονής. Αν και μέσα στη διοίκηση, πολλοί είναι αυτοί που διαφωνούν με τις τακτικές του Μουρίνιο μέσα και έξω από την ομάδα, τόσο ο ίδιος όσο και Χοσέ Άνχελ Σάντσεθ (ο άλλος ισχυρός πόλος στα διοικητικά) συνεχίζουν να προσφέρουν την ολοκληρωτική τους στήριξη στον προπονητή.

Μουρίνιο: Η επόμενη μέρα

Οι σχέσεις του προέδρου της Ρεάλ με τον Μουρίνιο παραμένουν άψογες.

Ο Πέρεθ ελπίζει ότι όλα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό, θα ξεχαστούν γρήγορα στην περίπτωση που συνεχιστούν οι πολύ καλές πορείες στο πρωτάθλημα και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η διαφορά των 7 βαθμών αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση για τον πρόεδρο της Ρεάλ, που γνωρίζει ότι αν τελικά οι «μερένγκες» κατακτήσουν τη Λίγκα μετά την τριετή κυριαρχία της Μπαρτσελόνα, ο ίδιος θα μπορέσει εύκολα να «εξαργυρώσει» μεγάλο μέρος της επιτυχίας, αλλά και θα είναι σε θέση να διαχειριστεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα την πιθανή αποχώρηση του Μουρίνιο.

Η ΡΗΤΡΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΙΛΙΓΓΟ

Ο Πέρεθ βέβαια έχει ένα ακόμα «όπλο» στη διάθεσή του, στην πιθανότητα που υπάρξει ρήξη στη σχέση του με τον Μουρίνιο. Η ρήτρα αποδέσμευσης που προβλέπεται στο συμβόλαιο που υπέγραψαν οι δυο πλευρές στις 31 Μαΐου του 2010, ανέρχεται στο ποσό της αμοιβής του Μουρίνιο, δηλαδή στα 10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αν ο Πορτογάλος τεχνικός θελήσει να φύγει το καλοκαίρι, θα είναι υποχρεωμένος να πληρώσει 20 εκατομμύρια ευρώ στη Ρεάλ, ως αποζημίωση για τα δυο ακόμη χρόνια συμβολαίου που του απομένουν.

Ο Πέρεθ έβαλε τον συγκεκριμένο όρο στο συμβόλαιο του Special One, γνωρίζοντας το παρελθόν του Πορτογάλου, ο οποίος άφησε προηγούμενες ομάδες του όποτε αυτός ήθελε. Βέβαια, αν η χρονιά ολοκληρωθεί με τίτλο (ή τίτλους) και ο Μουρίνιο ζητήσει να φύγει, είναι σίγουρο ότι οι δυο πλευρές θα καταλήξουν σε κάποιον φιλικό διακανονισμό, χωρίς να ενεργοποιήσουν τη ρήτρα. Φρόντισε άλλωστε να το καταστήσει σαφές στον Τύπο ο ίδιος ο Μόου, απαντώντας πριν λίγες μέρες σε σχετική ερώτηση: «Ο Πέρεθ και ο Χοσέ Άνχελ Σάντσεθ δεν θα έχουν μαζί μου το παραμικρό πρόβλημα».

ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ;

Μουρίνιο: Η επόμενη μέρα

Πρόσφατο πρωτοσέλιδο της μαδριλένικης Marca με τίτλο "ο Μουρίνιο μαδάει τη μαργαρίτα".

Οι στοιχηματικές εταιρείες πιστεύουν ότι ο Μουρίνιο θα φύγει το καλοκαίρι από τη Ρεάλ. Η πιο τρανή απόδειξη είναι οι εικασίες για τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του Πορτογάλου που ήδη μεταφράζονται σε συγκεκριμένες αποδόσεις. Η Μάντσεστερ Σίτι προβάλλει αυτή τη στιγμή ως ο πιθανότερος προορισμός του Special One, ενώ ακολουθούν Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Πιο αναλυτικά:

1. Μάντσεστερ Σίτι – 3.50

2. Τσέλσι – 4.50

3. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – 5.50

4. Τότεναμ – 7

5. Εθνική Αγγλίας – 8.75

6. Άρσεναλ – 12.50

7. Λίβερπουλ – 15

8. Παρί Σεν Ζερμέν – 15

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΔΙΑΒΟΛΟΣ;

Η μεγάλη «αδυναμία» του Μουρίνιο είναι η Πρέμιερ Λιγκ, αυτό δεν αμφισβητείται. Με το που φάνηκαν τα πρώτα «σύννεφα» στις σχέσεις του Πορτογάλου με τη Ρεάλ, εμφανίστηκαν δειλά – δειλά και οι πρώτοι «ενδιαφερόμενοι». Είναι γνωστό ότι το μεγάλο όνειρο του Special One ονομάζεται Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο ίδιος κατ’ επανάληψη έχει παραδεχτεί ότι θα ήθελε πολύ να γίνει ο πρώτος προπονητής στην μετά Φέργκιουσον εποχή.

Μουρίνιο: Η επόμενη μέρα

Το παρόν και το μέλλον της Μάντσεστερ; Ίδωμεν...

Ακούγεται ότι οι δυο τους (Ζοζέ και σερ Άλεξ) έχουν επικοινωνία κάθε εβδομάδα. Ο Φέργκιουσον τον θέλει για διάδοχό του στη Γιουνάιτεντ, όμως δεν πολυσκέφτεται να αφήσει αυτό το καλοκαίρι τον θρόνο του. Βέβαια υπάρχει και ο άλλος «δρόμος», αυτός μέσω του μεγιστάνα από τη Σιγκαπούρη, Πίτερ Λιμ. Ο Λιμ, που είναι φίλος – και κατά καιρούς έχει συνεργαστεί – με τον Ζόρζε Μέντες, ενδιαφέρεται να αγοράσει την Μάντσεστερ και σε μια τέτοια περίπτωση ο Μουρίνιο θα μετακόμιζε αμέσως στο «Old Trafford».

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΤΣΕΛΣΙ;

Ένα ακόμα σενάριο που ακούγεται αρκετά τις τελευταίες μέρες, είναι η πιθανότητα επιστροφής του Special One στο Λονδίνο και την κυριλέ συνοικία του Τσέλσι. Οι φίλοι των «blues» θα έκαναν πάρτι σε μια τέτοια περίπτωση. Τα Χριστούγεννα, εν μέσω ενός αρνητικού σερί αποτελεσμάτων του Βίλας Μπόας, ολόκληρο το Στάμφορντ Μπριτζ τραγούδησε το όνομα του Μουρίνιο!

Μουρίνιο: Η επόμενη μέρα

Ο βρετανικός Τύπος μιλάει για επαφές του Μουρίνιο με τους πρώην παίκτες του στην Τσέλσι.

Το κυριότερο πρόβλημα σε αυτό το σενάριο θα ήταν η συμβίωση του Πορτογάλου με τον Αμπράμοβιτς. Ο Ρώσος εκτιμάει απεριόριστα τον Μουρίνιο, όμως θέλει να είναι αυτός το απόλυτο αφεντικό της ομάδας, χωρίς να αφήσει τον Special One να κάνει κουμάντο στις μεταγραφές. Πάντως οι σχέσεις του Μόου με τα «βαριά ονόματα» της Τσέλσι, Τέρι και Λάμπαρντ, είναι κάτι παραπάνω από άψογες.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ

Τρίτος πιθανός προορισμός θα μπορούσε να είναι η Μάντσεστερ Σίτι. Στην περίπτωση που ο Μαντσίνι δεν κατακτήσει το πρωτάθλημα, θα χάσει και την ελάχιστη αξιοπιστία που του έχει απομείνει. Ούτως ή άλλως ο σεΐχης Σουλεϊμάν Αλ Φαχίμ ονειρεύεται να φέρει στην Σίτι «πακέτο» τον Μουρίνιο και τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Το πλεονέκτημα για τον Special One σε αυτή την περίπτωση θα ήταν διπλό. Και θα γινόταν αμέσως το απόλυτο αφεντικό και θα έβγαζε ακόμα περισσότερα χρήματα.

Έχουν γίνει και εικασίες σχετικά με την πιθανότητα να αναλάβει ο Μουρίνιο το «τιμόνι» της Εθνικής Αγγλίας, ή να πάει στην Τότεναμ, ακόμα και στη Λίβερπουλ. Μέχρι και στην Άρσεναλ, ακολουθώντας την αντίθετη διαδρομή με τον Βενγκέρ που θα μπορούσε να είναι ο διάδοχός του στη Μαδρίτη. Όλοι οι δρόμοι πάντως οδηγούν στην Αγγλία. Έχει ακουστεί και η περίπτωση της Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Το σίγουρο είναι ότι – σχεδόν – όλα εξαρτώνται από τον ίδιο τον Μουρίνιο και τους επόμενους μήνες στη Μαδρίτη. Όπως επίσης είναι σίγουρο πως όταν ολοκληρωθεί η σεζόν 2011-12, ο Πορτογάλος θα έχει ήδη αποφασίσει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Πηγές: Marca, Sport

Βίντεο: Highlights από την καριέρα του Ζοζέ Μουρίνιο.

TAGS ΖΟΖΕ ΜΟΥΡΙΝΙΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ