ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ και ξερό ψωμί και στην Ισπανία

ΠΑΟΚ και ξερό ψωμί και στην Ισπανία

Αφιέρωμα στον ΠΑΟΚ και την ιδιαίτερη κουλτούρα που κουβαλά από την ιστοσελίδα "playgroundmag.net" με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ "90 χρόνια ΠΑΟΚ: Νοσταλγώντας το μέλλον" στο "offsidefest" της Βαρκελώνης.

Ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου θα προβληθεί στη Βαρκελώνη στο πλαίσιο του κινηματογραφικού φεστιβάλ με θέμα το ποδόσφαιρο "offside fest 2017", το ντοκιμαντέρ "90 χρόνια ΠΑΟΚ: Νοσταλγώντας το μέλλον" του αείμνηστου Νίκου Τριανταφυλλίδη.

Αυτό το γεγονός έδωσε την αφορμή στην ιστοσελίδα " playgroundmag.net" να φιλοξενήσει ένα πολύ ωραίο αφιέρωμα στον ΠΑΟΚ και κυρίως στην κουλτούρα που τον συνοδεύδει.

Ο συντάκτης του κειμένου χρησιμοποιώντας μία πολύ παλιά ρήση των οπαδών της ομάδας το "ΠΑΟΚ και ξερό ψωμί"-βγήκε όταν ο κόσμος μαζευόταν στο γήπεδο του συντριβανίου από το πρωί έχοντας μαζί του λίγο ψωμί, ελιές και τυρί, αλλά μέχρι το απόγευμα, έχοντας δει τα μικρά τμήματα του συλλόγου να συμμετέχουν σε αγώνες μέχρι να αρχίσει το παιχνίδι της μεγάλης ομάδας του ΠΑΟΚ, το ψωμί ξεραινόταν-θέλει να τονίσει την ταυτότητα του συλλόγου.

ΠΑΟΚ και ξερό ψωμί και στην Ισπανία

"Καμία άλλη ομάδα δεν μπορεί να κατανοήσει τόσο πολύ τους πρόσφυγες" σημειώνεται χαρακτηριστικά και υπογραμμίζονται με έντονα γράμματα οι ρίζες του συλλόγου που φτάνουν στους πρόσφυγες που έφτσαν στις αρχές της δεκαετίας του '20 κυνηγημένοι από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Εξηγούνται τα αρχικά της λέξης ΠΑΟΚ που τονίζουν τον στόχο να εξελιχθεί σε έναν σύλλογο που θα αγκάλιζα τους πάντες και όχι μόνο ένα κομμάτι του πληθυσμού. "Ο ΠΑΟΚ γεννήθηκε από τη θλίψη και τον ξεριζωμό" αναφέρεται με συνοδεία, βέβαια, σχολίων που εξηγούν την επιλογή του άσπρου και του μαύρου ως τα χρώματα της ομάδας, όπως φυσικά και το τι σημαίνει ο δικέφαλος αετός με τα κλειστά φτερά.

Γίνεται αναφορά στην "θύρα-4" και την αντιφασιστική δράση της, όπως επίσης και στις σχέσεις με οπαδούς της Παρτιζάν και της Μπεσίκτας. Και σημειώνεται ότι τα σόου με τα βεγγαλικά έχουν δημιουργήσει μύθο.

ΠΑΟΚ και ξερό ψωμί και στην Ισπανία

"Στην Τούμπα 30.000 άνθρωποι μοιάζουν με 300.000", αναφέρεται, ενώ από το αφιέρωμα δεν λείπουν ο αποκλεισμός από την Ευρώπη λόγω των επεισοδίων με την Παρί Σεν Ζερμέν, το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών με τα έξι αδικοχαμένα αετόπουλα, όπως φυσικά και οι μεγάλες επιτυχίες της ομάδας.

Το κείμενο καταλήγει, όπως αρχίζει: "Στον ΠΑΟΚ γνωρίζουν τη μαγική συνταγή για να αντιστέκονται: "Ξερό ψωμί, φωτιά και περηφάνια για τις ρίζες σου".

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ