ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Οι εφτά πληγές του αποκλεισμού του Παναθηναϊκού

Οι εφτά πληγές του αποκλεισμού του Παναθηναϊκού

Το Sport24.gr καταγράφει τα ζητήματα που θα χρειαστεί να διαχειριστεί ο "οργανισμός" του Παναθηναϊκού, την επόμενη ημέρα του αποκλεισμού από τη Γκαμπάλα και τη "μαύρη" σελίδα στην ευρωπαϊκή ιστορία του Τριφυλλιού.

Το βράδυ της 27ης Αυγούστου γράφτηκε με μελανά χρώματα στην ευρωπαϊκή ιστορία του Παναθηναϊκού, εξαιτίας του αποκλεισμού από τη Γκαμπάλα στα play off του Europa League... Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες που έχουν σημειωθεί και δεν θα ξεπεραστεί εύκολα.

Ωστόσο, το δυσκολότερο κομμάτι αφορά την επόμενη μέρα και τη διαχείριση της σε όλα τα επίπεδα. Το αγωνιστικό, το οικονομικό, τις σχέσεις με τους οπαδούς... Τομείς που όλοι εντός της ομάδας, πρέπει να βρουν τον τρόπο για να τους αντιμετωπίσουν.

Το Sport24.gr καταγράφει τις παρενέργειες του αποκλεισμού και τα στοιχήματα του άμεσου μέλλοντος...

1) Οι σχέσεις της ομάδας με τους οπαδούς

Η ομάδα που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2013, με τις προσθαφαιρέσεις που έγιναν, έχει απολαύσει πρωτόγνωρη στήριξη από τους φίλους του Παναθηναϊκού. Ακόμα και στις πιο τρανταχτές αποτυχίες των δύο προηγούμενων σεζόν, οι φίλαθλοι στήριξαν τους ποδοσφαιριστές και τους έδωσαν ώθηση. Μεταξύ τους είχε σφυρηλατηθεί ένας δεσμός, ο οποίος, όμως, έχει διαρραγεί μετά τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Πέμπτης. Για να κολλήσει εκ νέου, θα απαιτηθεί χρόνος και νίκες...

2) Η εμπιστοσύνη στον Αναστασίου

Παρά τις διάφορες μεταπτώσεις, σε γενικές γραμμές ο Γιάννης Αναστασίου είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη της πλειονότητας των φίλων του Παναθηναϊκού. Οι δύο απανωτοί αποκλεισμοί από τη Μπριζ και τη Γκαμπάλα και ειδικότερα ο δεύτερος, έχουν καταρρακώσει τον προπονητή στα μάτια των οπαδών. Η υπόληψη του Αναστασίου έχει πληγεί καίρια, αν και αρκετοί εκτιμούν ανεπανόρθωτα. Είναι δεδομένο πως ο Αναστασίου θα έχει δύσκολη κατοίκηση στη Λεωφόρο, τουλάχιστον στα αμέσως επόμενα παιχνίδια.

3) Η πρωτοφανής πίεση

Ο Αναστασίου και οι ποδοσφαιριστές είχαν συνηθίσει να λειτουργούν χωρίς να αισθάνονται την πίεση του αποτελέσματος που συνεπάγεται η παρουσία τους στον Παναθηναϊκό. Με εξαίρεση ορισμένα μεμονωμένα παιχνίδια, στα περισσότερα έπαιζαν απελευθερωμένοι από το άγχος. Πλέον, κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Ειδικά στο επόμενο εντός έδρας ματς με την Καλλονή, είναι δεδομένο ότι θα υπάρχει πρωτόγνωρη πίεση και η ατμόσφαιρα θα είναι πιο βαριά από ποτέ στην τελευταία τριετία.

4) Η ζημιά στο οικονομικό

Τα έσοδα από τη συμμετοχή στους ομίλους του Europa League είχαν υπολογιστεί για να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος του αυξημένου μπάτζετ για τη φετινή σεζόν. Δυστυχώς, αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να εισρεύσουν στο ταμείο της ΠΑΕ μετά τον αποκλεισμό και πρέπει να αναζητηθούν από άλλες πηγές. Κάποια ίσως προέλθουν από πωλήσεις (π.χ. του Καρέλη) και άλλα θα μπουν από τον Γιάννη Αλαφούζο και τα μέλη της Συμμαχίας.

5) Η αντοχή της διοίκησης για αποφάσεις

Την προηγούμενη φορά που ο Γιάννης Αλαφούζος είχε αποφασίσει να στηρίξει προπονητή κόντρα στην επιθυμία των φιλάθλων, αυτός ήταν ο Ζεσουάλδο Φερέιρα. Τότε, είχε αντέξει για μεγάλο χρονικό διάστημα και είχε προφυλάξει τον Πορτογάλο από την αμφισβήτηση. Ωστόσο, στο τέλος λύγισε. Μετά τον αποκλεισμό από τη Γκαμπάλα, εξέφρασε τη στήριξη του στον Γιάννη Αναστασίου και πραγματικά, είναι αποφασισμένος να τον διατηρήσει στην τεχνική ηγεσία. Τη διάρκεια της επιμονής του, σε βάθος χρόνου, θα την κρίνουν κυρίως τα αποτελέσματα.

6) Η ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια

Μέχρι στιγμής, στις περισσότερες μίνι-κρίσεις, τα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού είχαν καταφέρει να κρατήσουν τα στεγανά τους. Κάποια πράγματα έβγαιναν στον Τύπο, όπως ήταν λογικό, όμως τα περισσότερα έμεναν εντός των τειχών του "Γεώργιος Καλαφάτης". Πλέον, το ζητούμενο της επόμενης ημέρας είναι κατά πόσον το κλίμα θα διαταραχθεί. Ασφαλώς, σε πρώτη φάση η κατάσταση θα είναι δύσκολη, όμως αποτελεί ένα καλό ερώτημα εάν η ομάδα θα βρει και πάλι τα πατήματα της.

7) Το κίνητρο για τη συνέχεια

Οι σημαντικότεροι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, είτε ανήκαν στο ρόστερ (Μπεργκ, Πράνιτς, Ζέκα), είτε ήρθαν το φετινό καλοκαίρι (Εσιέν, Σάντσεθ) είχαν κατά νου και το κίνητρο της συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όμως, με το "καλημέρα" της σεζόν, δεν υφίσταται πλέον. Συνεπώς, είναι σημαντικό να μπορέσει η ομάδα να προσφέρει άλλου είδους κίνητρα στους εν λόγω παίκτες. Κοινώς, να κάνει πρωταθλητισμό.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ