ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Εσιέν: "Ο εγωιστής Μουρίνιο και ο ωραίος σερ Άλεξ"

Εσιέν: "Ο εγωιστής Μουρίνιο και ο ωραίος σερ Άλεξ"
INTIME SPORTS

Σε μία καριέρα γεμάτη χάιλαϊτ, ο Μάικλ Εσιέν ξεχώρισε τη συνεργασία του με τον Ζοσέ Μουρίνιο, αναφέρθηκε στη σχέση του και στα όνειρα του για την Αφρική και εξήγησε τους λόγους που επέλεξε τον Παναθηναϊκό.

Αν μη τι άλλο, ο Μάικλ Εσιέν έχει μία σπουδαία καριέρα και πολλές εμπειρίες να μοιραστεί με τους φιλάθλους, για τα όσα βίωσε και βιώνει στο ποδόσφαιρο. Ο Γκανέζος αμυντικός χαφ του Παναθηναϊκού μίλησε στην ηλεκτρονική έκδοση του "The Guardian" για την παρουσία του στην Αγγλία και όχι μόνο...

Ο Εσιέν εξήγησε πως μεγαλούργησε η Τσέλσι επί των ημερών του Ζοσέ Μουρίνιο, αποκάλυψε τη συνάντηση που είχε κάποτε με τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον, στάθηκε στην προοπτική του Παναθηναϊκού και αναφέρθηκε στη σχέση του με τη Γκάνα και την Αφρική.

Όπως ήταν φυσιολογικό, η αρχή της συζήτησης επικεντρώθηκε στην Τσέλσι, στην ομάδα που έκανε γνωστό τον Εσιέν στα πέρατα της υφηλίου. "Είχαμε ένα γκρουπ με σπουδαίους παίκτες, με έναν μάνατζερ ο οποίος πάντα μας υποστήριζε και μας πίεζε να εξελιχθούμε" ήταν η πρώτη αναφορά του.

"Είχαμε παίκτες με μεγάλο εγωισμό και ισχυρές προσωπικότητες, αλλά, την ίδια στιγμή, ήμασταν καλοί άνθρωποι. Ο Μουρίνιο, επίσης, έχει μεγάλο εγωισμό, αλλά, με την καλή έννοια. Ήταν εύκολο για αυτόν να χειριστεί αυτού του είδους τους ποδοσφαιριστές. Είναι ο ίδιος τύπος ανθρώπους. Ακόμα είναι πολύ σκληρός" σχολίασε για την προσωπικότητα του Special One.

Η επόμενη ερώτηση αφορούσε το αν πιστεύει ότι ο Μουρίνιο θα αναγεννήσει τον Ρανταμέλ Φαλκάο: "Ξέρει να παίρνει το μέγιστο από τον παίκτη του, να του πει το σωστό πράγμα, να του δώσει το κατάλληλο κίνητρο. Θα επαναφέρει τον Φαλκάο που όλοι γνωρίσαμε".

Φυσικά, ο Εσιέν δεν έκρυψε ότι ο Μουρίνιο ήταν ο λόγος που πήγε και στη Ρεάλ Μαδρίτης: "Όταν υπάρχει ένας προπονητής ο οποίος σε ξέρει και εργάζεται σε ένα από τα σπουδαιότερα club του κόσμου, φυσικά και απαντάς θετικά. Πήγα δανεικός στη μεγαλύτερη ομάδα του κόσμου".

Προχωρώντας σε ένα προσωπικό δεδομένο, ο Εσιέν τόνισε ότι "δεν είμαι δύσκολος άνθρωπος. Απλώς θέλω να απολαμβάνω το ποδόσφαιρο για όσο με κρατάνε τα πόδια μου" και αναφέρθηκε στην απόφαση του να αποδεχτεί την πρόταση του Παναθηναϊκού: "Ήταν καλή επιλογή για μένα να πάω στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία από τις πιο μεγάλες ομάδες της χώρας και ανυπομονώ να αγωνιστώ".

Πάντως, ο 32χρονος χαφ αναγνωρίζει ότι η καριέρα του οδεύει προς το τέλος της και υπογράμμισε πως όταν σταματήσει, "θα πάω τα παιδιά μου στο σχολείο. Μου λείπουν πολύ όταν είμαι μακριά τους".

Η καμπάνια κατά του Εμπόλα

Παράλληλα με την αγωνιστική δραστηριότητα του, ο Εσιέν έχει αναπτύξει δράση εναντίον του ιού Εμπόλα, ο οποίος αποτελεί βασικό πρόβλημα στην αφρικάνικη ήπειρο. Ο Εσιέν εξήγησε γιατί αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του και την ευαισθητοποίηση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης.

"Αντί να είμαι αρνητικός, αποφάσισα να αρχίσω μία εκστρατεία. Είναι μία ασθένεια-δολοφόνος, ειδικά στη Δυτική Αφρική. Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να τη σταματήσουμε. Είναι πολύ επικίνδυνη, ακόμα σκοτώνει ανθρώπους κάθε μέρα. Οπότε, ήθελα να αρχίσω από κάπου" σημείωσε ο Εσιέν.

Κατόπιν, δήλωσε αποφασισμένος να μάθει στα παιδιά του την προέλευση του πατέρα τους: "Πάντα περνάω τα καλοκαίρια μου στη Γκάνα. Δεν πάω πουθενά αλλού. Τα παιδιά μου πρέπει να μάθουν για τον τόπο καταγωγής τους και από που προέρχονται, και τον πατροπαράδοτο τρόπο ζωής στην Αφρική. Πρέπει να μπορούν να συγκρίνουν ότι συμβαίνει με όσα έχουν, για να τα εκτιμήσουν".

Η συνάντηση με τον σερ Άλεξ

Στην ηλικία των 17 ετών, ο Εσιέν ταξίδεψε στο Μάντσεστερ και πέρασε ένα δοκιμαστικό στη Γιουνάιτεντ, όντας ποδοσφαιριστής της Λίμπερτι Προφέσιοναλ. Ο Γκανέζος θυμάται τη συνάντηση του με τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον: "Τον συνάντησα. Ήταν μία ωραία εμπειρία. Πήγα με ένα φίλο, ήταν ωραία για μας που πήγαμε εκεί και είδαμε τόσους σπουδαίους παίκτες. Ήθελα πολά να παίξω στην Ευρώπη".

Το αγγλικό ποδόσφαιρο ήταν ανέκαθεν το επιθυμητό για τον Εσιέν: "Όταν ήμουν μικρός, το όνειρο μου ήταν να παίξω στην Premier League. Όταν εμφανίστηκε η Τσέλσι, είπα αμέσως το ναι. Εκείνη την εποχή, προσπαθούσαν να φτιάξουν και πάλι την Τσέλσι για το top επίπεδο".

Απολύτως λογικά, η κουβέντα επανήρθε στην Τσέλσι: "Είχαμε μία υπέροχη πορεία, έδωσα στην Τσέλσι ότι μπορούσα και έπαιξα το καλύτερο μου ποδόσφαιρο. Είμαι χαρούμενος που κατέκτησα πολλούς τίτλους και είμαι περήφανος που ήμουν μέλος της ομάδας που επαναφέρει την Τσέλσι στην κορυφή. Είμαι ο πρώτος Γκανέζος που κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας και μετά, ο φίλος μου ο Σάλεϊ Μουντάρι το πέτυχε με την Πόρτσμουθ".

Το απωθημένο του Κόπα Άφρικα

Η επιβίωση μέσω του ποδοσφαίρου είναι ο αυτοσκοπός πολλών Αφρικανών και ο Εσιέν το επισημαίνει: "Πίσω στην πατρίδα, κάθε παιδί θέλει να έρθει στην Ευρώπη και να γίνει επαγγελματίας. Είναι καλό για την Ευρώπη να έρχονται εδώ οι καλύτεροι Αφρικανοί παίκτες. Πρέπει να ελπίζουμε ότι μία ημέρα, ένα αφρικάνικο κράτος θα κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Πρέπει να συνεχίσουμε, πρέπει να προσπαθούμε".

Ο Αβραάμ Γκραντ, προπονητής της Γκάνας, τον άφησε εκτός από την 23άδα του Κόπα Αφρικά του 2015 και ο χαφ του Παναθηναϊκού, ομολόγησε την απογοήτευση του: "Να παίζεις για την πατρίδα σου είναι μεγάλη τιμή. Αγαπώ τη χώρα μου και πάντα θέλω να τη βοηθάω. Ήταν απογοήτευση, αλλά, έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Θα μπορούσα να είχα κερδίσει το Κύπελλο Εθνών Αφρικής, αλλά, δεν μπορείς να τα έχεις όλα".

Πάντως, δεν έλειψε η κριτική του Εσιέν για τους σημερινούς νεαρούς ποδοσφαιριστές: "Αυτή την εποχή, τα παιδιά κερδίζουν πάρα πολλά σε νεαρή ηλικία και δεν προσπαθούν σκληρά να παίξουν το παιχνίδι. Παίζουν για άλλους λόγους, όχι επειδή αγαπάνε το ποδόσφαιρο. Κάποτε, έπαιζες γιατί το αγαπούσες. Τώρα, είναι δύσκολο να το πεις στους νεότερους. Εγώ δεν έπαιζα για τα λεφτά. Αγαπώ το ποδόσφαιρο περισσότερο απ' όσα το συνοδεύουν".

Καταλήγοντας, ο Εσιέν με μία φράση, περιέγραψε τη σχέση του με τη μπάλα... "Εγώ, απλώς θέλω να παίζω ποδόσφαιρο. Για μένα, όλα κινούνται γύρω από το ποδόσφαιρο" αρκέστηκε να τονίσει...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ